KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. június 28., kedd

Erin Bowman: Taken - A 18-as csapdája

Ezúttal egy mini retro turnéval jelenzkezünk. A turné főszereplője a Delta Vision Kiadó gondozásában tavaly megjelent Erin Bowman YA disztópiája, a Taken trilógia első része, ‘A 18-as csapdája’. A június 28-tól július 2-ig tartó turnénk végén egy szerencsés nyertes megnyerheti a könyv egy példányát.

Delta Vision 2015.05.19.
360 oldal
Fordította: Kőszeghy Anna
Goodreads: 3,77
Besorolás: YA, disztópia

Agyagföldön nincsenek férfiak. Csak fiúk – de mindegyiknek nyoma vész tizennyolcadik születésnapja előestéjén. Megremeg a föld, süvít a szél, vakító fény árasztja el a vidéket, és köddé válnak.
Úgy nevezik: az Eltűnés.
Gray Weathersby tizennyolcadik születésnapjáig csupán néhány hónap van hátra, és készül megbékélni sorsával – egészen addig, míg rá nem bukkan anyja titokzatos üzenetére. Attól a pillanattól fogva kételkedni kezd mindenben, amit valaha igaznak hitt: a Tanács tagjainak állításaiban, az Eltűnésekben, és abban, ami az Agyagföldet körülvevő Falon túl bújik meg. Ám a Fal megmászását még senki sem élte túl.
A Fal megmászása kész öngyilkosság, de az Eltűnés talán még szörnyűbb. Várja karba tett kézzel az utóbbit vagy tegyen kockára mindent, és reménykedjen abban, ami a túloldalon található?

Még mindig az egyik kedvenc műfajom a disztópia, örömmel vágok bele egy-egy új regénybe,  máshol még nem látott világfelépítést keresve. A Taken nem okozott csalódást, még ha első benyomásra Michael Grant: Köddé váltak történetére hajazott, természetesen ez egy teljesen más cselekmény.
Egy magas fallal körülvett települést képzeljetek el, ahol nők alkotják a lakosság zömét, férfiak nincsenek, hiszen a 18. születésnapjukon eltűnnek, ami egy zajjal, földrengéssel, köddel járó esemény. Természetes, hogy a fiúk tartanak ettől a naptól, olyan is akad, aki önként mászik át a falon, hogy elmeneküljön az eltűnés elől, de ezeknek a srácoknak csak az összeégett holtteste kerül elő. A fajfenntartás érdekében a fiúk 15 évesen nagykorúak lesznek és sorsolás útján járják a lányok ágyait, egyiket a másik után.  Lehetőleg nem létesítenek  állandó kapcsolatot, mert az kötődést jelent és annál nehezebb az elválás.
Főszereplőnk Gray meséli el a történetet, E/1 jelen időben, ami folyamatosan  mozgásban tartja a cselekményt. Gray 17 éves, és az egy évvel idősebb bátyja, Blaine eltűnése után nagyon egyedül érzi magát, anyjuk már évekkel korábban meghalt. Nagyon ritka a testvéri kapcsolat ebben a faluban, hiszen ritka a házasság, kevés  az együtt töltött idő ahhoz, hogy testvérek szülessenek. Gray egy véletlen folytán felfedez egy elrejtett levelet, amit az anyja írt a Blainnek, ami további nyomozást kíván, megkérdőjelezve minden eddigi törvényt és szabályt. Az egyetlen lány, aki érdekli Gray-t Emma, ő segít neki az ispotályban őrzött dokumentumokat átnézni. A srác arra jut, ha meg akarja tudni az igazságot, azt a falon túl kell keresnie. Ezzel megkezdődik egy kalandos utazás, aminek minden állomása döbbenetes, váratlan fordulatokat hoz.
Erin Bowman jó munkát végzett, remek indító részt kaptunk a sorozatból. Nekem nagyon tetszett a szerző stílusa, jól visszaadta a fiús gondolkodást, emellett jók voltak a leírások, a helyszínek. Akik sok disztópiát olvastak már, azoknak nem nehéz kitalálni a cselekmény következő lépéseit, mert bizony itt pontosan a szokásos disztópia szabályok szerint folynak az események, viszont a körítés egyedi, és ettől nagyon is fogyaszthatóvá vált.  A szerző fő erőssége számomra, hogy bevállalta Gray szemszögét, és abszolút hihetően írta meg a srác szavaival a cselekményt. Gray egy szívember, nagyrészt az érzelmei befolyásolják a tetteit, ettől vált számomra szimpatikussá. De nem hibátlan, sokszor volt önző, de mindig sikerült kimagyaráznia a helyzetet, hiszen saját magát is meg kellett nyugtatnia. A bátyja sokkal komolyabb és megfontoltabb nála, de őszintén szólva nekem kissé kocka típusnak tűnt.
A szerelmi szál rendkívül érdekes. Nem a szokványos módon alakul ki a szerelmi háromszög, ettől érdekessé válik, egyébként is ritkább a két lány kontra egy srác, mint az ellenkezője. A történet során végig éreztem, hogy Gray mennyire vágyik a szeretetre, a párkapcsolatra, így nem meglepő, hogy a szerelmi szál végig ott motoszkál a fejében, de ez mégsem nyomja el a fő mondanivalót.  Emma és Bree mindketten remek karakterek, szegény Gray, főhet a feje, Emma a gyerekkori szerelem, míg Bree valósággal lehengerli a vadonban szerzett talpraesettségével, okosságával és szépségével.
A történet befejezése szerencsésen alakult, ugyanis az óriási függővégeket nem szeretem, a szerző jól eltalálta az egyensúlyt, bizonyos szempontból azonnal olvasnám a folytatást, de nem a falat kaparva, és ez megnyugtató.  Ez a regény kiváló szórakozást nyújt a fiú olvasóknak is, nekik különösen ajánlom, és persze a disztópiák szerelmeseinek.

Borító:  Saját kiadói borító, Pozsgay Gyula munkája.
 
Kedvenc karakter: Gray

Szárnyalás: Hasadékvölgy

Mélyrepülés:  A vizet lopó férfi.

Érzéki mérce: Néhány csók fűszerezi meg a kalandokat.

Értékelés:

Blogturné Extra: A sorozat eredeti borítói:


Fenti képen az első borító egy kiegészítő novellát takar, mely e-bookban jelent meg. 
Néhány kivételtő eltekintve az eredeti borítóval jelentették meg a sorozatot a külföldi kiadók. A hazai  kivétel mellett a német nyelvterületen is újítottak, jobbra ezt láthatjátok.Játék:

A történet szerint mindegyik fiúnak nyoma vész tizennyolcadik születésnapja előestéjén, és senki sem tudja mi lesz velük.
KÖTELEZŐ: Kelly, Andie és Deszy is elmondja, mi az, amit mindenképpen megtennének, ha ez a sors várna rájuk. A rafflecopter megfelelő rubrikájába írd meg a válaszaikat.
EXTRA: +5 pont Te mit tennél meg feltétlenül a következő születésnapod előtt, ha tudnád, hogy ez a sors vár rád is? Az egyik állomáson írd meg hozzászólásban a ‘bakancslistád’ első öt elemét!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kelly kihívása: Következő szülinapomig elolvasom Charles Dickens: Két város regénye című klasszikusát.

a Rafflecopter giveaway
Résztvevő blogok:

06/28 Kelly & Lupi Olvas
06/30 Függővég
07/02 Deszy könyvajánlója


11 megjegyzés:

 1. Én ezeket tenném meg:
  -Elolvasnám az Árnyvadász sorozat összes részét.
  -Elmennék Párizsba.
  -Megnézném azokat a sorozatokat amikkel le vagyok maradva és amik nagyon tervben vannak.
  -Minnél több időt töltenék a családommal és a barátaimmal.
  -Megtanulnék autót vezetni. :)
  Rafflecopter nevem meglepően Alexandra M. :) ;)

  VálaszTörlés
 2. 1. Eljutni Spanyolországba
  2. Sikeres nyelvvizsga
  3. Főiskola elvégzése
  4. Kívánságlistás könyveim beszerzése/elolvasása
  5. Élőben megnézni egy BL/válogatott meccset

  VálaszTörlés
 3. 1. elolvasni azokat a könyveket, amik érdekelnek
  2. bejárni a világot
  3. a különböző országok gasztronómiájának megismerése
  4. egy huskyt venni
  5. minden nap a lehető legtöbbet nevetni

  VálaszTörlés
 4. Megtalálni a nagy szerelmet azzal útnak indulni és szembe szállni a gonosszal. Szerintem ennyi :)

  VálaszTörlés
 5. 1. elolvasnám az összes könyvemet
  2. Megtanulnák autót vezetni
  3. Megtanulnák motort vezetni
  4. Magamra tetováltatnám a Csontváros c. könyvből az egyik rúnát
  5. Elmennék nyaralni külföldre

  VálaszTörlés
 6. 1. megcsókolnám azt a fiút, aki nagyon tetszik
  2. mindenről és mindenkiről őszinte véleményt nyilvánítanék
  3. elolvasnám az összes könyvet, ami a polcomon van
  4. támogatnám a rászorulókat
  5. a maradék időt a tengerparton tölteném

  VálaszTörlés
 7. 1. A lehető legtöbb időt tölteném a gyerekeimmel és a családommal
  2. Levelet írnék a gyerekeimnek, amiket majd elolvashatnak ha megnőttek
  3. Úsznék az óceánban
  4. Elmennék New Yorkba
  5. Ejtőernyővel kiugranék egy repülőből

  VálaszTörlés
 8. Szia!

  Amit megtennék a következő szülinapomig:
  1. Szerelmes lennék, úgy igazán ;)
  2. Mindenkinek megmondanám azt, hogy szeretem, aki iránt így érzek.
  3. Végigmennék az El Caminon.
  4. Kiugranék egy repülőből.
  5. Elmennék Indiába és részt vennék egy Color Festen :)
  5.

  VálaszTörlés
 9. 1.Elmennék Londonba
  2.Elolvasnám az összes kívánságlistás könyvemet
  3.Hatalmas lagzit csapnék
  4.Tandem ugrást kipróbálnám
  5.Megnézném élőben az összes VB-meccset

  VálaszTörlés
 10. 1. Macskasztrádát megépíteni
  2. Végre befejezni a lakásfelújítást sok év után
  3. családomat befizetni egy wellnessre
  4. Kívánságlistás könyveim beszerzése/elolvasása
  5. Egy laptop beszerzése

  VálaszTörlés
 11. Az én 5-ös bakancslistám az elkövetkező 10 napra:
  1. Kiugranék egy repülőből ejtőernyővel.
  2. Levágatnám a hajam tüsire.
  3. Kifizetném a jogsit húgomnak.
  4. Elutaznék Bora Borára párommal.
  5. Magamra tetováltatnám a kiskutyám arcát.

  VálaszTörlés

Rendszeres olvasók