KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. június 17., csütörtök

Madarász Éva: Hullámvasút

 


Madarász Éva színművész debütáló regénye a Hullámvasút, amely a Móra kiadó gondozásában jelent meg idén júniusban. Eszter története egy igazán ütős felütéssel kezd, a 15 éves lány ugyanis rajtakapja apját otthonukban a szeretőjével... Ha kíváncsi vagy kis csapatunk véleményére, tartsatok ti is bloggereinkkel és a turné végén három szerencsés nyerhet a könyvből egy-egy példányt!

Móra Kiadó, 2021
328 oldal
Besorolás: YA, realista

Ha nem megy haza korábban aznap, ha nem kapja rajta az apját a konyhában azzal az idegen nővel, ha az anyja keményebben harcol azért, hogy egyben tartsa a családot – akkor talán nem hullik minden darabokra. Ezt gondolja magában a 15 éves Temesi Eszter. Haragszik az apjára, haragszik az anyjára, a világra, olykor még imádnivaló kishúgától is idegbajt kap. Vajon megérti, hogy ez a sok „ha” értelmetlen, és minden bonyolultabb, mint gondolta? Lehet, hogy sikerült kilépnie a burokból, amiben eddig élt? Mert ha jobban belegondol, csak így történhetett meg, hogy Barnabás egyik este lefékezett mellette a motorjával… Madarász Éva első regénye erőteljes érzékenységgel ábrázolja az élettől az első nagy pofonokat kapó, a dolgok összetettségével szembesülő, vívódó kamaszlány összekuszálódott érzelmeit szülei válása, a költözés, az elsőként közelről megtapasztalt fajgyűlölet és kirekesztés, valamint a káosz közepén beköszönő, de korántsem egyszerű szerelem özönében.

Nem ma volt, amikor a Szent Johanna Gimi a kezembe került és szinte egy ültőhelyemben végigolvastam. Tudom, nem illik egy másik szerző könyvét megemlíteni egy adott értékelésben, de én ezt most megteszem. Mert azóta kerestem egy olyan regényt, ami akár csak részleteiben is, de visszaadja azt a felhőtlen tinédzser kort, az első szerelmeket, az összetartó és mindent megoldó és túlélő osztályközösséget, az apróbb és nagyobb problémákat, amelyek ebben a korban mind eget rengetőek. Igen, azóta már találkoztam pár hasonló könyvvel és Madarász Éva könyve is ezek közé tartozik. A cím annyira nem fogott meg (a borítót akkor még nem láttam), de a fülszöveg elolvasása felkeltette a figyelmemet, a beleolvasó után pedig úgy döntöttem, hogy ez a könyv kell nekem!

Az alaptörténet egy borzalmas élménnyel indul. A 15 éves Eszter kicsit korábban hazaérve, rajtakapja az édesapját és egy idegen nőt a lakásukban. Ez persze lavinát indít el, a család szétesik, a szülők elválnak, neki pedig azon felül, hogy épp befejezi az általános iskolát és elveszíti a barátait, a megszokott iskoláját, sőt a legjobb barátnőjét is - az egész világa összeomlik, hiszen el kell költözniük a szeretett és ismert környezetéből és egy teljesen ismeretlen helyen kell új életet kezdenie a testvérével és az édesanyjával együtt.

Az írónő két idősíkon keresztül mutatja be a történetet. Az egyik rögtön azt az időszakot mutatja be, ami a történtek után játszódik, a másik pedig azt, amikor már az új házban élnek és Eszternek új életet kell kezdenie.
Eleinte mind a kettő érdekes volt a számomra, átéreztem Eszter fájdalmát, hiszen majdnem mindent elveszített, amiben eddig hitt és ami kedves volt a számára, de ahogy haladtunk a történetben, egyre inkább érdekesebb lett a másik szál, az új iskola, az új barátok. Talán ez azért is történt meg, mert az előző iskoláról túl sokat nem tudtunk meg, a barátokról is csak annyit, amennyi épp szükséges volt ahhoz, hogy tudjuk, Eszter mit veszített el. Ráadásul a másik szál elindultával már nagyjából tudtuk, hogy mi lett a végkifejlet, így az első lassan elveszítette számomra az izgalmát. Az új helyen viszont mi is együtt kezdtünk Eszterrel, együtt izgultam vele, hogy találjon barátokat, hogy jó legyen az osztályközösség. Egy új hely mindig izgalmas és picit félelmetes is. Imádtam, ahogy az írónő bemutatta az első nap izgalmát, ahogy Eszter az osztálytársakra eleinte "skatulyát" húz az első benyomások alapján, de aztán, ahogy megismeri őket, lassan megváltozik a véleménye. Ahogy kialakul az osztályközösség, ahogy a barátnőkkel "mustrálják" a srácokat, az első szerelem izgalmát, örömét, fájdalmát, a barátokkal együtt töltött időt. Madarász Éva nagyon jól eltalálta Eszter "hangját"', ügyesen bemutatta egy tini vívódásait, örömét, boldogságát, szomorúságát. Ahogy olvastam, mintha csak magamat láttam volna Eszterben. Szerencsére a mi családunkat nem érte ilyen tragédia, de volt egy csomó szituáció, amire én is pontosan így reagáltam volna, mint a főhősnőnk.

Ami külön tetszett nekem, ahogy a szülők kezelték ezt a helyzetet. Nem próbáltak erőszakoskodni az ideges, sértett, megbántott kamaszlánnyal, az anyuka, bár őt csalták meg, nem próbálta a lányát az apja és az új barátnője ellen hangolni. Az apuka pedig szépen csendben, türelemmel próbált újra szót érteni a lányával, és hagyott időt neki, ha nem is a megbocsátáshoz, de legalább az elfogadáshoz.

És a szerelmi szál! Persze új iskola, új fiúk, Eszter is hamar észrevesz (és őt is észreveszik :))) egy bizonyos srácot. Ez a rész különleges volt a számomra, visszahozta az ifjúságomat, az első szerelem izgalmát, vajon hívni fog? Vajon ott lesz a randin? Vajon tetszem neki? Vajon kimondja, hogy szeret? Vajon elcsattan majd egy csók? Az írónő annyira aranyosan, ártatlanul írta le ezt a részt, minden percét imádtam.

Azt sem hagyhatom ki, hogy Madarász Eszter olyan problémákkal is foglalkozott a regényben, ami a mai világban nagyon fontos. A kirekesztettség, a hátrányos megkülönböztetés témáival. Eszternek vannak más bőrszínű, más országból származó osztálytársai is és ezek a fiatalok azért megérzik azt, hogy milyen az, amikor az emberbe belekötnek a származása, vagy a bőrszíne miatt. Tetszett, hogy ilyen fontos téma is szerepet kapott a regényben.

A történet vége? Igazából nem sorozatnak indult - ahogy látom, de szívesen olvasnám Eszter történetét is végig egészen az érettségiig. 

Összességében imádtam a könyvet, nem is nagyon találtam benne hibát. És rettenetesen várom a zt a könyvet, ami Barnabásról - igen, ő a nagy Ő - fog szólni. Ajánlom a könyvet fiúknak és lányoknak is, főleg tinédzsereknek, azoknak is, akik csonka családban, de természetesen azoknak is, akik boldog családban élnek. Tökéletes nyári olvasmány!

Borító: Tetszik nagyon, figyelemfelkeltő (csak ezzel a viaszos érzetű borítóval nem tudok megbarátkozni...)

Kedvenc karakter: Eszter, Barnabás és az osztálytársak

Szárnyalás: a barátok és az osztály összetartása

Mélyrepülés: eleve, ami Eszterékkel történt, de egyik-másik osztálytárs háttértörténete sem túl vidám

Érzelmi mérce: nagyon aranyos szerelmi szál van benne, de persze minden a YA keretein belül

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A játékunkkal ezúttal elszakadunk a könyvek világától és ezúttal a filmek háza tájára evezünk, szerzőnk ugyanis “civil” életében színésznőként, szinkronszínészként tevékenykedik. Minden állomáson egy film- vagy sorozat azon karakterének nevét találjátok, akinek Madarász Éva a hangját adta. A feladatotok, hogy kitaláljátok melyik színésznőnek(!) kölcsönözte a hangját és a nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kat Stratford

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Június 16. - Nem félünk a könyvektől
Június 17. - Kelly & Lupi olvas
Június 19. - Könyvvilág
Június 21. - Fanni’s library
Június 23. - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók