KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. február 28., csütörtök

W. Bruce Cameron: Egy kutya hazatér



W. Bruce Cameron megható állattörténetei 2012 óta melengetik meg újra és újra a magyar olvasók szívét. Az évek során megéltek számtalan újranyomást, s némelyikből film is készült– éppen ez a helyzet a szerző Egy kutya hazatér c. regényével, melynek adaptációja nemrégiben meghódította a mozikat is. A könyv ennek köszönhetően immár új köntösben is elérhető, úgyhogy amennyiben Ti is szívesen tudnátok a polcotokon, tartsatok velünk ötállomásos blogturnénkon, ahol a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából 3 példány kerül kisorsolásra!

Könyvmolyképző, 2019
344 oldal
Fordította: Benedek Dorottya
Goodreads: 4,22
Besorolás: fikció 

A ​kirobbanóan sikeres, filmen is magával ragadó Egy kutya négy élete írójától! 
Kiemelkedő történet a rendíthetetlen hűségről és a hihetetlen odaadásról.
Lucas Ray teljesen megdöbben, amikor az út túloldalán álló, elhagyatott épületből egy imádnivaló kiskutyus is előkerül, akivel azonnal egymásra találnak. Bár a házban, ahol depressziótól szenvedő, veterán édesanyjával él, tilos kutyát tartani, Lucas nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy hazavigye Bellát.
Bella megmagyarázhatatlan módon vonzódik Lucashoz, még akkor is, ha nem érti, mi szükség van bizonyos játékokra, például a Nincs Ugatásra. Mivel a kutyát egyre nehezebb rejtegetnie a szomszédok elől, Lucas a munkahelyére, a Veterán Kórházba csempészi be. Bella itt azoknak tud örömet és megnyugvást szerezni, akiknek a leginkább szükségük van rá.
Mivel Denverben tilos pitbullt tartani, az állatvédelmi felügyelet magával viszi Bellát, és Lucasnak nem marad más választása, mint hogy nevelőcsaládhoz küldje a kutyáját, amíg rá nem jön, mit tegyen. Azonban Bella, akit megvisel az elválás, nem hajlandó addig várni. Hiába áll közé és az embere közé a hatszázötven kilométernyi, veszélyes coloradói vadon, egy lehetetlennek tűnő és feledhetetlen kalandra indul hazáig.
Gyönyörűen elmesélt, elbűvölő regény a köztünk és kedvenceink közt lévő elszakíthatatlan kötelékről. A szívnek e rendkívüli és üdítő utazása a rajongásig szeretett bestseller, az Egy kutya négy élete stílusát idézi.

Bruce Cameron már nem egyszer sikeresen megríkatott a regényeivel, úgyhogy ennél a könyvnél nagyon hezitáltam, hogy egyáltalán el akarom-e olvasni vagy sem. Végül az egyik bloggertársamtól kaptam egy pici lökést, aki "elárulta", hogy végre remélhetőleg nem kell két csomag zsepivel befejeznem a könyvet, így lecsaptam rá.

A történet az elején nem nagyon fogott meg, még úgy sem, hogy imádom a kutyákat és a róluk szóló regényeket. Bella "hangja" számomra nagyon hasonlított a már olvasott könyvek kutyás hangjához, sőt Lucas sem nagyon fogott meg. Aranyosak voltak együtt, de nem éreztem azt a kémiát, mint amit mondjuk Béni és Ethan között éreztem azonnal. Bella természetesen nagyon aranyos volt, imádtam minden megmozdulását, ahogy próbált megfelelni mindenkinek, azért persze elkövetve jó pár édes hibát:).
Aztán eljött az elválás pillanata és onnantól kezdtem beleszerettem a regénybe. Egy kalandos hazaút, több, mint 600 kilométeren át, városokon és a vadonon keresztül, jó és rossz emberek között. 

Gyerekkorom egyik kedvenc regénye a Lassie hazatér volt és ez a könyv sokban hasonlított hozzá. Ugyanúgy izgultam Belláért, mint anno Lassiért, ráadásul Bellának nehezebb volt a dolga, hiszen nem egy sokak által csodált hosszúszőrű collie volt, hanem egy pitbullra hasonlított, ami azért (sajnos) sok emberben visszatetszést kelt még mindig. Persze azért a jó emberek így is segítettek neki, így ismerhettem meg Gavint és Taylort, azt a meleg párt, aki egy ideig Bellának szerető otthont adott. Bár sok időt nem töltöttek együtt, de mégis jobban gazdinak éreztem őket, mint Lucast.
Aztán itt volt a Nagy Cica. Azt hiszem miatta lesz, hogy megnézem a filmet is. Hogy egy puma és egy kutya ilyen barátságot kössön! A legaranyosabb jelenetek szerintem velük játszódtak.



Persze az olvasás közben egy másik könyv is beugrott, a Hihetetlen történet. Ott is, az addig városban, óvott körülmények között élő három házikedvenc indult neki a vadonnak, hogy megtalálják a gazdáikat. Nem tudom, hogy az író mennyit merített a fenti művekből, de én - mondom, miután elindult Bella hazafelé - nagyon élveztem a regényt. 
Ez nem volt számomra annyira érzelemgazdag történet, mint az Egy kutya négy élete, de ennek a regénynek is megvolt a maga mélysége. Hiszen a kalandok mellett fontos témákat is érintett, mint például az állatvédelmet, a segítő kutyák feladatát, a veteránok sorsát, a "harci kutyák" elleni diszkriminációt vagy akár az emberi gonoszságot. 
A könyvet elolvasva pedig újra felötlött bennem, hogy milyen kár, hogy a kutyák nem tudnak beszélni. Hiszen jóval hamarabb meg tudják különböztetni a jót és a rosszat és jóval hamarabb felismerik a betegségeket is, mint maguk a betegek vagy az orvosok. 
A történet vége pedig? Igazából tudtam már a regény elejétől, hogy Bella haza fog térni, inkább arra voltam kíváncsi, hogy milyen lesz az útja és milyen bukkanók fogják gátolni a minél gyorsabb hazatérést (a távolságon kívül persze). De mindenkit megnyugtatok, a tökéletes kalandot megkaptam és a lezárás is olyan lett, amit mind Bella, mind az őt szerető emberek megérdemeltek (és a rosszak is:).

Összességében ajánlom a könyvet fiúknak és lányoknak is, idősebbeknek és fiataloknak is és persze mindenkinek, aki szereti a kutyákat. Bella gyorsan belopja magát a szívetekbe és higgyétek el, hogy nem nagyon akaródzik neki onnan továbbállnia:).
(És főleg anyukámnak ajánlanám, aki bár már sajnos nem olvashatja ezt a regényt, de egész életében betegesen rettegett minden pitbulltól - anyu látod? Vannak jó pitbullok is :).

Borító: Imádnivaló, felkelti a figyelmet

Kedvenc karakter: Gavin, Taylor, Nagy Cica, Bella

Szárnyalás: a történet vége

Mélyrepülés: az emberi gonoszság

Érzelmi mérce: szeretet minden mennyiségben

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Egy szívmelengető W. Bruce Cameron történet blogturnéján mi másé is lehetne a főszerep, mint a kutyáké! Ennek megfelelően minden állomáson elrejtettük egy kutyafajta nevét, a Ti feladatotok pedig az lenne, hogy megtaláljátok ennek a kiemelt betűit, helyes sorrendbe rakjátok őket, az így kapott kutyafajta nevét pedig írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! A helyes megfejtők között a könyv három példánya kerül kisorsolásra.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A blogturné további állomásai:
Február 22.  - Sorok Között
Február 24.  - Never Let Me Go
Február 26.  - Sorok Között (extra)
Február 28.  - Kelly és Lupi Olvas
Március 02. - Könyv és Más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók