KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. július 19., péntek

Jus Accardo: Darker Days

Entangled Publishing, 2013
332 oldal
Goodreads: még nem jelent meg a könyv
Besorolás: YA, paranormal

"Jessie Darker napközben iskolába jár, de szabadidejében a családi nyomozóirodába segít be. Megcsalt a férjed, ellopták az örökséged? Akkor pont rájuk van szükségetek - de a család specialítása ennél jóval sötétebb. Zombi van a garázsodban? Egy bosszantó poltergeist él a medencédben? Egy mágikus pillanat alatt megoldják a problémád. Persze külön díjazás fejében.
Egy nap egy új ügyfél, a vonzó Lukas Scott sétál be az irodába és kéri a segítségüket egy ellopott doboz ügyében. Ez egyszerű ügynek tűnik - egészen addig, amíg ki nem derül az igazság. A doboz tele van Bűnökkel.
Valójában a Hét halálos Bűnnel.
Öt napjuk van arra, hogy megtalálják és befogják a Bűnöket, mielőtt a doboz visszahívja őket és öt ártatlan ember testét viszik vissza magukkal. Nagyon egyszerűnek tűnik - kivéve egy dolgot...
Létezik egy varázsige, ami lehetővé teszi, hogy a Bűnök továbbra is szabadon maradjanak, de ez örökre káoszt okozna. Amikor a legfontosabb hozzávaló veszélyezteti Jessie egyik ismerősének az életét, a lánynak döntést kell hoznia - választania kell a családja és a szerelme között - ha nem teszi, akkor mindent elveszít."

Lukas és Jessie
Jus Accardo nekem már bebizonyította, hogy érdemes odafigyelni a könyveire. Erős, vagány, könnyen megszerethető főhősöket és izgalmas, csavarokkal teli történeteket ír. És ez most sincs másként.
Jessie majdnem olyan, mint a Touchban megismert Dez. Talpraesett, vagány, nagyszájú és a szarkasztikus humora még a leglehetetlenebb helyzetben sem hagyja magára. A családja miatt szóba se kerülnek olyan hétköznapi dolgok, mint a barátnőkkel való vásárlás, bulizás, pasizás. Viszont képes zombikat, démonokat és szellemeket "hatástalanítani", a legjobb barátnője egy boszorkány és úgy ismeri a természetfeletti világot, ahogy kevesen. Kettesben élnek az édesanyjával, (az édesapja... őt most inkább hagyjuk:-), akivel, bár sokat civakodnak, de érezhetően nagyon szoros kapcsolatban állnak. Minden bevételük a családi nyomozóiroda, ami azért nem kényezteti el őket pénzügyileg, mert bár van munkájuk bőven, de Jessie munka közben gyakran keveredik galibába, így a helyreállítási költségek szépen visznek a bevételből..
És ekkor tűnik fel Lukas, aki a család segítségét kéri. Illetve elsősorban Jessie anyukájáét, hisz ő a nagyobb szaktekintély. Lukas is sokban hasonlít Kale-re, talán ezért is sikerült őt szinte azonnal megkedvelnem. Szexi, szívtípró, részben ugyanolyan veszélyes, részben pedig ugyanolyan naív, mint a kékszemű bérgyilkosfiú, csak ő más dolog miatt. Ez persze itt is rengeteg vicces helyzetet eredményez, ő sem ismeri a mai fiatalok beszédét, a szlengbe belekavarodik és félreértelmezi és csodálattal figyeli a mai világot. Jessie pedig eleinte jól szórakozik rajta (mi is:-), majd szépen lassan egyre közelebb kerül a "csodabogárhoz", hiszen ameddig anyuci nyomoz, addig Jessie-nek kell "gardedámoznia" Lukast.
És ezzel ki is merült minden, amiben hasonlóságot lehet felfedezni a két regény között.
Hisz nem sok olyan könyvről hallottam, ahol a Hét halálos főbűn lenne a főszereplő. Kemény ellenfélnek bizonyulnak és Jessie-nek és a családjának nagyon össze kell szednie minden tudását, ha az öt nap alatt össze akarják gyűjteni a díszes kompániát. Addig viszont a Bűnök sem lazsálnak, hanem jól összekavarják a kisváros és a lakóinak az életét, hol viccesebb, hol veszélyesebb helyzeteket teremtve. 
És ha a szereplőket említem, akkor egy "valakit" meg kell még említenem. Smokey-t, a szellemcorgit, aki Jessie egyik "akciója" során csapódik a lány mellé és a leglehetetlenebb helyszíneken és időpontokban tűnik fel a lány mellett, hogy segítsen nekik vagy csak (néha elég bosszantó) társaságként szolgáljon. Imádtam! Én is szeretnék egy corgit:-).
Smokey
És a nyomozás. Számomra ez volt az egyik legérdekesebb rész, ezt szeretem a legtöbb történetben a legjobban, imádok apró információmorzsákból összeállítani egy egészet, együtt gondolkozni a főhősökkel és velük együtt rájönni a megoldásra. Ebben a történetben sajnos hamar kiderült, hogy főhőseink kevesek lesznek ehhez a feladathoz és ezért egy olyan erőt is be kellett vonniuk segítségként, amitől a legtöbb ember sírva menekülne. Jessie-nek sem fült hozzá a foga nagyon, ráadásul a "segítség" olyan helyzetbe sodorta, aminek a hallatán még a sokat látott szülei is elsápadtak, én pedig kíváncsian várom, hogy ebből hogyan fog majd kimászni a kisasszony:-).
A szerelmi szál pedig... Jessie-t eddig nem túlzottan érdekelték a fiúk, ideje sem volt nagyon rájuk, így teljesen tapasztalatlan. Lukas persze előrébb tart már ilyen téren, de őt a neveltetése gátolja meg sok mindenben:-), így bár a közös jeleneteik édesek, a levegő pedig forr köztük, de egyelőre csak "szerencsétlenkednek". És akkor még nem is beszéltem Jessie szüleinek állandó, gyanakvó tekintetéről, ami a legkisebb kihágásokat is kiszúrja:-). Amiért viszont pluszpont az írónőnek, hogy NINCS a manapság annyira divatos szerelmi háromszög a regényben. (és érdekes módon, enélkül is teljesen jól működik a szerelmi szál - és még hihető is:-).

Mennyire szerettem a regényt? Nagyon. Volt-e valami problémám? Csak kisebb dolgok szúrtak szemet, mint például Jessie édesanyja. A történet elejétől kezdve úgy lett beállítva, hogy ő a hozzáértő és Jessie pedig csak a segítőtársa. Ehhez képest szinte csak Jessie-t látjuk akcióban, ő oldja meg a húzósabb eseteket, persze a maga módján, gyakran elhamarkodottan, ezáltal hibázva. Ez akár lehetne nagyobb hiba is, de így lesz emberi a szereplő, ezzel alakulnak ki olyan konfliktusok, amelyek előrébb viszik a történetet.
Összeségében egy nagyon jó kis paranormal YA történet, aminek nagyon várom a folytatását. Jessie-t szerintem Ti is nagyon szeretnétek, Lukasnak pedig... nem lehet ellenállni:-). A háttérvilág nagyon jól felépített, a természetfeletti világot pedig külön kiemelném. A Pokol pont olyan lett, mint amilyennek én is elképzelem - félelmetes, sötét és nyomasztó, nem szívesen kerülnék oda:-).

Borító: a könyvet imádom, de a borítóval nem vagyok kiegyezve. Legalábbis a színvilágával nem. Ez a pink háttér.. valahogy nem illik a történethez.

Kedvenc karakter: Jessie, Lukas és Smokey :-)

Szárnyalás: Lukas imádnivaló naivítása

Mélyrepülés: a "segítség" ára

Érzéki mérce: minden csak szigorúan a YA keretein belül marad.

Értékelés: tetszett a történet és csak apróbb hibái voltak, de sorozatkezdő kötetnek mostantól csak nagyon ritkán szeretnék rögtön maximum pontot adni. Így ez most 4,5 lepke lett és várom nagyon a következő részt, hogy az elkápráztasson és arra már maximum pontot adhassak:-).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók