KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. június 20., vasárnap

Gáspár András Gáspár: Héjnélküli

 


Vajon milyen lehet egy olyan törzsi társadalomban élni, ahol a látás képessége bűn, ezért minden ember szemét már születése után örökre befedik? És mi történik akkor, ha egy fiatal, lázadó lány rájön, mitől fosztották meg őt és társait a törzs bölcsei? Tartsatok velünk Gáspár András Gáspár izgalmas ifjúsági regényének blogturnéjára, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott három példány egyikét!

Móra Kiadó, 2021
328 oldal
Besorolás: YA, fantasy

Csak a sötétség teheti boldoggá az embert – aki lát, iriggyé, elégedetlenné válik, és háborúba keveredik másokkal. E szerint az ősi tanítás szerint élik életüket egy bennszülött törzs tagjai egy eldugott szigeten. Minden csecsemő arcára a szemet elfedő bőrhéjat varr a sámán. A héj a biztonság, a héjat egy életen át óvni kell – nem szabad, hogy végzetesen megsérüljön. Amikor a törzsfőnök házasságra készülő lányát, Dyamit ez a szerencsétlenség éri, megdöbbentő dolgokat tapasztal. Hogyan titkolja el a törzs vezetői elől, hogy lát? Hogyan adja szerelme és barátai tudtára, mekkora vakságban élnek? Vajon elkerülheti-e, hogy ő is arra a szörnyű sorsra jusson, ami a szigetre tévedő idegenekre és a héjsérült bennszülöttekre vár?
A Föld 2 záróvizsga szerzőjének új, fordulatos kalandregénye.


A borító és a fülszöveg alapján én egy erősen jövőben játszódó regényre tippeltem, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Az író nem köti az orrunkra, hogy melyik évben - évszázadban járunk, azt se nagyon, hogy merrefelé. Összesen annyi derül ki, hogy egy trópusi szigeten játszódik Dyamiék története. A Héj népének születésükkor egy vékony bőrréteget varrnak a szemükre, így egész életüket szó szerint vakon élik le. Erre azért van szükség, mert a vallásuk szerint a látás bűn és ha nem látnak, akkor nem látják a világ gonoszságát és az életük békésen és boldogságban telik el. A vallásuk gyakorlását egy sámán vezeti és mindenki, aki leszedi magáról vagy sérülés által elveszíti a héjját, az kemény megtorlásban részesül.

A törzsfőnök lánya, Dyami épp a barátnőjével játszik a tengerparton, amikor is kétségbeesett segélykiáltásokat hallanak. Egy hajótörött pont a szigetükre sodródott és segítséget kért. Dyami segít a nőnek, de a segítség kis csetepatéba torkollik és a lány héjja leszakad és meglátja a világot. Persze ez halálos bűn, a lány először kétségbeesik, majd rádöbben, hogy mit is hagynak ki azzal, hogy nem látnak semmit és onnantól már azt próbálja elérni, hogy ő és a barátai, szerettei is megtapasztalják a látást. Dyami a látása visszaszerzésével arra is rájön, hogy a sámán nem véletlenül tartja az egész törzset vakságban... de vajon elég lesz Dyami arra, hogy "forradalmat" robbantson ki és rávegye a népét, hogy nem kell vakon élniük?

Az első, ami a regényben megfogott, az az, hogy a párbeszédeket az író nem kötőjelekkel jelezte, ahogy szokás, hanem váltogatta a kis és nagybetűket. A kisbetűk a leírást és a történet elmesélését jelentették, a csupa nagybetűs részek pedig mindig a párbeszédeket. Ez eleinte nekem egy kis kavarodást okozott, kellett egy kis idő, hogy ráálljon a szemem erre a különlegességre.

A Héj népe pedig lehetne bármelyik Óceániában lévő apró sziget népe, a különbség talán annyi, hogy ma már nincsenek ennyire brutális népszokásokat követő népek - itt most nem arra utalok, hogy csecsemőkorukban úgymond "megvakítják" az embereket - erre még majd visszatérnék, hanem arra, hogy az ide tévedőkkel mit csinálnak (nem árulom el, mert azzal picit már spoilereznék) és milyen ritusokat követnek.
Visszatérve a megvakításhoz. Nekem picit fura volt ez a "héj". Ha ennyire azt akarja a sámán és a vallás, hogy az emberek ne lássanak, akkor nem lett volna egyszerűbb "simán" megvakítani a csecsemőket, minthogy egy bőr héjjat varrjanak a szemükre? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy ugye Dyami bőrhéjja megsérül és lekerül a lány szeméről. Ennyi idő alatt nem kellett volna elsorvadnia a nem használt szemnek? (bár lehet, hogy ez hülyeség, nem értek hozzá, csak ez ugrott be először:).

Gáspár András Gáspár pedig egy különleges világot tárt elénk, hiszen ezeknek az embereknek szó szerint vakon kellett életben maradniuk - vadászni, növényeket termeszteni, főzni, gyereket nevelni... Eleinte számomra picit hihetetlen volt az egész, de az író szépen lassan bevezetett minket a törzs életébe és egy dolog kivételével képes voltam mindent elhinni, hogy vakon is meg tudják csinálni - ez pedig a vadászat. Hogy tudnak dárdával tökéletesen célba dobni, ha nem látják a célpontot? Hogy tudják ezt megtanulni vakon?

Főhősnőnk Dyami pedig egy életrevaló, okos, ügyes lány, tökéletes főhősnő és még tökéletesebb arra, hogy változást idézzen elő a népénél. Valamiért azonban mégsem tudott annyira közel férkőzni hozzám, hogy kedvenc főhősnőmmé avassam. A szerelmi szála viszont nagyon aranyos, imádtam a kötődést közte és vőlegénye között. Az pedig külön tetszett, ahogy a brutális népszokások mellé az író nagyon szoros családi kötelékeket mutatott be, amivel picit tudta enyhíteni a nép iránti megítélésemet.

A történet pedig végig izgalmas, kalandregényhez méltó volt, feszes, egy percig le nem ült a történet. Mindig történt valami, körülbelül úgy éreztem magam, mintha egy kalandfilmet néznék. Mégis picit úgy éreztem, hogy ez a történet körülbelül 10-15 évvel ezelőtt lett volna hatalmas durranás, az akkori tinédzserek között (hiszen nagy részben nekik íródott ez a regény) lett volna ezt nagyon "menő" olvasni. A mostani fiatalok már nem biztos, hogy látják azt, amit én is láttam, a sodrodó lendületű, izgalmas történetet. De majd kiderül:).

Összességében tetszett a regény az apróbb hibáitól eltekintve. Izgalmas volt, fordulatos, kedvelhető szereplőkkel, így ajánlom fiúknak és lányoknak is, de a véresebb részek miatt inkább 14 év felettieknek. Nyári olvasmánynak is tökéletes:)

Borító: Tetszetős, figyelemfelkeltő, de számomra ez a borító egy futurisztikus történetet vetít előre, pedig ez nem az.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Dyami bátorsága

Mélyrepülés: a bőrhéjjal való élet

Érzelmi mérce: van benne romantikus szál, de nem ez a lényeg...

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mostani nyereményjátékunkban olyan könyveket keresünk, melynek hősei különböző okokból kifolyólag szintén nem látnak. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Blogturné Klub
Június 18 - Könyv és más
Június 20 - Kelly és Lupi olvas
Június 22 - Nem félünk a könyvektől!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók