KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. július 4., csütörtök

Jay Asher & Carolyn Mackler: Kezünkben a jövőnk

Maxim Könyvkiadó 2012
356 oldal
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Goodreads: 3,56
Besorolás: YA, romantikus-realista

Kezdem azzal, hogy ennek a történetnek a besorolása ugyan a young adult kategória, és a kiadó is a Dream válogatás sorozatban jelentette meg, szerintem igazából a harmincas korosztálynak okozhat remek olvasásélményt. Én remekül szórakoztam rajta.

Emma és Josh gyerekkoruk óta szomszédok és legjobb barátok. Egészen fél évvel ezelőttig, amikor Josh a kapcsolatukat magasabb szintre szerette volna emelni. Emma határozott tiltakozása után már nem tudták újra felvenni a régi hangot, mára már alig beszélnek. Emma egy számítógépet kap ajándékba távol élő apjától, amolyan bűntudat-enyhítő meglepetésként. Josh átad a lánynak egy American Online CD-t ami a feltelepítés után az akkor még teljesen ismeretlen Facebook oldalára viszi. Ráadásul rájön, hogy a 15 évvel későbbi önmagát látja, egészen más körülmények között és elképesztő kapcsolatokban. Emma mindenképp változtatni akar a jövőn, barátjával ellentétben, akinek viszont a suli egyik legszebb lánya lesz a felesége és 3 gyerekükkel élnek majd boldogan. A pillanatnyi felállás szerint....

A történet 1996-ban játszódik, az internet elterjedésének hőskorában. Az én generációm még élénken emlékszik a betárcsázós modemre, a telefonvonalra, amit internetezés közben nem lehetett beszélgetésre használni. Még sehol sem volt a YouTube, a Facebook vagy más közösségi oldalak, épp hogy az e-mailezéssel ismerkedtek az emberek.  Talán ez volt a fő ok, amiért nagyon tetszett a könyv, mert nosztalgiázhattam egy kicsit, én pontosan végigjártam ezeket a lépcsőfokokat. Kb. 2000-től volt internetem otthon, és bár létezett élet azelőtt is, nem tagadhatja le senki, hogy fantasztikus hatással lett az emberekre a világháló használata. Én ezt remek dolognak tartom, és kicsit irigylem is a mai gyerekeket, akik már beleszülettek ebbe a világba és teljesen természetesen használják a javukra ezt az információ áradatot. Elsősorban a tanulás, ismeretszerzés, informálódás az, amit támogatok, mielőtt kapnám a negatív kommenteket, nem arra gondolok, hogy egy gyereknek 24 órát kellene a gép előtt töltenie. Egyszerűen meg kell tanítani őket, hogyan használják helyesen.

A szerzők
A szerzőpáros ismert már más könyvekből, a stílusra, kidolgozásra nem tudok rosszat mondani. A történetet felváltva meséli a két főszereplő, így mindkét szemszöget megismerhetjük.  A karakterek is teljesen valóságosak, a való életben is megtalálható figurák. Emma karaktere egy jó tanuló, jó sportoló, szép ifjú hölgyet takar, aki mint minden amerikai középiskolás (na jó, jellemzően minden amerikai fiatal) jó előre gondol a továbbtanulásra, gondosan választja ki a szóba jöhető főiskolákat, egyetemeket.  A fiúzás is része az életének, de nekem ezen a téren kicsit butácskának tűnt.  Josh viszont imádnivaló srác. Nagyon tetszettek az ő fejezetei, mindig sikerült megnevettetnie. A csajozás terén nem igazán tapasztalt, de Emmához fűződő érzései, a barátságuk igazán kivételes.
Emma rettentő kíváncsi, mindenképp törekszik arra, hogy a jövőben sikeres legyen. Felfedezi, hogy egészen apró változások a jelenben, képesek megváltoztatni a jövőt, mint afféle pillangó-effektus. Mivel szeretné, hogy boldog   legyen, sokszor "beleszól" a jövőjébe, egyre megszállottabban, ami Joshnak egyáltalán  nem tetszik. Kellan és Tyson, mindkettejük barátai remek mellékszereplők, a történet alakulásához sokat adnak hozzá. Bőven van "drámázás" a könyvben, de remekül ellensúlyozza ezt a romantika.
A könyv tanulsága persze az, hogy vannak dolgok, amiről jobb, ha nem tudunk, mert egyetlen rossz döntéssel lavinát indíthatunk el. Bízzunk magunkban, és a jövő a lehető legjobban fog alakulni. Számomra elgondolkodtató és rendkívül szórakoztató volt ez a könyv. Szívből ajánlom a mai fiataloknak, ebből megtudhatjátok, a szüleitek hogyan botladoztak a www kapujában, az idősebbek meg hozzám hasonlóan elmerülhetnek az emlékeikben.

Borító: Az eredeti borítót kaptuk, bár ez a bal oldali UK borító is jó!

Kedvenc karakter:  Josh, Emma

Szárnyalás:  A nosztalgia jól elkapott olvasás közben.

Mélyrepülés: Nem volt ilyen rész.

Érzelmi mérce:  Csak utalások vannak a szexre, igazából nem történik korhatáros esemény.

Értékelés:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók