KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. augusztus 11., vasárnap

S.C. Stephens: Esztelen (Thoughtless #1)

Ulpius-ház Könyvkiadó 2013.
605 oldal
Goodreads: 4,24 (61635 értékelés)
Besorolás: New Adult, romantikus

A kiadó az Esztelenül címet adta a trilógiának, amelynek első része, az Esztelen  már néhány napja meg is jelent. Már vártam a megjelenést, miután a Goodreads-en nagyon magas az olvasottsága és a tetszési indexe, bíztam benne, hogy nem fogok mellé.

A fülszöveg ennyit árul el:

Kiera és Denny már majd’ két éve járnak. Denny megtestesíti mindazt, amit a lány kíván: gyengéd, kedves, és határtalanul imádja őt. Amikor másik városba költöznek – Denny megkapta álmai állását, Kiera pedig egy kiváló egyetemen tanul tovább –, minden tökéletesnek tűnik. Ám egy nem várt körülmény miatt a párnak el kell válnia.

A magányos, zavart, vigasztalan Kiera a helyi rocksztárban, Kellan Kyle-ban lel támaszra. Eleinte csupán barátként tekint Kellanra, ám a lány magányosságának mélyülésével a kapcsolatuk is egyre elmélyültebbé válik.
Egy este azonban minden megváltozik, és többé már egyikük sem lesz ugyanaz az ember…

Kellett egy nap, hogy átgondoljam ezt a könyvet.
A fülszöveg elég sovány információt ad, némi kiegészítésre szükség van. Szerelmespárunk tehát Kiera és Denny, akik összepakoltak és Ohio-ból Seattle-be költöztek Denny új munkája miatt, ami egy gyakornoki állás egy reklámcégnél. Kiera  is lezsírozott magának egy ösztöndíjat a helyi egyetemen,  és a lakás is megoldott, Denny gyerekkori barátjánál, a rockzenész Kellan-nál kaptak egy szobát. Kiera fellépés közben látja meg először Kellant: "Első pillantásra nem éreztem mást, csak az .. érzékiséget. Minden porcikájával ezt harsogta: Ha egyszer átölellek, még a nevedet is elfelejted."
Kiera sem kivétel, a Kellanból áradó szexuális kisugárzás nem hagyja hidegen, ráadásul egyre többet vannak együtt, a lány esténként a bárban felszolgál, ahol Kellan bandája rendszerint játszik.
Denny bejelenti, hogy két hónapra el kell hagynia a várost egy munka miatt. Kiera egyedül marad, bár Kellan megtesz mindent, hogy szórakoztassa, a lány alig várja vissza Denny-t, aki annyira bedolgozta magát az új helyén, hogy végleges állást kínálnak neki, és el is fogadja. Kiera telefonon szakít vele, Kellannal karöltve italba fojtja bánatát, aminek végzetes következményei lesznek.

Nem mondhatom, hogy minden new adult könyvet szeretek. Azokat semmiképp, amik inkább a chick-lit kategória felé hajolnak és huszonéves szűzlány szereplőkkel vannak tele. Én azokat szeretem, ahol zűrös, nehéz természetű, balhés karakterekkel találkozom, akiknek titkok lapulnak a múltjukban, és akiket megszeretek az első oldalon, és drukkolok a boldogságukért a befejezésig.
Kellan Kyle pontosan ilyen karakter. Szívdöglesztő, gyönyörű testtel és fejjel, ráadásul intelligens, kedves, gondoskodó. És ott van a másik arca, a nőket kihasználó, kizárólag egyéjszakás kalandokat hajszoló srác, aki nem hisz abban, hogy valaha valaki szeretni fogja ŐT, és nem a rocksztárt.
Kellan tehát az a  karakter, aki miatt érdemes elolvasni ezt a 600 oldalas könyvet, az ő fejlődése, alakulása az, ami megfogott és a szívemig hatolt.
Denny-t elég nehezen tudtam megérteni. Pontosan tudta, hogy Kellan milyen, mégis rá merte bízni a szerelmét. Később Kiera nélkül döntötte el az állás kérdést. Mégis mit várt, megértést? Pedig jó srác ő, minden lány álma, egy óriási hűséges szerető szív.
Kiera viszont kettősséget váltott ki belőlem. Én azért egy pillanatig nem bántom, hogy megtörténtek azok a bizonyos dolgok, és tulajdonképpen kezdeményező szerepben volt, nem mondhatjuk, hogy Kellan hibája az egész. Szerintem nem lehetetlen érzés két pasit szeretni, nekem kimondottan tetszett ez az őrlődés, egy bizonyos pontig. Kiera egy gyönyörű lány, de kissé önbizalom hiányos, állandó pirulásai egy 16 évesnek is sok lett volna. Ez a nagyfokú bizonytalanság, ami az érzéseit jellemzi, rettenetes túlzás, egyáltalán nem tudtam beleélni magam. Rengeteg a sírás, nyavalygás, igazán nem csodálkoztam volna, ha mindkét pasi ejti, sőt, meg is érdemelte volna. Volt egy pont, amikor nagyot hibázott a szememben, és én azt nem tudtam megbocsátani.  Sokan fogják őt szidni, jogosan, de az vesse rá az első követ, aki sosem hibázik. A szerző talán azt várta, hogy az olvasók azonosulnak vele, és átérzik az ész és a szív vívódását, hát én nem. Rég Kellanért aggódtam.

Tudom, hogy ki kéne térni az írónőre, a stílusra, a leírásokra. Mindent elmond, hogy a szerző 600 oldalon tudja tépni a szíveket, csavarni  az érzelmeket, nem tudod a könyvet letenni, míg meg nem tudod, mi lesz a vége. Iszonyatosan jók a mellékszereplők, a bandatagok, a bár többi dolgozója. Kíváncsi vagyok, vajon valós helyen ücsörgött a szerző, és az életből vette ezeket a figurákat, vagy kizárólag agyszülemény, én bizony szívesen beülnék ide a barátaimmal - és csápolnék Kellan lábainál.
Imádtam olvasni, hogyan megy át az ártatlannak vélt  flörtölés bűnbe, hogyan lesz minél nagyobb a lelkiismeret furdalás.  Én tudom, hogy megtörténik ez milliószor a való életben, megcsalás, új szerelem, persze nem rocksztárok a szereplők, csak mi, hétköznapi emberek.  
Sosem az eszemre hallgattam, a szív szava számít. Ráadáskén megosztom veletek egyik kedvencem nagy igazságát:

“If you love two people at the same time, choose the second. Because if you really loved the first one, you wouldn't have fallen for the second."  Johnny Depp

Borító: Az eredeti borítóhoz nagyon hasonlót kaptunk!

Kedvenc karakter:  Kellan, Griffin

Szárnyalás:  Kellan minden jelenete.

Mélyrepülés: Kellan viselkedése az "esőjelenet" után.

Érzelmi mérce:  18-as karika, full párás, szikrázós jelenetekkel.

Értékelés:





2 megjegyzés:

  1. Tejesen egyetértek! :D Én nyaralásra vittem magammal a könyvet, gondolván, majd ha unatkozom, olvasok :D hát nagyon félrelőttem. képtelen voltam letenni :D és nem bírtam kimozdulni amíg el nem olvastamm! :D Alig várom a 2. meg a 3. részt. Bár azt esetleg nem tudja valaki, hogy ezek már a banda tagjairól fognak szólni?! (gondolok itt: Anna vs. Griffin) Vagy Kellan & Kiera story vonal megy tovább?

    VálaszTörlés
  2. Megy tovább az ő vonaluk, de gondolom a mellékszereplők is nagyobb szerephez jutnak. Kellan a világhír felé kacsingat...

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók