KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. december 9., vasárnap

Alma Katsu: Halhatatlan

Agave Kiadó 2012
Eredeti cím: The Taker
466 oldal
Goodreads: 3,65
Fordította: Farkas Veronika
Besorolás: paranormal

Az igaz szerelem az örökkévalóságig tart. A halhatatlanságnak viszont ára van.

Dr. Luke Findley egy újabb unalmas éjszakára számít, amikor elkezdi szokásos éjszakai műszakját St. Andrew kisvárosának kórházában. Azonban amint találkozik Lanore McIlvrae-vel a sürgősségi osztályon - aki sérülései ellenére egy gyilkosság gyanúsítottja -, azonnal megváltozik az élete. Pár órával később már a kanadai határ felé tart vele, tudva, hogy ezentúl soha semmi nem lesz olyan, mint régen.

Lanore McIlvrae senkire nem hasonlít, akit Luke valaha ismert. A nő története a szerelemről és az árulásról szól. Szerelemről és árulásról, amire nincs hatással az idő, mivel számára az örökkévaló. Az élete az 1800-as években kezdődött, és a kétszáz év során, amit a Földön töltött, mind az erőszak, mind a testi gyönyörök megkísértették, de ő végig hű maradt élete nagy szerelméhez. Egészen mostanáig.


Lanore
Hitetlenkedve szembesültem a ténnyel, miszerint Alma Katsu debütáló regényét tartom a kezemben, ugyanis a tartalom lenyűgöző, az írónő mestere a mesélésnek. A történet több helyszínen, több idősíkban játszódik. A jelen eseményeit  E/3 szemszögben olvashatjuk, a visszaemlékezésekben Lanore mesél az 1800-as években történtekről, illetve Adair  saját maga meséli el a történetét az 1300-as évekből, ami nagy meglepetésemre Magyarországon és Romániában játszódik.
Meglehetősen félelmetesen indul a történet a jelenben, fagyos sötét éjszaka van egy vidéki kórházban, ahova egy állítólagos gyilkost hoz be a rendőrség. Az ügyeletes sebész, Luke, azonnal felfigyel a nem mindennapi lányra, aki láthatóan sokkos állapotban van. Amikor a lány  a saját mellkasába vág  egy szikét és a seb nyom nélkül begyógyul, Luke-ban nem marad kétség, hogy tényleg különleges páciensről van szó. Kimenekíti a kórházból és a kanadai határ felé tartva végighallgatja a lány két évszázados történetét.
Jonathan
Lanny meséje az évszázadokon átívelő, mély szerelemről szól. A naiv, fiatal lány gyerekkora óta reménytelenül és visszavonhatatlanul szerelmes a jóképű, gazdag Jonathanba. A férfi a könyv elején  nem éppen szerethető karakter, maximálisan kihasználja külső adottságait, nem tud senkihez sem hűséges lenni. Lanny jobb híján baráti kapcsolatot alakít ki vele, ami abban a korban szokatlan és merész dolog volt, az emberek nem hittek az ilyen kapcsolat tisztaságában.
Lanore  szintén nem az a karakter, akit könnyű megkedvelni, az olvasó számára világos, hogy  egyértelműen ő a saját szenvedéseinek kovácsa. A szerelme Jonathan iránt egyre inkább megszállottságba megy át, ami borítékolhatóan tragikus fordulatot vesz.
Adair
Később, Lanore Bostonba érkezése után megismerhetjük Adairt, aki számomra a kedvenc karakter volt a történetben. Na nem azért, mert szerethető, de ő az, aki igazán  különleges, többrétegű, lehengerlő karakter. Határozottan jót tett a történetnek a felbukkanása, mert itt vált igazán darkossá a regény. Adair megnyilvánulásai a gyengédségtől a kegyetlenségig terjed, hipnotizál és elbűvöl, uralja az őt körülvevő társaságot, egy mentális ragadozó.
Feszülten vártam, hogy kiderüljön mi is ő valójában és milyen lényeket gyűjtött maga köré. A válasz több mint lélegzetelállító.
A többi szereplőről nem tudunk meg túl sokat, de bízom benne, hogy a folytatásokban fény derül a bostoni társaság többi tagjának a háttérsztorijára is. 
Az a bizonyos fiola
Talán nem nagy spoiler elárulni, hogy ebben a történetben a halhatatlansághoz nem párosul más paranormális elem. Nincsenek vámpírok vagy más lények, bár folyton azt vártam, mikor nő meg valamelyiküknek a szemfoga, ez nem következik be. Nincs is rá szükség, hiszen elég borzalom éri az olvasót egyébként is.  Sokakat idegesít a múlt és a jelen váltakozása, én viszont  szeretem, könyvben is, filmben is ezek a kedvenceim.
A borítóval kapcsolatban tulajdonképpen meg vagyok elégedve, átlagon felül jó lett a magyar változat, bár az eredeti jobban illik a történethez. A könyv kivitelezése igényes, örülök, hogy keményborítós a kiadás. Kívül belül a könyvespolcom dísze lett, biztosan elő fogom még venni, nem egyszer olvasós a történet. Külön köszönet Farkas Veronikának a remek fordításért. 
A történet brutális, szívszorító, szomorú, de VARÁZSLATOS mese, nagyon örülök, hogy a kezembe kaptam. Ha néhány szóval kéne jellemezni a történetet, ezek lennének: Hatalomvágy, árulás, feltétel nélküli határtalan szerelem. Nagyon remélem, hogy kedvet kaptok hozzá, nem fogjátok megbánni.
A könyvet @Lobo-n keresztül köszönöm az Agave Kiadónak.

Borító: Szépséges, de az eredeti jobban tetszik.
  
Kedvenc karakter: Adair

Szárnyalás:  A titkos szoba, az alkimista kellékek, a receptek.


Mélyrepülés:  Uzra története.

Érzéki mérce:  A könyvben jelen van az erőszak, a szex mindenféle variációja, de nem túlzottan részletes ábrázolással. 16-os karikát nyomnék rá.

Értékelés: 


8 megjegyzés:

  1. Nekem a magyar borító jobban tetszik, és érdekes lehet a sztori. Fel is került a kívánságlistámra :)

    VálaszTörlés
  2. Látom nézed a Pretty Little Liars-t! :) Vagy csak véletlenül pont azt a két képet választottad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első évadot láttam idő hiányában, de majd pótolom:)) Igen, a lány pont ilyen világoskék szemű a könyvben, és hát Tyler tényleg nagyon szép fiú:)

      Törlés
    2. Bocsi, de ki az a Tyler?

      Törlés
    3. Bocsi a sok komment miatt, de idő közben rájöttem ki Tyler! :D Így jár az, aki nem néz eléggé utána... :D Sajnos nem tudom a színészek nevét..még.

      Törlés
  3. Nem hittem volna, hogy Adair lesz a kedvenced, de nagyon örülök :) Amúgy igazából ki van az "ő" képén?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedro Perestrello modell, szerintem egy az egyben ő az:))

      Törlés
  4. Sziasztok! Én is nézem a P.L.L-t, az egyik kedvencem lett. Sokkal pörgősebb, mint a GG. Amúgy a könyv is felkeltette az érdeklődésem, de ti nem szoktatok olvasás közben elfáradni? Én mostanában két könyv olvasása között ezzel a játékkal kapcsolódom ki :)
    http://www.facebook.com/Ismerkedj/app_387180568032405

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók