KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. december 17., hétfő

Dhonielle Clayton: The ​Belles – A szépség ára (A Belles lányok#1)



Camellia ​Beauregard világában az emberek szürkének születnek, csúnyának, átkozottnak, és csak egy Belle-lány tehetsége, segítsége révén képesek megszépülni. Camellia Belle-lány, de minden vágya a királyi család palotájában élni, ahova csak a legbefolyásosabb Belle-lányok kerülhetnek. Kövessétek Camellia útját az Udvarba bloggereinkkel, hogy megismerhessétek a Belle-lányok képességeit és Camellia életét a királyi palotában, a turné végén pedig hárman a könyvet is megnyerhetik a Maxim Kiadó jóvoltából!

Maxim, 2018
464 oldal
Fordította: Bozai Ágota
Goodreads: 3,88
Besorolás: YA, fantasy, disztópia

Camellia ​Beauregard különleges lány: Belle. Orléans fényűző világában a Belle-lányokat köztisztelet övezi, mert ők irányítják a Szépséget, a Szépség pedig olyan érték, amit mindenki a legjobban kíván. Orléans-ban az emberek szürkének születnek, csúnyának, átkozottnak, és csak egy Belle-lány tehetsége, segítsége révén képesek megszépülni. Camellia számára azonban nem elég csak Belle-nek lenni. Arra vágyik, hogy ő legyen a kegyelt, akit Orléans királynője kiválaszt, hogy velük éljen a királyi palotában, és a királyi család és az udvar legmagasabb rangú személyeinek szépségéről gondoskodjon, ezzel elismerést nyerjen, hogy ő a legtehetségesebb Belle-lány az országban. Ám amint Camellia és Belle nővérei megérkeznek az Udvarba, nyilvánvalóvá válik, hogy kegyeltnek lenni nem mindig olyan, amilyennek képzelte. A palota aranyozott falai között sötét titkok rejtőznek, és Camellia hamar megtanulja, hogy puszta léte hazugság, sokkal nagyobb az ereje, mint gondolta, és sokkal veszélyesebb is lehet, mint valaha feltételezte volna. Amikor a királynő arra kéri Camelliát, hogy saját életét kockáztatva, Belle-erejének nem rendeltetésszerű felhasználásával segítsen a beteg trónörökös hercegnőn, Camellia lehetetlen döntéssel kénytelen szembenézni. Orléans és lakóinak jövője a tét. Camellia döntés előtt áll: magát és nővéreit, a Belle lányok életmódját és hagyományait mentse, vagy saját élete kockáztatásával állítsa talpra a hecegnőt, amivel örökre megváltoztatja a világot.


Hogy ez a regény mennyire fordulatos volt! A történet első negyedében - őszinte leszek - halálra untam magam. Hogy ez annak volt köszönhető, hogy én még ennyi jelzőt nem láttam egy kupacban, mint amit az írónő használt (innen is hatalmas gratuláció a fordítónak, hogy ezzel képes volt megbirkózni:) vagy az, hogy azon felül, hogy megismerhettük, hogy mi milyen színes, csillogó, a lányok milyen ruhákat, hajakat, sminkeket készítenek, nem tudom. De éreztem valahol, hogy ki kell tartanom, mert lesz ez még jobb is. És milyen igazam volt!

A történet egy kitalált országban, Orleáns-ban játszódik. Királyság a formája és itt is, mint minden más királyságban, kemény harcok folynak a trónutódlásért. De nem is az uralkodó a legérdekesebb személy, hanem a Belle lányok. Ezek a lányok, születésüktől fogva egy különleges képességet uralnak, az arcanát, amelynek a segítségével bármit, bárkit át tudnak alakítani gyönyörűvé - illetve akár rondává is. Ez a képesség ad nekik hatalmat, de igazából csak egy lány kapja ezt meg, akit a végső bemutatón a királynő kegyeltnek választ ki - ő kerül az udvarba, az ő kegyeit keresi mindenki. A többi lány pedig különböző szépségházakba kerül, ahol bár odafigyelnek rájuk, de a lelküket is kidolgoztatják a házak úrnői....

A regény főszereplője Camellia, az egyik legügyesebb és legerősebb arcanával rendelkező Belle lány, akit kissé rögös és furcsa módon, de végülis kegyeltnek választanak és bekerül az udvarba. Először azt hiszi, hogy megfogta ezzel az isten lábát, hiszen minden Belle lány erről álmodik, de utána jön a rideg valóság - egy olyan helyre került, ahol a kényszeres megfelelni vágyás, az udvari intrikák, egy őrült trónörökös, a rá vadászó férfiak kereszttűzébe kerül. Hamar rádöbben, hogy itt nincs helyes út, vagy megpróbál mindenkinek megfelelni bizonyos szintig vagy hatalmas bajba kerül. Persze ezt csak egy darabig lehet megtenni, előbb-utóbb választania kell, hogy melyik oldalt támogatja...

Ahogy írtam fentebb is, a történet legelejét nagyon untam. De ahogy megtörtént a választás, a lányokat kiosztották, hogy ki hová kerül, szó szerint képtelen voltam letenni a regényt. Eleinte az izgalom és a rejtély volt az, ami nem eresztett, hiszen a házakban rengeteg titok lappangott, amire csak részben derült fény, de igazán akkor indult be a történet, amikor Camellia az udvarba került. Nem sok mindent szeretnék erről a részről mondani, mert nem szeretnék semmit sem elspoilerezni, de legyen elég annyi, hogy már régen izgultam, dühöngtem, idegeskedtem egy történeten ennyit, mint ennél a könyvnél. Az írónő képes volt a végletekig felhúzni minket, de annyira, hogy legszívesebben már én nyúltam volna bele a történetbe és tekergettem volna meg egy bizonyos személy nyakát és segítettem volna Camelliának, akit mellesleg nagyon szerettem és aki hatalmas karakterfejlődésen ment keresztül a regény során. Abból a boldog, a sorsával teljesen elégedett lányból hogyan lett egy harcos, aki képes meglátni a sok csillogás mögött a rohadást, a gonoszt és szembeszállni vele...

Ami különleges és nagyon időszerű, az a történet fő témaválasztása: a szépség. Az az egészben a legelrettentőbb, hogy ez akár egy távolabbi, nagyon sötét, de reális jövőkép is lehet, hiszen az emberek a mai napig hisznek a szépségideálokban, megpróbálnak mindennel szépíteni magukon - legyenek azok egyszerű sminktermékek, önsanyargató testedzések vagy fájdalmas műtéti beavatkozások. Itt pedig a lakosok bármit megtesznek azért, - az egyik helyi újság meg is írja, hogy többet költenek szépészeti beavatkozásra, mint élelmiszer vásárlásra - hogy még szebbek, még különlegesebbek legyenek. 

A szereplők pedig elég változatosak, mindegyik önálló karakter, akikről azért picit szerettem volna többet is megtudni. Két személyt emelnék még ki Camellia mellett, az egyikük Remy, a szófukar, kötelességtudó, de azért aranyszívű testőrfiú, a másik pedig Sophia, a trón egyik örökösjelöltje, aki egy rettenetesen erős karakter. Van aki imádni fogja (azért azzal elbeszélgetnék egy picit:), van aki éppannyira utálni, mint én, de az biztos, hogy nem lehet elmenni mellette szótlanul. Az írónő valami tökéleteset alkotott vele!

A történet vége pedig? Függővég, a szó legszorosabb értelmében. Dhonielle Clayton olyan véget kreált, ami után - turnéidőszak ide vagy oda - de ha meglenne a második része, akkor azonnal dobnék el mindent és folytatnám ezt a sorozatot.

És kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a különleges disztópiákat, az izgalmas, rejtélyekkel teli, sokáig elgondolkodtató történeteket. Mondanám, hogy főleg lányoknak, hiszen a "szépségipar" körül forog a történet nagy része, de hiszem, hogy vannak olyan részei is, ami a fiúkat is képes lekötni.

Borító: gyönyörű mind a két darab - de nekem az jobban tetszik, amit feltettem ide is a blogba

Kedvenc karakter: Camellia, Remy

Szárnyalás: a történet fordulatossága

Mélyrepülés: Sophie, Sophie, Sophie... és ez az egész beteg világ

Érzelmi mérce: a Belle lányoknak tilos a szerelem. Érzelmileg is inkább mások a mérvadóak: fájdalom, bánat, bosszú, harag - szerelem talán lesz valami, de ebben a részben itt még nincs sok jele

Értékelés: 



Blogturné extra - Hogyan készült a borítókép? - rövid videó




Nyereményjáték:
A Belles lányok világában minden a szépségről és a fényűzésről szól, ahogy ez már a borítón is látszik, amin főszereplőnket láthatjuk egy gyönyörű ruhába öltöztetve. A mostani feladatunk is a csodás ruhakölteményekhez kapcsolódik: a blogokon található képrészletek alapján ki kell találnotok, hogy melyik magyarul is megjelent könyv borítójára gondoltunk. A rafflecopter megfelelő sorába a könyv címét várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




A blogturné további állomásai:
December 5 - Hagyjatok! Olvasok! - Extra állomás: borítómustra
December 8 - Sorok Között
December 11 - Hagyjatok! Olvasok! - Extra állomás: Instagram
December 14 - Deszy könyvajánlója
December 17 - Kelly & Lupi olvas
December 20 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók