KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. május 5., vasárnap

Beth Kempton: Wabi Sabi



A wabi sabit csak az értheti és élheti át igazán, aki a japán kultúrába született. Ennek ellenére Beth Kempton kutatásai során megpróbált rájönni a lényegére, és a Libri Kiadó gondozásában megjelent Wabi Sabi – Útmutató a belső békéhez című könyvében nekünk is megírta, mire jutott. A Blogturné Klub négy bloggere végigolvasta a kötetet, és elmondja a véleményét róla a turné keretében. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Libri Kiadó, 2019
277 oldal
Fordította: Bakonyi Berta
Goodreads: 4,03
Besorolás: japán kultúra

A ​wabi sabi a japán esztétika egyik irányzata, amely segít, hogy megtaláljuk a szépséget a tökéletlenségben, és értékeljük az egyszerűséget, illetve a természetességet.

A zenben gyökerező wabi sabi bölcsessége különösen fontos a modern korban, amikor folyamatosan keressük az élet anyagi világon túlmutató értelmét és belső békénket. 
A wabi sabi a maga évezredes bölcsességével segít lelassítani, és megmutatja, hogyan kapcsolódhatunk újra a természethez. Legyen szó az évszakok váltakozásban való gyönyörködésről, a hívogató otthon megteremtéséről vagy akár a méltósággal teli öregedésről, ez az ősi japán megközelítés és a könyvben található gyakorlati tanácsok segítenek, hogy tökéletesen tökéletlen életünk örömteli és tartalmas legyen.

Beth Kempton a japán kultúra nagy tisztelője és követője. Japán szakot végzett az egyetemen, s második otthonaként tekint Japánra. Volt műsora a japán televízióban, és rendszeresen publikál a keleti filozófiákról. Online is népszerű workshopjainak köszönhetően emberek ezreinek segített rájönni, mi az, ami valóban inspirálja őket, és hogyan élhetnek kreatívabb és teljesebb életet.


Japán. Mindig is érdekelt az ország és a kultúrájuk, de amióta együtt vagyunk a párommal, az ő révén még inkább belemerültem ebbe a világba. Ádám rettentően imádja Japánt, a kultúrájukat, a gasztronómiájukat és mindent, ami hozzájuk tartozik. Ez annyira ragályos lett, hogy már szervezzük a nem túl távoli jövőben az első japán túránkat, én pedig egy különleges japán kutyafajtába szerettem bele - ami sajnos vágyálom marad az ára miatt:(. 
Így nem volt kétséges, hogy ezt a könyvet elolvasom. Kíváncsi voltam rá nagyon, hiszen sok hasonló témájú könyvet láttam már, de a legtöbb a pénzlehúzásra ment, túl sok érdemi infó nem volt benne.

Ez a könyv már a borítója egyszerűségével megfogott, hát még, amikor belelapoztam. Semmi extra, nincsenek színes lapok, látszik, hogy a szerzője azt szerette volna, ha a szövegre figyelünk és nem kalandozunk el erre-arra.
Nálam sikerrel is járt. Észre se vettem, és úgy belemerültem a könyvbe, hogy szinte egy ültőhelyemben ki is olvastam:).

Wabi Sabi. Ez a két szó a japánok kifejezése arra, hogy nem kell mindig a tökéletességre törekednünk, keressük meg a szépet a tökéletlenségben, legyünk minél egyszerűbbek és természetesebbek. Ami ebben a mai rohanó világban nem is olyan egyszerű, ugye? Hiszen a média folyamatosan a tökéletességet sugározza, azt, hogy örökké fiatalok legyünk, szerezzünk be minél több mindent (akár szükségünk van rá, akár nem). A wabi sabi pedig pont ennek az ellentéte.


Nagyon tetszett, ahogyan az elején kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy a szerző, nem kifejezetten japán neve ellenére miért is kezdett bele ebbe a könyvbe (természetesen a pénzszerzés mellett, mert az is biztos az okok között volt:). Élvezettel olvastam, ahogy saját élmények révén megerősített abban, hogy a japán nyelv és Japánban az élet nem is olyan egyszerű egy "kívülállónak" és milyen buktatókon keresztül kellett átverekednie magát, mire elmondhatta azt, hogy már jól beszéli a nyelvet és ismeri a kultúrájukat is.
A saját élmények leírása, ahogy meglátogatott egy-egy vidéki fürdőt, teaházat, ahogy megismerkedett a régmúlt idők mesterembereivel, még inkább arra ösztökélt, hogy el kell jussak Japánba. De nem a cseresznyefavirágzás idején vagy nem a nyüzsgő nagyvárosokba (bocsi szívem, tudom, hogy téged ez érdekel:), hanem távolabbra utazni, megismerni a csendes, nyugodt vidéket, ahol néha mintha száz éveket ugornánk vissza az időbe.

Ami a legjobban megfogott az erdőterápia. Erről még az életemben nem hallottam, de egyszer ki kell próbálnom. Már attól, hogy elolvastam, hogy miről is szól ez az "erdőfürdőzés", teljesen lenyugodtam. A lényege annyi, hogy tudományosan bebizonyított, hogy egy ilyen "kirándulás" után a stressz csökken, a vérnyomás mérséklődik, javul a közérzet és a daganatok és fertőzések ellen küzdő ölősejtek száma is növekszik! 
Semmi különleges nincs ebben a terápiában, csak egy hozzáértő vezető segítségével az összes érzékszervünket kihasználva felfedezzük a körülöttünk lévő élővilág részleteit. Meghallgatjuk egy patak csobogását, a kezünket a vízbe téve érezzük annak hűvösségét. Mezítláb sétálva megtapasztaljuk a különféle felületeket, egy függőágyba fekve meditálhatunk, stbstbstb. Én tudom, hiszem, hogy ebben van igazság, hiszen erdőben volt a telkünk és gyerekkoromban szinte minden hétvégét ott töltöttünk tavasztól őszig. Sosem felejtem el, hogy a fák árnyékában tudtam a legjobbakat aludni délután és hétfőn reggel mindig teljesen feltöltődve mentünk mi iskolába, a szüleim pedig dolgozni. Nagyon hiányoznak ezek az erdei hétvégék.

Érdekes volt, ahogyan a kudarcokhoz és az öregedéshez is hozzááll a japán kultúra és a wabi sabi. Azt hiszem, ezt a filozófiát minél többünknek meg kellene ismernie és magáévá tennie. Kevesebbet idegeskednénk és hamarabb túljutnánk a problémáinkon is. Én is úgy döntöttem, hogy apró dolgokon nem fogok idegeskedni és a nagyobb problémákat is inkább megpróbálom megoldani, mintsem elódázni és félni attól, hogy mi is fog történni.


A könyv segítségével én is átértékeltem a hétvégén, hogy mi az ami fontos az életemben, milyen dolgokat tartok, gyűjtögetek feleslegesen és ezektől szépen lassan meg fogok szabadulni. Egyszer már ezt megtettem, amikor is leköltöztem Budapestről Várpalotára, de érik egy újabb "szanálás". Megpróbálom csak azokat a dolgokat megtartani, amelyeket tényleg fontosnak tartok.
A lakberendezésen is elgondolkodtam, és habár azt nem garantálom, hogy teljes mértékben feladom a saját lakberendezési ötleteimet, de az biztos, hogy át fogok gondolni egy-két dolgot és megpróbálom a wabi sabi tanításait felhasználva átrendezni apróbb részeket.

Bár az biztos, hogy ezt a filozófiát a mai rohanó világunkban nem könnyű átvenni és ez alapján élni és nehezebb áttérni rá, mint azoknak, akik ebbe születtek bele és ez alapján nőttek fel, de hiszem, hogy javítani tud az életvitelünkön.
Én pedig rettentően örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet és biztos vagyok benne, hogy sokat fogom még forgatni, főleg akkor, ha problémás részhez ér az életem. És most már biztos, hogy ha törik, ha szakad, de elutazunk Japánba! :)

Borító: Az egyszerűségével nagyszerű.

Szárnyalás: Már azzal, hogy végigolvastam, megszállt a nyugalom és sok mindennel megbékéltem

Mélyrepülés: - 

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A könyv egy olyan módszerről szól, amellyel megtalálhatjuk a lelki békénket. Nemcsak a japánoknál létezik ilyesmi, hanem más népeknél is. A blogjainkon megtalálhatjátok ezen módszerek nevét, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére, mely néphez tartoznak. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Jóga



A blogturné további állomásai:
Május 05 - Kelly és Lupi olvas
Május 07 - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók