KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. május 29., szombat

Emma Stonex: A torony őre

 


A General Press Kiadó jóvoltából különleges blogturné veszi kezdetét, amely a krimik köré szerveződik! Három krimi a kiadó kínálatából, három blogger és öt állomás, amelyek során nem csupán izgalmakat és rejtélyeket kutatunk, de a turné végén mindegyik könyvből nyerhettek egy-egy példányt. Tartsatok velünk a rejtélyek, izgalmak és titkok világába, nyomozásra fel, a végén pedig gyűjtsetek be egy saját kötetet!

General Press, 2021
328 oldal
Fordította: Kiss Ádám
Goodreads: 3,72
Besorolás: történelmi fikció, thriller

Hogyan ​tartod életben a fényt, ha mindent elnyel a sötétség?

1972 szilveszter éjjelén egy csónak közeledik a Maiden Rock-i világítótoronyhoz, ellátmánnyal és a váltás személyzettel. A kikötésnél azonban senki sem várja őket. A torony ajtaját belülről bezárták, ám amikor betörik, a megrökönyödött emberek senkit sem találnak odabent: a három toronyőrnek nyoma veszett. Az asztal megterítve áll, egy el nem fogyasztott vacsorához. A toronyőrök naplójában az utolsó bejegyzés egy tomboló viharról szól, pedig az égen egész héten egy felhő nem sok, annyi sem vonult át. A toronyban az összes óra nyolc negyvenötkor megállt.

Két évtizeddel később a toronyőrök házastársait egy újságíró látogatja meg, hogy kiderítse, mi állhat az eltűnés hátterében. Ahogy megismeri a feleségek elbeszéléseit és a férfiak utolsó heteit, rég eltemetett titkok kerülnek felszínre, és igazságok torzulnak hazugságokká, mígnem a múlt fel nem fedi, mi történt valójában.

A valós eseményeken alapuló történet egy igazán fordulatos, magával ragadó, feszültséggel teli regényben ölt testet.

Világítótornyok! Ugye mennyire szépek és romantikusak? Ha a tengerparton látunk egyet, azonnal meg akarjuk nézni, fotót akarunk róluk készíteni, mert annyira szemet gyönyörködtetőek. Ígérem, ha ezt a könyvet elolvassátok, akkor innentől picit másképp fogtok rájuk nézni.
Igazából engem a könyv fülszövege fogott meg, kíváncsi voltam a történetre (az eredetiről se hallottam soha), reméltem, hogy valamennyire a végére járunk ennek a rejtélynek.

A regény megtörtént esetet dolgoz fel, majdnem 50 évvel ezelőtt egy világítótorony teljes személyzete (3 fő) eltűnt nyomtalanul. Ami furcsává tette az egészet, hogy az össze óra egy bizonyos időpontban állt meg, a torony ajtaja belülről volt bezárva, vacsorához volt megterítve és az utolsó naplóbejegyzés is eléggé furcsa volt. Az eltűnt toronyőrök holttestét soha nem találták meg, így örökké rejtély övezi, hogy mi történt velük.

Nem tudom megmondani, hogy mire számítottam.. egy krimire? Vagy valami misztikus történetre? Az események tükrében bármelyik belefért volna nekem. És mit kaptam? Picit ezt, picit azt, sőt egy kevés lélektani drámát is, ha őszinte akarok lenni.

A regényben egy író jelenik meg 20 évvel az események megtörténte után és meg szeretné írni, hogy mi is történt pontosan. Ezért felkeresi az özvegyeket és az ő segítségükkel próbálja összerakni a kirakós darabkáit. Ez azért csak most történik meg, mert a cég, akié a torony és aki a férfiakat is alkalmazta, nem akart ebből nagy botrányt, így kreáltak egy bűnbakot és gyorsan lezárták az aktákat. Az özvegyeknek pedig szép kis "apanázst" biztosítottak abban az esetben, ha ők sem hánytorgatják nagyon a történteket.
Emma Stonex több szemszögből futott neki az elbeszélésnek. Egyrészt az asszonyok emlékeztek - hol maguknak, hol a családjuknak, hol pedig az írónak - megszegve ezzel a cégnek tett ígéretüket. Rajtuk keresztül kiderült, hogy amit kifelé mutattak, az gyakran csak álca volt és a meghitt családi élet képe mögött azért nagy drámák zajlottak. Másrészt pedig közvetlenül a drámai események előtt megismerhettük a toronyőröket is, a gondolataikat, belső vívódásaikat - és a kétféle szemszögből végül kibontakozott a végső dráma.

Mind a két szemszög rettentő érdekes volt, hiszen manapság, ha jól tudom, már minden gépesített, nincsenek már toronyőrök szolgálatban. Így viszont megismerhettük a munkájukat, mit kellett csinálniuk, mennyi ideig kellett a toronyban szolgálni, milyen körülmények között és mit okozhatott a sokheti bezártság / összezártság közöttük. Számomra így mindjárt összedőlt a világítótornyok köré szőtt romantikus álmom, a valóság ennél jóval ridegebb. Nem hiszem, hogy lenne annyi pénz, hogy bevállaljak egy ilyen munkát, akár csak egy hétre is...
De az asszonyok szemszöge is körülbelül ilyen érdekes volt. Hiszen ők hozzámentek egy férfihez - gyakran még előtte, mielőtt azok toronyőrök lettek volna. Hittek, szerettek, reménykedtek és végül kaptak egy férfit, aki szépen lassan a családja helyett inkább a tengert / a tornyot választotta társául. És ezek a nők így éltek hosszú éveken át, nevelték a gyerekeket és kifelé mutatták a tökéletes család képét...

A könyv befejezése érdekes volt számomra, mert végül is kaptunk egy reális magyarázatot arra, hogy mi is történt, de... a kisördög továbbra is ott üldögél a vállamon és azt suttogja a fülembe, hogy oké, hogy ez és ez történt és ez a reális dolog. De a történetben felbukkan valaki, aki vajon létezett és köze volt a történtekhez? Vagy csak a férfiak képzeletében létezett? Ez természetesen nem fog soha kiderülni, mint ahogy a valódi igazság sem. De az írónő azért a regény végére még adott egy kicsinyke csattanót, ami pár dologra azért választ ad:).

Összességében egy érdekes történetet olvashattam, ami mindenkinek ajánlok, aki még romantikus érzéseket táplál a világítótornyok iránt, mert ez meg fogja a látásmódjukat változtatni. Mindemellett pedig a regény pedig egy érdekes lélektani dráma / krimi és misztikus thriller is egyben.

Borító: Nem rossz, a lényeget átadja, de én egy picit borongósabb hangulatú képet választottam volna

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: érdekes volt megismerni a toronyőrök munkáját

Mélyrepülés: a toronyőrök feleségeinek az élete

Érzelmi mérce: bánat, szomorúság, kétségbeesés, illetve van benne egy picike szerelmi szál is, de ez beleveszik a tragédiába

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Játékunkban minden állomásnál az adott könyvhöz kapcsolódó kérdéseket találtok, ezekre kell helyesen válaszolni, majd beírni a Rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A könyvet igaz történet ihlette. Hogy hívták a megtörtént eset főőrét?

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Blogturné Klub
Május 24 - A Szofisztikált Macska
Május 26 - Könyv és más
Május 29 - Kelly és Lupi olvas
Május 30 - A szofisztikált Macska
Június 1 - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók