KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. június 15., szombat

Kathy Reichs: Virals - Fertőzöttek

FUMAX Kiadó 2013.
384 oldal
Goodreads:
Besorolás: YA, urban fantasy

A könyvhétre jelent meg Kathy Reichs ya sorozatának első része. Az írónőt a Dr. Csont kapcsán ismerhetjük, ami nem véletlenül lett igen népszerű könyv illetve filmsorozat. A felnőttek után a szerző célba vette a fiatalabb korosztályt, a Virals sorozatban eddig három rész jelent meg angolul.

Tory Brennan vérében pezseg a kalandvágy. Nem csoda, hiszen a világhírű törvényszéki antropológus, Temperance Brennan unokahúga.
Tory és tudóspalánta barátai, Ben, Hi és Shelton Dél-Karolina egyik félreeső szigetén élnek, de szabadidejükben a Loggerhead-sziget mocsaraiban és a LIRI Kutatóintézet épülete körül ólálkodnak.
Amikor az intézet titkos laboratóriumából kiszabadítanak egy tudományos kísérletekre használt farkaskutyakölyköt, megfertőződnek a kutya-parvovírus egy kísérleti törzsével.
A titokzatos fertőzés örökre megváltoztatja a négy fiatal DNS-ét és életét. Már nem csak barátok – egy falkába tartoznak. Veszélyesek. Fertőzöttek. A fiatalok tudományos kíváncsiságukat és újdonsült adottságaikat felhasználva egy hidegvérű gyilkos nyomába erednek. A kérdés csak az, hogy képesek-e addig életben maradni, amíg elkapják a kegyetlen ismeretlent.

A könyv fülszövege azonnal megfogott, kedvenc témáim közé tartoznak a különleges képességek, a DNS manipulációk, és a farkasok, így együtt különösen nekem valónak éreztem a könyvet és ez be is igazolódott. A szerző neve már eleve garancia volt arra, hogy az elméleti háttérrel nem lesz gond, az írói stílus is kiforrott, érthető és gördülékeny a cselekmény.  A prológus előrevetít egy jelenetet a történet közepe tájáról, az olvasó adrenalinszintjét megemeli, a szerző jelzi, mire is számíthatunk. Az első pár fejezet ezután  a bemutatkozás helye, itt még a történet picit lassú, de ahogy a nyomozás elindul, az olvasót is elkapja a vírus, és  a könyv odaragad a kezéhez.
A történet nagyon eredeti, örültem annak, hogy farkasok, kutyák szerepelnek, de itt teljesen más módon, mint az eddig olvasott fantasy könyvekben, itt sokkal inkább a sci-fi elemek hangsúlyosak, a tudományos rész, a genetika játszik szerepet. Ez olyan szinten jelenik meg, ami teljesen érthető a fiatalabb korosztálynak is.
Ami a karaktereket illeti, egészen különleges felállással találkozunk. Adva van egy baráti társaság, aminek központjában Tory áll. Ő meséli el a történetet, de időnként egy-egy E/3-as fejezetet is beiktat a szerző a többi szempont ismertetése miatt. Tehát a barátok közül Tory az egyedüli lány, abszolút ő áll a banda élén, okos, intelligens, bátor, remek ötletekkel, de mégsem tévedhetetlen. A banda minden tagja jó valamiben, így nem gond, amikor az akciók közben zárat kell nyitni, vagy ujjlenyomatot rögzíteni. A csapat remek, jól tudnak együtt nyomulni, én mégis hiányoltam Tory-nak egy lány barátnőt. Talán a folytatásokban erre is sor kerül.
A helyszínek, a környezet nagyon tetszett, Dél-Karolina egyébként is a szívem csücske, a szigetvilágról már olvastam több könyvet, és Charlestonban is játszódik pár jelenet, ami igazi déli város.
Minden adott lenne tehát, hogy a könyv tökéletes legyen, néhány részlet azonban nekem nem jött be 100%-ban. Az még teljesen rendben van, hogy egy ya könyvbe ya klisék előfordulnak, anyuka 6 hónapja balesetben elhunyt, kiközösített gyerekek a suliban. Viszont a gyerekek korával nem voltam elégedett. 14-15 évesek a történetben, de a kalandvágyon kívül a többi tulajdonságuk idősebb korosztályra utal, főleg, amikor kiásnak egy csontvázat. Apropó csontváz. Most őszintén. Milyen gyilkos az, aki egy szigeten ássa el a hullát, amikor bedobhatná a tengerbe is?
Ez a korosztály még sok mindent megoszt a szüleivel, ezek a gyerekek viszont kifejezetten kerülték a lehetőséget, egy kivétellel, hogy felnőtt segítséget kérjenek. Főleg Tory esetében hihetetlen ez, hiszen csak fél éve illeszkedett be ebbe a környezetbe, mégis olyan, mintha ide született  volna és mindent tudna. Szerintem az nem elég háttér, hogy gyorsan elolvasta az újdonsült antropológus nagynéni könyveit.

Összességében nagyon tetszett, izgalmas, mindenképpen újszerű a történet a young adult könyvek tengerében, a folytatásokat is mindenképp olvasni fogom.

Borító: Ez itt balra az eredeti keményborítós változat, nekem jobban tetszik a kiadó által is átvett puhaborítású. A csontváz, a tenger és a ködbe burkolózó sziget telitalálat.

Kedvenc karakter: Tory, Hi, Ben, Shelton

Szárnyalás:  Egyértelműen a farkaskutya kölyök megmentése.

Mélyrepülés: Néha a párbeszédek totál idétlenek.

Érzelmi mérce:  A könyvben nem alakul ki említésre méltó románc, csupán vonzódás, egy-két puszival.

Értékelés:




2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók