KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. október 21., vasárnap

Nalini Singh dedikálás Bécsben - Greylupus beszámolójaNalini Singh már régóta az egyik kedvenc szerzőm. Csodálatos világokról ír, különleges lényekről, angyalokról, mentálokról, alakváltókról és méltán lett világhírű bestseller író.
Régóta szerettem volna tőle dedikált könyvet, de sajnos ez eddig lehetetlennek tűnt – pedig júniusban még Magyarországon is járt, de ez csak akkor derült ki, amikor már elutazott.
Ám október elején a hírlevelében írta, hogy a Frankfurti Könyvvásár miatt Európába jön, dedikálásokat tart és Frankfurt, München után Bécsbe is ellátogat.
Hohóóó! A szemeim felcsillantak, ez már egész közel van hozzánk, akár ki is mehetnék rá! Az első lelkes posztjaimra az egyik molyos barátnőm Gretty reagált, hogy szívesen csatlakozna, így már társam is volt az utazáshoz. Leleveleztem a kinti könyvesbolttal (mint később kiderül, ez abszolút jó ötlet volt), hogy tényleg ott lesz-e Nalini, kell-e regisztrálni, vihetünk-e saját könyvet, stb.stb. – a lényeg, hogy rengeteg kérdést tettem fel nekik. Másnapra megjöttek a megnyugtató válaszok, így nekiállhattam megszervezni az utazást.
Közben a szűkebb baráti körömmel – akik szintén Nalini rajongók – egyeztettem, hogy kinek mit kell dedikáltatni – volt, aki megkért, volt, akinek én ajánlottam fel, így szépen sorban érkeztek hozzám a dedikálásra váró könyvek. A maximum létszámot az enyémmel együtt 5 könyvben állapítottam meg, annál többet nem mertem (és nem is akartam) kivinni, így utólag is elnézést kérek azoktól, akiket elutasítottam.
Végre eljött a nagy nap, október 19-e. Addigra Grettyvel már tűkön ültünk, annyira izgatottak voltunk és egy három órás, végig könyvekről beszélgetős (elvégre két moly miről is társalogjon?:))) vonatút után, végre megérkeztünk Bécsbe. Mivel nem tudtuk, hogy mennyi idő alatt találjuk meg a könyvesboltot, így jó két órával a dedikálás előtt elindultunk a bolt felé. Csak egyszer tévesztettünk metró vonalat, illetve bolyongtunk kicsit a zsúfolt Stephanplatzon – de végül megláttuk a helyszínt és a kirakatában pedig Nalini könyvei és egy nagy plakát, hogy aznap tart dedikálást 19:00-tól!  
Gyorsan ellőttünk pár képet: bolt kívülről, kirakat Grettyvel, Lupival, közeli, távoli – az arra sétálók, és a kirakatokat nézők pedig nagy szemeket meresztve néztek minket, hogy minek fotózzuk a kirakatot, de mosolyogva és elnézően álltak arrébb, hogy minden fotónk jól sikerüljön
Belépve a nem túl nagy, emeletes könyvesboltba, egy fiatal lány fogadott minket, majd amikor meghallotta, hogy Magyarországról a dedikálásra jöttünk, mosolyogva mutatta, hogy a felső szinten lesz és nyugodtan menjünk fel. Mivel még majdnem egy óránk volt, úgy döntöttünk, hogy körülnézünk. A felső szinten már állt egy dobogó, egy asztallal, székkel, mikrofonnal, egy német nyelvű Nalini könyvvel, így tudtuk, hogy jó helyen járunk. A mellette lévő asztalon hatalmas, Nalini által írt könyvkupac várta a leendő gazdáit. Ahogy láttuk, Ausztriában már 10 rész jelent meg a Psy-Changeling sorozatból (a 11. megjelenése alkalmából dedikált az írónő), az Angyali vadászból pedig ott tartanak, ahol mi – 4 könyv kapható – és az ötödiket pár héten belül vehetik kézbe az olvasók.
A bolti dolgozók a lelkesedésünkre természetesen engedték, hogy fotózzunk, amit ki is használtunk. Miután fenn körülnéztünk, lementünk felfedezni a többi könyvet és persze a YA szekciót is. Hát tobzódtunk a szebbnél szebb könyvekben. Ahogy láttuk, a legtöbb könyvet keményborítóval lehet megvenni, szigorúan lefóliázva. Nagyon kevés könyvbe tudtunk belelapozni. Pedig szerettünk volna megnézni jó néhányat, hisz a legtöbb olyan könyv, ami nálunk is kapható, majdnem kétszer olyan vastagságú volt, mint a magyar kiadások. Amibe bele tudtunk lapozni, ott se láttunk semmi különlegességet, ami miatt vastagabbnak kellett volna lennie a kinti könyveknek, úgyhogy továbbra is rejtély maradt a számunkra, hogy miért vastagabbak a kinti könyvek. De a borítók legtöbbször eltértek a magyar borítóktól és gyönyörűek voltak.. én, mint nagy borítómániás, szó szerint nem tudtam hová kapkodni ennyi szépség között.
Végül kigyönyörködtük magunkat, de még mindig volt majdnem háromnegyed óránk a dedikálásig. Visszamentünk a felső szintre, amit már telepakoltak székekkel és kezdtek a rajongók is befelé szállingózni nekünk  a második sorban jutott nekünk hely, pont a dobogóval szemben. Lassan tele lett a felső szint, a végén már szék sem jutott mindenkinek, úgyhogy a fal mellett, a lépcsőn, sőt a másik teremben is álldogáltak emberek. Az idő lassan telt, de végül MEGÉRKEZETT!
Mosolygósan, kicsit fáradtan, fekete farmerben, fehér felsőben és egy pink színű blézerben – NALINI SINGH – és hatalmas tapssal köszöntötték a rajongók.
Vele volt a német Egmont kiadó egyik munkatársa is, ő fordított németre.
Nalini először felolvasott egy részletet a Kiss of Snow című könyvéből (Psy-Changeling sorozat), majd feltehettünk neki kérdéseket. 
Először mindenki megilletődve nézett, és nem mert kérdezni, ezért bemelegítésként elmesélte, hogy jött a Psy sorozat ötlete.
Mindig is érdekelte a telepátia és az agykapacitásunk kihasználatlansága, majd miután Japánban élt egy kis ideig, ott jött az a gondolat, hogy mi lenne, ha azok az emberek, akik kihasználják a teljes agykapacitásukat, beleőrülnének ebbe? Így alakultak ki a mentálok.
Ellenpólusként pedig alakváltókat tett bele a történetbe, de annyi csavarral, hogy eddig mindig csak olyan alakváltókról olvasott, akik kényszerből váltottak alakot és ez minden esetben kellemetlen dolog volt a számukra. Ő viszont olyan szereplőket akart alkotni, akik élvezik, hogy különböző állatok bőrében bújnak.

Eleinte mindenki csak a Psy sorozatról kérdezett, de aztán egy bátor jelentkező feltette a kötelező – „mikor kapunk Illiumról könyvet” kérdést és onnantól kezdve repkedtek a kérdések mind a két sorozatra.
Próbáltuk összegyűjteni a kérdéseket és a válaszokat – remélem, pár új információval tudunk szolgálni Nektek:
Illium
Nalini megígérte, hogy lesz könyve, de annyit mondott, hogy várnunk kell még vele. Nem azért akarja megírni, mert muszáj, mert a rajongók folyamatosan ezt kérik, ezt várják el tőle, hanem meg akarja várni, amíg megérik benne a történet. De nyugodjunk meg, meg fogjuk kapni.
A világ és a szereplők
Az egyik rajongó kérdésére elmondta, hogy igen, nagyon kíváncsi lenne az általa írt világokra és szívesen találkozna a szereplőkkel is, de mivel ő írja őket, így a fejében szinte köztük él. Amit szívesen kipróbálna, az a repülés.
Illiummal.
(a dedikáláson megemlítettem neki, hogy a kedvenc szereplőm Illium és hogy nagyon tetszett, hogy vele menne repülni. Erre Nalini mosolyogva csak annyit felelt: - Raphael el se vinne.)
A nevek
Vannak olyan szereplők, akik már névvel „születnek”, de vannak, akiknek sokáig nincs nevük. Sosem nevez el egy szereplőt sem muszájból, inkább a történetben „X”-ként jelzi őket, és ha megvan az odaillő név, akkor utólag beleírja.
Elmesélte, hogy a vendégei mindig nagyon csodálkoznak azon, hogy az egész lakás tele van babanév könyvekkel. De ha nem onnan nézi ki a neveket, akkor az internetet böngészi.
Kiről volt a legnehezebb írni?
Jason. Halk szavú, magának való, befelé forduló, így nagyon nehéz volt belelátni a fejébe és megírni a gondolatait és az érzéseit.
Lesz-e Kalebnek könyve?
Erre Nalini csak annyit felelt: Miért? Ő jó? Megérdemel egy saját könyvet?:)
Miért nem Új-Zélandon játszódik a Psy sorozat? Miért Kaliforniában?
Nalini imádja Új-Zélandot, de kicsi ország. A sorozatban pedig olyan helyszín kellett, ahol nagy erdőségek, hatalmas területek vannak. És a sorozat megírása előtt már járt Kaliforniában és ott találta meg hozzá a tökéletes helyszínt.
Ki a kedvenc párosa?
Mindig az, akiről éppen ír.

Volt még jó pár kérdés, de próbáltuk a legérdekesebbeket kigyűjteni. Voltak persze vicces helyzetek is.
Egy középkorú férfi például megkérdezte, hogy az új könyv megvehető lesz-e németül? Vagy csak angolul kapható, merthogy Nalini angolul olvasott fel? Kérdezte mindezt úgy, hogy körülbelül annyi NÉMET nyelvű könyv volt kipakolva a helyszínen, hogy ennyi könyvet Nalinitől még sose láttam egy kupacban.
Erre hirtelen sem az írónő, sem az Egmont munkatársa nem tudott mit felelni.
Illetve az egyik rajongó megkérdezte, hogy ki lesz a következő páros, akiről írni fog a Psy sorozatban?
Nalini annyit válaszolt rá, hogy ő már tudja, akár el is árulhatná neki, de akkor el kellene rabolnia őt és fogva tartani addig, ameddig meg nem jelenik a könyv. Erre persze többen lelkesen jelentkeztünk, hogy ennyit megér a dolog bármelyikünknek.

Végezetül elmesélte az írónő, hogy eredetileg csak a Psy-t akarta sorozatként megírni, az Angyalvért egyedülálló könyvnek tervezte és úgy is fejezte be. Nem akart két sorozatot írni, mert félt, hogy nem tudja az időrendet és a minőséget tartani. Aztán persze kiderült, hogy nem tud különálló könyveket írni, csak sorozatokat.

És jött a dedikálás. Először féltem nagyon, hogy mit fog szólni Nalini, hogy nálam 5 könyv lesz (Grettynél meg 3), de aztán körülnéztem és láttam, hogy másnál is 2-3 könyv van legalább. A rajongók szépen türelmesen vártak a sorukra, nem volt tülekedés, de mivel elég sokan voltunk, mi is legalább negyed órát vártunk, mire sorra kerültünk.
Az Egmont kiadó munkatársa itt is nagyon segítőkész volt, mindenkitől elkérte a nevét, felírta egy papírra, hogy az írónőnek egyszerűbb dolga legyen, ne ott kelljen betűzgetnie. Odalépett mellénk is, hogy elkérje a nevünket, de mutattuk, hogy mi már készültünk és minden könyvben ott van a név, amire a dedikálást kérjük. Erre mosolyogva ránk nézett és megkérdezte, hogy:
-          Ti jöttetek Magyarországról?
Grettyvel vigyorogva bólintottunk.
-          Nalininek mondtuk a levelezést, és hogy jöttök. Vár benneteket.
Ennél a pontnál majdnem hanyatt estünk.
Nalini? Tudja, hogy jövünk? És vár bennünket? Úristen!
Aztán végül sorra kerültünk. Meg sem kellett szólalnunk, az írónő ránézett a borítókra, FELISMERTE őket és nevetve annyit kérdezett:
-          Ugye Ti jöttetek Magyarországról?

Beszélgettünk – a sor közben állt mögöttünk, elmesélte, hogy járt itt júniusban, de akkor csak nyaralt, így ezért nem találkozott velünk, de nagyon tetszett neki Magyarország és szeretne visszajönni hozzánk.  Mi is tolmácsoltuk neki, hogy rengeteg rajongója van és nagyon-nagyon várjuk. Erre azt a választ kaptuk:  Figyeljük a Facebook oldalát (vagy hírlevelét) és ha legközelebb Bécsbe jön, akkor írjunk neki és eljön hozzánk is.
Ekkor a német Egmont kiadó munkatársa is odajött hozzánk és mondta, hogy a magyar és a német kiadó egy csoporthoz tartozik, úgyhogy elintézik, hogy ide is eljöjjön.
Ez volt a nap LEGJOBB HÍRE!  Itt Grettyvel már táncolni lett volna kedvünk.
Végül átadtuk az ajándékunkat neki (egy doboz Szamos marcipánt egy budapesti képekkel teli díszzacskóban), aminek nagyon örült. Volt egy másik ajándéktervünk is, de azt túl későn találtuk ki, így azzal majd legközelebb lepjük meg.

El nem tudom mondani, hogy mennyire voltunk boldogok, hogy találkozhattunk vele. Kedves, aranyos, barátságos, türelmes és sikeres íróként teljesen a földön jár. Minden rajongóhoz volt egy kedves szava, volt, akinek a ruháját dicsérte meg, volt, akinek a vicces copfját. Amikor bejött közénk, látszott, hogy fáradt, de ahogy elkezdődött a program, teljesen fellelkesült ő is.
Nagyon tetszett, amit mesélt Illium könyvéről, mert bár nagyon-nagyon szeretném olvasni ezt a könyvet, de így már sokkal türelmesebben várok rá. Számomra ez teszi őt komoly íróvá, hogy nem a nyomás hatására ír egy könyvet, hanem kivárja, amíg megérik a történet. Így biztos vagyok benne, hogy ugyanazt a színvonalat kapjuk meg, amit eddig is.

Természetesen nem csak mi voltunk külföldiek, rajtunk kívül volt még másik három magyar rajongó is (ha olvassátok ezt a posztot, ne haragudjatok, hogy nem kérdeztem meg a neveteket, de nagyon izgatottak voltunk), sőt volt egy rajongó, aki Lengyelországból érkezett!!

A dedikálás után a McDonald's-ban vacsoráztunk, ahol találkoztunk pár rajongóval a dedikálásról. Egymásra néztünk, ők is idiótán vigyorogtak, mi is. Más nem tudta, csak mi, hogy mi az, amitől ilyen jókedvünk van és mi az, ami attól a naptól kezdve örökre összeköt bennünket.

Minden Nalini rajongónak azt kívánom, hogy egyszer személyesen is találkozhasson vele, mert ez az élmény megfizethetetlen.

Mostantól pedig figyeljük a híreket és nagyon várjuk, hogy az írónővel itthon is találkozhassunk! 


11 megjegyzés:

 1. Ó, ha tudtam volna... én is elmegyek :( Ez valahogy elkerülte a figyelmemet.
  Nagyon köszi a beszámolót, élmény volt olvasni!!!

  VálaszTörlés
 2. Hűű tesó ez biztos szuper lehetett, köszi, hogy leírtad :)
  Nemsemmi lehetett, szuper, hogy összejött nektek, tudta honnan jöttetek. :)
  Azta, de gondolom másoknak is nagy kedven része a beszámolódnak az a rész mikor a Magyarországi látogatása jött szóba :D
  Eszméletlen lenne ha tényleg eljönne ide is, remélem összejön akkor ki nem hagyjuk mi se :)
  Bár hála neked már van egy Sötét Nagyúr-as képek aláírással :) <3

  UI: Tényleg csajok arról lehet tudni valamit itthon lesz e vagy van e tervezve új könyve? Igaz nemrég volt az Egy világ két faj, de na Naliniből sosem elég :)

  VálaszTörlés
 3. Magnolia: iratkozz fel Nalini hírlevelére (ha kell segítek megadni a linket). Én is onnan szereztem róla tudomást.
  Örülök, hogy tetszett:).

  VálaszTörlés
 4. Lizzyke: igen, mi is a találkozónak ettől a részétől jöttünk még inkább lázba:)). Ide eljönne? Annyira jó lenne, ha ez valóra válna:).

  Sajnos nem tudom, hogy jelenik-e meg mostanság új könyve.. Pedig Jason könyvét én is szívesen olvasnám már:).

  VálaszTörlés
 5. Kedves Lupi,

  Gretty már megtalált engem/minket, nincs is ebből semmi gond. Én sem tudtam, hogy kik vagytok, csak hogy ott lesztek. ;-)
  Amikor elmentetek ugye még mi nem jutottunk oda, hogy dedikáljunk, de mikor közel értünk, akkor a kiadós munkatárs tőlünk is megkérdezte, hogy mi is Magyarországról jöttünk?! És csak a dedikálás miatt? (mi jöttünk is utána haza) És komolyan ilyen rajongói vannak nálunk?! Egyszóval nagyon tetszett neki, hogy ennyien elmentünk. Szerintem fantasztikus volt és bármikor megismételném újra.

  Üdv kval

  VálaszTörlés
 6. Szia kval,

  Mi ott éjszakáztunk, mert nem lett volna már olyan későn vissza vonatunk. De még másnap is kb 3 méterrel a föld felett lebegtünk Grettyvel és a schönbrunni kastély szépségei helyett a dedikálásról csacsogtunk:).

  Én nagyon örültem, hogy találkoztunk, olyan jó volt honfitársakkal találkozni a sok külföldi rajongó között:). És az, hogy Ti is ott voltatok, az még inkább megerősítette azt, hogy igenis, itthon is imádjuk Nalinit, úgyhogy érdemes ide is eljönnie:).

  És egyetértek, bármikor újra kimennék, akkora élmény volt találkozni vele. (de akkor már veletek is megismerkednék szívesen:).

  Lupi:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát kedves, részemről az ismerkedés olyan, hogy mivel azt modntad, hogy te/ti is budapestiek vagytok (és én/mi is), akkor akár itt is lehet, sőt mivel ugye bezsélgettünk, hogy Simone Elkeles dedikálásra úgy is megyünk, ott tuti találkozunk, ha addig nem is.
   Mondjuk tény, és könnyebség, hogy mi kocsival haza jöttünk. (Bár még volt tovább utunk. )De akár ott is alhattunk volna, de részemről ez olyan volt, hogy már 2 nappal előtte lázban égtem. ;-)Nalini egyébként el is csodálkozott, hogy mi még komolyan visszamegyünk Magyarországra?! Egy szóval kedves aranyos és közvetlen lénye mindenkit magával ragad. Húú, asszem lehet ma jobb lenne, ha nem zúdítanám a gondolataimat senkire, mert szinte kihámozhatatlan, hogy mit is akarok mondani. Azért remélem te érted. ;-)

   Törlés
  2. Én értem:)))) és nagyon remélem, hogy tényleg találkozunk legkésőbb Simone dedikálásán:).
   Hidd le, hogy mi is be voltunk zsongva már napokkal a dedikálás előtt, az összes kollégám és barátom ezt hallgatta - úgyhogy most már az is tudja, hogy ki Nalini, akinek előtte gőze nem volt róla:).

   Törlés
 7. Akkor azt hiszem gyorsan be kell szerezzem a könyveket, mert egy ilyen budapesti dedikálást ki nem hagynék ;-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Shame on you , hogy még nem olvastad őket:)))))))

   Törlés

Rendszeres olvasók