KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. július 7., szombat

Kate Quinn: Alice hálózata

Az Alice Hálózata című történelmi regényt, ami az első világháborúban működő női kémekről szól, tavaly Reese Witherspoon a nyár egyik könyvének választotta be a könyvklubjába. Magyarul a Maxim Kiadó jelentette meg az izgalmas történetet, melyet most három blogger fog bemutatni nektek. Tartsatok velük, hogy megismerkedjetek a bátor lányokkal, asszonyokkal, akik Alice hálózatát képezték és ha szerencsétek van, még a könyvet is megnyerhetitek a turné végén.

Maxim Könyvkiadó 2018. június 8. Mont Blanc válogatás
512 oldal
Fordította: Tomori Gábor
Goodreads: 4,23
Besorolás: Történelmi regény, kémregény, háborús

A ​második világháborút követő felfordulás idején egy amerikai egyetemista lány, Charlie St. Clair teherbe esik hajadonként, és közel jár ahhoz, hogy jómódú családja kitagadja őt. Ráadásul kétségbeesetten kapaszkodik a reménybe, hogy hőn szeretett unokatestvére, Rose, aki a háború alatt eltűnt Franciaország nácik megszállta részén, talán még él. Így amikor a szülei Európába küldik, Charlie Londonba szökik, eltökélve, hogy kideríti, mi történt az unokatestvérével. Ehhez Eve Gardinertől remél segítséget, aki egy iszákos, láncdohányos és rendkívül ellenszenves nő. Neki is van egy titka: egy női kémhálózat ügynöke volt, az Alice-hálózaté. Eve lelepleződött, és meg kellett tapasztalnia a háború legkegyetlenebb oldalát. Először nem akar Charlienak segíteni, ám a fiatal lány egy férfi nevét említi, akit Eve egykor szeretett, és aki gyanúja szerint elárulta a németeknek. Vajon él még a férfi, és más asszonyok végzete is az ő lelkén szárad? Eve elhatározza, hogy kideríti a férfiról az igazat, ezért segítséget ajánl Charlie-nak. Így ketten vágnak neki Franciaországnak: Eve, hogy kiegyenlítse a számlát, Charlie pedig, hogy végre békére leljen.

Egy időben faltam a háborús könyveket, de mostanában évi egy-két történettel megelégszem. Igaz, ezeket a javából válogatom, ilyen volt nemrég A bronzlovas, és most az Alice hálózata.

Charlotte St. Clair, azaz Charlie nagyon fiatal, még nincs húsz éves, new yorki egyetemista, a matematika az erőssége, jó családból való, mégis padlón van, a bátyja főbe lőtte magát, miután nem tudta túltenni magát a 2. világháború borzalmain. Charlie-nak ez mély sebet okoz, nem törődik a jó hírével, fűvel-fával lefekszik, mintha attól érezne valamit, nem csoda, hogy teherbe is esik. Anya Európába vonszolja, hogy egy svájci klinikán megoldják a kis problémáját. A lány azonban elszökik, és egy régi tervét váltja valóra, felkeres egy kémnőt, aki segíthet nyomára bukkanni Rose-nak, két évvel idősebb unokatestvérének, akinek pár éve nyoma veszett Franciaországban a német megszállás idején. A híres háborús hősnő, Evelyn Gardiner árnyéka önmagának, nem fogadja szívesen a lányt, már nem hozza lázba a kémkedés, a cigi és a piásüveg társaságában tengeti napjait, az emlékek lassan mérgezik napról napra. Amikor Charlie René nevét említi az eltűnt unokatestvérével kapcsolatban, megdermed a levegő, előtörnek a múlt árnyai, és Eve mégis elvállalja a munkát, magukkal viszik Finnt is, aki Eve mindenese, például ő tölti be a sofőr szerepét. 
Meg kell itt jegyeznem, hogy a fülszöveg hibás. Eve sosem szerette René-t, valójában a szeretője volt, kényszerből, hazafiasságból, de sosem szerette. Halottnak hitte a férfit, ezért nem kereste a háború után, de most, hogy jó eséllyel az élők között van, végre megbosszulhatja az árulását.

Két szálon fut a cselekmény, Eve 1915-ös beszervezésétől indul az első világháború eseményeihez kapcsolódva, és a másik idősík Charlie 1947-es nyomozása, amibe Eve is bekapcsolódik. Egyszerűen zseniális volt ez a két szál, pontosan adagolta a szerző az információkat, egészen addig, amíg a múlt és a jelen összefonódik, és kialakul a katarzis, ami megrázó, és nekem tökéletes lezárást jelentett. 
Nem tudok másként beszélni a kémhálózat szereplőiről, mint a legnagyobb elismerést érdemlő nőkről, akik mindent kockára tettek az ellenállásért, a hazájukért. 
Eve-et, mint sok kortársát, bármekkora hazafiság fűtötte, természetesen nem juthatott ki a frontra harcolni. Egyedül a kémkedés lehetősége merült fel, amit különleges adottságának köszönhet, megtetszett az ártatlan arca egy tisztnek, ezzel az arccal leplezni tudja az érzelmeit, és a dadogásával párosulva butácskának tűnik, akire senki sem gyanakszik. Van mit eltitkolni, ugyanis angolul, németül és franciául is hibátlanul beszél, egy rövid kiképzés után máris bevetik a megszállt francia területen. Alice hálózatába kerül, a leghíresebb és legjobban működő kémhálózatba, akik több mint 100 taggal bírtak és folyamatosan szállították az információkat. A nők a legkülönfélébb álruhákban jöttek mentek a határon, a jelentéseket rizspapírra írták, amit hajtűkre csavartak és a kontyukba rejtve csempészték át, és még tucatnyi más módon. Lili volt a hálózat feje, egy elszegényedett nemesi családból származó nő, valódi nevén Louise de Bettignies, hatalmas tapasztalattal és ezernyi trükkel rendelkezett. A szerző valós személyről mintázta a karakterét, mint annyi más karaktert is a történetben. Eve feladata az volt, hogy felszolgálóként dolgozzon egy francia étteremben, akinek a tulajdonosa kollaborált a németekkel. Gyakori vendégek voltak itt a német tisztek, és Eve szinte minden nap elcsípett valami információt a háborúval kapcsolatban. Hamarosan felfigyelt rá a tulajdonos és a szeretőjévé tette, Eve nem tud mit tenni, ha ellenáll, elveszti az állást, így viszont még több információt tudott szerezni. René áruló és szörnyeteg, aki lelkileg és fizikailag is tönkretette Eve-t és ez bosszúért kiált.
A regény nem rövid, az 500+ oldalt mégsem tartottam soknak, a történet igényli ezt a terjedelmet. Eve az igazi főszereplő, de Lili szorosan mellette áll, mindketten nagyon erős karakterek, akiknek az élete tele volt kihívásokkal. Ők megmutatták a társaikkal együtt, hogy nőként is helyt tudnak állni, bár a veszteségek és a fájdalom rányomta a bélyegét a sikerekre.
Charlie fejlődése magasan ível, önállóvá, függetlenné válik, saját döntéseket hoz, pedig a Kis Problémával a hasában ez nem könnyű. Sosem volt az, de itt van neki Finn, akivel szívesen megismerkedtem volna az életben is. Charlie logikusan gondolkodik, szellemes, és ez Finnek újdonság, lehengerli a lány, bár nekem egy-két dolognál rezgett a léc, hogy mennyit viselnek el egymásból. 
A szerzőt megszerettem, szerintem csodálatosan ír, gyönyörűek a leírásai, átéreztem mindent, legyen az szenvedély vagy szenvedés. Hatalmas kutatómunka előzhette meg az írást, hiszen a valóságból vett több eseményt, ötletet és karaktert. Biztosan fogok még olvasni tőle, legyen az bármilyen zsánerű könyv, a stílus remek, szívbemarkolóan valóságos, ugyanakkor kellően ellensúlyoz a humorával. Túl minden kémhistórián ez a történet ennél többről szól, tanúi lehetünk egy barátság kialakulásának, ami az elején elképzelhetetlennek indult, és ami átalakul valami egészen másba, igazi családi kapcsolatba.
Meg kell említeni a szerelmi szálat is, ami Charlie és Finn között alakul, ennek fő pillére az őszinteség, ami persze nem ment könnyen, csettintésre. Nagyon szurkoltam nekik, mert ez a lelkileg sérült skót fiatalember éppannyira megérdemli a boldogságot, mint Charlie.
Az epilógus gyönyörű, szívmelengető, nem is kell ennél jobb befejezés. 
Minden kedves olvasómnak ajánlom a regényt, kellenek ezek a történelmi regények a múltunk megismeréséhez, tudnunk kell, mit tettek meg a békés jövő érdekében ezek a nők, nélkülük másként alakult volna a történelem.

Borító: Szép.
 
Kedvenc karakter: Eve

Szárnyalás: Kis Probléma.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:   Megrendítő kínzásokról, szenvedésről olvasni, de nem ez a legkeményebb, amit valaha olvastam.

Értékelés:




Nyereményjáték:

Mivel a regényben kémnőkről van szó, őket keressük a játékunkban is. Elvégre rengeteg filmben és tévésorozatban szerepeltek már. A feladat egyszerű: ismerjétek fel a fikciós kémnőket és írjátok be a nevüket (nem a színészét, nem a film címét, hanem a karakterét, akit játszottak) a Rafflecopter megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway 

Állomáslista

07.02 Olvasónapló
07.04 Szembetűnő
07.06 Kelly és Lupi olvas




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók