KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. március 4., hétfő

Kisgyörgy Éva: Világutazók kézikönyve



A Boook kiadó egy hiánypótló művet jelentetett meg, ami óriási segítség lehet azoknak, akik nem túl jártasak az utazás világában, de szeretnék önállóan megszervezni a nyaralásukat. Tartsatok a Blogturné Klub 6 bloggerével, akik bemutatják nektek Kisgyörgy Éva - ismertebb nevén Travellina, - utazási blogger könyvét. Ha pedig velünk játszotok, akkor a könyv egyik példánya is a tiétek lehet!

Boook, 2019
184 oldal
Besorolás: utazás

Évek ​óta csak álmodozol egy különleges utazásról, de eddig féltél belevágni? Mindig volt valamilyen kifogásod, amiért nem mertél útra kelni? Legyen az belföldi hosszú hétvége vagy egy teljes hónap a világ másik felén, ez a könyv a gondolat megszületésétől egészen az út végéig a segítségedre lesz. Most nem egy szokványos útikönyvet tartasz a kezedben, hanem egy olyan világutazó személyes tapasztalatainak gyűjteményét, aki immáron harminc éve szenvedélyesen járja a világot. 

Kisgyörgy Éva – a travellina blog szerzője – olyan élményeket, tapasztalatokat oszt meg veled, amelyeket 112 országot végig járva halmozott fel. Ő tudja, mit vigyél magaddal (és főleg, mit ne), hol találd meg a legjobb repülőjegyet, miként bérelj autót és hogyan kerüld el a veszélyeket. Az egyéni utazás megszervezése olyan bonyolult, mint egy hadiüzem, de ma már nem olyan titkos! Ez a gyakorlati útmutató megtanít arra, hogy a legtöbbet tudd kihozni az idődből és a pénzedből, és hogy az utazás egy életre szóló élménnyé váljon. Neked is sikerülhet!


Sokáig gondolkodtam rajta, hogy szeretném-e elolvasni ezt a könyvet vagy sem, hiszen én is jártam pár helyen (oké, csak 34 országban, ami szinte meg se közelíti Éva utazásait:) és az idegenforgalomban dolgozom, de végül úgy döntöttem, hogy elolvasom, hátha adhat nekem is új információkat, hiszen még jó pár helyre szeretnék eljutni.

Amikor elkezdtem utazgatni, akkor csak és kizárólag a csoportos utak érdekeltek, hiszen a kényelem nagy úr, ráadásul semmivel nem kell foglalkozni, mindent a "popsink alá tesznek", plusz egy szakképzett ember viszi a társaságot, elmesél mindent, amit csak lehet, ráadásul meg is mutatják a legfontosabb érdekességeket.
Eleinte meg is felelt ez az utazási mód, aztán én is, ahogy Travellina, rájöttem, hogy több a hátulütője, mint az előnye, így úgy döntöttem, hogy inkább magam szervezem meg az útjaimat és maximum a helyszínen veszem igénybe idegenvezető segítségét, ha már minden kötél szakad. És ez így be is jött nekem, sokkal több mindent látok, több érdekes emberrel és helyszínnel ismerkedem meg - bár az is igaz, hogy jóval több mindenre kell odafigyelni az utazás előtt és a helyszínen is, mintha befizetnék egy csoportos programra. De azt is tudom, hogy sok minden még hiányzik a tudásomból, sok dologgal meg tudnám könnyíteni ezeket a feladatokat, így kíváncsian vágtam bele ebbe a kézikönyvbe.

A könyv több részre tagolja a tudnivalókat az indulástól egészen a hazaérkezésig:
  • Álmodozástól a tervezésig - miért is kell és jó utazni, hogyan szerezz rá pénzt, kivel, mikor és hová indulj
  • Felkészülés - ide beletartozik a szállás és repülőjegyvásárlás, a vízumok, utazási dokumentumok, poggyászok, stb
  • Indulás - mire figyelj az indulás előtt, hogyan juss ki a reptérre
  • Hozd ki a maximumot - közlekedés, fizetés, pénzváltás, programok, veszélyek, kalandok
  • Örökítsd meg - hogyan és mit fotózz, milyen gépet vigyél és persze az utazás utáni "feladatok"
Forrás: travellina.hu
Nyugodtan elmondhatom, hogy Éva nagyon felkészülten és részletesen tárgyal ki mindent, látszik, hogy "régi motoros" a témában és a sok saját élmény, amelyekkel színesíti ezeket a részeket, még hihetőbbé és személyesebbé teszi az egészet. 
Ahogy már az elején mondtam, ő főleg egyedül utazik, így leginkább azoknak adhat jó tanácsokat, akik úgy döntenek, hogy egyedül vagy a párjukkal, barátaikkal indulnak neki egy kalandnak. De azok is sok hasznát vehetik, akik csoportosan utaznak, hiszen a készülődés, a reptérre való kijutás, a hogyan és mit érdemes fotózni, milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, mivel tudjuk élvezetesebbé tenni az utat - ezek mind fontos információk számukra is.

Nagyon tetszett, hogy az írónő odafigyelt a mai, már szinte csak neten és mobil applikációkon élő utazókra is, hiszen szinte mindenhová adott nemcsak térkép és könyvajánlatokat, hanem weboldalakat és mobilos applikációkat is felsorolt. Személy szerint én a végén felsorolt leghasznosabb telefonos alkalmazásokat el is mentettem, mert ezek még jól jöhetnek a közeljövőben nekem is:).
A szállásokkal kapcsolatban is találtam újdonságot: bár az Airbnb-t már kipróbáltam és miután túltettem magam azon a megdöbbenésen, hogy egy vadidegen lakásában alszom - ahol picit úgy éreztem magam, mint egy betörő, hiszen mindenhol személyes tárgyak jelezték, hogy a lakásnak van gazdája:), nagyon tetszett. De számomra teljesen különleges információ volt a couchsurfing és a lakáscsere megoldása is - bár nem tudom, hogy ehhez mennyire lennék bátor, hogy kipróbáljam:).

A kezdőknek nagyon hasznos rész lesz a fapadosok és a repjegyek foglalásának tudnivalói is, végigolvasva talán kevésbé fogják ördöngösségnek tartani egy-egy jó árú repülőjegy megtalálását:). Itt egyetlen egy hibát találtam - 
"Találkoztam már olyan, hétfőtől szerdáig tartó üzleti úttal is, hogy jobban megérte két hosszabb időtartamra szóló retúrjegyet venni, és egyikből csak az odafele, a másikból pedig csak a visszafelé szóló jegyet használni fel." 
Én értem, hogy mit szeretett volna ezzel az írónő mondani, de ez könnyen félreérthető lehet. Egy menetrendszerinti járatnál SOSEM szabad csak a visszautat felhasználni - nem is lehet. Ha az odaúti szakaszt az utazó nem használja fel, akkor a légitársaság automatikusan törli a visszaútját, így csak azt nem fogja tudni felhasználni. A fapadosoknál ilyen gond nincs, ott simán fel lehet használni úgy is a visszautat, hogy az odautat nem utazza le az utas.

Érdekes rész lett az "ajándékok" rész is, mármint nem az, hogy mit hozzunk, hanem mit vigyünk:). Arra még jól emlékszem, amikor jó pár évvel ezelőtt Kenyában jártam, indulás előtt elmondták, hogy vigyünk mindenfélét, tollat, füzeteket, kisebb játékokat, bármit, mert a helyiek örülni fognak neki. Örültek is, az biztos. Viszont azt sem felejtem el, amikor egy utastársunk lement papucsban, sortban, pólóban, napszemüvegben és baseball sapkában a partra, ahol a "beach boyok" árultak mindenféle souvenirt. Mezítláb, egy szál fürdőnadrágban jött vissza, maga után húzva két óriási fából készült zsiráfot és a hóna alatt egy hatalmas faragott elefánt volt. Ami rajta volt ruha, azt mind elcserélte:).
Az írónő viszont pont azt ecseteli legnagyobb megdöbbenésemre, hogy Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában, a szegényebb részeken NE adjunk a gyerekeknek mindenféle cukorkát, ajándéktárgyakat, készpénzt, mert ezzel csak azt érjük el, hogy ne iskolába járjanak, ne otthon legyenek vagy játszanak, hanem egész nap a turisták körül kunyeráljanak. Adjuk oda inkább a helyi iskolának, jótékonysági szervezetnek és ők tudni fogják, hogy kinek adják oda, ki a rászoruló. Ez azért megfontolandó tényleg!

A 20 tipp, hogy mire használd a fényképezőgépedet rész is nagyon hasznos lett. Én ezek közül jó párat használok most is - megnyugodtam, hogy nem egyéni hülyeségről van szó:), de szerintem sok embernek lesz új dolog, hogy mire lehet még a fényképezőgépet használni, azon kívül, hogy turistafotókat készítünk:).

Összességében egy nagyon jól összerakott, hasznos kis könyvet lapoztam át, amit szerintem minden kezdő utazónak kötelezővé tennék. Ügyesen, felesleges töltelékek nélkül, hasznos és összeszedett információkat kapunk mindennel kapcsolatban, ami fontos lehet egy utazás megszervezéséhez vagy magához ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy nyaraláson.
(én pedig azóta is lelkesen olvasgatom az írónő személyes blogját is:).

Borító: Vicces, látványos, különleges, figyelemfelkeltő

Szárnyalás: a rengeteg információ és a saját élmények, tapasztalatok megosztása

Mélyrepülés: - 

Értékelés: 

Ha tetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Egy ilyen könyv után természetes, hogy mi is világkörüli utazásra indulunk.
Minden blogon találtok egy képet egy filmből, a játék pedig annyi, hogy ki kell találnotok, az adott film melyik országban játszódik és az ország nevét a rafflecopter megfelelő mezőjébe kell beírnotok.
Picike segítséget is adunk még pluszban, a blogbejegyzésekben az adott film címének a betűit elrejtettük. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



A blogturné további állomásai:
Március 04 - Kelly & Lupi olvas
Március 06 - Könyv és más
Március 08 - Ambivalentina
Március 10 - Könyvvilág
Március 12 - Hagyjatok! Olvasok!
Március 14 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók