KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 25., hétfő

Gavin Extence: Az univerzum és Alex Woods


Egy fantasztikusan jó könyv indul mini turnéra november 23 - 27-ig 3 állomással. Alex Woods története sok szempontból különleges, tarts velünk és nyerd meg a Maxim Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Maxim Kiadó 2013.
396 oldal
Fordította: Béresi Csilla
Goodreads: 4,09
Besorolás: coming-of-age, YA


Alex Woods jól tudja, hogy nem éppen átlagosan kezdődött az élete. Azt is sejti, hogy egy érzékfeletti képességekkel megáldott leányanya, az édesanyja, nem teszi rokonszenvessé az iskola rémei előtt. Tudja továbbá, hogy az életben a legképtelenebb dolgok megtörténhetnek – a fejét elcsúfító forradás tanúskodik erről. Azt azonban ő sem látta előre, hogy a mogorva, megözvegyült remetével, Mr. Petersonnal való ismeretsége barátság lesz. Az idős férfi arra tanítja, hogy az életben egyetlen nagy dobásunk van, és hogy ezért jól, a lehető legjobban kell dönteni. Így hát, amikor a tizenhét éves Alexet Doverben megállítják a vámtisztviselők 113 gramm marihuánával a kocsija kesztyűtartójában, meg egy urnával az utasülésen, miközben az egész ország felbolydult miatta, halálosan biztos abban, hogy jól döntött.

A könyv felépítése az első amire az olvasó felfigyel, hiszen a történet gyakorlatilag a végével kezdődik. A 17 éves Alex-et a doveri határon éppen letartóztatják, 113 gr marihuánával a kesztyűtartójában és egy urnával az autóülésen.
Innen emlékezik vissza a történetére, mi vezetett a 10 éves korában elszenvedett balesettől idáig. Balesetnek nevezi, pedig ez egy igazi szenzáció, túlélt egy meteor becsapódást a saját fürdőszobájukban. Ilyesmit eddig csak egyetlen egyszer dokumentálták 1954-ben, Mrs. Hodges alabamai hölgyet egy négykilós kő talált gyomron. Az egésznek egy a kétmilliárdhoz az esélye, hogy megtörténjen, de Alex-el megtörtént. „Ez a történet arra int bennünket, hogy még a kis valószínűségű események is bekövetkezhetnek, ahogyan be is következnek.”

Alex számomra egy nagyon szimpatikus karakter, logikusan gondolkodik, erősen naiv természetű, süt belőle a gyermeki ártatlanság. Elég szokatlan életet él, a baleset előtt is magányosnak számított, apját nem ismeri, nincsenek nagynénik, nagybácsik, unokatestvérek, nagyszülők. Csak az édesanyja jelenti a családot és a macskájuk Lucy. Az anyuka kissé furcsa, tarot kártyából jósol és okkult cuccokal teli boltot vezet.

A baleset után tudomásul kell vennie, hogy először is nem halt meg, nem a mennyországban van, hanem nagyon is a földön. Ő most már egy híresség lett, valóságos csoda, az érdeklődés középpontjában áll, még a kórházat sem hagyhatja el nyugalomban. A felépülése nem zökkenőmentes, jelentkezik nála az epilepszia, a rohamok miatt iskolába sem járhat, egyetlen szórakozása az olvasás marad, arra viszont alaposan kihasználja az idejét. Természetesen minden elérhetőt elolvas a meteorokkal és a betegségével kapcsolatban. Egy év lassú lábadozás után térhet vissza az iskolába, de azonnal szembetalálja magát a különcöket gyakran sújtó értetlenséggel és kirekesztéssel. A haja nem nő vissza rendesen a sebhelyén, ez is azonnal emlékezteti a külvilágot, ki is ő.
Zaklatók, üvegház és epilepsziás rohamok… Alex megérdemel valami jót is és azt egy mogorva öregember képében kapja meg. Összebarátkozik Mr. Petersonnal, akiről az első fejezetben kiderül, hogy meg fog halni, ezért végig fura várakozás volt bennem, miképp fogunk eljutni odáig. Ez a barátság az igazi érték a történetben, a legszívmelengetőbb módon. A vietnámi veterán öreg harcosnak megvannak a saját problémái, felesége halála óta nem foglalkozik a külvilággal. Alexen keresztül azonban felszínre kerülnek a közös pontok, a jó regények, a komolyzene szeretete. A naiv Alex és az életunt Mr. Peterson kettőse csodás, számos módon gazdagítják egymás életét, és mulattatják az olvasót.
Vicces és tragikus részek szövődnek egymásba, elgondolkodtató és egyben szórakoztató módon. Egyáltalán nem egy szokványos olvasmány, úgy gondolom, feltétlenül sort kell keríteni az ilyen jellegű könyvekre is, egyszerűen lenyűgözött, mint pár hónapja az Egy különc srác feljegyzései. Ez a könyv jóval súlyosabb kérdésekkel foglalkozik, a halálos betegségek és az eutanázia, a zaklatás, a személyes felelősség. Főleg az eutanázia az, ami élesen szemben álló indulatokat táplál az emberekben. Minderről abszolút prédikáció mentesen, a szomorú és vidám szakaszok között remek egyensúlyt találva olvashatunk. Azért meg kell hagyni, nem sok könyv foglalkozik egyáltalán az eutanáziával, pláne nem egy alapvetően ifjúsági könyv. Ettől a témától szeretik az emberek magukat távol tartani, pedig szerintem magában mindenki kimondja, hogy ha ő odajut, nem akar majd szenvedni. De mi van, ha nem hagyják, hogy azt tedd, amit akarsz a saját életeddel?

A regény besorolása a coming of age-be tartozik, ami a felnőtté válás történetét jelenti. De igazából nem kimondottam csak a fiatal korosztálynak ajánlanám, a felnőtt olvasók még jobban fogják értékelni a történet gondolatatit, mit jelent a az élet és halál vonatkozásában a szabad akarat és mi a jelentősége a véletleneknek, vannak egyáltalán véletlenek? Valakit az eutanáziában segíteni pedig egyenesen bűncselekménynek számít . De nem minden országban, Svájcban például nem. Természetesen megfelelő körülmények között, megfelelő indokokkal, egy drága klinikán végezhető el a beavatkozás. Jó ezt tudni...
Egy biztos, a szomorú részek ellenére ez egy igazi felemelő könyv, és bárki szerencsésnek mondhatja magát, ha egy ilyen barátság részese lehet. A szerzőnek egy óriási gratulációt küldök, igazi élvezet volt olvasni a könyvet, semmit nem változtatnék rajta. Brilliáns.

Borító: Az eredeti borítót kaptuk,nagyon illik a könyvhöz.

Kedvenc karakter: Alex, Mr.Peterson

Szárnyalás: Az egész könyvet ki lehetne idézni.

Mélyrepülés:-

Érzéki mérce: 14 éves kortól ajánlom.

Értékelés:

Ha megtetszett a könyv, 30% kedvezménnyel megrendelheted a könyvre kattintva november 30-ig:
https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_203351739677351
Beleolvasó:
Nyereményjáték

A Rafflecopter doboz kitöltésével vegyél részt a sorsoláson a könyv egy példányáért!

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
nov. 23 - Deszy könyvajánlója
nov. 25 - Kelly Lupi olvas
nov. 27 - Nem a harap a...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók