KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. március 23., szombat

Hana Tooke: Éjféli kalandok


A Maxim Könyvkiadónál jelent meg Hana Tooke: Éjféli kalandok című gyerekkönyve. Tarts bloggereinkkel, ismerd meg a tudósnak készülő 12 éves Ema és telihold idején felbukkanó Silvie barátságáról szóló titokzatos történetet a prágai Éjféli Társulat díszletei között.  Kövesd a három állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Maxim Könyvkiadó 2024. Delfin könyvek
432 oldal
Fordította: Tomori Gábor
Goodreads: 3,90
Besorolás: middle-grade, kaland, misztikus

Ema Vašková mindig is érezte, hogy ő más. Híres tudósok családjába született, ahol nemigen van helye babonáknak és előérzeteknek – ám ezek mégis követik Emát, bármerre is jár. Nem segít a helyzetén, hogy úgy tűnik, mintha képes lenne előre megjósolni az eseményeket, és sajátságos félelemmel viseltet az árnyékok iránt…
Amikor különc nagybátyjához küldik, hogy nála lakjon egy darabig, Ema attól fél, elveszíti az esélyt, hogy valaha is beilleszkedjen. De ezután találkozik Silvie-vel – egy lánnyal, aki meglátja az Emában valójában megbújó rendkívüli teremtést. A két lány hamarosan közös éjszakai kalandokra indul, hogy együtt nézzenek szembe Ema félelmeivel.
Ekkor azonban bekövetkezik a baj. Silvie eltűnik – és Ema feladata, hogy megtalálja. Ema kénytelen összeszedni minden bátorságát, és tűvé tenni a várost az egyetlen, Silvie által hátrahagyott nyom titkai után kutatva. A nyomozás pedig egyenesen az Éjféli Társulat berkeibe vezet…

Két éve olvastam a szerzőtől a Leleményes lelencek című első regényét, és teljesen abban a hitben voltam, hogy ennek a folytatása érkezik, mivel ugyanaz az illusztrátor hasonló stílusban alkotta meg ennek a borítóját is. Erről szó sincs, teljesen új történetet kaptam, ezúttal az 1800-as évek végén, Prágában ismerkedhettem meg Ema sztorijával. Ema tizenkettedik gyerekként született december 12-én éjfélkor, pont akkor, amikor a város másik végén egy idős asszony épp búcsúzott az élettől. Ema szülei tudósok, és a nagyobb testvérei is a tudomány különböző területeiről szívják magukba az ismereteket, először a legnagyobb testvér, Frantiska veszi pártfogásába, és amikor távoli iskolába kerül, akkor a többi testvér gondoskodik róla. Közben egyfolytában próbálja Ema kideríteni, hogy a tudomány melyik ágában jeleskedhet, ő vajon milyen területen tanuljon tovább. Mert igazából a képességei nem éppen tudományosak, inkább megmagyarázhatatlanok. 
Ema megérzi mások érzéseit, olvas az emberek rezdüléseiből, na meg az árnyékukból, képes arra, hogy észrevétlenül közlekedjen, ezzel meglepve a környezetét a jelenlétével. Megérzi mások árnyait is, a félelmeket, a rossz közeledtét. Egyszóval sok megfoghatatlan képességet birtokol, míg a szülei, testvérei meteorológusok, régészek, növény és állattan tudósok, stb. Elérkezik az a nap, amikor már az összes testvére bentlakásos iskolába jár, és a szülei is elutaznak egy expedícióra, neki a sosem látott nagybátyjához kell mennie a város másik végébe. 
Josef befogadja őt, a nagyanyja padlásszobáját kapja meg, aki az ő születése napján halt meg, de nem illik róla kérdeznie. Aztán telihold éjjelén Ema megismerkedik egy vele egyidős furcsa lánnyal a szemközti házból, és kalandozni hívja a titokzatos prágai éjszakába. Felfedeznek, horgásznak, falakat másznak, és Ema egyre jobban megnyílik, főleg azért, mert Silvie is titkokat rejt, ő is hasonló hozzá. Egyik éjjel a temetőbe mennek, ahol Silvie végre talán magyarázatot ad a titkaira, de valaki megzavarja őket, és menekülniük kell. Silvie ezután eltűnik, és Ema nyomozni kezd, mert biztos benne, hogy a lányt elrabolták. A nyomok az Éjféli Társulathoz vezetnek, minden teliholdkor három éjjel tartanak előadást mindenféle misztikus témákban, jósolnak, szellemet idéznek vagy épp kést dobálnak, szórakoztatják a vendégeket egy föld alatti helyen. Emának nincs könnyű dolga elvegyülni ezen a helyen, ráadásul újabb titokra bukkan, egy balesetre, ami valójában gyilkosság, és vastagon benne vannak a társulat tagjai.
Nagyon egyszerű a szerző receptje, végy két egykorú gyereket, barátkoztasd őket össze, aztán az egyiket tüntesd el, hogy a másik ezer veszélyen át megkereshesse. 
Persze aztán semmi sem az, aminek eddig látszott és kap a történet még pár fordulatot, mielőtt kibogozódnak a szálak. Addig viszont sok részlet tette különlegessé számomra a sztorit. Számos karaktert vonultat fel a szerző, kezdve a családtagokkal, aztán ott a macskás nagybácsi, aki bicikliket szerel, a titokzatos nagyi, akinek a szelleme még érződik a falak között. Az Éjféli Társulat alkalmazásában álló gyerekek között Ema szövetségesekre lel, és persze ott vannak a felnőttek, a társulat kurátorai, és az impresszárió, akikről ki kell deríteniük, hogy ki bűnös és ki ártatlan a gyilkosságban. Az már Hana Tooke egyéni tehetsége, hogy olyan főszereplőt alkotott, mint Ema, aki szeretné, hogy olyannak lássa a környezete, amilyen valójában, ugyanakkor fél is ettől. Silvie barátsága és ösztökélése kellett hozzá, hogy vegye a bátorságot és felvállalja önmagát, olyannak, amilyen. Nagyon különböző ez a két kislány, mégis a legjobb hatással voltak egymásra. Elsősorban a családjának akar bizonyítani, az ő véleményük a legfontosabb, vágyik az elismerésükre. A szerző más oldalról is lenyűgözött, sikerült ebben a regényben egy remek gótikus hangulatot kialakítania. Prága remek helyszínválasztás, hozzátéve az éjszakát, a sötét utcákat, sikátorokat, a borzongáshoz még egy kis denevér szereplőt is hozzátett. Gyorsan hozzáteszem, hogy nem volt túlzóan félelmetes rész, még a temetős jelenet sem volt erős, szóval a korosztály ezt még élvezettel olvassa.Szerintem ez a történet egyaránt szól a barátságról és arról, hogy meg kell tanulnunk vállalni önmagunkat, akkor is, ha érezzük, hogy kilógunk a sorból valamilyen módon. Ez egy elfogadás és kiállás is egyben. Nehéz egy gyereknek eligazodni a felnőttek világában, mindenki meg akarnak felelni az elvárásoknak, előfordulnak hibák, de a felnőtteknek is nyitottnak kell lenniük, és jóval elfogadóbbnak a "különleges" gyerekek felé.
A felnőtt olvasók hozzám hasonlóan el szokták olvasni a szerző megjegyzéseit a végén, és ez jelen esetben tényleg hozzájuk szól. Itt ír Hana egészen őszintén arról, hogy milyen karakter valójában Ema és ő személy szerint hogyan kapcsolódik hozzá. Én erről a dologról vajmi keveset halottam korábban, úgyhogy utána is néztem, őszintén szólva meglepett, hogy ilyen szinten bepillantást engedett az életébe.
Nem mondhatok mást, minthogy nagyon tetszett a történet, de ahogy a szerző maga is jelezte a végén, volt egy megtorpanás, amikor nehezen indult tovább Ema útja. Valamint kérdések maradtak bennem a nagybácsival, a nagymamával és a szülőkkel kapcsolatban is. A cseh nevekkel kicsit meggyűlt a bajom, eléggé idegenül hangzottak, és meglehetősen sok is a szereplő, szóval kitartást javaslok e téren.
Összességében borzongós, gótikus hangulatú, mégis a barátságra és az önmagunk felvállalására hangsúlyt helyező történetet kaptam, élmény volt olvasni, ajánlom a 10-14 éves korosztálynak.
Képek: Ayesha L. Rubio illusztrátor   

Borító: A szerző előző könyvét is Ayesha L. Rubio illusztrálta, nagyon cuki rajzokkal.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Az Éjféli Társulat előadásai.
 
Mélyrepülés: -.

Érzelmi mérce: Bár időnként vérfagyasztó is lehetne, de nem az, 10 éves kortól ajánlom.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!

BELEOLVASÓ


Nyereményjáték

A kisregény Prágában játszódik, így a játékunk is ehhez a városhoz kötődik. Minden állomáson egy-egy állítást olvashattok, el kell dönteni, hogy igaz vagy hamis. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a választ!  Sok szerencsét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ÁLLÍTÁS:  A Károly híd csupán tíz méter széles.
 

Résztvevő blogok:
03.23. Kelly & Lupi olvas
03.25. Könyv és más
03.27. Hagyjatok! Olvasok!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók