KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. december 16., vasárnap

Dacre Stoker · J. D. Barker: Dracul


Belegondoltál már abba, hogy mi van akkor, ha Dracula igazából valós személy volt? Hogy az azonos című könyv írója, Bram Stoker talán találkozott is vele és a története az igazságon alapszik? A Dracula hivatalos előzménye, a Dracul pont ezzel a gondolattal játszik el és ragad magával bennünket is egy hátborzongató, gótikus világ vámpíroktól hemzsegő mocsarába.
December 16-án a Blogturné Klub tagjai is belevágnak a kalandba és ha velünk tartotok, egy példányt is nyerhettek a könyvből, az Agave Könyvek jóvoltából.

AGAVE, 2018
512 oldal
Fordította: Bosnyák Edit
Goodreads: 4,03
Besorolás: fantasy, paranormal, horror

A ​Drakula hivatalos előzménye, amelyet a klasszikus regény szerzőjétől hátramaradt feljegyzések és szövegek inspiráltak. 

1868-at írunk, és a huszonegy éves Bram Stoker egy magányosan álló toronyban várja, hogy szembenézzen egy leírhatatlan szörnyeteggel. Feszületekkel, szenteltvízzel és egy puskával felszerelkezve azért imádkozik, hogy túlélje élete leghosszabb éjszakáját. Kétségbeesetten igyekszik papírra vetni mindazt, aminek tanúja volt, ezért feljegyzi azokat az eseményeket, amelyek egészen idáig vezettek… 
Bram gyermekkorában sokat betegeskedett, ezért az ideje nagy részét ágyban töltötte a szülei dublini otthonában, és egy fiatal nő gondoskodott róla, akit Ellen dadusnak hívtak. Amikor az egyik közeli városban egymással összefüggő, különös halálesetek történnek, Bramnek és a nővérének, Matildának, szemet szúrnak Ellen dadus furcsa szokásai. Ezután egymást követik a titokzatos és hátborzongató események, míg végül Ellen váratlanul eltűnik az életükből. Évekkel később Matilda Párizsba megy tanulni, ahonnan azzal a hírrel tér haza, hogy látta Ellent, és a rémálom, amelyről Brammel azt hitték, hogy már régen véget ért, valójában csak most kezdődik. 
A Dracul egy kitalált történet, amely Bram Stokerről és a testvéreiről szól, akik egy sötét lény nyomába erednek. A vadászat Írországban kezdődik, a gyermekkori otthonukban, azután a testvérek bejárják Európát, és végül sor kerül az emlékezetes, végső találkozásra. A Dracul valóságos és kitalált szereplőkkel dolgozik, és új megvilágításba helyezi a világirodalom legfélelmetesebb és legmaradandóbb történetét.

Nem mondanám azt, hogy nem olvastam, láttam vagy hallottam már mindent Drakuláról, mert nem mondanék igazat. Első körben nem is izgatott fel a könyv, de utána elolvastam a fülszöveget és  az azonnal felkeltette a kíváncsiságomat, hiszen ez egy előzménytörténet, ráadásul a híres Stoker család egy tagja írta és vannak valós elemei is. Ide nekem az új Drakula történetet!

Azt hiszem Drakula történetét nem kell senkinek sem bemutatni, szerintem majdnem mindenki ismeri. Az eredeti történet 1897-ben látott napvilágot és már akkor is hatalmas siker volt még úgy is, hogy az eredeti kéziratból nagyon sokat kivágtak, hiszen abban az időszakban egy másik jóval véresebb valódi esemény borzolta a kedélyeket és nem akarták ennél is jobban a frászt hozni az emberekre. 

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a regény vetekszik az eredeti történettel. Hátborzongató, izgalmas, misztikus, egyszerűen letenni alig tudtam. Bár egy képzeletbeli történet, de a szereplők, a helyszínek annyira élethűen lettek megalkotva, hogy néha nehéz volt elvonatkoztatni attól, hogy mindez kitaláció. Főleg, mert valós személyek is szerepeltek a történetben. 

Az író pedig fokozta az izgalmakat azzal, hogy több szálon futott a történet és ide-oda ugráltunk az időben. Már kezdésként egy jó kis hátborzongató jelenetet kaptunk, hiszen a főhősünk Bram Stoker egy titokzatos helyen, egy bezárt szobában küzd valamivel, amiről nem tudunk semmit. Később kapunk információmorzsákat arról, hogy mi is lehet az, amivel harcol, de ahhoz, hogy a kép összeálljon, vissza kell ugranunk az időben és el kell olvasnunk a másik szálat is, ami a gyermek Bram Stokerről szól és arról, hogy mi is történt velük. Megismerhetjük a családját, a testvéreit és Ellent, a dadusukat, aki nagyon fontos szerepet játszik majd a történetben. 
Bár mindegyik cselekményszál lekötött, de leginkább Bram Stoker naplóbejegyzéseit szerettem, ahol a kisfiú Bram és a testvére Matilda próbálnak rájönni a hőn szeretett dadusuk furcsa viselkedésére és a titkaira. A két kisgyerek - majd a 12 évvel későbbi énjük nyomozása rettentően lebilincselő és hajmeresztő volt, tele a későbbi híres Drakula regény misztikus elemeivel, mindennel, ami csak ehhez a műfajhoz szükséges: éjféli nyomozás, kastélyok, hullák, csontvázak, koporsók, temetőjelenetek, farkasok, kígyók, denevérek, üldözések lovaskocsin és gyalog, a többiről nem is beszélve .
Ami nagyon tetszett, hogy senki sem az, akinek látszik, senki nem fekete vagy fehér, de sok esetben ez csak a történet legvégén derül ki, úgyhogy senkit se skatulyázzatok be, mert nagy meglepetések érhetnek Benneteket!

A történet vége pedig? Akár lezártnak is tekinthetnénk, de inkább úgy mondom, hogy ez inkább a bevezetője a nagy Drakula regénynek, amit ezek után biztosan el akartok majd olvasni. 
A regény végén lévő jegyzetek pedig még különlegesebb hátteret adnak az egész történetnek, amit senki se felejtsen el végigolvasni!

És kinek ajánlom a könyvet? Mindenkinek, akit érdekelnek a vámpírok, a misztikus, izgalmas és vérfagyasztó történetek. Az AGAVE kiadónak pedig külön köszönet, hogy abban az időszakban, amikor a vámpír szó már nem rémületet, hanem inkább lenézést és kinevetést jelent köszönhetően a sok össze-vissza vámpíros irodalomnak és filmeknek, meg merte jelentetni ezt a könyvet. Az idei év egyik legjobb regényével sikerült így találkoznom!

Borító: Tökéletes, kellően hátborzongató, pont illik a történethez, a külföldi kiadásokhoz képest is szerintem a legjobb!

Kedvenc karakter: Bram, Matilda, Ellen

Szárnyalás: a történet 

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: borzongás, borzongás és borzongás és persze egy (két?) hallhatatlan szerelem

Értékelés:


Blogturné extra - borítómustra
Extraként mutatok nektek pár külföldi borítót, de a véleményemhez továbbra is ragaszkodom, a magyar borító lett a legjobb!

Angol borítók:
Az első utal magára a háttérben megbúvó tragédiára, a második sajnos számomra teljesen semmilyen.



Portugál borító:
A jó öreg véres, vércseppes variáció - számomra ez is nagyon semmilyen.


Spanyol borító: 
Ez utal a történetre, de ezzel a piros kámzsával inkább egy vámpír Piroskára hasonlít a hölgy.

Nyereményjáték:
A vámpírok a legritkább esetben jók, ha csillognak, akkor esetleg elképzelhető… Viszont a többségük veszélyes gyilkos, aki jobb esetben csak a véredre pályázik, de némelyik ha az útjába kerülnél, nem lenne rest és azonnal eltenne láb alól. Vannak viszont bizonyos kellékek, amikkel védekezni tudsz ellenük, ezeket azonban előbb meg kell szerezned!
A feladatod pedig nem más, mint hogy megtaláld az állomásokon elrejtett tárgyakat, amiket egy-egy szóra linkeltünk és nevezed meg ezeket a Rafflecopter doboz megfelelő helyén.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A blogturné további állomásai:
December 16 - Kelly & Lupi olvas
December 20 - CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók