KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 19., kedd

Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala


A Blogturné Klub ezúttal igen nagy fába vágta a fejszéjét: a Kolibri Kiadó Magasfeszültség emblémával ellátott legelső könyvét készülünk Nektek bemutatni, méghozzá Sally Gardner több díjjal is kitüntetett A Hold legsötétebb oldala című regényét.
S hogy miért Magasfeszültség? Mert ezek a könyvek „húsba vágó”, olykor kegyetlen vagy épp szívfacsaró történeteket tárnak ifjabb olvasóink elé.
Olyan irodalmi alkotásokra kerülnek rá a speciális, kolibris Magasfeszültség emblémák, melyek kényes témákat járnak körül, izgalmas, újszerű nyelven íródtak, vagy épp a nézőpontjuk tér el a megszokottól. Ezek a könyvek úgy hatnak, akár a valóságbeli magasfeszültség, melyet a transzformátorok – jelen esetben az olvasmányélmények – kisebb feszültséggé alakítanak. Feldolgozzák, de legalább is továbbgondolásra ösztönözik az adott problémát.
A Magasfeszültség emblémával ellátott könyvek nyitott, befogadó olvasóknak szólnak, olyanoknak, akik engedik, hogy húsukba vágjon az irodalom.

Te mennyire vagy befogadó? Gyere, tégy egy próbát! Kerülj velünk a Hold legsötétebb oldalára, engedd szárnyalni a képzeleted, olvass extrákat és nyerd meg a turné során kisorsolásra kerülő könyv öt (igen 5!!!) példányának egyikét!!! A turné minden napján nyerhetsz!


Kolibri Kiadó 2013. november 22.
282 oldal
Fordította: Pék Zoltán
Goodreads: 3,95
Besorolás: YA, disztópia

Sally Gardner megdöbbentő regénye egy kegyetlen világban játszódik. Standish Treadwell - akinek különböző színűek a szemei, és diszlexiája miatt nem tud írni-olvasni sem - egyetlen barátjával, Hectorral átmászik a várost körülvevő fal túloldalára, és rájönnek, mit rejteget előlük az Anyaföld. Attól a pillanattól kezdve, hogy a két kamasz rájön egy óriási titokra, ami kapcsolatban van a Holdra szállással, az életük veszélybe kerül.
Száz nagyon rövid fejezet, tökéletesen egyedi elbeszélésmódban, mely szinte végighajszolja az olvasót a történeten, mert egyszerre izgalmas és sötét humorú, lakatlan és borzongtató, gyöngéd és elragadó. A Hold legsötétebb oldala eredeti és megindító történet, melyben a barátság és a bizalom az igazi fegyver.
Sally Gardner Londonban nőtt fel, ma is ott él. Gyerekként maga is megküzdött a diszlexiával, egészen 14 éves koráig nem tanult meg sem írni, sem olvasni. Ikrei születése után kezdett regényeket publikálni, melyek a mágikus és történelmi realizmus egyedi keverékei, stílusuk és témájuk kihívás az olvasóknak, akiket beszippant az általa teremtett világ. Sally szenvedélyesen hiszi, hogy a fiatal olvasókat inspirálni és szórakoztatni kell a könyvekkel, mint ahogy azt A Hold legsötétebb oldala is bizonyítja, melyet számos díjjal tüntettek ki. 
Az első gondolat, ami eszembe jut a könyv olvasása után, hogy ezt bizony minden kamasznak olvasnia kell, sőt a felnőtteknek sem ártana. A könyv szerkesztése egyedülálló, 100 rövid fejezetre van osztva, rajzokkal tűzdelve, ami egy külön történet (légy, patkány, egy üveg méreg és férgek szereplésével), de persze szorosan a könyv mondanivalójához tartozik. Ez a 100 fejezet, némelyik csak fél-egy oldal, egyszerűen arra sarkalja az olvasót, hogy ne hagyja félbe az olvasást, az oldalak pörögnek  letehetetlenül.
Egy alternatív világban vagyunk, 1956-ban, ahol a társadalom leginkább a sztálinista világra emlékeztet, agymosó oktatással és propagandával. Az erőszak állandóan jelen van, folyamatos a katonai ellenőrzés, a tanárok némelyike élvezettel bünteti fizikai bántalmazással a tanulókat.  Narrátorunk a 15 éves Standish Treadwell, aki többféle szempontból kilóg a társai közül, diszlexiás, nem tud írni és olvasni, ráadásul külsőségekben is eltér a szabványtól: egyik szeme  kék, a másik barna. 
Az Anyaföld célja meghódítani a Holdat, és katonai támaszpontot létesíteni a felszínén, hogy az ellenség felé támadást indíthassanak. Az emberek egy része azonban meg van győződve arról, hogy ez lehetetlen küldetés, földalatti ellenállási mozgalmat indítanak. Akik lelepleződnek, vagy csak a gyanú árnyéka is felmerül, azokat végleg eltüntetik, jobb esetben átnevelő táborba kerülnek, ami gyakorlatilag a lassú halál megfelelője.
Standish a nagyapjával él a Hetes Körzetben, szülei egy évvel ezelőtt "tűntek el". Az iskolában folyamatosan szekálják, bánják a különbözősége miatt, ezért hatalmas változást hoz az életébe, amikor összebarátkozik a szomszédba költöző család fiával Hectorral. Együtt tervezik el, hogy űrhajót építenek és eljutnak a Juniperre, ahol végre békében szabadon élhetnek, félelem, éhezés és fájdalom nélkül.  Hector tökéletesen elfogadja és megérti Standish-t, aki végre átélheti az igaz barátság érzését. 
Amikor Hectort és családját elviszik, mert túl sokat tudnak a Hold küldetésről, Standish elhatározza, hogy megkeresi és megmenti a barátját, és megpróbálja leleplezni az egész hazugságot.

Az írónő megérdemli az elismerést, létrehozott egy olyan főhőst, aki teljesen más mint az átlag, mégis minden szava értelmet sugároz, szellemes, elgondolkodtató. Gazdag képzeletvilággal rendelkezik, és hiába becsülik alá az iskolában, intelligencia terén veri a többieket. 
Sally Gardner
A másik nagy érdeme az írónőnek maga a történet, mert szerintem nincs olyan olvasó, akit ne érintene meg valamilyen szempontból. Elvarázsol, megrémít, ámulatba ejt és reménnyel tölt el egyszerre. A nyelvezet nagyon tetszett, gondolom ebben nagy érdeme van a fordítónak is, minden esetre tökéletesen hangzanak a mondatok, a káromkodás, csúnya szavak kellően tompítva vannak. 
Remeknek tartom, hogy egyre több hasonló könyv jelenik meg ennek a korosztálynak, amiknek témája, mondanivalója elüt a megszokott,  átlagos young adult történetektől. Kíváncsian várom a Kolibri Kiadó Magasfeszültség sorozatának további újdonságait. 
Összességében ez egy olyan könyv, amit nemre való tekintet nélkül, szívből ajánlok a 12-99 éves korosztálynak, akiknek jelent valamit a családi kötelék, a szeretet, a barátság a bátorság, mindenképpen az újraolvasós polcon a helye.

Borító: Igazából nem a borító miatt fogják levenni a polcról.

Kedvenc karakter: Standish, Nagypapa

Szárnyalás: "- Mindenki lát? - kérdezte Mr. Muller. Senki nem felelt. Mindenki túl sokat látott már így is."

Mélyrepülés: Mr. Gunnel és a tettei.

Érzéki mérceAz előforduló erőszakos bántalmazós jelenetek miatt 12 éven felülieknek ajánlom.

Értékelés:

A könyv előrendelhető itt:

Extra:
Standish kitalált bolygója a Juniper.  Nézzétek meg, hogy milyennek képzelte el ez a srác álmai bolygóját, vidámparkkal, a hőn áhított cadillac-el, finom ételekkel, fagyival. A videót a könyv eredeti kiadója készítette, a Hot Key Books:

 

 Nyereményjáték

“a legdrágább kincsünk a képzeletünk.”

- mondja Hector Standishnek, mikor a valóság minden szörnyűsége elől a Juniper bolygóra készülnek felszállni a kartonból épített űrhajójukkal. Elképzelnek maguknak egy álom-bolygót, ahol mindaz a borzalom, ami a Földön veszi körül őket, nem létezik.
Tartsunk Velük, menjünk mi is a Juniperre, építsünk egy űrhajót és szálljunk le a bolygóra! Vegyük birtokba, mint annak idején Armstrong a Holdat!
S hogy mire van szükségünk egy ilyen utazáshoz? A turné minden állomásán elrejtettünk egy-egy “hozzávalót”, melyet a bejegyzésben más színnel kiemelt betűkből kell összeraknotok.
Minden megtalált kellék egy-egy újabb nyerési esély, ugyanis minden állomáson külön-külön kisorsolunk egy Szerencsést, aki megnyerheti a könyv egy példányát. Sőt, a turné végén azok között, akik minden állomáson játszottak - vagyis valamennyi összetevőt megtalálták és kitöltötték a nyereménydobozt - kisorsolunk egy ötödik Nyertest is! Tehát, játékra fel, legyél Te a szerencsések egyike!
a Rafflecopter giveaway

További állomások:
nov. 17. - Nem harap a… - vélemény + kedvcsináló idézetek
nov. 18. - Roni Olvas - vélemény + a Holdraszállás és a kételyek
nov. 19. - Kelly Olvas - vélemény + Juniper
nov. 20. - Deszy könyvesblog - vélemény + a felemás szemszín okai 

2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók