KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. július 7., vasárnap

Kiera Cass: A párválasztó - The Selection #1

GABO Kiadó 2013.
359 oldal
Goodreads: 4,10
Besorolás: YA, romantikus

Több mint egy éve jelent meg a könyv eredeti kiadása az USA-ban, ez idő alatt közel 45ezer olvasást jegyez a Goodreads-en, ami igazán magasnak  számít a kategóriában. A CW sorozatot is akart belőle csinálni, sajnos a pilot után törölték. Ilyen előzmények után alig vártam, hogy olvashassam.

Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik.

A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással.
America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz közdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan.
Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.

Forrás: The Selection fb oldal
Ahogy a fülszövegből is kiderül, a történet alapjai hasonlítanak a Nagy Ő valóságshow-ra, ráadásul itt igazi herceget lehet nyerni.  Hogy időben és térben el tudjuk helyezni a történetet, tudni kell, hogy a negyedik világháború után vagyunk Illéában,  ahol a királyi család leánygyermekeit külföldre házasítják, a fiúk pedig a Párválasztó segítségével találnak feleséget a nép leányai közül, hogy némi lelkesedést öntsenek az alattvalókba. A disztópia, mint kategória tizedannyira sem jellemző a történetre, mint a romantika, tulajdonképpen a társadalmi rendszer az, ami disztópikus. Kasztrendszer jellemzi az országot, ahol a nyolcasoktól  - nincstelenektől - az egyesekig - a királyi családig - terjed a ranglétra.  Főszereplőnk America ötös, azaz művész, pontosabban énekes. Kettes, hármas családok hívják ünnepségeikre énekelni, a családja többi tagja is zenél, fest vagy szobrászkodik. Nagyon kevés pénzt keresnek, a család épphogy elő tudja teremteni a napi ételadagot. Vannak ennél rosszabb helyzetben élők is, America titkos szerelme egy hatos fiú, Aspen, aki éjt nappallá téve dolgozik, hogy gondoskodhasson a családjáról. America hallani sem akar arról, hogy benevezzen a versenybe, de Aspen rábeszéli, ha bekerül, anyagilag segíteni tudja majd a családját.  A lányon kívül senki sem lepődik meg, hogy ez mégis sikerül, de mielőtt elutazik, Aspennel vitájuk támad, így összetört szívvel érkezik a palotába. Miután megismerkedik a herceggel, rájön, hogy nem éppen az a karót nyelt sekélyes alak, mint ahogy hitte. Különleges barátság alakul közöttük, ami akár több is lehet.

Forrás: The Selection fb oldal
Nos, a fülszöveg és a kis kiegészítés után világos, hogy ez a
történet inkább tündérmese, mint disztópia. Aki a borító alapján választ, nem fog csalódni, meseszép ruhák, vacsorák, randik sora vár az olvasóra. Az írónő America szempontjából meséli a történetet,  izgalmasan szövi a szálakat,  a megszokott, kicsit klisés helyzetek, szereplőkön kívül tud újat mutatni. Arra gondolok, hogy a lányok között persze lesznek cselszövők, erőszakosabbak, barátok és ellenségek. Ugyanakkor nem szokványos America kapcsolata a herceggel, sok vicces helyzet adódik köztük. Nekem nagy örömömre szolgált a szerelmi háromszög,  amit sokan nem szeretnek. Igen, az írónő meg tudta oldani, hogy keveredjenek a szálak rendesen, és kellőképpen szenvedjenek akik rászolgáltak. Nem kevés érzéki jelenettel találkozunk, amelyek nagyon édesek, de megmaradnak a ya keretein belül.
America karaktere nagyon tetszett, igazi hősnő, aki nem hagyja magát kalitkába zárni. Erősek a családja iránti kötelékei és bár bizonytalanok az érzelmei Aspen és Maxon tekintetében, ezen egyáltalán nem lehet csodálkozni. Aspen édes fiú, hihetetlenül lelkiismeretes és annyira vágyik gondoskodni a lányról, épp a büszkesége lesz a veszte. De nem adja fel. Maxon pedig egy talpig úriember, minden vágya, hogy megfeleljen az országának, a népének, az apjának, és teljesen elfogadja, hogy így kell feleséget találnia. Legcukibb benne, hogy olyan ártatlan a nőkkel kapcsolatban, és imádtam, hogy mennyire becsüli America őszinteségét.

Összességében egy remek történetet kaptam, ami az én ízlésemnek maximálisan megfelel, bárcsak hamar jönne a következő rész, aminek Az Elit  lesz a címe, és a legjobb 6-ba bejutott lányokról szól. Meg kell említenem, hogy megjelent angolul egy kiegészítő novella The Prince címmel, amit elolvastam, és nagyon tetszett, Maxon szemszögéből olvashatjuk a történetet néhány fejezet erejéig. Ez sokat segített még jobban megkedvelni őt, imádtam az első találkozásuk leírását.
Nagyon ajánlom a könyvet, elsősorban a romantikus lelkeknek, akik nem bánják, hogy gyönyörű díszletek között, habos ruhákban járhatnak egy darabig, élvezve egy herceg társaságát.


Borító:  Az eredeti borítót kaptuk, gyönyörű, sok külföldi bloggernél lett a 2012-es év borítója.

Kedvenc karakter: Maxon, America

Szárnyalás: Aspen csókjai.

Mélyrepülés: A lázadók támadásai abszolút nem hiányoztak.

Érzéki mérce: Néhány forró és kevésbé forró csókolózást olvashatunk. 
 

Értékelés: 



1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók