KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. október 11., péntek

Jennifer E. Smith: Milyen is a boldogság?


Október 8-tól 13-ig a Blogturné Klub hat bloggere vesz rész a Milyen is a boldogság? blogturnéban. Kövessétek figyelemmel a turné állomásait, a kritikák mellett érdekességeket is találsz és megnyerheted a Maxim Kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!


Maxim Kiadó - Dream válogatás  2013. október 15.
448 oldal
Fordította: Komáromy Zsófia
Goodreads: 3,70
Besorolás: YA, realista

Két vadidegen, Graham Larkin és Ellie O’Neill akkor ismerkednek meg – legalábbis virtuálisan –, amikor Graham véletlenül e-mailt küld Ellie-nek kedvenc háziállatáról, Wilburről. A két tizenhét éves fiatal e-mailezni kezd egymással, bár az ország átellenes felén élnek, és még egymás keresztnevét sem tudják. Szellemes és feledhetetlen levelezésükben Graham és Ellie feltárják egymás előtt az életüket, reményeiket és félelmeiket. De mindent azért nem osztanak meg a másikkal: Graham nem tud Ellie családjának titkáról, Ellie-nek pedig fogalma sincs, hogy Graham a rivaldafényben él. Miután Graham kihasználja a lehetőséget, hogy elutazhasson Ellie otthonába, a maine-i Henley városkájába, netes kapcsolatuk végre valóban személyessé válik. De vajon lehet-e egy pár két ennyire különböző hátterű fiatalból úgy, hogy minden ellenük szól? Egy sorsdöntő nyár történetét elmesélve Jennifer E. Smith új regénye bizonyítja, hogy az élet – akárcsak a szerelem – tele van meglepő felfedezésekkel és szerencsés tévedésekkel.

Nagy elvárásokkal kezdtem hozzá a könyv olvasásához, hiszen a  Vajon létezik szerelem első látásra? nálam várakozáson felüli élményt nyújtott.  Nem kellett csalódnom, ez a könyv is több, mint egyszeri nyári olvasmány.
Szeretem, ha egy realista ya regény karakterközpontú, és ebben a könyvben  két rendkívül szimpatikus fiatal szereplőt ismerhettem meg. Ellie egy átlagos életet élő 17 éves lány,  inkább azt mondanám, hogy próbál átlagos életet élni.  Pici kora óta tudja, hogy be kell illeszkednie a környezetébe, hiszen nem ok nélkül költöztek anyjával egy nyugalmas isten háta mögötti kisvárosba. A korábbi életükről itt senki nem sejt semmit,  és  anyukája is meglehetősen kerüli ezt a témát.
Ellie egy fagyizóban dolgozik a nyári szünetben és a saját boltjukban is besegít,  hogy össze tudja szedni a pénzt a Harvard költészeti táborára. Hónapok óta levelezik egy ismeretlen sráccal, akit még sosem látott, mégis jobban ismeri, mint a környezetéből bárkit. Izgalmas ez a levelezgetés, hiszen mindenkiben jogosan felmerül, hogy nagyon kell vigyázni az interneten folyó kapcsolatokkal, még a legártatlanabb emailezés kapcsán is. Mert bárki lehet a másik oldalon, akár egy pszichopata, akár egy sikeres filmsztár, mint Ellie esetében, persze ő erről semmit sem sejt. Graham Larkin az ügyeletes ezer wattos mosolyú, varázslatosan kék szemű színészpalánta,  aki nincs elszállva magától, szerény, okos és nagyon jó humorú. Elkapta őt a hollywoodi gépezet, és egyik filmből a másikba menet nem sok ideje és lehetősége van normális életet élni, igazi barátságokat kötni. Amikor végre találkoznak, mindkettőjük élete megváltozik, Ellie-nek szembe kell nézni az ismertség következményeivel, mely a múltjára is kihat. 
Grahamnek szüksége van arra, amit Ellie nyújt neki, hogy végre egyszerű 17 éves fiúként kezeljék, aki minden reflektorfényt hátrahagyva  megmutathatja neki, milyen is valójában. Nagyon fáj neki, hogy eltávolodott a szüleitől, akik nem tudják kezelni az ő hirtelen jött hírnevét. Graham bár nagyon szereti és élvezi a munkáját, de nem boldog maximálisan.

Az írónő stílusa nagyon tetszett most is, gyönyörűek a leírásai, a naplementétől kezdve a kisvárosi ünnepségig élvezettel olvastam. A romantikus szerelmi szál imádnivaló, építkező jellegű. A humort muszáj kiemelni! Minden fejezet elején olvasható egy-egy email részlet, annyira jó volt ezekbe belelesni. Az írásmód E/3, ezen belül mindkét főszereplő fejébe beleláthat az olvasó, főleg Graham gondolatait lett volna kár kihagyni.
Igazán értékeltem, hogy a szereplők háttérsztorija ilyen erősre sikerült, az írónő komoly családi problémákhoz is hozzányúl, és zseniálisan megválaszolja  a könyv nagy kérdéseit, igenis lehetnek hullámvölgyek a legnagyobb barátságban/kapcsolatban is, és lehetséges valódi mély kapcsolatokat létrehozni a semmiből.  Ám  egy pillanatig ne gondoljuk, hogy a könyv egy "ellovagoltak a naplementében" befejezést kap. Rettentően hiányzik a végéről  az én ízlésemnek  egy "hol is tartunk 5 év múlva" című  epilógus. Így magunknak kell eldönteni, hogyan is végződik ez a mese. Kíváncsian várom, legközelebb milyen történettel rukkol elő a szerző, biztosan olvasni fogom.

Borító: Aranyos borító, illik a történethez.

Kedvenc karakter:  Ellie, Graham

Szárnyalás:  Wilbur a malac, akivel sajnos nem találkozunk személyesen, mégis imádnivaló.

Mélyrepülés: Nagyon hiányzott egy epilógus.

Érzéki mérceGyönyörűen áramló érzelmek jellemzik a könyvet, néhány csók elcsattan, 14 éves  karikára szavazok.

Értékelés:

A könyvet október 31-ig kedvezményesen megrendelhetitek a Maxim Kiadónál:

 A könyv olvasása során ezek a dalok jutottak eszembe, ami nem hivatalos playlist:

Bryan Adams: Cloud number 9
Ne-Yo: Let me love you
Chris Brown: Next to you
Jason Donovan: Sailed with the kiss
Rock Mafia: The Big Bang



J Á T É K

Az élet a boldogság állandó keresése. Sokszor azonban észre sem vesszük, ha a boldogság ott van a szemünk előtt.
Ellie és Graham most segítenek, hogy észrevegyük az apróságokat, amelyek boldogságot csempészhetnek a hétköznapokba.
A Milyen is a boldogság? című könyv egyes fejezeteinek elején Ellie és Graham elárulják, számukra mi a boldogság. Nektek nincs is más dolgotok, mint ezeket megkeresni a mi blogbejegyzéseinkben, majd beírni a Rafflecopter megadott sorába. (Nem kell megijedni, egyik sem lesz spoileres!)
Minden blogbejegyzésben egy újabb boldogságmorzsát találtok, és minden morzsa egy újabb esélyt jelent arra, hogy megnyerjétek a nyereménykönyvek egyikét!

a Rafflecopter giveaway
A blogturné állomásai:

okt. 8. - Roni blogja - Whoopie pie recept

okt. 9. - Nem harap a... blog - Fancast

okt. 10. - Dreamworld blog - Idézetek

okt. 11. - Kelly & Lupi olvas - Zenelista

okt. 12. - Angelika blogja - Fagyi meglepetés

okt. 13. - Deszy könyvajánlója - Interjú az írónővel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók