KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. február 2., szombat

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Alexandra 2012
Goodreads: 4,15 (több mint 200e olvasás)
240 oldal
Fordította: Gyuris Norbert
Besorolás: realista, YA


Kedves Charlie,
Először is, tudnod kell, hogy imádtam a történeted minden sorát. Már az első leveledben megszerettelek, amelyben elárultad, hogy 15 éves vagy, most kezded a középiskolát, és mennyire nehéz ez az egész, mert nemrég lett öngyilkos a legjobb barátod. Rettenetesen magányosnak érzed magad, kívülállónak.
Remek, hogy később sikerült barátokat találni, Sam és Patrick jó fejek, bár sok meggondolatlan dolgot művelsz a társaságukban. Miért kell cigarettáznod? Jó, az LSD-s sütiről nem tehetsz, de a piálást féken kell tartanod! Sam és Patrick megértenek téged és rengeteget segítenek, erre nagy szükséged van.
Szerencsés vagy, hogy ilyen klassz tanárt kaptál az iskolától, mint Bill! Az általa ajánlott könyvek és filmek mind rendkívüli élményt nyújtanak. Év végére a tanár-diák kapcsolatotok igazi barátsággá fejlődött. Szeretem benned a tiszteletet a könyvek iránt és azt a tulajdonságodat, hogy minden könyvet kétszer olvasol el, ez nagyon jó ötlet!
Örülök, hogy bemutattad a leveleiden keresztül a családodat, szerintem nagyon aggódnak érted és ez azt jelenti, hogy nagyon szeretnek! A nővéred örökké emlékezni fog rá, hogy azon a borzalmas napon mellette voltál, még ha előtte nem is voltatok túl jóban, hiszen egyszer beárultad őt a szüleiteknek, de ne bánd, az helyes döntés volt.
A zenéhez való kötődésed mély és ez nagyon tetszik, mert én is így érzek. Hozzád hasonlóan állandóan "aktuális kedvenc" CD-ket gyártok. Jó ezeket pár év múlva megtalálni és meghallgatni, ahogy te is szívesen nézegeted a régi fotókat.
El kell mondanom, milyen sokszor megnevettettél, ez nagyon klasszul ellensúlyozta a szomorú pillanataidat.
Charlie, tudom, hogy Sam az a lány, akit igazán szeretsz, a kedvenc levelem tőled az utolsó, amiben annyi minden történt köztetek. Sírtam érted!
Mit szólnál vajon, ha tudnád, a történetedet több mint egymillióan olvasták már, és nagyon sokan megszerettek téged. Hidd el, Európa közepén, ahol én élek, itt is létező fogalmak a kiközösítés, a bántalmazás, a családi feszültségek. De nagyon kevesen beszélnek róla, még maguk előtt is titkolják.
A srácok persze mindenhol ugyanolyanok, fő probléma a csajozás, a szüzesség elvesztése, a népszerűség elérése. És igen, jelen van a drog, az erőszak, a piálás, de nagyon kevesen merik ezeket a problémákat őszintén felvállalni.
Szerintem mindenkinek, nemtől, kortól függetlenül olvasni kell a könyvedet, mert magasan pozitív hatással vagy az olvasókra, az őszinteségeddel eléred, hogy magukra ismerjenek valamelyik gondolatodban, cselekményedben.
Sokszor elő fogom venni a könyvet, megszerettelek, Charlie!

Borító: Örülök, hogy a filmes borító még több fiatalt fog rávenni, hogy levegye a polcról.

Kedvenc karakter: Charlie, Sam, Patrick

Szárnyalás:  A nehéz témák őszinte felvállalása elismerésre méltó.

Mélyrepülés:  Az a furcsa, hogy ennyi JÓ könyv elolvasása után, a végén is teljesen hasonló Charlie stílusa, mintha semmi hatással nem lenne rá a nagy adag irodalom.

Érzéki mérce: Tabu témák! Szüzesség elvesztése, maszturbáció, homofóbia, erőszak, bántalmazás. Mindenről nyíltan, őszintén.


Értékelés: 


4 megjegyzés:

  1. Mmmm, ez egy nagyon szép bejegyzés lett (:

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek Ciellel :)
    És az írói stílus kérdése nem is jutott eddig eszembe (mármint hogy a sok regénytől akár fejlődhetett volna, legalább a szókincse), igazad van...

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nagyon jó a film/könyv is. Nem hiszem, hogy akkora baj a szókincse. Neked se változik minden könyv után ami elolvastál (és valljuk be, jó sokat elolvastál). Én először a filmet láttam, és el kell, hogy mondjam te keltetted fel az érdeklődésem a könyv iránt.! :) Hangszúlyozom, hogy JÓL írtad meg ezt az ajánlót(?), nem negatív kritikát írtam. Csak kifejtettem a véleményem. :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók