KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 24., vasárnap

Jamie McGuire: Az Őrző (Sötétség és Fény angyalai #1)

A Maxim Kiadó jóvoltából már hazánkban is megjelent Jamie McGuire: Az őrző című könyve, a Sötétség és Fény angyalai trilógia nyitókötete. Ennek örömére a Blogturné Klub egy három állomásos turné keretein belül bemutatja Nina angyali kalandját! 

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak a Nina és Jared történetét ismerhetitek meg, hanem ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is egy példányt a könyvből a Maxim Kiadó felajánlásában! 

Maxim Kiadó 2013. november 20.
484 oldal
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Goodreads: 4,08
Besorolás: urban fantasy

A Rhode Island-i Providence városának békebeli árnyékában Nina Grey váratlanul Menny és Pokol összecsapásának középpontjába csöppen. Miközben keservesen igyekszik megbirkózni édesapja nemrégiben bekövetkezett halála miatti gyászával, véletlenül – vagy legalábbis ő ezt hiszi – megismerkedik Jared Ryellel. Bár a fiatalember lehengerlően jóképű megjelenése és titokzatos képességei kellemesen elterelik a figyelmét, hamarosan világossá válik, hogy Jared többet tud Nináról, mint a Brown Egyetemen a barátai. Amikor már több a kérdés, mint a válasz, Jared mindent kockára tesz, hogy megtartsa a lányt, akinek megmentésére született, éspedig úgy, hogy elárulja a titkot, amelynek megőrzésére felesküdött.
Amikor Nina apjának korábbi társai követni kezdik Ninát a sötétben, a lány ráébred, hogy az apja nem az az ember volt, akinek hitte, hanem egy tolvaj, aki démonoktól lopott. Szeretné kideríteni, mi az igazság apja halála körül, s eközben olyasmire bukkan, amire álmában sem gondolt, és amire a Pokolnak égető szüksége van, a kulcs azonban egyedül Nina birtokában van…


Jamie McGuire neve hazánkban összeforrt a Gyönyörű sorscsapással, Travis-el a főszerepben. Ez a könyv határozottan a tavalyi év sikerkönyve volt az ifjúsági könyvpiacon és természetesen nálam is. Borítékolható volt, hogy ezt a másik sorozatát is sokan fogják olvasni, nem csodálkozom hát, hogy a kiadó ilyen hamar elhozta az olvasóknak. Jamie a sorozat első részét 2010 novemberében jelentette meg, tulajdonképpen barátok unszolására, mert ahogy a Gyönyörű sorscsapást is, ezt a történetet is szórakozásból írta, amit persze a szerkesztők alaposan átdolgoztattak vele. Az Őrző merőben más műfaj, hiszen itt egy paranormális szál van a központban, angyalok, félvérek-hibridek, démonok, emberek szerepelnek a regényben. Tehát eleve azoknak ajánlom, akik velem együtt nagyon szeretik a „forbidden love” típusú könyveket, ami mai környezetben, tehát egy ubran fantasy világban játszódik és két olyan lélek szerelméről szól, akiket tiltanak egymástól.
Sokan a Twilight-hoz hasonlítják a könyvet, de szerintem maximum abban hasonlít, hogy tiltott szerelmen alapul. Az viszont igaz, hogy Jamie több interjújában is olvastam, hogy Stephenie Meyer nagy hatással volt rá, és imádja a Twilight világát. Mindezzel együtt unom már, hogy mindent a Twilight-hoz mérnek, csupán azért, mert az a leghíresebb, legolvasottabb paranormális szerelmi háromszöges történet. Van élet a Twilight-on túl is.

A történet szívfacsaró jelenetekkel kezdődik, főhősnőnk Nina éppen haldokló édesapjától vesz búcsút. A fájdalom, a gyász, a temetés és ami ezzel jár teljesen kikészítik. Nem tud ottmaradni anyjával a házukban, úgy érzi, menekülnie kell vissza az egyetemi kollégiumi szobájába. A buszmegállóban azonban egy fiatal férfival találkozik, aki felajánlja, hogy taxival elviszi, miután mindketten lekésték az utolsó buszt. A titokzatos srác egyre többször keresztezi Nina útját, felbukkan körülötte az utcán, a bárban, a kávézóban, mindenhol . A lány érzi, hogy vészesen vonzódik hozzá, és Jared figyelme is egyértelmű, mégsem kéri el a számát, nem hívja randira. Aztán egy idő után  mégsem tudja távol tartani magát a lánytól.
Nina kénytelen apja iratait átnézni és egyre több jel utal arra, hogy az apja nem az volt, akinek hitte, nem csak egy sikeres hajózási vállalkozó, hanem egész más, titkos üzletekből teremtette meg a vagyonát. Veszélyes nyomozásba kezdenek Jared-el az oldalán, egyre több sötét titokra derítenek fényt, aminek következményeként a Pokol démonai veszik üldözőbe őket.

Muszáj néhány kedvenc idézetemet megmutatnom, hogy lássátok, mivel hengerelt le engem a szerző.

"Mielőtt álomba merültem, elmondtam az első imát amit gyerekkorom óta kiejtettem a számon. Nem voltam biztos abban, hogy érdemeltem ki egy ilyen csodálatos ajándékot, és abban sem, hogy ez arcátlanság-e, de hálát adtam Istennek a bukott angyalokért."

"Te vagy a Talehje, Nina, a lelke másik fele. Soha nem teszi túl magát rajtad. Ez bármennyire is reménytelen, hogy te majd túlteszed magad rajta.. nem fogod. Egy nap majd arra ébredsz, hogy villámként csap beléd, mit tettél, és életed végéig bánod majd az időt, amit tőle távol töltöttél."

"Félreállhatok, Nina. Félreállhatok és hagyhatom, hogy azzal légy, akivel kellene. Ha kevésbé önző lennék... ezt tenném. De a temérdek ostoba hibám után is azt hiszem, boldoggá tudlak tenni. De ha erre vágysz, félreállok. - csóválta a fejét - Ha viszont nem, akkor... szembeszállok a sorssal. Megküzdök mennyel és pokollal, és ami csak jön, hogy megtarthassalak."

Nos, a gyönyörűen megfogalmazott  mondatok, az imádnivaló szerelmi szál mellett a karakterek is nagy hatással voltak rám:  Jared , huh, engem levett a lábamról, mert  végtelenül gondoskodó, figyelmes - na jó ez konkrétan a munkája is – de ráadásul szexi, kedves, és annyira de annyira szereti Ninát. Van benne valami aprócska sötétség is, amit ebben a részben még nagyon elnyomott, de én látok benne kibontakozni valót ezen a téren.
Nina egy elkényeztetett 19 éves lány, aki éli a gazdag egyetemista lányok életét. Számomra nem volt elég határozott, sokszor előbb cselekedett, mielőtt meggondolta volna. Ezek a hibák sokkal fiatalabb lányhoz illettek volna. Ugyanakkor az egész angyal-démon problémát túl lazán vette, nem félt eléggé, nem igazi normális emberi reakciói voltak. Bevallom, ez kicsit Bellásan hangzik. Jó, Jaredtől nem is kellett félni, de Nina a Pokol-Menny témát is elég lazán vette. Bár lehet, hogy ez az érzésem abból fakad, hogy igazából a démoni irányítás alatt álló emberek okozták a legtöbb problémát. Talán Claire-től félt a legjobban, akitől pont nem kellett volna.
Beth és Kim a két legjobb barátnője Ninának, humorosak és vidámak, pontosan ilyen lányokat képzelünk el a nagykönyvben is BFF-nek. Kiálltak mellette, segítették, vigasztalták ha kellett.
Ryan a baráti társaság tagja, akinek nagyon tetszik Nina, nem nézi jó szemmel Jared közeledését, kitartóan próbálja felnyitni Nina szemét, hogy nem cselekszik helyesen, ha ezzel a férfivel van. Ő egy nagyon vonzó srác, aki a barátság és a szerelem határvonalán táncol. Kedves és védelmező, olyan, aki nem kockáztatja a barátságot túlzott rámenősséggel.
Claire Jared húga, és egyben Ryan védelmezője. Nagyon kemény csaj. Az ő karakterének fejlődése volt számomra a legjobban érzékelhető. Egész más lett a hozzá állásom a végére, mint a történet elején. Kezdetektől őszinte volt, és ez mindenképp előnyére vált.
Alapvetően Nina karaktere és a történet elhúzása miatt járt egy fél pillangó levonás. Simán lehetett volna 150 oldallal kevesebb is a történet. Sajnos ez elég gyakori első könyves hiba, hogy a szerző minden egyes mozdulatot, gondolatot, ruhát meg akar osztani az olvasóval. És hiába a gyönyörű írás,  a nagy szerelem, ez egy picit rontott nekem az összképen.  Jamie McGuire számomra ebben a regényben is élvezetes, remek történetet tálalt. Imádtam, ahogy megfogott Jared titokzatos karaktere már az elején, a szerző a feszültséget szépen emelte, és ahogy egyre többet megtudtam róla, úgy fokozódott a várakozásom is, mikor bontakozik már ki a szerelmük. Nincs mese én imádom a szenvedélyes, érzelmes, tiltott szerelmet, azokat, amik intenzív érzelmi reakciót váltanak ki, és ezt itt végre megkaptam. A sorozat rajongói szerint a további részek még jobban sikerültek, várom én is a folytatásokat.

Borító: Nagyon jó a hangulata, illik a történethez.

Kedvenc karakter:  Jared, Claire

Szárnyalás:  Nekem nagyon tetszett az ötlet, hogy Jared érzi Nina érzéseit.

Mélyrepülés: A "Ryan-el vagyok" időszak.  És Nina anyja.

Érzéki mérce: Vannak bizony párás pillanatok, de nyugodtan olvasható 15 éves kortól.

Értékelés:

Ha megtetszett a történet a könyvet sok más Maxim Kiadós könyvvel megrendelheted itt a könyvre kattintva:
https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_203351739677351

A turné további állomásai:
11/22 Dreamworld
11/24 Kelly Lupi olvas
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók