KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. június 9., kedd

Ezerarcú Japán - A japán kultúra útikalauzaUtazzatok velünk a felkelő nap országába, Japánba, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő. Biztosan láttatok már képet a japán cseresznyevirágzásról vagy a Fudzsi-hegyről, találkoztatok már animékkel/mangákkal, origamiztatok vagy láttatok gésákról szóló filmet. Ha még nem, vagy ha szeretnétek többet megtudni Japánról és a japánokról, akkor tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges blogturnén! Olvassátok el az ajánlóinkat és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Bookline Könyvek kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri az Ezerarcú Japán egy példányát!

Bookline Könyvek, 2020
224 oldal
Fordította: Dövényi Ibolya
Goodreads: 3,94
Besorolás: ismeretterjesztő 

"LENYŰGÖZŐ UTAZÁS A MODERN JAPÁNBAN.

Japán a világ egyik legkülönlegesebb kultúrája, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő.
Ez a hiánypótló kötet lebilincselő áttekintést nyújt a felkelő nap országáról, miközben sorra veszi annak ezerféle szépségét és örömét, az építészettől a harcművészetig, az ősi kézművességtől a sintó szentélyekig, az ikebanától a kavaii-ig és tovább."Japán... mindig is nagyon különleges hely volt a számomra, de igazából akkor lettem nagy szerelmese, amikor a párom rámragasztotta a rajongását. Ő gyerekkora óta Japánba vágyik, a konyhájukért, a történelmükért, a helyszínekért, a kultúrájukért, az animékért, mindenért odavan, ami Japánhoz kapcsolódik. Ilyen mértékű "szerelem" mellett én se mehettem el szótlanul, így akarva-akaratlanul is beleszerettem ebbe a különleges országba.
Idén el is utaztunk volna oda, de a Covid közbeszólt, így az utazásunk elcsúszott :(. Viszont addig is minél több dolgot szeretnék megtudni, megtanulni az országról, így amikor ez a könyv képbe került, azonnal le is csaptam rá. 

A könyv első ránézésre nagyon szép kivitelű, keményborítós, minden túlzástól mentes, elegáns megjelenésű. 
Belelapozva rögtön látszik, hogy a készítői nem egy Lonely Planet típusú könyvet akartak létrehozni, töménytelen információval és hosszú, ömlesztett szövegekkel, hanem inkább egy olyan könyvet szerettek volna, ami pont annyi információt ad, amivel meghozzák a kedvünket ahhoz, hogy az országot még inkább meg akard ismerni és / vagy oda akarj utazni.

Először a száraz tényekkel kezdtünk - minél előbb jobb átesni ezen:), kaptunk egy térképet, a főbb szigetekkel, a prektúrákkal és a régiókkal. Ha ezen sikerült túljutnod, akkor már csak a jó része marad - egy tényleg színes, érdekességekkel tarkított, nem túl bő lére eresztett betekintés ebbe a különleges világba.


Japán 7 arcával ismerkedhetünk meg - az Ezerarcúval, az Időtlennel, az Innovatívval, a Kreatívval, a Szórakoztatóval, az Ízletessel és az Egészségessel. A részek elnevezései utalnak arra, hogy mi mindenről olvashatunk - egyrészt azokról a dolgokról, amelyekkel mindenki tisztában van - Japán a kütyük, a mérnöki csodák, a különleges ételek, a mangák, animék, a gésák, a gamerek országa, de mellette megismerkedhetünk az ottani művészetekkel - irodalommal, festészettel, zenékkel, filmművészettel és divattal is. Nagyon tetszett, hogy olyan közismert személyekről (pl gésák) vagy tárgyakról (pl szaké, szusi) is tudott új információt adni, amiről azt hittem, hogy már mindent tudok. Tudom, hogy a legtöbb embernek Japánról Tokió, a sok hightech és gamer dolog jut az eszébe és emiatt utazna oda, de engem viszont ez a könyv is abban erősített meg, hogy Japán természeti szépségei, vidéki élete még izgalmasabb lehet, egyrészt kikapcsolódni, másrészt feltöltődni és ha egyszer tényleg kijutunk oda, akkor fele-fele arányban fogunk mind a két résszel megismerkedni.  

A könyv készítői odafigyeltek arra is, hogy a ma embere már nem szívesen olvas hosszas értekezéseket, oldalon tartó, tömény információkat, nekik rövid, tömör, lényegretörő, lehetőleg minél több vizuális információt tartalmazó leírások kellenek. Minden résznél gyönyörű fotók, rajzok, térképek segítik az eligazodást és mellette röviden kiemelt részek adnak hol hasznos, hol pedig érdekes információkat. 
Hogy ezáltal ez mennyire lesz használható azoknak, akik még sosem jártak Japánban? Nekik igen, nagyon. Rengeteg érdekességet sorol fel a könyv, sok információt, ami nagyon meghozza a kedvet ahhoz, hogy még jobban megismerd ezt a különleges helyet.

De az is igaz, hogy azoknak, akik már jártak ott vagy sokat olvastak Japánról, nem fog sok újat mondani. Nekik viszont felidézhet emlékeket és kiegészíthetik a tudásukat pár újabb dologgal. Mi például már jó ideje készítjük az útitervünket, hogy mit szeretnénk megnézni, ha kijutunk. A könyv elolvasása utána (sajnos? :D ) újabb helyszínek kerültek fel a listára, sőt azt is el merem mondani, hogy lehet, hogy egy út nem is lesz elég oda. A párom szívesen élne is ott, nekem eddig még nem volt hozzá lelkesedésem, de a könyv elolvasása után már az én fejemben is megfordult, hogy mi lenne ha.... :)

Én esetleg a könyvbe még beletettem volna egy pici etikett vagy hasznos tudnivalók részt is, ha már annyira csábít a könyv az utazásra, ne ezeken az "apróságokon" múljon az, hogy jól érezze magát mindenki - a vendéglátó ország és mi is.

Összességében megkaptam, amit szerettem volna, egy nagyon informatív, érdekességekkel teletűzdelt, látványos, új információkat is adó könyvet. Ajánlom mindenkinek, de főleg azoknak, akik még csak most ismerkednek ezzel a gyönyörű országgal - nekik tényleg különleges lesz ez a könyv. 

Borító: Nekem tetszik az egyszerűségében, lényegretörő és tudatja, hogy mi várható a könyvben

Szárnyalás: Jól tagolt, egyszerűen befogadható információk

Mélyrepülés: - 

Értékelés: 


Nyereményjáték:
Mind a 10 állomáson ki kell találnotok az ott található képről vagy idézetről, hogy milyen tipikusan Japán dologra gondoltunk! (A megoldás lehet sportág, személy, hely, étel, életstílus, bármi!) Mivel ez egy különleges turné, lesz egy extra lehetőségetek is nyerni! Ha kitaláltátok és beírtátok a dobozba a 10 megfejtést, akkor megnyílik egy új rubrika, ahova azt kell beírnotok, hogy mit csinálnátok, ha eljutnátok Japánba! Jó játékot!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A ………... a Japánok nemzeti italának számít. Sokan japán pálinkának gondolják, ez azonban tévedés, mert a …………. alapjául szolgáló gabonát nem lepárolják, hanem hordókban erjesztik (Koji rizsből és az élesztőjével erjesztik). Leegyszerűsítve a …………. inkább bornak nevezhető.”


A blogturné további állomásai:
Június 09 - Kelly és Lupi olvas
Június 11 - Booktastic Boglinc
Június 13 - Könyv és más
Június 15 - Readinspo
Június 17 - Csak olvass!
Június 19 - Utószó
Június 21 - Ambivalentina
Június 23 - Csak olvass! (extra)
Június 25 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók