KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. december 19., hétfő

Jim Butcher: Pusztító vihar - Dresden akták 1.

Ad Librum - Wizard Books 2011.
300 oldal
Fordította: Hoppán Eszter
Goodreads: 3,92 (több mint 30e olvasás)
Besorolás:  urban fantasy

Jim Butcher Dresden akták sorozatának első része még 2000-ben jelent meg, és azóta  évente egy, illetve néha két résszel bővül a sorozat, jövőre várható a 14. rész megjelenése. A sorozat méltán népszerű, engem is levett a lábamról,  nagyon örülök, hogy a Wizard Books elhozta a magyar urban fantasy rajongóknak is.

Főhősünk Chicago egyetlen hivatalosan működő profi varázslója - aki még a telefonkönyvben is szerepel - , ő Harry Dresden. A megélhetésért varázstudományát igyekszik kamatoztatni magánnyomozó irodájában, de időnként a rendőrség is igénybe veszi a szolgálatait. Rendszerint őt hívják, ha olyan esettel állnak szemben, ami mágia nyomára utal. Éppen nem megy túl fényesen az üzlet, amikor egy  nap zsíros megbízást kap egy hétköznapinak tűnő háziasszonytól, keresse meg eltűnt férjét. Ugyanakkor a rendőrség is riasztja, brutális kettős gyilkosság történt a környéken, feltehetőleg fekete mágia felhasználásával. Ha ez még nem lenne elég, a dúsgazdag maffiózó nyomatékosan felhívja a figyelmét, hogy ebben az ügyben nem nyomozhat. A szálak szépen összefonódnak, és Harry egy bonyolult, sötét ügy közepén találja magát, mágikus és emberi ellenfelekkel, akik immár az ő életére vadásznak.  

A történet végig pörgős, ami kell is, hiszen  varázslónknak hamar versenyt kell futnia az idővel, el kell kapnia a gyilkost, hogy saját magát tisztázhassa, a mindenható Fehér Tanács előtt ugyanúgy, mint a chicagói rendőrség előtt. Dresden karaktere lehengerelt, imádtam a szarkasztikus humorát, a sebezhetőségét. Nagyon szerethető figura, mindig a jó oldalon áll, de mégsem tökéletes. Nem mindenható és nem elpusztíthatatlan. Az ösztönei, az okos gondolatai azonban sosem hagyják cserben, a legreménytelenebb helyzetekből is kivágja magát. 
A sötét, rémisztő, misztikus, harcolós részeket kellően egyensúlyozza a szerző  a humorral, a jól illeszkedő leírásokkal. A karakterek közül nyilván több is szerepelni fog a következő részekben, mint például Karrin Murphy, aki nagyszerű támogató karakter, ő a különleges nyomozati (paranormális) osztály vezetője a rendőrségnél. Kellően szigorúan képviseli a törvényt, ugyanakkor gyengéd is tud lenni Harry-vel, ha az élet úgy hozza. 

A másik kedvenc mellékszereplőm Bob, a koponyában lakó szellem, aki tanácsadó funkciót tölt be, mellesleg kiválóan emlékszik a titkos főzetek receptjeire.A jelenetei kacagtatóak, még a legnagyobb zűr közepette is.
Ki kell emelnem megelégedésemet a fordítással kapcsolatban, kedvenc fantasy fordítóm, Hoppán Eszter végezte ezt a remek munkát. Az ő neve garancia a minőségre.
Aki tanácstalan ajándékvásárlási ügyben hímnemű egyednek, garantáltan jó választás ez a könyv, imádni fogja a szerencsés, aki kapja.
Gratulálok a kiadónak, nagyszerű választás ennek a sorozatnak a kiadása, és kíváncsian várom, mivel rukkolnak még elő a következő évben.

Borító: Eredeti, tökéletes.
 
Kedvenc karakter:Harry, Bob, Morgan

Szárnyalás: Minél magasabb szintű a technológia, annál könnyebben megy tönkre Dresden közelében.

Mélyrepülés: Nem találtam hibát.
 
Érzéki mérce:  Romantika ebben a részben nincs, de nem is hiányzik.

Értékelés:
 Köszönöm a könyvet a Wizard Books kiadónak.

1 megjegyzés:

  1. Ugye, hoyg illik hozzá a borító? Nekem is nagyon tetszett! :) Örülök, hogy ennyire egyezik a véleményünk :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók