KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. április 6., szerda

Michael Grant: Köddé váltak (Gone #1)

Egmont Dark 2009.
536 oldal
Goodreads: 4,10
Moly: 4,44
Besorolás: sci-fi, YA, fantasy

A könyv "megállított" a könyvesboltban, azonnal a kezembe vettem és elolvastam a fülszöveget. Egy szempillantás alatt mindenki eltűnt.Na ez kell nekem!
Képzeld el, hogy ülsz az osztályban egy unalmas töri órán, bámulsz ki az ablakon a délutánodat tervezve, és a tanárod hirtelen, egyik pillanatról a másikra köddé válik. És nemcsak az az egy tanár, hanem a suliban mindegyik, sőt az idősebb diákok is. Mindenki, aki több, mint 15 éves,  nincs többé. A gyerekek között először pánik tör ki, telefonálni próbálnak a szüleiknek, de nincs telefon, tv, internet sem. A szülőknek nyoma sincs, az utcákon elhagyott járművek, a házakban gyereksírás.
Sam már korábban megmentett néhány gyereket egy buszbaleset kapcsán, így a többiek jobb híján tőle várnak választ. Szerencsére nincs egyedül, barátja  Quinn, a megbízható Edilio és a titkos szerelme Astrid próbálnak segíteni a többieken. Hamarosan felbukkan egy másik csapat a közeli Coates Akadémiáról, akiknek vezetője Caine különleges képességgel rendelkezik. Igyekszik magához venni az irányítást, mert tudja, nem ő az egyetlen, aki az "Atomvölgyi Ifjúsági Zóna"-t vezetheti. 
A jó és a rossz küzdelme következik, sorra derülnek ki a titkok, az író pedig kíméletlenül elénk tárja a gyerekek kétségbeesését, szenvedéseit, sőt a halálukat is, mert nem éli túl mindenki a megpróbáltatásokat.

Nehéz volt számomra a kegyetlenkedő gyerekekről olvasni, bár ez szinte már mindennapos bulvár téma, nekem viszont elfogadhatatlan a gyerekek közötti erőszak.
Két legkegyetlenebb karakter Caine és Drake volt a könyvben, akik igazán köddé válhattak volna, Caine egy zsarnok, Drake egy pszichopata. Imádnak fájdalmat okozni és egy csepp lelkiismeret furdalásuk sincs.

Külön szálon fut egy ideig Lana története, akinek nagyapja vezetés közben tűnik el, súlyos balesetet okozva. Lana haldokolva fekszik szintén sérült kutyájával a semmi közepén, amikor rájön, hogy gyógyítani tud a kezével. Sikerül megmenekülnie, és később épp jókor kerül kapcsolatba  Sam csapatával, megmenti őket a prérifarkasoktól.
A karakterek nagyon jól kidolgozottak voltak, bár az elején nehéz volt követni ki kivel van, nagyon sok a szereplő, de mivel ez egy 6 részes sorozat, nem nehéz elképzelni mennyien maradnak a végére.

Sam és Astrid kapcsolata egy kibontakozó tini szerelem mellett mély barátságot is takar. A fiú, miután elmondja a titkát, egészen felszabadul, Astrid pedig amellett, hogy nagyon okos és kedves, óvja, védi autista öccsét, akiről gondoskodni normális körülmények között is nehéz feladat.

Érdekes volt még Albert karaktere, a következő Hunger részben valószínűleg több szerep jut neki, ő az, aki próbálja élelemmel ellátni a gyerekeket, átveszi a helyi McDonalds vezetését. Reálisan látja a következményeit az eseményeknek, túl azon, hogy a népet etetnie kell.


Borító: Szívesebben venném meg az eredeti borítósat, de ez a fekete alapon zöld betű is ütős.
 
Kedvenc karakter: Lana, Sam

Szárnyalás: Emlékeztetett egy múlt századi magyar filmre, a Tótágas-ra:)   

Mélyrepülés: A bebetonozott kezek.

Érzéki mérce: Tini romantika pár csókkal.

Értékelés:



3 megjegyzés:

  1. Nem kevés könyv foglalkozik a civilizáció nyomása alól kikerült gyerekek, fiatalok viselkedésével. Szerintem ez egy érdekes téma, és úgy tűnik, ez a sorozat is jól fogja meg a kérdést. :) Alkalomadtán ezt a könyvet is megpróbálom beszerezni.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók