KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. július 13., péntek

Neil Patrick Harris: A különc varázsló


A Maxim Könyvkiadó jelentette meg a népszerű színész, író, rendező Neil Patrick Harris gyerekkönyv sorozatának első részét A különc varázsló címmel. A 8-12 éves korosztálynak szóló bűvészes, cirkuszos könyv az izgalmas történeten kívül valódi bűvésztrükköket is tartalmaz, a gyerekek imádni fogják! Kövesd a három blogturnés állomást, és nyerd meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában!

Maxim Könyvkiadó 2018. Delfin könyvek
240 oldal
Fordította: Bozai Ágota
Goodreads: 3,84

Besorolás: middle-grade, varázslós, bűvészet

Miután Carter korán elveszítette szüleit, nagybátyja, Simlis Mike veszi gondjaiba.
A férfinak nincs munkája; kézügyességgel és egyéb bűvésztrükkökkel csal ki pénzt emberektől. Carter mesterien elsajátította Mike bűvésztrükkjeit, de nem hajlandó képességeit lopásra használni, így elszökik gonosz nagybátyjától, és egy álmos New England-i kisvárosba menekül. Itt hamar új barátokat szerez, de ahogy az a jó trükkökkel lenni szokott, a helyzet egy szempillantás alatt megváltozik, amikor a mohó B. B. Bosso és bandája megérkezik a városba azzal a titkolt céllal, hogy mindent ellopjanak, amire enyveskezüket rá tudják tenni.
Carter a véletlen vagy a sors révén megismerkedik a helyi illuzionista Dante Vernonnal, és csatlakozik öt vele egykorú, hasonló érdeklődésű bűvészhez. Együtt, és persze varázslattal akarják megmenteni Mineral Wells városát Bosso gonosz hatalmából. A szemfüles szemfényvesztők hat tagja hamarosan kalandra és barátságra talál, és megtudják, mi mindenre képesek.

(Psszt. Szia! Igen, hozzád szólok. Gratulálok, hogy idáig olvastad. Jutalmul elárulok egy kis titkot… Ez a könyv nem egyszerű könyv. Titkok és rejtjelek és kódok, sőt, bűvésztrükkök kincsestára. Szóval olvasd tovább figyelmesen, és nem csak egy történetet fedezel fel… megtanulsz bűvészkedni is!)

Ki ne ismerné Neil Patrick Harrist? Az Így jártam anyátokkal sorozatból ismerhetik a legtöbben nálunk, de több mozifilmben is szerepelt, és a hazájában rengeteg mesehősnek kölcsönzi a hangját.
Kíváncsi lettem, milyen mesekönyvet ír a gyerekeknek, immár ő is két gyermekes családapa.

Neil egy árva srácot tett főhőssé, aki nagyon ügyes a bűvésztrükkökkel, nagybátyjától tanulta a fortélyokat, akinél nevelkedik, és aki szeretné Carter tehetségét kihasználni, rá akarja venni, hogy lopásra adja a fejét. A világon ez áll a legtávolabb Cartertől, így az első lehetőséget kihasználva megszökik Simlis Mike-tól. Felugrik egy vonatra, menjen az bárhová is, másnap egy takaros kis városka közelében áll meg. Mineral Wellsben barátokra talál, először egy fekete kislány ismerkedik meg vele Leila, aztán annak barátai, és a sok vándorlással telt év után végre fedélt érezhet a feje felett. Leila egy bűvészboltos nevelt lánya, Dante Vermont szívesen látja vendégül Cartert, és a másik apukája szintúgy. A három barát, Leila, Theo és a kerekesszékes Ridley egy titkos szobában töltik a szabadidejüket, trükköket tanulnak, gyakorolnak, ugyanis mindegyikük szíve csücske a varázslat. Carternek nincs könnyű dolga a barátkozással, ugyanis eddig egyáltalán nem voltak barátai, az életéről is szégyell mindent bevallani, ráadásul Ridley a veséjébe lát, és meglehetősen bizalmatlan az elején. A városba érkezik egy cirkuszos társulat, és hamar kiderül nem csak szórakoztatni akarják az embereket, hanem ki is rabolni. Még rosszabb terv is van, vezetőjük B.B. Bosso egy hatalmas gyémántot próbál ellopni az előadás alatt. Persze a négy jóbarátnak meg kell ezt akadályoznia.
 
Nagyon tetszett a könyv szerkezete, ugyanis Neil a fejezetekbe is játékot vitt, figyelni kell minden apró részletre. Az is újdonság, hogy valódi bűvésztrükköket tanít pihenésképp némely fejezetek között, ábrákkal, leírással. A szerző ezeknél a köztes részeknél megszólítja az olvasót, amit egyébként nem szeretek, de szerintem a gyerekeknek tetszeni fog. Akár interaktívnak is nevezhetjük, egy biztos, Neil nem hagy unatkozni, a figyelem nem lankad.
Olyan sok helyen adtam a fejemben a plusz pontokat, hogy felsorolni is nehéz. Első helyen áll  a család és a barátok fontossága az életünkben. Ezek nélkül semmik vagyunk. Adott a veszteségfeldolgozás témája az eltűnt szülők révén, de igazából a szerető nevelőszülő és a haszonleső nagybácsi közötti különbséget élezi ki a szerző. Különösen kiemelte a szerző a becsület értékét, Carter sosem ment volna bele lopásba és ezt kőbe vésett szabály volt az életében. A célközönség nagyon fogja élvezni a gyerekek nyomozását, igazi bűnözőket készülnek kézre keríteni, és ehhez össze kell fogniuk. Egyedül nem képesek győzni, de együtt legyőzhetetlenek.  Nagyon fontos tehát az igazi barátság, amiben számítani lehet egymásra, meghallgatják a másik véleményét, és közösen tervezik meg a megoldást.  
Szerettem, hogy szó szerint sokszínűek a szereplők, mindenki talál kedvencet közülük. Carter eleve együttérzést vált ki az olvasóból, de később is ő volt a kedvencem, néha hibázott, de nem lehetett nem szeretni. A karakterek egyébként aranyosak, kedvesek, nem kiemelkedően emlékezetesek, de nagyon szerethetők. Neil természetesnek veszi a két apukát és az örökbefogadást, a színes szereplőket, a kerekesszéket, így kellene minden fórumon ezekkel a témákkal bánni.
Imádtam a könyv humorát, egyrészt a srácok sokat húzzák egymást, kapcsolódnak be újabb szereplők is, a vicces ikrek ötlet nagyon találó. Másrészt lehet nevetni a csőbe húzott bűnözőkön, és nem hiányozhat az idegesítő beszélő állat sem, aki itt egy papagáj, persze mindig olyanokat szól be, amire nem számít az olvasó.  
Szót kell ejtenem az illusztrációkról, nekem nagyon bejöttek, imádtam a figurákat, nagyon eltalálta a rajzoló Lissy Marlin.

Nem utolsó sorban, természetesen átszövi a történetet a varázslat,  a nagy kérdés, vajon létezik  igazi mágia? Ki az, aki hisz benne, és ki az, aki tagadja? Melyik oldalon állsz?  Derítsd ki!
Nagyon várom a második részt, a kalandok folytatódnak!

Borító: Cuki, nagyon tetszenek a figurák.
 
Kedvenc karakter: Carter

Szárnyalás: Valódi bűvésztrükköket lehet elsajátítani.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:   Abszolút middle-grade korosztálynak való, nem félelmetes, nincsenek megrázó elemek.

Értékelés:





Nyereményjáték

Mivel a könyv írója egy ismert színész, ezért most olyan színészeszeket kell kitalálnotok, akik maguk is jó komikus vénával rendelkeznek. Minden állomáson találtok egy képet, a ti feladatotok pedig az, hogy a nevet beírjátok a megfelelő Rafflecopter dobozba. Ha velünk játszotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Állomáslista

07.11 - CBooks
07.13 - Kelly & Lupi olvas
07.15 - Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók