KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 20., szerda

Emma Garcia: Szerelem első kattintásra



Kicsit kilépve a YA és NA világából, ezúttal a Blogturné négy bloggere, november 18-21 között egy romantikus könyvet mutat be Nektek a Maxim Kiadó jóvoltából, Emma Garcia: Szerelem első kattintásra című regényét. Az értékelések és az extrák mellett természetesen nem maradhat el a megszokott játék sem, ahol ismét megnyerhetitek a könyv egy-egy példányát.

Maxim, 2013
384 oldal
Fordította: Komáromy Rudolf
Goodreads: 3,61
Besorlás: chick-lit, romantikus

Miután Rob, Viv volt vőlegénye háromszor is lefújta az esküvőt, a lány tudja, hogy csak segítséggel állhat talpra. S miközben összetört szívek történeteit kutatja az interneten, kipattan az agyából az isteni szikra – saját weboldalt létesít! Ahol az összetört szívűek mindent egy helyen találhatnak meg. Csakhogy az útmutatás, amelyhez a weboldal révén jut, mintha nemigen segítené Rob visszaszerzésében. Éppen ellenkezőleg, úgy tűnik, hogy legjobb barátja és tettestársa, Max irányába vezeti. De hát hol marad Max, amikor Vivnek leginkább szüksége lenne rá? És Rob belátja valaha a tévedését? Egyébként pedig létezik olyan hatékony böngésző, amely képes megakadályozni, hogy összetörjük saját szívünket… vagy másokét?

Elöljáróban megemlítem, hogy nem vagyok a chick-lit könyvek nagy ismerője és olvasója. Ritkán olvasok ilyen könyveket, sokkal közelebb áll hozzám a fantasy, paranormal, a YA és az NA világa. De mivel nagyon sok időt töltök én is az interneten, a Facebookon, a könyv fülszövege kíváncsivá tett.

Ahogy a fülszöveg is írja, főhősünk Viv, egy nagyon is a XXI. században élő fiatal nő, aki már jó ideje várja, hogy a vőlegénye Rob végre elvegye feleségül. Pontosabban kerek 5 esztendeje erre vár. Két elhalasztott esküvő után vidáman készül a most már biztosnak tűnő esküvőjére, amikor is a vőlegénye újabb haladékot kér és lemondja újra a várva várt eseményt. Viv kiborul, otthagyja Robot, elköltözik, a férfi pedig nem fecsérli az idejét, hanem gyorsan beújít egy új barátnőt. Amikor a lány tudomására jut az ex-vőlegénye gyors továbblépése, beindul a legfontosabb hadművelet, hogy visszaszerezze a "hűtlen" exét. Nálam pedig beindult a "csapkodom a fejemet bármibe" művelet. Hisz az addig rendben van, hogy Viv vissza akarta szerezni a férfit, de ehhez olyan ötletei voltak, hogy először egyszerűen nem voltam képes elhinni, hogy egy nő képes ilyesmire, ennyire megalázni magát, ennyire hülyét csinálni magából. De aztán elgondolkodtam ezen és arra a következtetésre jutottam, hogy IGEN, KÉPES ERRE. Ha szerelmes és ha kétségbeesett, akkor bármelyikünk képes ilyen őrültségeket csinálni. Innentől kezdve már másképp néztem a történetet és idegeskedés helyett csak vigyorogtam, amikor a lánynak újabb és újabb "hihetetlen" ötlete támadt, ami persze szinte majdnem mindig oltári lebőgésbe torkollott.

És persze ki az a férfi, akiért ennyi mindenre képes Viv? Rob. A. Tökéletes. Férjjelölt. Aki Viv szerint jól néz ki, megfelelő egzisztenciával rendelkezik, sportos, van ízlése. Igen, ez így elsőre jól hangzik. De ne feledjük, hogy ezt a "rózsaszín" ködben élő Viv látja így. Mi azért látjuk a hibáit, számomra az első perctől kezdve inkább egy sekélyes, néha kifejezetten gonosz férfi képe bontakozott ki, mintsem az év férjjelöltjéé. Egy idő után nem is értettem, hogy Viv mit szeretne tőle. Illetve gondoltam. Félt. Félt, hogy egyedül marad, hogy elszalasztja a "tökéletes" férj/család/ élet illuzióját. Persze, mi ezt így olvasva könnyedén látjuk. De a való életben hányan esnek bele ebbe a csapdába, hogy aztán jó esetben csak pár évig, rosszabb esetben életük végéig ámítsák magukat, hogy a tökéletes családban élnek, holott ez csak a látszat. Vivnek persze szerencsére megvan a választási lehetősége, bár ezzel eleinte nem nagyon tud mit kezdeni. Pedig, ha csak egy picit is maga mellé néz... Ott áll mellette Max, a kissé bohó, anyagilag eléggé hullámvasúton ülő, gyerekkori barát. Mi - külső szemlélődőként - már az elejétől látjuk, hogy IGEN, ez az a férfi, akire Vivnek szüksége lenne, aki mindig ott van, ha kell, kiment/megment, ugrik, ha a lány kéri és egy-egy elszólásából pedig teljesen nyilvánvaló, hogy itt valami nagyobb dolog van a férfi részéről, mint csak barátság.
Ami nagyon tetszett a történetben, az a valósághűsége. Ez a történet bárkivel megeshet, veled, velem, a
legjobb barátnőnkkel. Nagyon könnyű a főhősnő helyébe képzelni magad (még úgy is, hogy ilyen hülyeségeket maximum a filmekben csinálnak:-). Élveztem nagyon, hogy Viv gondolataiba beleláthatunk, hogy tudjuk, mit miért tesz - még úgy is, hogy néha megcsapkodtam volna, vagy csak leültem volna vele és elmagyaráztam volna, hogy egy pasi se ér ennyit.
Akiért viszont a legnagyobb megdöbbenésemre teljesen odavoltam, az Max. Pedig a férfi nem egy Adonisz, nincsenek igéző szemei, kockásra kigyúrt teste, de néha nem is erre van az ember lányának szüksége. Hanem egy olyan hétköznapi férfire, aki csak egy fokkal szebb az ördögnél, akire számíthat és aki őt SZERETI. És Max pont ilyen. Az írónő tökéletesen eltalálta a karakterét, egyedül azt sajnáltam, hogy aránylag keveset kaptunk belőle.
A másik nagy kedvencem pedig Viv nagyija volt. Az én nagyszüleim sajnos már nem élnek, de talán épp ezért volt annyira jó egy hétköznapi, abszolút élethű nagyiról olvasni. Ráadásul ő volt az, aki megmutatta, hogy az ember lehet akármilyen idős, a szerelem akkor is megtalálhatja. Imádtam őket Reggie-vel együtt:-).

És végül a netes szál, amire a könyv is utal. Ez sajnos szerintem totális mellényúlás. A cím alapján egy netes, társkeresős szerelmi történetre tippelhettünk, pedig ez egyáltalán nem az volt. Persze, Viv készíttetett egy társkereső oldalt, de a könyv nagy részében ez csak egy mellékszál volt. Inkább a könyv második felében volt fontosabb szerepe ennek az oldalnak, de még így sem érzem találónak a könyv címét. (viszont a fejezetek elején lévő netes ötletek, chat-részletek, tanácsok nagyon találóak voltak, nagyon jól szórakoztam rajtuk:-).

A történet vége pedig... Mi volt ez a vég? Hogy lehetett ezt így befejezni? Rendben, hogy az írónő szerette volna ránk bízni a befejezést, de ezt egy picit túlzásnak tartottam. Nekem valahogy hiányérzetem maradt.

Összességében egy könnyed, humoros, romantikus történet, ahol azért fel kell készülni arra, hogy a főhősnő néha az őrületbe tud kergetni a tetteivel:-). Akár strandon, akár egy hosszú, téli estén egy bögre forró teával is kellemes, szórakoztató olvasmány.

Borító: Nem túl figyelemfelkeltő, de ahogy végignéztem a többi borítót, amivel máshol kiadták, az se sokkal jobb - a többi borítóról képeket a blogturné extrában láthattok

Kedvenc karakter: Max és a nagyi

Szárnyalás: Ahogy a könyv második felében Viv végre a lábára állt

Mélyrepülés: Viv szerencsétlenkedése a könyv első felében, illetve a címválasztás (nem a kiadó részéről, hanem az író részéről)

Érzéki mérce: Vannak benne forró részek, úgyhogy 16 éven felülieknek ajánlanám mindenképpen:-)

Értékelés:

Blogturné Extra - Borítómustra

Ha megnézitek, az eredeti angol (az első borító) koncepciója alapján készült a magyar borító is. Ezt több ország is átvette, hiszen a német (első sor negyedik) és a cseh (alsó sor második képe) kiadás is ugyanezt a stílust mutatja. A többi borító más-más megközelítésben hozza a történetet, de ami a lényeg, hogy az összes messziről sugallja, hogy egy könnyed hangulatú, romantikus chick-lit történettel állunk szemben. Hogy nekem melyik tetszik leginkább? Talán a két francia borító (első sor második és utolsó borítója). A többi az vagy semmitmondó (például a második sor utolsó borítója), vagy nagyon a Bridget Jones vonalat erősíti (holland borító - második sor harmadik helyén), vagy egy tini történetet sugall (olasz borító - második sor első helyén lévő), vagy pedig túlságosan az internetes vonalra megy rá, pedig a történetnek - ahogy már fentebb is említettem, nem ez a fő vonala. 

Nyereményjáték

Viv élete egy csapásra megváltozik, amikor vőlegénye elhagyja. Természetesen nehezen viseli a szakítást, és a nehéz napokra egy dallistát állított össze. A lejátszási listának a Búbánat címet adta, és ahogy majd láthatjátok is, igazi sírós-szakítós zenéket válogatott össze.

A ti feladatok, hogy a blogturné négy állomásának segítségével összeállítsátok ezt a bizonyos listát! Minden állomáson megtaláljátok az egyik dal címét, amelyet Viv hallgat. Az előadók nevére viszont Nektek kell rájönnötök. Ha sikerült, már nincs is más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megadott sorába, és persze, ha kedvetek van, Vivvel együtt meghallgathatjátok majd a dalokat olvasás közben.

 A mai dalunk: Ex-Factor


A blogturné állomásai



November 18 - Nem harap a...
November 19 - Roni olvas
November 20 - Kelly Lupi olvas
November 21 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók