KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. május 1., szerda

Adam Bray: Marvel Studios - Szereplők nagykönyve



A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios - Szereplők nagykönyve, mely egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Ha szeretnéd tetőtől talpig megismerni az univerzum összes hősét, nagy hatalmú gonoszát és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba, akkor tarts a Blogturné Klub kilenc bloggerével. 
Kövesd a turnét, játssz és vidd haza a könyv egy példányát!

Kolibri Kiadó, 2019
176 oldal
Fordította: Sárpátki Ádám
Goodreads: 4,63
Besorolás: ismeretterjesztő, kalauz

Rajongó vagy? Tudj meg mindent kedvenceidről – legyenek aprók, hatalmasok, szupererősek vagy hétköznapi emberek – Vasembertől Pókemberen át egészen Marvel Kapitányig!

Ez a könyv segít megismerni a szereplők életén keresztül a Marvel-filmek több mint egy évtizedének történetét. De nem csupán a hősökről esik benne szó: itt megtalálod a nagy hatalmú gonoszokat és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba.


Őszinte leszek, nem volt könnyű erről a könyvről írnom. A Marvel Univerzum hőseit javarészt ismerem és kedvelem (jó, van amelyiket jobban, van amelyiket kevésbé:), így nagy izgalommal vártam ezt a könyvet. 

Ami először feltűnt, hogy a mostani, sokszor nagyon rossz minőségű könyvek közül ez a könyv kitűnik, mégpedig pozitív értelemben. Kényelmes méret, nem túl picike, nem is óriási enciklopédia méretű, keményborítós, belül is fényes, vastag lapok, amelyeken nagyon jó minőségű, éles, jól szerkesztett képek találhatóak.
Külön fejezeteket szentel a könyv a különböző hősöknek, sőt a filmeknek is, hiszen nemcsak a főszereplő, hanem a rokonsága, ellenségei, kapcsolatai, barátai is szerepelnek ebben a kalauzban.
Mindenkiről vastagon szedett adatlapot találunk, hogy melyik filmekben találkozhattunk az adott szereplővel, milyen kapcsolatai vannak és melyek a karakter főbb erősségei. És itt futottam bele a sajnálatos hibákba is. Minden karakternél apróbb jellemzőket találunk, az öltözködésével, speciális fegyverével vagy különleges jellemzőjével kapcsolatban. Én az öltözködésen kicsit pislogtam, mert egy hősnél mondjuk fontos, hogy milyen ötvözetből készült a csizmája vagy a páncélja, de például dr. Jane Foster "legfontosabb" jellemzője, hogy télikabátban jár és téli túrabakancsban.... És mi van, ha nyár van? Akkor nem felismerhető, mert ezek nincsenek rajta? :) Vagy ott van Ian Boothby, a gyakornok. Legfontosabb jellemzői, hogy másodkézből vett oldalzsebes nadrágot hord és egyszerű téli sapkát.

A másik problémám pedig az volt, hogy valahogy úgy éreztem, hogy a könyv elején tartott még az író lendülete és lelkesedése, mert például a Vasembernél olyan mellékszereplők is belekerültek ebbe a kalauzba, akik túl sokat nem tettek hozzá a történethez és ez nem csak itt volt látható. Ellenben a könyv végében szereplő Marvel kapitánynál összesen kettő szereplőt említ meg? (és abból egyik Marvel kapitány) Hol vannak a többiek? Ha Thorhoz belekerült Ian Boothby, a gyakornok, akkor Marvel kapitánynál például hol van Yon-Rogg? Szerintem ő elég fontos szereplő volt. Bár az is elképzelhető, hogy a könyv elkészítésekor még sok adat nem volt a Marvel kapitányhoz és azért maradtak ki. Nem tudom. Mindenesetre ez picit zavaró volt a számomra.

Természetesen vannak a könyvben érdekességek, újdonságok a szereplőkkel, hősökkel kapcsolatban, én is találkoztam egy-kettővel és ennek örültem. De nagyon sok olyan részlet szerepel benne, ami elhanyagolható információ és hiányoznak ennél fontosabbak.

Úgy érzem, hogy ez a könyv inkább gyerek rajongóknak készült, nekik eléggé színes és látványos. Ami információra meg szükségük van, azt megkapják ebből a könyvből. Felnőtt rajongóknak már kevésbé lehet érdekes, inkább a gyűjtők azok, akiknek inkább ajánlanám, akik mindent be szeretnének raktározni, ami a Marvel Univerzummal kapcsolatos. Én személy szerint örülök, hogy ez a kiadvány nálam lehet, sokat fogom azért forgatni (hiszen egyik-másik filmet olyan régen láttam, hogy rácsodálkoztam egy-két szereplőre:), de nem lenne ellenemre egy ennél jóval részletesebb, összefoglaló kalauz sem:).

Borító: látványos, figyelemfelkeltő

Szárnyalás: a könyv minősége

Mélyrepülés: néhol felesleges, néhol pedig túl kevés információ

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzum filmjeit, illetve azok szereplőit. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely alapján ki kell találnotok, ki mondhatta, majd az illető szuperhős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 

Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“Ha látom, hogy gyülekeznek a fellegek, nem vehetem semmibe.”


A blogturné további állomásai:
Május 1 -  Kelly és Lupi olvas
Május 2 -  Dreamworld
Május 3 -  Olvasónapló
Május 5 -  Deszy könyvajánlója
Május 7 -  Sorok között
Május 9 -  Hagyjatok! Olvasok!
Május 11 -  Könyv és más
Május 13 -  KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók