KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. február 3., hétfő

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash - Felperzselt királyság 1-2 (Üvegtrón #7)



Tavaly év végén jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában az Üvegtrón sorozat záró része, a Felperzselt királyság. Elérkeztünk a végső csatához, amelyben Aelinnek és barátainak a leggonoszabb erőkkel kell szembeszállniuk. Ha készen álltok az utolsó összecsapásra, tartsatok velünk, és játsszatok a könyvért!

Könyvmolyképző, 2019
Összesen: 1.176 oldal
Goodreads: 4,6
Fordította: Szabó Krisztina
Besorolás: YA, fantasy

Elérkezett a végső háború.

Aelin Galathynius rabszolgából a király orgyilkosává, majd egy birodalom királynőjévé vált. Útjának utolsó, szívbe markoló szakasza a háború kitörésével veszi kezdetét.
Aelin mindent kockára tett, hogy megmentse a népét – csakhogy hatalmas árat fizetett érte. A tündérkirálynő vaskoporsóba zárta, és most tüzes akaratának utolsó lobbanására is szüksége van, hogy elviselje a kínokat.
Ha megtörik, Maeve pusztulásra ítél mindenkit, akit szeret. Csakhogy Aelinnek fogytán az ereje…
De hiába került ő fogságba, a barátainak mennie kell tovább. Bizonyos kötelékek elmélyülnek, míg mások örökre megszakadnak.
A tenger túlpartján Rowan, hű társaival foglyul ejtett hitvesét és királynőjét keresi – nehogy végleg elveszítse!
A sors fonalai végül összeérnek, és kénytelen mindenki összefogni, miközben Aelin a saját életéért és egy jobb világért küzd.
Sarah J. Maas kirobbanóan sikeres Üvegtrón sorozatának utolsó, döbbenetes felvonása!
Mélyedj el az élményében!


Vissza kellett keresnem, de jól emlékeztem, hogy majdnem 8 évvel ezelőtt ismerkedtem meg ezzel a sorozattal és az akkor még elég zöldfülűnek számító Sarah J. Maasszal. A történet már az első pár mondatával megragadott és nem engedett el. A könyv már akkor is izgalmas világot tárt elénk, pedig akkor még csak egy "sima" YA fantasy regénynek gondoltam, ahol a főhősnőt sokáig szapultuk, hogy azon kívül, hogy nem tudja eldönteni, melyik ruháját vegye fel és mindenki a birodalom legjobb bérgyilkosaként emlegeti, sok akciót nem mutatott be. Plusz ott volt a már jól megszokott szerelmi háromszög is, a jóképű hercegecske és a testőrkapitány párosával, akiknél szó szerint fogadásokat kötöttünk, hogy Celaena (mi csak anno Cecíliaként neveztük:) kit is fog választani majd párjául. És nézzetek ide, hogy mivé fejlődött ez a regény! Az írónő bebizonyította, hogy van helye a fantasy világában, hogy többet is tud írni, mint egy Hamupipőke feldolgozást egy izgalmas kitalált világban.

És (sajnos) eljutottunk a történet végéhez. Ez egyrészt jó dolog, mert a sok küzdelem és harc után végre talán kivívják hőseink a megérdemelt boldogságukat és békéjüket. De ugyanennyire rossz is, hiszen 8 év alatt eléggé megszerettük őket, vártuk az újabb kalandjaikat, jó volt velük újra együt lenni. Mondjuk, ha újrakezdhetném az olvasást, akkor megvárnám, ameddig minden rész kijön és egyben, egy nagy maratoni olvasás keretében ismerkednék meg ezzel a sorozattal, mert az, hogy minden részre egy évet kellett várni, az nálam nagy töréseket okozott. De ezzel együtt is örök szerelem ez a sorozat és ha akarnék se nagyon tudnék hibát találni benne. 

Ami a legjobban meglepett, hogy egy ilyen fiatal írónő egy ilyen hatalmas "eposzt" tudott létrehozni.
Forrás: pinterest
Az utolsó részben is annyi szálat mozgatott együtt, hogy le a kalappal előtte! Egyrészt ott volt Aelin szála, akit Maeve tartott fogságban és kínzott minden létező módon. (ezek a részek voltak számomra a legborzalmasabb jelenetek, ha csak végiggondoltam, hogy miket csináltak vele, már attól kirázott a hideg, de folyamatosan). Ott volt Rowan, aki Elide és Lorcan társaságában elindul, hogy megkeressék Aelint. Lysandra, Aelin bőrébe bújva próbálja a katonákban tartani a lelket, hogy a "királynőjük" együtt harcol velük. Dorian Manonnal és a Tizenhármakkal az utolsó rémkulcs keresésére indul, míg Chaol, Yirene és ezernyi ruklovas társaságában visszatér, hogy segítsen a háborúban. 

Nagyon tetszett, hogy egyik szál sem lett "érdektelenebb" a többinél. Nem éreztem azt, hogy "jó, gyorsan tudjuk le ezt a fejezetet, hogy újra xy helyen és yz szereplőkkel lehessek". Minden rész kellően izgalmas lett, hozzátett a történethez. Még a háborús jelenetek is úgy készültek el, hogy mindig valakiért izgulhattam:). A gátas rész (többet nem merek mondani, hogy ne spoilerezzek) kifejezetten körömlerágós lett.. Túlélik? Nem élik? Sarah képes lesz megölni ezeket a szeretett szereplőket? Ennél a fejezetnél szerintem csuklott az írónő rendesen:).

Ami egyedül zavart picit, azok a +18-s részek voltak. Nem is maga, hogy mi történt, hanem, hogy mikor történt. Persze, felnőtt emberekről beszélünk, forrong a kémia, de néha úgy és akkor estek egymásnak, amikor az ember mindenre gondol, csak a szexre nem - például nevek említése nélkül - borzalmas lelki és testi sérülésekkel nem hiszem, hogy az első gondolatom az lenne, ha meglátom a páromat, hogy letépjem róla a ruhát és reggeli szexeljünk.... de ez legyen a legnagyobb gondom, hiszen maga történet tökéletesen összerakott, a szereplők karakterfejlődése bámulatos volt - imádtam, hogy sokszor hibákon és rossz döntéseken keresztül jutottak el ahová.

Ami még picike problémám volt (tudom, ezért megköveztek, hogy ez rovom fel hibának), hogy Sarah szerintem túl puhakézzel bánt a szereplőkkel az utolsó részben. Nem, nem arra gondolok, hogy nem kínozta meg őket eléggé - hiszen szinte minden szereplőnek megvoltak a maga démonai és maga veszteségei, viszont én úgy éreztem, hogy nagyon "lájtosan" hullajtotta el a szereplőket a végső nagy összecsapásban. Én személy szerint egy kicsit keményebb lettem volna, de igaz, ez egy YA regény, meg ott vannak a rajongók is, akik véreskezűbbek tudnak lenni ilyen téren, mint anno Celaena volt, ha valamelyik kedvenc karakterüket kivégzik. 

És a történet vége? Hogy is írjam le, hogy ne spoilerezzek. Vannak veszteségek, de összességében azt kaptam, amit szerettem volna. Próbáltam erős maradni és nem pityeregni, de egy olyan rész volt, ahol nálam is eltört a mécses (nem merem leírni, hogy hol, nehogy eláruljam előre, hogy ki marad életben és ki nem). 

Összességében ez a rész hozta nekem azt, amit vártam tőle és a sorozat pedig örök szerelem lett. Most biztosan nem, de pár év múlva újra elő fogom venni és egy hosszú hétvégén maratoni olvasást fogok tartani, mert Rowan, Chaol, Aelin, Dorian és a többiek már most hiányoznak és jó lesz velük újra átélni ezt az életre szóló kalandot:).

Borító: Gyönyörű, tökéletesen illeszkedik a sorozathoz!

Kedvenc karakter: (valakit biztosan ki fogok hagyni...) Aelin, Rowan, Dorian, Chaol, Manon, Fenrys, Elide, Lorcan, Yrene,

Szárnyalás: ahogy az írónő ezt a rengeteg szálat mozgatta, valami fantasztikus volt!

Mélyrepülés: Aelin a fogságban... édes jó Istenem.. ha csak végiggondoltam, hogy mit tettek vele, már fájt mindenem...

Érzelmi mérce: romantika, szerelem, +18-s karikás részek:), de mellette fájdalom, gyász, veszteség és minden, ami ehhez hozzátartozik - hiszen egy háborúról szól ez a rész és az veszteséggel jár

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A játék során idézetekkel emlékezünk meg a korábbi kötetekről. Minden állomáson találni fogtok egy idézetet az Üvegtrón sorozat valamely részéből, a feladat pedig annyi, hogy beírjátok a könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“– Vannak olyan múltbéli döntéseim – szólalt meg feszülten –, amiket megbántam. De csupán egy dolgot tehetek: továbblépek, miközben megpróbálom kijavítani őket. Harcolok azért, hogy olyasmi többé ne történhessen.”



A blogturné további állomásai:
Január 30 - Könyvvilág
Február 01 - Fanni's Library
Február 03 - Kelly és Lupi olvas

3 megjegyzés:

  1. Kedves Kelly!
    Nagy örömmel olvastam az értékelésed, én is rendkívül vártam már az utolsó részt. Igazad van, régen indult a sorozat és nehéz volt kivárni az egyes köteteket. A 4. résznél le is álltam, mert alig emlékeztem az előzményekre. A kiegészítő köteteket is mind elolvastam, úgyhogy most azon gondolkodom, vágjak bele a 4-5. résztől, vagy inkább kezdjem elölről? Mi a véleményed? A tüskék és rózsák udvara 3 részét összevártam és nagyon jól esett együtt elolvasni, de az mégis "csak" 3 kötet volt.
    Üdv: Negra

    VálaszTörlés
  2. Szia Negra! Úgy mindenképpen jobban összeáll a kép, ha együtt olvasod el őket. De ez függ attól is, hogy végig tudod-e olvasni az elejétől újra az egészet:). Nekem az éves kihagyásokkal is egy idő után beugrott minden, tudtam, hogy ki kicsoda és mi volt az előzmény. De Te azt írod, hogy már egyszer leálltál, mert alig emlékeztél, hogy mi volt előtte. Ebben az esetben én azt javaslom, hogy kezd az elejétől és olvasd végig - maratoni móka lesz az biztos, de akkor minden tökéletesen a helyére fog kerülni:)
    Üdv. Lupi

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Lupi :) Elkezdem elölről, az ismerős részeknél majd gyorsabban haladok :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók