KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. június 16., vasárnap

Tracey Garvis Graves: Kötelék

Pioneer Books
332 oldal
Goodreads: 4,17 (több, mint 32 ezer értékelésből)
Besorolás: romantikus

Anna betöltötte a harmincadik életévét, de a férfi, akivel 8 éve él együtt, még mindig nem akarja feleségül venni. Mivel érzi, hogy a kapcsolatuk megfeneklett, így úgy dönt, hogy át kell gondolnia az életét, hisz ő már családra, gyerekekre vágyik, a férfi viszont nem akar lépni. Így elfogadja a gazdag Callahan család ajánlatát, hogy a fiúkat, a majdnem 17 éves T.J-t tanítsa egész nyáron át, egy bérelt nyaralóban, a Maldív-szigeteken.
T.J. súlyos beteg volt, Hodgkin-limfómában szenvedett, de sikeresen kigyógyították belőle. Már egy ideje tünetmentes, így újra járhatna iskolába, de ehhez utol kellene érnie a többieket. Ebben kéri a családja a tanárnő segítségét, így Anna és T.J együtt indulnak el Chicagóból a földi Paradicsomba, a Maldív-szígetekre. Ám az utazás nem a tervezettek szerint alakul, Male-ban nem találják a foglalásukat arra a gépre, ami a kis szigetre továbbvinné őket. Végül találnak egy magánpilótát, aki hajlandó elvinni őket, de a férfi az út során szívinfarktust kap és meghal, ők pedig lezuhannak a semmi közepén az Indiai-óceánba. Szerencséjükre a közelükben van egy kis sziget, ahová sikeresen elevickélnek, de az örömbe hamar üröm is vegyül, amikor kiderül, hogy a sziget lakatlan és sem élelmük, sem ivóvízük nincs. Egymásra vannak utalva és egy céljuk marad: az életbenmaradás.

Gyerekkorom egyik kedvenc filmje volt a Kék Lagúna. Nem tudom, hogy hányszor láttam, de az biztos, hogy hatalmas élmény volt. Ez a történet sokban hasonlít rá, de mégis különbözik. Ott két kisgyermek maradt magára a szigeten, együtt nőttek fel, együtt tapasztalták meg a nélkülözést, a küzdelmet, a szerelmet. Itt viszont egy felnőtt nő és egy kamasz fiú marad magára és nem a 19., hanem a 21. században. Érdekes volt olvasni, hogy a két ennyire különböző karakter hogyan is élte meg ezt az egészet. Ebben óriási segítségünkre volt az írónő, aki felváltva, mind a két "hajótörött" szemszögéből meséli el a történetet.
T.J. először egy félszeg kamasz fiú, akinek minden vágya az volt, hogy miután végre meggyógyult, a barátaival tölthesse el a nyarat. Ehelyett a szülei arra kényszerítik, hogy távol a barátaitól, az egész vakáció alatt tanuljon. A sziget viszont megváltoztatja. Előtör belőle a férfi, minden tettével és megmozdulásával próbál egyenlő társa lenni Annának és bebizonyítani neki, hogy ő már nem beteg és még inkább nem kisfiú. A hormonjaival, mint belső démonaival küzdő T.J sok mulatságos percet szerez, miközben eleinte csak sután, majd egyre nyilvánvalóbban próbálja elnyerni Anna kegyeit. 
Anna pedig egy felnőtt nő. A kettőjük közül neki kell az okosabbnak lenni és ő így is tesz, de ahogy múlnak az évek, már nem tudja megkerülni azt a tényt, hogy a kamaszfiúból egy jóképű, vonzó fiatal férfi lett. És innentől kezdődik a bonyodalom :-).
Nagyon féltem, hogy az írónő hogyan fogja áthidalni ezt a 13 év korkülönbséget, de az idő múlásával már egyre természetesebbnek tűnt a kettőjük kapcsolata. És az idő. Körülbelül három és fél évet töltöttek el a szigeten. Ez elég hosszú idő, de az írónő mégis képes volt úgy vezetni a történet szálait, hogy fel sem tünt, amikor egy-egy időszakot átugrottunk. És ami külön tetszett: nagyon ügyesen keverte a fikciót a valósággal. A dátumok tükrében nekem először fel sem tünt, hogy mi fog következni, de amikor elkezdte leírni az előjeleket, akkor minden beugrott:-). Ami akkor történt, az tényleg borzalmas tragédia volt, de azzal, hogy ezt beleszőtte a történetbe, nagyon frappánsan oldotta meg a helyzetet.
Tracey a legtöbb dolgot realisztikusan, teljesen hihetően  írt meg, csupán két dologgal nem voltam kibékülve.
Az egyik, hogy bár hőseink nagyon ügyesen elboldogultak a szigeten, még úgy is, hogy mind a ketten nagyvárosból jöttek és a túlélésről maximum a tévében láthattak filmrészleteket, de mégis az írónő párszor a kelleténél jobban játszotta a "Fortunát" és mindig akkor segített Annáéknak egy kicsit, amikor valamivel meg voltak szorulva. Némelyik dolog teljesen nyilvánvaló volt - például miért találtak csirkéket az elhagyatott szigeten. De voltak számomra erőltetett dolgok is - amikor például a napokon át tartó nélkülözés után  a partra sodródott Anna böröndje, tele ruhákkal és piperecuccokkal. A másik pedig a történet vége. Igen, egy nyári, romantikus történetnél az ember valami hasonlót vár. De mégis. Nekem valahogy túl "sok" volt. Bővebbet nem mondhatok, mert akkor elmesélem az egész történetet, de ha elolvassátok, akkor remélem rájöttök Ti is, hogy miről beszélek:-).

Az apró hibák ellenére is nagyon élveztem a regényt, ezt a nagyrészt egzotikus helyszínen játszódó, gyönyörű szerelmi történetet. És tudom, hogy ez olyan könyv, amit többször is le fogok venni a polcról és újraolvasom. Kék Lagúna rajongóknak pedig kötelező! :-)
US borító

Borító: Nem rossz, de nekem túlságosan színes és picit "sok". Sokkal jobban tetszett volna valami egyszerűbb. A külföldi borítókkal sem vagyok teljesen kiegyezve, mert a spanyol és az orosz kiadás kivételével mindenhol csak és kizárólag Anna szerepel rajtuk, holott ez a kettőjük - T.J. és Anna - története.

Kedvenc karakter: T.J. , Anna és a "Csirke"

Szárnyalás: T.J. ragaszkodása

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: 16 éven felülieknek ajánlom, a történetben vannak +18-s jelenetek is

Értékelés: a fentebb felsorolt hibák miatt vonok le fél pontot. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók