KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. március 20., szerda

Lucy Strange: A világítótorony legendája


Lucy Strange különleges regényét egy angol kislányról, aki a világítótorony mellett lakik és részese lesz egy legendának, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, mi történik Petrával és családjával a második világháború kezdeti éveiben.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek a Kősziklák titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Manó Könyvek, 2019
336 oldal
Fordította: Ruff Orsolya
Goodreads: 4,44
Besorolás: történelmi fikció

A világítótoronyban felnövő Pet világa tengeri viharok, titkos alagutak és egy titokzatos vízszörnyről szőtt legenda köré épül. De most, hogy Anglia háborúban áll, a fennsík egyszeriben csaták helyszíne lesz, és a családja szétszakad. Ez a könyv egy kicsi, bátor lányról szól, akire senki sem figyel oda, és aki riadtan bújik el, ha egy repülőgép elszáll fölötte. Egy lányról, aki részese lesz a legendáknak.

Egy másik értékelésemben már írtam, hogy mennyire érdekelnek a II. világháborús történetek, de nem a csaták, hanem az, hogy a hétköznapi emberek hogyan is élték meg ezt a borzalmas időszakot.
Így nem volt kérdés, hogy ez a könyv is felkerül az olvasási listámra.

A történet 1939-ben kezdődik, a háború kitörésekor. Petra és családja eleinte nem sok mindent érzékel a háborúból, hiszen Angliában, annak is egy tengerparti kis falujában élik mindennapjaikat. Az apuka a helyi világítótorony őre, így fontos feladat hárul rá, figyelni a hajókat, az esetleges ellenséges mozgást és segíteni a saját haderejüket. 
Aztán egy szép napon a helyzet rosszabbodik. Az édesanyjuk német származású, így először a helyiek veszik a szájukra, majd - mivel veszélyt jelenthet az emberekre - deportálják. Így Petra ott marad a nővérével és az édesapjukkal hármasban. De azzal, hogy a német származásúakat és persze mindenki mást is, aki olyan országhoz tartozik, amelyik Hitler oldalára állt - elvittek, a helyzet nem javul. Szabotőrök jelennek meg a faluban, akik hol a telefonvonalakat vágják el, hol másképp próbálnak segíteni a németeknek. Petra nekiáll nyomozni, de vajon rájön-e, hogy ki a szabotőr és persze ki fog hinni egy kislánynak?

Amennyire furcsán indult a történet - hiszen Petra hatalmas képzelőerővel van megáldva, így a könyv eleje a helyi legendával kezdődik (amit egyébként nagyon szerettem), illetve azzal, hogy a kislány a helyi rosszhírű homokpadtól retteg, azt gondolván, hogy egy mesebeli szörny él a víz alatt és az süllyeszti el a hajókat, - annyira gyorsan beszippantott az egész és egészen a befejezésig nem eresztett.

Maga a helyszín csodálatos, hiszen egy tengerparti faluról van szó, a főhőseink pedig egy világítótorony gazdái, ami önmagában is egy varázslatos hely, hiszen ki ne álmodozott volna, amikor a nyaralása vagy egy kirándulás közben belebotlott egy világítótoronyba, hogy milyen jó lenne itt élni? És akkor még nem is meséltem a titkos átjáróról vagy a csempészek barlangjáról, ami a toronytól nem messze volt és még különlegesebbé tette az egész környezetet. Imádtam azt az idilli életet, amit Petráék éltek, amíg ki nem tört a háború.
Utána viszont baj, baj hátán érkezett. Nem szeretnék belemenni a részletekbe, elég az, amit a legelején írtam, hogy az anyukát deportálják a német származása miatt. De ez csak a kezdet! Lesznek ennél még rosszabb dolgok is...
Borzalmas volt olvasni, hogy a lakosok mennyire hamar kimutatták a foguk fehérjét és addigi kedves szomszédok, a barátok milyen gyorsan átváltottak idegengyűlölővé még úgy is, hogy az édesanyát fiatalkora óta ismerték és tudták, hogy a légynek sem tudna ártani. Hogy a háborútól való félelem hogyan volt képes megváltoztatni az embereket - és nem a legjobbat hozta ki belőlük.

Azt viszont nagyon szerettem, hogy a foghíjas kis család mennyire összetartott - a testvérek szeretete pedig egyszerűen imádnivaló volt. Persze Petra körül forog a történet, ő a főhősünk és mindent meg is tesz azért, hogy magára vonja a figyelmet. Én pedig kíváncsian követtem a történetét, mert számomra nagyon érdekes és egyedi volt egy gyermek szemszögéből látni a háborút - még akkor is, ha szerencsére ezt a részt a háborúnak csak a szele érte el. Érdekes volt olvasni arról is, hogy milyen feladatai voltak egy tengerparti településnek a háborúban és újat is megtudhattam a Dinamó hadműveletről, melynek keretében rengeteg szövetséges katonát menekítettek ki és nemcsak hadihajók, hanem civil halászhajók, jachtok, bárkák is részt vettek ebben a küldetésben.

A történet pedig ahogy fentebb is írtam, elég lassan indul be, de aztán felpörögnek az események és a végén kifejezetten izgalmas lesz a regény - mintha egy felnőtteknek szóló kémregényt olvastam volna. (még úgy is, hogy nagyjából kitaláltam már a történet felénél, hogy ki lehet a szabotőr és be is jött a tippem:). 

Összességében egy nagyon jól megírt, izgalmas, néhol szívszorító regényt olvashattam, amit nyugodt szívvel ajánlok fiatalabbaknak és idősebbeknek is, fiúknak és lányoknak is. Bár a helyszín csak kitalált, de az írónő olyan részletességgel építette fel a helyszínt, olyan jól megírt karakterekkel népesítette be a regényét, hogy a könyv befejezése után automatikusan rákerestem a helyszínre - reménykedve, hogy tényleg létezik ez a hely:). És igen, ha lesz egy kis szabadidőm, akkor az írónő többi regényét is sorra fogom venni!

Borító: Nekem nagyon tetszik, figyelemfelkeltő és nagyon szép

Kedvenc karakter: Petra, Magda, Rémes Joe

Szárnyalás: a család összetartó ereje

Mélyrepülés: ahogy a helyiek bántak a német származásúakkal

Érzelmi mérce: szívszorító jelenetek vannak benne bőven

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Petra története a második világháború idején játszódik. Nagyon sok ifjúsági regény dolgozta fel a 20. század ezen éveit. Ezek közül mutatunk minden állomáson 1-1 könyvborítót megfejtésnek az adott regény szerzőjét és címét kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő dobozába

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A turné további állomásai: 
Március 10 -  Könyv és más
Március 12 - Olvasónapló
Március 14 - Zakkant olvas
Március 16 - Könyvvilág
Március 18 - Szofisztikált Macska
Március 20 -  Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók