KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. szeptember 13., péntek

Sarah J. Maas: Üvegtrón

A Könyvmolyképző Kiadónál 2013. szeptember 18-án jelenik meg Sarah J. Maas: Üvegtrón című könyve. A Blogturné Klub, melynek blogunk is tagja, Magyarországon még szokatlan módon - blogturné keretében mutatja be a könyvet, szeptember 7-től kilenc napon át más más blogon jelenik meg a könyv kritikája, egybekötve a könyv karaktereinek bemutatásával. Reméljük tetszik nektek ez az új kezdeményezés, mert a könyvek már türelmetlenül sorban állnak, turnéjukra várva. Az olvasók azon kívül, hogy megjelenés előtt olvashatnak különböző véleményeket az adott könyvről, minden turné alkalmával meg is nyerhetik a könyveket és egyéb más nyereménytárgyakat. Érdemes tehát követni a blogturnékat, a résztvevő blogok linkjei mindig a poszt végén szerepelnek majd.

Könyvmolyképző Kiadó 2013. szeptember 18.
544 oldal
Goodreads: 4,16
Besorolás: YA, fantasy

Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Egy pillanatig sem kell gondolkoznom azon, mivel rántott magához a történet, már az első oldalaktól: belecsöppentem egy nagyon jól felépített fantasy világba, amelyhez foghatót idén még nem olvastam. Középkori hangulatú háttérrel, erős karakterekkel találkoztam, és egy olyan lebilincselően izgalmas, misztikus, harcos cselekménnyel, ami valóban letehetetlenné tette a könyvet. Egy kegyetlen király uralja ezt a világot, aki száműzte a varázslatot a birodalmából, újabb és újabb területeket kíván megszerezni, bármi áron. Szüksége van a legjobb bérgyilkosra, ezért versenyt indít, párbajokkal, és ahogy fogynak a résztvevők, a feszültség egyre nő, a kezedhez ragasztva a könyvet. A végső küzdelem olyan jól sikerült, hogy előre odaadom az éves összesítésem Best Fight díját ennek a jelenetnek, ami filmszerű, átérezhető minden szúrás, törés, az elakadó lélegzetig.
Az írónő debütáló regénye az Üvegtrón, de meglehetősen hosszú a történet előélete. Az egyik legnagyobb fanfiction oldalon már 2002-ben felbukkant, ahol a legnépszerűbb történetek között szerepelt 2008-ig, amikor  a kiadás miatt levette a szerző. Tehát aki a fülszöveg alapján Az éhezők viadala középkori változatának tartaná a sztorit, alaposan téved.
Elsőkönyves létére az írónő stílusában, a leírásokban nem találtam hibát, a cselekmény az elején ugyan lassan  indul be, de ahogy a palotába érünk, fejezetenként egyre jobban nő a feszültség. Tökéletes kombinációt kapunk a harcos párbajokból, a misztikus rejtélyekből  és a nagyon is valóságos véres gyilkosságokból, ugyanakkor a humor sem hiányzik, a három fő karakter rendszeresen ugratja egymást. A szerelmi szál, ami leginkább egy szerelmi háromszögként van jelen, nem nyomja el a történetet, épp annyit kapunk belőle, ami lágyítja kissé a sötét hangulatot. Külön értékeltem, hogy a könyvben szereplő összes kapcsolat építkező jellegű, nincsenek instant barátságok, szerelmek.
Celaena karaktere számomra üdítően hatott, nagyon megkedveltem. Nyolc évesen esett fogságba, miután a családját megölték, az alvilág vezére nevelte fel, kitanította minden fortélyra, harcművészetre, a leghírhedtebb bérgyilkossá tette a lányt. Amikor elárulták és fogságba esett, akkor sem tört meg, férfiakat megszégyenítő kitartással túlélte a sóbányában töltött hónapokat. A fogság minden percében a szabaduláson agyalt, és amikor a herceg küldötte felajánlja neki a szabadság ígéretét, nincs min gondolkoznia. A palotában szembesül az ellenségességgel,  intrikákkal, és bár azt gondolnánk egy bérgyilkos kemény, kegyetlen, - ez nem jön rosszul balhé esetén - sokszor a bájos, lányos, öltözködni is imádó oldalát is megcsillantja.
Ez a lány kitartó, erős, független, és van önbizalma, ami elég ritka a ya főhősnőknél, én élveztem, hogy végre van valaki, aki nem nyavalyog a külsején, vagy a tehetségét illetően. Celaena jól végzi a dolgát, a  legjobb akar lenni, de természetesen neki is van sebezhető oldala. A szabadság mellett egyformán vágyik a szeretetre is, igazi emberi kapcsolatokra, amiből oly kevés jutott neki az utóbbi 10 évben.
Miután pár hét alatt regenerálódik a szervezete a sóbányában elszenvedett ínség után, kibontakozó szépségét és személyiségét  Chaol kapitány és Dorian herceg is  csodálja. Míg Chaol visszafogottabb, nehezen megnyíló férfi, mégis sokkal jobban élveztem a kettejük jeleneteit. Valahogy a kapcsolatukat reálisabban el tudom képzelni, mint  a herceggel. 
Dorian élete hercegként sem könnyű, az apja kegyetlen elvárásainak kell megfelelnie, holott minden gondolatával a békét kívánja. Az olvasó annak ellenére könnyen megkedveli, hogy eléggé nőcsábász, mivel szellemes, okos, vonzó. Nos, akkor adjuk hozzá a tényt, hogy ez a két pasi legjobb barátai egymásnak! Vajon meddig?
A további szereplők is remekbe szabottak, Nehemia és Nox voltak a kedvenceim. A legnagyobb bajban is szövetségest jelentettek Celaenának.
A történetet még számtalan apró elem tette élvezetesebbé számomra, ilyen volt a főhősnő és Dorian olvasási mániája, a palota könyvtára, Celaena kutyusa, kódfejtés, démonok, mágia,  fali szőnyeg mögött rejtőző titkos ajtók, folyosók,  édességmánia és még sorolhatnám.
Összességében remek fantasyt olvashattam, ami a műfaján belül óriási kedvenc lett. A sorozatot hat részesre tervezi a szerző, ebből eddig az első két rész jelent meg. Részemről nagyon várom a második rész mielőbbi magyar megjelenését.
Köszönjük a kiadónak, hogy a könyvet a Blogturné Klub rendelkezésére bocsátotta.

Borító: Remek lett, tökéletesen visszaadja a könyv hangulatát.

Kedvenc karakter: Celanea, Dorian, Chaol

Szárnyalás:  Az egyik legjobb harcos jelenet a végjátékban, amit valaha olvastam. Mátrixos lassításokkal.

Mélyrepülés: Megint egy könyv, amiben több a hányás a kelleténél.

Érzelmi mérce:  Bizony vannak harcos jelenetek, amik miatt  14 éves kor felett ajánlom.
Erotikus jelenetet nem tartalmaz.

Értékelés:

Ismerd meg a herceget: Dorian Havilliard

A 19 éves Dorian, Adarlan trónörököse nemcsak azzal küzd, hogy elfoglalhassa a helyét apja oldalán. Elítéli az apja politikájának nagy részét, és általában kerüli az összetűzést vele (vagy elutazik, vagy elbújuk a könyvtárban, vagy a hölgyek társaságát élvezi). Gyűlöl részt venni az édesanyja udvari ceremóniáin, és úgy érzi, hogy Chaol barátsága nélkül már évekkel ezelőtt megőrült volna. Nem siet azzal, hogy feleséget találjon magának és örököst biztosítson, habár az édesanyja küldetésének érzi, hogy a megfelelő nővel összeházasítsa. (természetesen nem egy bérgyilkossal)

Amit szeret: Olvasás (főleg kalandregényeket) Nők. Vívás. Vadászat. Utazás.

Amit nem szeret: Az apja. A Királyi Udvar. Politika. Nevetségesen kitömött ruhák. A kisöccse.

Miért szeretjük a herceget?
- Ő a trónörökös, aki egy szép napon király lesz.
- Elég jóképű ahhoz, hogy még egy kemény bérgyilkosnő sem tud ellenállni a varázsának.

"Egy herceg nem lehet ennyire jóképű! A főnemesek nyafogó, ostoba, visszataszító férgek! Ez meg.. ez itt.. Micsoda disznóság, hogy ennyire szép, miközben királyi vér csörgedezik az ereiben."

- Elég ha mélyen a szemedbe néz, a lelkedig lát. Értékeli, ha egy nőnek van esze. Talán ezért vonzódik annyira Celaenához.

"Azért nem nősültem meg - jelentette ki halkan -, mert egészen egyszerűen el sem tudnám képzelni, hogy olyan nő legyen a feleségem, akinek az elméje és a jelleme alacsonyabb rendű, mint az enyém. Abba belehalna a lelkem."

- Van humora, tud nevetni és tudja mi fán terem  a szórakozás. Például a billiárd jelenetben hangzik el:

"Fogod még rágcsálni azt a dákót? Mert ha igen, akkor előtte szeretném idehívatni az udvari festőt. Ez egy olyan látvány, ami feltétlenül meg kell örökíteni."

- Ő olvas!! Idézzük a lányhoz írt levelét:

"Leghűségesebb orgyilkosom!
Levelemhez mellékeltem személyes könyvtáram hét olyan kötetét, melyeket nemrégiben nem csupán elolvastam, de igen nagy mértékben élveztem is. Természetesen szabadon hozzáférhetsz a palota könyvtárában lévő könyvekhez. Annyit olvashatsz közülük, amennyit csak akarsz. Fenséges parancsom azonban az, hogy először ezeket olvasd, mert tartalmukat meg kívánom vitatni veled. Biztosíthatlak arról, hogy e könyvek cseppet sem unalmasak, mivel jómagam cseppnyi hajlandóságot sem érzek rá, hogy ostobasággal és pöffeszkedő szócsépléssel teli oldalakat olvassak. Persze elképzelhető, hogy te olyan szerzők műveit kedveled, akik szilárdan meg vannak győződve a saját fontosságukról.
Szeretetteljes üdvözlettel: Dorian Havilliard"

- Dorian mindenki számára nyilvánvalóan rajong Celaenáért. 

"Chaol összevont szemöldökkel figyelte, hogy Dorian megpördül Celaenával. A lány arcán széles mosoly jelent meg. A tekintete valósággal ragyogott, amikor a koronaherceg mondott valamit.
Hiába takarta el arcát a maszk, Chaol pontosan tudta, hogy az orgyilkos odavan a boldogságtól.
- Csak nem vele van a hölgy? - erősködött Otho.
- Lilian úrnő a saját maga ura. Senki mellett nincs elkötelezve.
- Akkor tehát nem az övé?
- Nem!
- Hát ez furcsa - vonta meg a vállát az udvaronc.
- Már miért volna az? - mordult fel Chaol, akiben hirtelen felötlött, hogy időszerű lenne megfojtani a fickót.
- Csak azért, mert úgy tűnik a hercegünk fülig szerelmes a hölgybe - biccentett Otho és arrébb sétált."
(Forrás: The Fairytale Nerd)

a Rafflecopter giveaway

További állomások:

10 megjegyzés:

  1. Mivel én is átsiklottam afelett, hogy a Cardothien az nem ugyanaz, mint a Sardothien, tudom, megesik az emberrel, hogy félrenéz egy idegen hangzású nevet. Szóval tényleg nem kötözködésnek szánom, hogy szóváteszem, ahogy a múltkor Kaltaint sikerült szisztematikusan Katlainnak írni, úgy szegény Westfall Chaolból (aki mellesleg nekem szimpatikusabb volt, mint Dorian) most meg Choal lett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előre szólok, hogy Celaena nálam Cecília lesz.. :D (Oké, ez nyílván csak vicc, de folyton belezavarodok, hová kell az az 'a', így néha átkeresztelem szegényt :D)

      Törlés
  2. Köszi az észrevételt, javítottam:)) Chaol nekem is jobban tetszett, de Lupi Dorian híve:))

    VálaszTörlés
  3. Lupi igen, Doriant kéri:). Chaolban csalódtam, talán majd a második részben visszajön valami belőle. Egyébként lerágom a körmömet, mert itt van már nálam a második rész, de egyszerűen időm nincs rá.

    VálaszTörlés
  4. Én is szemezek a második kötettel. Egyelőre beírtam a lista végére. :)
    Celaena tényleg jobban a szájára jön az embernek Celeana formában. De ez jó tapasztalat, ha nevet adok a szereplőimnek, nem fogok elszállni, és nem fognak senkit Xyombirzyxxnek hívni, mert úgy sem tudja kiejteni meg megjegyezni senki. :))

    VálaszTörlés
  5. Ancsa - mi Andival simán "Ceciliának" hívjuk. Így egyszerűbb kiejteni és megjegyezni:))))))

    VálaszTörlés
  6. Cecília a rettegett bérgyilkos. :))) (Ez olyan, mint Jolánka a végzet asszonya, Erzsike a véres kezű hóhér és Berci az alsógödi mészáros. :)) )

    VálaszTörlés
  7. Most tényleg Bradley James lesz Dorian herceg? Ez tuti? Mert nem akarok csalódást okozni magamnak! :D

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok, lehet tudni a második részről valamit?

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók