KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. július 1., vasárnap

Amy Plum: Álomcsapda (Álomcsapda #1)

A Libri Kiadó az Insomnia könyvek sorozatában jelentette meg Amy Plum: Álomcsapda című regényét, mely az azonos című sorozat első része. Hét fiatal vesz részt egy kísérletben, akik nem tudnak aludni, insomniában szenvednek. Csakhogy szép álmok helyett saját rémálmaikban találják magukat, ahonnan lehetetlennek tűnik megszökni. Kövesd végig a négy állomásos blogturnét, ha a játék során minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

Libri Kiadó - Insomnia könyvek 2018.
332 oldal
Fordította: Bikics Milán
Goodreads: 3,7
Besorolás: YA, horror, fantasy

Álmokat ​kértek. Rémálmokat kaptak.
Az emberek többsége könnyen elalszik.
Ez azonban elérhetetlen álom Cata, Fergus és még öt fiatal számára, akik ezért önként részt vesznek egy forradalmian új orvosi kísérletben. Álmatlanságuk olyan súlyos, hogy a kezelés, amit eddig csupán egyetlen tesztalanyon próbáltak ki, az utolsó szalmaszálat jelenti számukra. Ám a béta-csoport esetében a teszt a legkevésbé sem a tervek szerint alakul…
Röviddel azután, hogy a hét fiatalt elaltatják, katasztrófa történik. A fiatalok egy közös álomvilágban találják magukat, és mivel nem emlékeznek a kísérletre, azt se tudják, hogyan kerültek oda.
Míg ennek megpróbálnak a végére járni, iszonyú felismerésre jutnak: csapdába estek egy olyan világban, ahol megelevenednek a legvadabb rémálmaik. A tudatalatti álomvilág irtózatos szörnyei, a múlt elfeledettnek hitt vérfagyasztó titkai kínozzák a kis csapatot. Ismeretlenül is ki kell tartaniuk egymás mellett, hiszen a borzalmakkal csak így nézhetnek szembe.
Ha nem jönnek rá, hogyan küzdjék le az álmaikat, sose fognak felébredni.

Amy Plum régóta a radaromon van, sikeres sorozatokat ír, végre a magyar olvasók is megismerhetik az Álomcsapda duológia kapcsán.
Szerintem nincs olyan ember, akit ne érdekelnének az álmai, a konkrét tartalmán kívül az is, hogy egyáltalán hogy működik, mi befolyásolja. És mi van azokkal, akik valami miatt egyáltalán nem tudnak aludni? Ilyen fiatalok szerepelnek ebben a történetben, ahol egy tudományos kísérletnek vetik alá őket, szülői beleegyezéssel természetesen. Különféle okok miatt kerültek ide, van közöttük insomniás, poszt-traumás stressz miatti rémálmokkal küzdő, narkolepsziás, mentális problémás: egy közös bennük, hogy szabadulni akarnak az álmatlanságtól, mely miatt nem tudnak teljes életet élni.
BethAnn, Remi, Hangya, George, Cata, Fergus és Sinclair mindannyian húsz év alatti fiatalok, akiken megkezdik a kísérletet, kórházi ágyon fekve, bedrótozva, monitorozva, egy központi gép köré kör alakba rendezve az ágyaikat, elindul a program. Két kutató orvos végzi a kísérletet, és jelen van még Jaime, egy orvostanhallgató, aki gyakorlaton vesz részt, és dokumentálja az eseményeket. Az ő neme nem volt világos számomra, inkább srácra tippelnék, de nem vagyok biztos benne, és itt jegyezném meg, hogy a szereplők között is lesz meglepetés a fiú vagy lány kérdésben.
A kísérleti program alig kezdődik el, amikor földrengés miatt elmegy az áram, és meghibásodik a rendszer, az alanyok fizikai énje kómába esik, legalábbis a kutató orvosok szerint. Valójában egy közös álomvilágba zuhannak, ahol 20 perc nyugalmi állapotot 50 perc rémálom vált fel újra és újra. Persze erre nem rögtön jönnek rá, a hét karakter kétségbeesetten próbálja megfejteni, mi történik velük, ugyanis először semmire sem emlékeznek, annál inkább ismerősek a rémálmok, amiket túl kell élniük a következő váltásig.
Többféle szemszög váltakozik, a való világban Jaime tudósít, aki látja az alanyok kartonjait is, tehát tőle is tudunk meg részleteket, valamint ő is kombinál, szeretne segíteni a gyerekeken.
Az álomban pedig Cata és Fergus mesél, mindketten remek karakterek, ahogy a többiek is. Ám a hangjuk között nem igazán tudtam különbséget tenni.
A srácokat igazából a rémálmok során lehet megismerni, hamar rájönnek, hogy együtt kell maradniuk, együtt tudják legyőzni a rémségeket. Mindegyikük különleges, egyedi és valós, tele vannak kérdésekkel, félelemmel, erősnek kell lenniük és vállalni a többiek előtt magukat, mert csak így jutnak előbbre.
Gondolom, sokan kíváncsiak rá, mennyire félelmetes a történet,  mennyire véres és hátborzongató. Őszintén szólva nem sok horror könyvet olvasok, nem a zsánerem, szóval nincs sok összehasonlítási alapom. Itt vannak nyúzott ember szörnyek, vadállatok, életre kelt szobrok, zombik, bohócok, oszladozó hullák, üldözések és eltemetett koporsóból való kiszabadulás, szóval elég sok szörnyűség. Ám minden rémálom után alaphelyzetbe kerülnek, a ruháik és a testük újra érintetlen és tiszta. Azt viszont hamar megértik, hogy akár meg is halhatnak a rémálom során, szóval van vesztenivalójuk, meg kell találniuk a kivezető utat.
Szerelmi szál nem zavarja a borzongást, itt aztán nincs idő ilyesmire, bár a két mesélő között kialakul szimpátia, talán a második részben várhatunk fejleményeket.
A könyv első fele nem ragadott meg igazán, de szerencsére a felétől egyre jobb lett, még izgalmasabbak és félelmetesebbek lettek a rémálmok. A szereplők csapattá kovácsolódtak és rájöttek sok apróságra, amivel erősebbek lettek, már fel tudták venni a harcot, nem csak rohanva menekültek.
Szimpatikus az írónő stílusa, sokat megtudtam az álmatlanságról, milyen betegségek és állapotok velejárója, de sosem volt a szöveg túl orvosi, vagy nehezen értelmezhető. Az írónőt csak dicsérni lehet a történet végét illetően, bár természetesen függővég alakult ki, olyan csavarokat és kérdéseket kaptam a végén, hogy nagyon várom a folytatást.
A téma nagyon érdekes és különleges, szerintem a borzongást kedvelő fiataloknak igazi csemege.

Borító:  Gyönyörű.

Kedvenc karakter: Fergus, Hangya

Szárnyalás:  Az angyal-szörny. 

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Gyakorlatilag nincs szerelmi szál, a horror részek miatt 15+ korosztálynak ajánlom.

Értékelés:

 

Nyereményjáték:

Filmeket keresünk, amikben jelentős szerepet kapnak az álmok. Minden állomáson találtok egy képet, ami alapján be kell azonosítani a filmet. A rafflecopter doboz megfelelő sorába a film címét kérjük magyar vagy angol verzióban.
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

07.01 Kelly és Lupi olvas
07.03 Cbooks
07.05 Sorok között
07.07 Spirit Bliss

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók