KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. június 3., csütörtök

Ally Carter: Heist Society - Tolvajok klubja (Tolvajok klubja #1)

Könyvmolyképző Kiadó 2021. június 1.
296 oldal
Fordította: Bosnyák Gabriella
Goodreads: 3,90
Besorolás: YA, krimi, realista
 
Kat két hetet kapott, hogy végrehajtsa a legnagyobb rablást a családja történetében…
Amikor Katarina Bishop hároméves lett, a szülei elvitték a Louvre-ba… hogy terepszemlét tartsanak. A hetedik születésnapján Katarina és Eddie bácsi Ausztriába utaztak… hogy ellopják a koronaékszereket.
Tizenöt évesen Kat maga is kitervel valamit: addig ügyeskedik, míg bekerül az ország legjobb bentlakásos iskolájába, hogy végre maga mögött hagyhassa a családi vállalkozást.
Ám ez korántsem olyan egyszerű, mint gondolta.
Kat régi tettestársa és barátja bukkan fel, hogy visszarángassa a bajba. A srácnak jó oka van rá, hiszen a lány apjának élete a tét – így Kat kénytelen visszatérni korábbi életébe, ami elől olyan elszántan menekült.

Több, mint tíz éve fedeztem fel a szerzőt, épp ennek a könyvnek az eredeti megjelenése kapcsán 2010 körül, így nagyon örültem 2011-ben, amikor a Kelly Könyvkiadó elkezdte kiadni egy még korábbi sorozatát, ami eredetileg Gallagher Girls - magyarul Cammie, a Kaméleon néven futott. Ebből két rész jelent meg, a Ha megtudnád hogy szeretlek, meg kellene öljelek és a Görbüljek meg, ha igazat mondok.  Én akkor szó szerint beleestem a szerző stílusába, imádtam a humorát, és a témaválasztás is újszerű volt, az akkori fantasy dömpingben végre kaptam egy kémektől hemzsegő sztorit. Mindig bánkódom, ha félbemarad egy sorozat, és ennél különösen haragudtam, sajnos a kiadó az illegális letöltések elharapódzására hivatkozott. Nem csak ez a sorozat jutott erre a sorsra, és nem csak ennél a kiadónál, sajnos hozzá kellett szoknunk ehhez is...
Szóval fentiek miatt teljesen váratlanul ért a hír, hogy a szerzőt átveszi a Könyvmolyképző, és kiadja a Heist Society sorozatot, (legalábbis az első két részt biztosan) mit mondjak, ugráltam örömömben, mert egy rendkívül szórakoztató stílusú szerzőt sikerül így megismertetni a Vörös pöttyös könyvek rajongóival.

Ahogy a fülszöveg is ecseteli,  Katerina Bishop egy bűnöző családba született, pontosabban felsőkategóriás tolvajok vére csörgedezik az ereiben. Még csak 16 éves, de már számos híres "esetben" vett részt, ahol természetesen nem csak a fizikai ügyesség számít. Briliánsan megkomponált tervek alapján kivitelezett rablások ezek, ahol a világ legdrágább műkincsei cserélnek gazdát. Kat apja, Bobby Bishop az egyik legnagyobb név a szakmában, de most bajba került, mert egy olasz milliárdos biztos abban, hogy ő lopta el öt méregdrága festményét, egy föld és vízalatti szupertitkos helyről. Kat pár hónapja éppen szünetelteti a családi bizniszt, egy bentlakásos suliban akar hétköznapi fiatalok között tanulni, amikor ez a példa nélküli eset történik, és a családja, barátai érte mennek, hogy a segítségét kérjék. Kat egy percig sem gondolkodik, azonnal elindul az apjához. Találkoznak is, de az apját épp megfigyeli az Interpol más ügyből kifolyólag, így a lánynak magának kell megszervezni a képek visszalopását, ugyanis ez az egyetlen megoldás.
Katarina egy tinikből álló csapatot szervez, ezúttal a család fiataljai készülnek az akció végrehajtására. Ehhez azonban sok előzetes nyomozásra kerül sor, hiszen meg kell találni, egyáltalán hol lehetnek az ellopott festmények. Közben a kegyetlen milliárdos, Arturo Taccone megfenyegeti a lányt, ha két héten belül nincsenek meg a képek, a szerettein áll bosszút. Nem babra megy a játék tehát, ráadásul egy újabb ismeretlen is beleszól a történetbe, Visily Romani, nyilvánvalóan álnév alatt, de otthagyja a névjegyét egy helyszínen, ahol igazából nem történt lopás, vagy mégis?
 
Ez a regény valóságos utazásra visz, Anglia, Ausztria, Olaszország, Las Vegas, Párizs, New York, sok helyen megfordulnak, mire összeáll a csapat. Kat legfőbb támasza W.W. Hale, a vele egykorú gazdag angol srác, akivel némi romantika is alakul, a legcukibb módon, lassan haladva.
A csapat másik lány tagja Gabrielle, aki mestere az elterelésnek, mindenkit elbűvöl a csacsogásával és nem kevésbé a miniszoknyás lábaival. Ott van még Nick, aki remek zsebtolvaj, őt Párizsban szedi össze Kat, igazából csak most ismerte meg, de nagyon ügyesnek találja. Szüksége van még a családból  a Bagshaw fivérekre, Hamish és Angus tehetséges tolvajok és rengeteg szórakoztató megjegyzésük van. És természetesen szükség van Simonra is, mert mindig kell egy ember, aki számítógépes zseni és meghekkeli a rendszereket. Úgy érezheti az olvasó, hogy egy tini kiadású Ocean's Eleven filmbe csöppent, bárcsak valóban megfilmesítenék. 
 

Nagyon tetszett a történet íve, egy percre sem lankadt az érdeklődésem. Mindig felbukkant egy-egy új információ, amin el kellett gondolkodni. És ez a lényeg ennél a regénynél, hogy végre nem mágia meg varázslat a megoldás, hanem kombinálni kell, és precíz tervvel kell előállni, és véghezvinni a lehetetlen vállalkozást. Jó volt egy kicsit a művészet világába bekacsintani, bár itt a könyvbéli festmények kitalált művek, de számos valós utalás is elhangzik. 
Teljesen más izgalmat nyújt egy ilyen jellegű rablás, amikor gyakorlatilag visszarabolnak műtárgyakat, ezért nem is érzi az olvasó, hogy egy bűncselekmény kellős közepébe került, és tulajdonképpen a bűnözők oldalán áll. Naná, hogy a bandának szurkoltam minden egyes pillanatban, pedig a múzeumban az idegeimen táncoltak, mi lesz ennek a vége, volt pár nem várt fordulat. Számomra tökéletes kikapcsolódás volt ez a gyors tempójú történet, nagyon megszerettem a szereplőket. Fiatalos lendülettel, bájosan, humorosan vették az akadályokat. Kat karaktere csodás, imádtam a fanyar humorát, és persze a csavaros elméjét. Kedvenceim a Hale-el közös jeleneteik, párbeszédeik voltak, a srác nem maradt alul szarkazmusban sem. Remélem a következő részben kicsit több lesz kettejük között a romantika.
Ahogy a szerző is megemlíti a köszönetnyilvánításban, a család fontossága kiemelt szerepet kap. Ezt így is éreztem végig a regény során. Teljesen mindegy, hogy az embernek mennyi pénze van, vagy milyen társadalmi réteg tagja, a legfontosabb mindig a családja. És ebbe a barátok is beletartoznak. Szép példáját mutatta be a szerző az összetartásnak, legyőzve időt és távolságot, ez az igazi érték, amiért érdemes küzdeni.
Nagyon köszönöm a kiadónak, hogy olvashattam ezt a regényt, biztos vagyok benne, hogy sokak kedvence lesz. Várjuk a következő részeket!
Képek: Pinterest

Borító: Imádom, hogy megkaptuk az eredetit.

Kedvenc karakter: Kat, Hale

Szárnyalás:  A Henley-ben történtek.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Hale egy imádnivaló book-boyfrend alapanyag. 

Értékelés: 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók