KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. május 25., szerda

Shunmyo Masuno: Nyugalom

 


A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás kiadásban jelent meg Shunmyo Masuno NYUGALOM című könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes második magyarul megjelent könyvében segít olvasóinak megszabadulni felesleges félelmeitől, szükségtelen szorongásaitól. Tartsatok bloggereinkkel az elfogadáshoz vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!

XXI. Század, 2022
208 oldal
Fordította: Laik Eszter
Goodreads: 3,75
Besorolás: önsegítő, önfejlesztő

Félsz?
Tartasz ​valamitől?
Szorongsz?
Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmaid többsége egyszerűen nem igazolódik be.
Gondolj bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjaidat megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől féltél, végül nem következik be!
Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.
• Ne hasonlítsd magadat másokhoz – a nyugtalanságod oroszlánrésze máris elillan;
• Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet éld;
• Ne keresgélj, ne rohanj, ne hagyd, hogy megszállottságok legyenek úrrá rajtad;
• Értelmezd pozitívan a dolgokat – egyedül rajtad múlik a döntés, hogy boldog vagy, vagy boldogtalan;
• Ne áraszd el magadat túl sok információval;
• Szállj ki a versengésből – a zen így kerüli a stresszt;
• Aggódás helyett inkább cselekedj – ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.
Ez a könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadd magadat, és örömödet leld a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énedben.

Valószínűleg öregszem, mert egyre inkább tetszenek az ilyen tartalmú könyvek, szeretném az életemet minél nyugodtabban, minél kevesebb stresszel leélni. Ez a könyv pedig ehhez ad ismételten segítséget.

A szerző egy négyszázötven éves zen buddhista templom vezető papja, "mellesleg" díjnyertes zenkert-tervező és Japán egyik elsőrangú művészeti főiskoláján professzorként környezettervezést oktat. Egyszóval minden adott, hogy egy valódi hozzáértőtől kapjunk útmutatást, még ha csak könyv formájában is (sokat megadnék, ha tudnék japánul és esetleg személyesen is elbeszélgethetnék az úrral).

A könyv 5 fő részből áll, amelyek mind-mind segítenek a mindennapi életben elérni a "zen" állapotot vagy legalábbis megközelíteni azt.

Az első részben a szerző próbál segíteni abban, hogy a mindennapok szorongásait és aggodalmait hogyan "tartsuk féken". Ez fontos rész volt a számomra, mert rettentően tudok aggódni és szorongani dolgok miatt (magánéleti, pénzügyi, megélhetési és még sorolhatnám). Ilyenkor még aludni se nagyon tudok. Az itt olvasott tanácsok szerintem nagyban segítenek majd abban, hogy ezeket a dolgokat lazábban vegyem és könnyebben tudjam elengedni őket.

A második részben abban kapunk segítséget, hogy azokra a célokra koncentráljunk, amelyeket itt és most érhetünk el. Ami a kedvencem volt ebben a fejezetben, amikor a reggel és az este fontosságáról beszélt a szerző.
Én mindig is lusta voltam, imádtam sokáig ágyban heverészni, amíg megtehettem. El is ment vele a fél napom, mire összeszedtem magam ilyenkor, már nem sok maradt a napból. Amióta van kutyám, azóta a hajnalok, a kora reggelek már legtöbb esetben a természetben, a réten, az erdőben találnak. Eleinte nagyon morogtam miatta, hogy "itt a hétvége és én ilyenkor is alvás helyett a kutyával sétálok", de mára már nagyon megszerettem. Abszolút felébredek, imádom a csendet, azt, hogy ilyenkor Rafié és enyém az erdő és a rét (meg persze a benne lévő állatoké:). Mire hazaérek, kellemesen kifáradunk, de ez más fáradság. Utána sokkal több energiával állok neki akár a munkának, akár a főzésnek, akár bármi másnak ami még előttem van.
És az este... az a másik. Régebben mindig olvastam, de manapság sokszor videójátékozunk vagy valamilyen filmet, sorozatot nézünk. Persze ez mindig nagyon sokáig tart, későn kerülök ágyba és így nehezebben is pihenem ki magam. Ráadásul a játéktól a filmtől még sokáig fel vagyok pörögve, ami még inkább nem segít a pihenésen. A szerző pedig erre az esetre is nagyon jó tanácsokat adott, amelyeket szeretnék megfogadni!

A harmadik rész nagyon érdekes, mert próbál arra a részünkre hatni, amelyik állandóan versengeni akar. Nem arra ösztönöz, hogy mutasd meg, hogy Te vagy a jobb, hogy állandóan küzdj valamiért, hanem, hogy legyél toleráns, köszönd meg, amit kapsz és ami történik veled, ne halogasd a dolgokat és ne idegesítsd magad azon, ha valamiért veszítesz. Ez a rész számomra nagyon fontos volt, hiszen "oroszlán csillagjegyűként" eszméletlenül versengő vagyok és ha valami nem úgy sikerül, ahogy én akarom, rettentően ki tudok borulni miatta (ezzel a barátaim lelkesen bólogatva értenének egyet :).
Megtanít helyesen lélegezni, amivel szintén le tudod magad nyugtatni és arra is, hogy mit jelent az "otthon", ahol ki tudod magad pihenni és békére lelsz.

A negyedik részben a kapcsolatok fontosságáról olvashatunk. Hogyan alakíthatunk ki jó kapcsolatokat és milyen módon szabaduljunk meg a rosszaktól. Ez szerintem mindenki számára fontos, hogy milyen emberekkel veszi magát körül. Segít abban is, hogy jobb emberré válljunk, kérjünk segítséget, ha kell, ismerjük be a hibáinkat, ápoljuk a már meglévő kapcsolatainkat és sokszor inkább legyünk jó hallgatóság, mintsem ész nélkül fecsegjünk.

Az ötödik rész pedig olyan dolgokkal foglalkozik, mint a pénz, a betegségek, a szerelem, a házasság, a gyerekek, az öregség és végül a halál. Hogyan viselkedjünk a párunkkal, hogyan legyen boldog családunk, hogyan ne hagyjuk el magunkat öregkorunkra se és hogyan dolgozzuk fel a gyászt és azt, ha közeleg a vég.

Összességében imádtam a könyvet, sok olyan tanácsot adott, amelyeket már olvastam - és ezáltal megerősítettek, hogy tényleg ez a helyes út és sok újat is megismerhettem, amelyeket igyekszem majd megfogadni.
Amin éreztem, hogy ez a könyv eredetileg az amerikai üzletembereknek íródhatott, hogy sok esetben olyan tanácsokat és példákat hozott fel, amelyek az üzleti életben fordulnak elő és azokat segíthetik. Ez picit furcsa volt nekem a sok távol-keleti, buddhista, zen tanácsok mellett. De ettől függetlenül mi, "földi halandók" is kaptunk segítséget, méghozzá nem is keveset.
A könyv is úgy lett kialakítva, hogy a mérete miatt el tudd magaddal vinni bárhová, a kemény fedele védelmet ad a benne lévő bölcs tanácsoknak. A borító érintése pedig számomra abszolút megnyugtató érzést ad.

Mindent összevetve örülök, hogy olvashattam ezt a könyvet és ajánlom mindenkinek, aki szeretné az életét egy picit nyugalmasabb mederbe terelni. Tényleg jó ötleteket találhattok ehhez a könyvben!

Borító: Gyönyörű, pont olyan nyugalmat áraszt, mint a könyv tartalma

Szárnyalás: a könyv tartalma

Mélyrepülés: -

Értékelés:  

 
Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Japán csodálatos ország telis-tele olyan helyekkel, amik örömöt és pihenést hoznak a szívünkbe, akkor is, ha csak képen nézzük őket. Minden állomáson találtok egy ilyen helyet (épületet, tavat, hegyet, etc.), és szeretnénk, ha kitalálnátok a várost vagy a prefektúrát, ahol található! Helyes válaszaitokat a rafflecopterbe várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)



a Rafflecopter giveaway


A blogturné további állomásai:
[Blogturné Klub]
Május 11 - Booktastic Boglinc
Május 13 - Fanni's Library
Május 15 - Csak olvass!
Május 17 - Nem félünk a könyvektől
Május 19 - Hagyjatok! Olvasok!
Május 21 - Könyv és más
Május 23 - Spirit Bliss Sárga könyves út
Május 25 - Kelly és Lupi olvas
Május 27 - Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók