KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. március 23., szombat

Anna Todd: After - Miután (After #1)

Gabo Kiadó 2019. (Movie tie-in) március 20.
504 oldal
Fordította: Gondáné Kaul Éva
Goodreads: 3,75
Besorolás: NA, romantikus


Volt egy időszak Tessa életében, amikor még nem ismerte Hardint, de MIUTÁN találkoztak, minden megváltozott.
Tessa igazi jó kislány. Egy rendes fiúval jár már évek óta, vannak tervei, ambíciói, és az anyja ügyel rá, hogy az élete a megfelelő irányban haladjon tovább.
Aztán elsőévesként beköltözik az egyetem kollégiumába, és találkozik Hardinnal. Azonnal feltűnik neki a tetovált, piercinges fiú, aki angol akcentussal beszél, és mindenben különbözik attól, amit Tessa az addigi életében megszokott.
Hardin rendkívül mogorva, sőt kifejezetten ellenséges vele, és a viselkedése miatt Tessának gyűlölnie kéne őt. Gyűlöli is, amíg egy este egyedül nem maradnak a fiú szobájában. Tessát megragadja a fiú sötét személyisége, és amikor megcsókolják egymást, olyan szenvedély támad fel benne, amilyet még sohasem tapasztalt.
Hardin hol gyönyörűnek nevezi, hol egy szó nélkül eltűnik, mintha egyáltalán nem érdekelné. A nemtörődöm viselkedése és a gorombasága ellenére Tessa úgy érzi, ha sikerül mélyre ásnia, megtalálja az igazi Hardint a hazugságok felszíne alatt. A fiú újra és újra eltaszítja, de csak azért, hogy aztán még közelebb vonja magához.
Tessának megvan a tökéletes barátja. Miért igyekszik ennyire legyőzni a saját sértett büszkeségét, és Hardin előítéletét a rendes lányok iránt?
Talán azért, mert ez szerelem?

A Miután és én elég nehezen találtunk egymásra, pedig megvettem az első kiadást még 2015. júliusában, de felkerült a polcomra a többi olvasatlan regény mellé. Lupi is olvasta, nem tetszett neki különösebben, így jóformán le is mondtam róla. Amíg meg nem láttam tavaly év végén a film első trailerét.
Basszus. Basszus. Basszus. Nekem ezt a filmet meg kell néznem! Akkor viszont el is kell előtte olvasnom! Így aztán belevágtam, és egyáltalán nem csalódtam, mert szerintem ezt a történetet a helyén kell kezelni, nem kell megváltania a világot, elég, ha szórakoztató.
Adva van egy fiatal szerző, Anna Todd, aki mellesleg One Direction rajongó, gondol egy merészet, kölcsönveszi Harry figuráját egy szerelmi történethez, amit a Wattpad közönsége imád, követ, és hatalmas olvasótáborra tesz szert. Itt jön az első előítélet, ami távol tartott a könyvtől, minek olvassak én el egy Harry Stylesról szóló történetet? Nem tudtam, hogy nem is róla szól! Eredetileg a neve volt ugyanaz, de itt szó sincs együttesről, meg semmi zenélős témáról. Végül a print megjelenéskor már a nevek is meg lettek változtatva, Harryből Hardin lett, a többi fiú neveinek is csak a kezdőbetűje maradt ugyanaz.
A másik előítéletem a rengeteg rossz vélemény miatt volt, pedig nem kellett volna, mert már többször is bebizonyosodott, hogy némely könyv kapcsán szembe tudok menni a közízléssel, nem is kicsit.

A fülszöveg elég jól el is mondja az alaphelyzetet, az ártatlan, naiv 18 éves Tessát mágnesként vonzza a másodéves, punk kinézetű, bunkó, ámde nagyon helyes Hardin. Pedig elvileg kapcsolata van, ráadásul évek óta, a nála egy picit fiatalabb Noah-val, akivel szépen eltervezték az életüket. Ez a kapcsolat nagyon szűzies, eddig csak ártatlan csókolózás történt közöttük, és Tessa nem is érez különösebb szenvedélyt, hogy esetleg ennél tovább mehetnének. Hardin egyébként a történet során nem egyszer kérdőjelezi meg Noah férfiasságát, sőt egyáltalán a heteróságát, és ebben bizony egyet is értettem vele, Noah tényleg egy kissé fatökű gyerek, a jeleneteket olvasva tényleg kiábrándító a habitusa. Ez éles ellentétben áll Hardin kisugárzásával, ami olyan szenvedélyes, hogy Tessának eláll a szava, és minden negatív körülmény ellenére napról napra jobban beleszeret.
Több dolog is sikeressé tehette ezt a könyvet az olvasók körében, és most lépjünk túl a One Direction-ön. Itt van Tessa, akit ugyan marhára lehet szidni, mint anno Bellát, de miért is? Mert  naiv, semmi tapasztalata nincs azzal kapcsolatban, hogy ne bízzon meg azonnal akárkiben. De én azt is gondolom, hogy igazából minden hölgyolvasó a helyébe szeretne kerülni és megmutatni, hogy ő hogyan csinálná a lány helyében. Hogyan szelídítené meg ezt a rosszfiút, hogyan változtatná meg, és mennyire szívesen bújna vele ágyba! Csak őszintén lányok...
Pedig Tessa változik, fejlődik, és bizony sokszor kiáll magáért, az anyjával (aki egy irányításmániás perszóna) szembeni viszonyában különösen nagy a változás, de Hardint is egyre többször helyreteszi, nem hagyja, hogy parancsolgasson neki. Jó, a könyv végének az ismeretében nem mondhatok Hardinra egyetlen jó szót sem, de valljuk meg, az ő kis (mű??) könnycseppjei és a lassan csepegtetett gyerekkori emlékei hatással lettek volna ránk is. De mégis mondok rá jót, nagyon szerettem Hardint összességében is, mert piszok jól össze volt rakva a személyisége karakterileg, most tényleg eltekintve a rohadék viselkedésétől és tetteitől, mint főszereplő, szerintem nagyon jó és emlékezetes. És amire ki akarok lyukadni, soha nem kényszerítette semmire Tessát. Mindig is a lány döntött, hogy mit enged meg és mit nem, az ő ébredező érzékisége alakította, hogy meddig mennek el. Ez egyébként egy nagyon jól megírt erotikus eseménysor, őszintén szólva, szerintem abszolút elfogadható, hogy egy fiatal felnőtt pár ezeket a lépéseket teszi meg a szexuális életükben, kb ilyen sorrendben. Manapság éppenséggel örülhet egy lány, ha az ágyban így bánnak vele, és nem csak megkefélni akarják, tisztelet a kivételnek. Maguk a szexjelenetek forrók, süt a lapokról a szenvedély, nagyon jól működik a kémia közöttük, és minden körülmény ellenére ők ketten egyre közelebb kerülnek egymáshoz fizikailag és lelkileg egyaránt. Nem tudom egyébként, sokaknak miért van baja azzal, hogy szűz a lány a történetben. Talán 18 évesen ez még nem a gáz kategória, abszolút hihető volt Tessa körülményeinek ismeretében, és nekem tetszett, hogy ez a tény mennyire megmozgatta Hardin és a többi srác fantáziáját. Ez külön izgalmat vitt a történetbe, fontos része volt.
Meg kell említenem, hogy nagyon tetszett a baráti társaság is, mindenki egyedi volt a maga nemében, különcök, de hitelesek. Természetesen én is Mollyt utáltam a legjobban, a rohadt kis kurvát megrángattam volna egy kicsit. Nem akarok mindenkire külön kitérni, de Zed volt még akire nagyon kíváncsi vagyok a többi részben, hogyan alakul a sorsa, illetve igaz-e, hogy nem olyan jó ő, mint amilyennek látszik.
Érdekes volt Hardin itteni családja, nekem Tessa beilleszkedése közéjük túl gyors és sima volt, csak arra tudok gondolni, hogy Hardin a Tessa előtti időkben tényleg kibírhatatlan lehetett, és minden apróságért hálásak, amit a lány kedvéért tesz meg, még ha az csak annyi is, hogy jelen van a társaságukban.
A cselekmény addiktív, mindig történik valami, ami miatt nem tudod letenni, egyrészt érzed, hogy valami van a levegőben, a háttérben, ami valóban tényleg csak a végén derül ki. A másik a szexuális feszültség folyamata, az olvasó szíve együtt rezeg  a főszereplőkével, a szerző szépen és kulturáltan, a mai fiatalos nyelvezetnek megfelelő fogalmazással írja le ezeket a jeleneteket.
Összességében  csak gratulálni tudok a szerzőnek, hogy debütálóként összehozott egy ilyen sikeres sztorit. Oké, tele van klisékkel, de rendkívül jól szórakoztam rajta, van humora az írónőnek, többször is hangosan felnevettem a sok marhaságon, főleg Hardin beszólásain. Persze hozzáteszem, hogy én is elítélem és borzasztó gyerekesnek tartom a "poént", de a szívem mélyén nagyon drukkolok Hardinnak, hogy kikeveredjen a slamasztikából. 
Szeretem a regényekben a popkult utalásokat, de csak addig a szintig, amíg nem viszik túlzásba, és ez ebben a regényben teljesen rendben volt. Mivel a főszereplőknek közös órájuk az egyetemen az angol irodalom, előkerülnek a klasszikus angol romantikus művek, amik nekem is a kedvenceim, imádtam ezeket a részeket, ahogy az órákon vitatkoztak, de jók voltak a zenei utalások is, ki ne szeretné például a Fray-t?
Őrjítő a függővég, és arra késztet, hogy azonnal elolvassam az összes további részt. De ezt csak akkor fogom megtenni, ha megjelenik a Before is magyarul, nagyon kíváncsi vagyok Hardin hangjára.
Addig is nagyon várom a filmet, amiről minden fellelhetőt elolvastam, és bizony lesznek meglepetések a könyvhöz képest, például a vége sem egészen úgy alakul. Felcsigáztam a kíváncsiságod? Muszáj a castingról annyit mondanom, hogy végtelenül örülök, hogy nem egy Harry Styles féle tenyérbemászóan bájgúnár srácot választottak Hardin szerepére. Hero Fiennes-Tiffin tökéletes választás, tud lenni nagyon helyes gödröcskés arcú szívtipró és tud kegyetlenül rideg képet is mutatni.
Miért örülök különösen, hogy megjelent a movie tie-in változat? Mert így néz ki az eredeti könyvem, egyetlen olvasás után, pedig nagyon vigyázok a könyveimre, szinte új állapotban vannak egy-két olvasás után is. De már meg is szereztem az újat! Egyébként az új kiadás extra tartalmat ígér, ami nem más, mint egy plusz fejezet az utolsó jelenetükről Hardin szemszögéből. Nos, ha eddig nem derült volna ki, nagyon ajánlom a regényt minden romantikus lelkű, kikapcsolódni vágyónak, akik azért  remélhetőleg nem veszik túl komolyan a drámahegyeket.
Képek többségében a Pinterestről származnak.

Borító: A filmes borító mindent visz.
 
Kedvenc karakter: Hardin

Szárnyalás: Hardin kedvenc helye és az ott történt minden egyes pillanat.

Mélyrepülés:  (Simone Elkeles vajon mit gondolna a könyvről?)

Érzéki mérce:  16-os karika, igazán érzéki jeleneteket kapunk!

Értékelés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók