KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. január 12., szombat

Alynne Webb: Az utolsó



A [bekezdés]-díjas Alynne Webb első regénye egy igazi fantasy, amiben varázslók, alkimisták és boszorkánymesterek szállnak harcba egymással, azzal sem törődve, hogy a viszályuk már nem csupán a Varázslók Világára korlátozódik. Az emberek világában főszereplőink szellemjárásnak vélik az új házukban hallható zajokat, és frászt kapnak a tükörben felbukkanó titokzatos, néma férfitól. Tara és a kisöccse, Benny habár csak egyszerű emberek, mégis megpróbálnak segíteni a varázslónak, és ezáltal felkeltik a férfit megátkozó sötét mágus figyelmét. Tartsatok velünk, mert a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Twister Media Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

Twister Media, 2018
448 oldal
Besorolás: YA, fantasy

Háború ​fenyeget a Varázslók Világában. Az ezeréves béke inogni látszik. A rendek közötti viszály átível az emberek világába is, ahol a mágia nem több puszta tündérmesénél.

Tara a gimisek mindennapjait éli. Amikor édesanyja bejelenti, hogy új állást kapott egy kisvárosban, és búcsút kell mondaniuk addigi életüknek, a lány azt gondolja, ennél rosszabb nem is történhetett volna. Csakhogy az új házban és a városban senki és semmi nem az, aminek látszik. 
Öccsével, Bennyvel leleplezik Nicholast, a ház fogságába száműzött varázslót, aki szellemként tengeti életét. A két testvér segít neki kiszabadulni a fogságból, amivel felkeltik Derwin, a rettegett sötét-mágus figyelmét. A testvérpárból préda lesz. 
Tarának gyorsan kell cselekednie, ha meg akarja menteni azokat, akik fontosak a számára. Küzdelmei során azonban nemcsak arra döbben rá, hogy az eddig ismertnek hitt világa mögött húzódik egy ismeretlen másik, hanem arra is, hogy a feladat, melyet magára kellett vállalnia, talán sokkal nagyobb, mint amivel elbír.
Alynne Webb első regénye sodró erejű fantasy, melynek lélegzetelállító világát varázslatos teremtmények és mágusok népesítik be, amit minden igazi fantasyrajongó imádni fog.


Harry Potter óta nagy rajongója vagyok a varázsvilágnak (mint gondolom jó páran közületek is), így a könyv fülszövegének elolvasása után nem volt kétséges, hogy ezt a könyvet olvasnom KELL.

A történet teljesen "hétköznapian" indul, mint akármelyik másik hasonló történet. Adva vagyon egy család, akik a szülők miatt új helyre költöznek. Ami viszont már nem volt annyira hétköznapi, hogy a szülők a gyerekeiket (Tarát és az öccsét Bennyt) egy nagynéni felügyelete alá helyezik, mert ők csak később tudnak jönni (!?). A gyerekek pedig nagyon hamar magukra maradnak az ódon és félelmetes új házban, mert a nagynéni sem alszik velük, csak elkíséri őket (!?). 
Nem teljesen pontosan derül ki Tara életkora, de mivel gimis, ezért annyira idős nem igazán lehet. Így én már körülbelül itt pislogtam, hogy mégis milyen szülők ezek, hogy a gyerekeiket így elküldik az ismeretlenbe egyedül? 
"Természetesen"a ház nem csak félelmetes, de hátborzongató titkokat is rejt, az egyik szobában, egy tükörben egy szellem "él", egy száműzött varázsló. Innentől indul be a történet, hiszen a varázsló megpróbál kapcsolatba lépni a gyerekekkel, akik pedig a kezdeti rémületük után megpróbálnak neki segíteni és ezzel elszabadul a pokol.
Tara és Benny számára egy új világ nyílik meg, ahol ők, mint "sima emberek" a leggyengébb láncszemek, hiszen jó és rosszindulatú mágusok, boszorkánymesterek népesítik be ezt a földet, de ha továbblépünk, még az állat és növényvilág is különleges (és sokszor halálos). 

A testvérpár ettől függetlenül elég jól elevickél ebben a világban, mi pedig egy idő után nem győzzük a fejünket kapkodni, annyi minden történik. Egyszerűen egy idő után úgy pörgött a történet, hogy letenni nem tudtam a könyvet, mert mindig érdekelt, hogy mi is fog történni. Azt azért el kell, hogy mondjam, hogy a regény eleje picit lassan indul be, kell egy jó pár oldal, mire igazán letehetetlenné válik a történet:). De ez a világ! Úristen, egy élmény volt ott lenni és szívesen megnézném akár megfilmesítve is.
Rengeteg háttértörténetet kaptunk, amelyek mind egyre kíváncsibbá tettek, szívesen olvasnék nem egy szereplőről is (akár egy folytatásban, akár egy másik regényben!)
A szereplők pedig? Nehéz eldönteni, hogy ki a jó és a rossz - már rögtön az elején akkorát "koppantam", hogy öröm volt nézni, pedig már nem egy fantasy történt van a hátam mögött:). A történet többszemszögű, egyrészt láthatjuk a főszereplőink gondolatait és tetteit, de ugyanúgy a főgonosz is külön szemszöget kapott. Ez számomra nagyon különleges volt, mert így megismerhettük a félelmeit, sőt az érzéseit is, így a tettei ellenére is máris picit közelebb került hozzám.
Azért azt is el kell, hogy mondjam, hogy annyi szereplő került képbe a regény folyamán, hogy el kellett telnie egy kis időnek, míg mindenkit be tudtam azonosítani:). 

A YA fantasy könyvekben megszokott szerelmi szál is kimaradt, az írónő inkább a kalandokra, a harcokra koncentrált - bár az is igaz, hogy a rengeteg történés közepette a főhőseinknek már sok ideje nem maradt volna egy forró szerelemre. Úgy éreztem, hogy itt inkább a testvéri kapcsolatok a fontosabbak, Tarán és Bennyn kívül más testvérek is elég komolyan befolyásolták a történet menetét.

Amit még meg kell említenem, azok a különleges lények. Egyszerűen imádtam őket, pedig némelyikük eléggé halálos volt, így jobb volt csak kívülről szemlélni a különféle lényeket. Oz tündérkutyáját egyszerűen imádtam, de az ezüstlovak, a hableányok, a vulkánok elátkozott rémlényei, a szellemek, amelyek itt varázslókat szolgáltak ki, az óriás varjak és még sorolhatnám egy jó darabig, mert az írónő fantáziája szinte kimeríthetetlen volt ebben a témában - mind - mind tovább színesítették a történetet és hozták a frászt nemcsak a főhőseinkre, de néha rám is.

És a befejezés? Lezárt, standalone regénynek tűnik, de én úgy érzem, hogy ebből a befejezésből simán lehetne egy folytatást írni, ami remélem meg is fog történni:).

És kinek ajánlom? Mindenkinek, akik imádja a fantasy történeteket, a varázslók-mágusok világát, aki szeretne egy rettentő talpraesett, de hétköznapi főhősnővel együtt kalandozni és akik nem csapják földhöz a könyvet, ha nem szerepel benne egy mindent elsöprő szerelmi szál. Ez a regény egy valódi kalandregény, amit nyugodt szívvel merek ajánlani lányoknak és fiúknak is.

Borító: Nem rossz, de én valami mást tettem volna rá, hogy figyelemfelkeltőbb legyen

Kedvenc karakter: Tara, Benny, Oz

Szárnyalás: a varázsló különleges világa

Mélyrepülés: a számomra abszolút felelőtlen szülők

Érzelmi mérce: Nincs kimondottan "lávsztori", inkább a testvéri kapcsolatok az erősebbek és persze van benne jó pár dráma is

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megveheted!
Nyereményjáték:
Az utolsó című regényben elmesélik Taráéknak, hogy egyszer régen néhány lovagrend egymásnak esett, miután sikeresen megvédték a területüket a rájuk támadó varázslóktól. Ezeket a lovagrendeket állatok után nevezték el: Varjas-rend, Sakál-rend és Sárkány-rend. Ti, olvasni szerető emberek már több hasonló házba/rendbe/csoportba sorolással találkozhattatok olvasmányaitok során, ezért nem meglepő, hogy a mostani feladatotok is ezzel lesz kapcsolatos. A blogokon talált képekből rá kell jönnötök, hogy melyik SOROZATRA gondoltunk, és be kell írnotok a rafflecopterbe a megoldást!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




A blogturné további állomásai:
Január 07 - Hagyjatok! Olvasok!
Január 09 - Könyv és más
Január 12 - Kelly és Lupi olvas 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók