KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 12., kedd

Holly Black: Átokvetők - A fehér macska


A fehér macska a mi küszöbünkön is megjelent, így a Blogturné Klub november 10-én újabb kalandra indul. Öt állomáson keresztül megismerhetitek Holly Black Fehér macska című regényét, ami az Átokvetők sorozat első kötete. Érdekességeket olvashattok az írónőről, egy kvízből megtudhatjátok, ti milyen átvetők lennétek, Holly Black pedig még a kérdéseinkre is válaszolt, így vele is olvashattok egy interjút!

Természetesen a játék sem marad el. Ha velünk együtt követitek a fehér cicust, a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából három példányt is nyerhettek a könyvből!



Könyvmolyképző Kiadó 2013. november 15.
320 oldal
Fordította: Kovács Krisztina
Goodreads: 3,87
Besorolás: YA, urban fantasy

Cassel átoktevők családjából származik, akiknek hatalmukban áll, hogy kezük legkisebb érintésével megváltoztassák valaki érzéseit, az emlékeit, a szerencséjét. Mivel az átoktevés törvényellenes, ők mindannyian gengszterek vagy szélhámosok. Kivéve Casselt. Az ő érintése nem varázslatos, úgyhogy ő kívülálló, az egyenes srác egy görbe úton járó családban. Mindössze egyetlen apróságot kell elnézni neki, hogy három évvel ezelőtt meggyilkolta a legjobb barátját, Lilát.

Az azóta eltelt idő alatt Cassel, beleolvadva a tömegbe, gondosan felépítette a normalitás látszatát. Ám a látszat bomlásnak indul, amikor Cassel egy szörnyű álomtól űzve, amiben egy fehér macska akar neki valamit mondani, egyik éjszaka elkezd alvajárni. Más, felkavaró dolgot is észrevesz, két bátyjának furcsa viselkedését is beleértve. Titkolnak előle valamit, amiből egy rejtélyes történet bontakozik ki. Ahogy Cassel elkezdi gyanítani, hogy részese egy óriási csalásnak, azt is szeretné megtudni, valójában mi történt Lilával. Az is lehet, hogy még mindig életben van? Hogy ezt kinyomozza, Casselnek túl kell járnia az összes körülötte lévő szélhámos eszén.

Holly Black megalkotta a gengszterek és sötét mágia megragadó történetét, ahol a puszta érintés szerelmet vagy halált hozhat, és az álmok valóságosabbak, mint az ember saját emlékei.

Nagyon régóta, több mint három éve jelöltem be a könyvet a to-read listámra, izgalmasan hangzott a fülszöveg, és az írónő szárnyaló fantáziájáról a rengeteg fantasy könyve alapján már képet alkottam. Nem kellett csalódnom, egy egészen egyedi, különleges világfelépítést álmodott meg Holly, az átokvetők világát, és ezzel meg is alapozta a kedvem a történethez.

Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, Cassel egy átokvető családba született, de neki úgy tűnik nincs különleges képessége. Megpróbál beilleszkedni a környezetébe, és mágia nélkül is sikerül népszerűségre szert tennie, a suliban titkos fogadóirodát működtet, hogy egy kis plusz pénzhez jusson. Ezen kívül legfőbb gondja, hogy a lelkét súlyosan nyomasztó terhet enyhítse, minden jel arra mutat, hogy évekkel korábban megölte a legjobb barátját, Lilát. Emlékszik a vérben úszó padlóra, a késre a kezében, és a mosolyra az ajkán, mintha élvezte volna azt, amit tett. Újabban nehezebb a normalitás látszatát fenntartania, ugyanis egyre többször ébred arra, hogy alvajár, ez odáig fajul, hogy felfüggesztik az iskolában, amíg nem szerez orvosi igazolást a gyógyulásáról.

Cassel karakterét nagyon megszerettem, mert őrá aztán nem húzható rá semmilyen ya klisé. Nem igazán csak a jó tettek hajtják, megvan a magához való esze a simlisséghez, gondolkodás nélkül kihasználja a sármosságát éppúgy, mint a kiváló hazudási képességét. Az ő hangján halljuk végig a történetet, kiváló mesélőnek bizonyul, imádtam a fejében lenni. Cassel nagyon okos, ahogy apránként összerakja a megszerzett információkat és kombinál, az valami félelmetes. Mindig van egy következő lépése, amire nem számítasz, és ezzel zsebre tesz, engem legalábbis lenyűgözött. De ott van a humora és a kis felvillanó mosolyai, amivel újra és újra levesz a lábadról. Te jó ég, milyen jó emberismerő, és ezt gátlástalanul ki is használja. A karaktere határozottan fejlődik, alig várom hogy megtudjam, hogyan oldja meg a történet utolsó csavarját a következő részben.

A többi karakter is mind kiválóan megírtak, Cassel nagyapja például szenzációs, sok mindent örökölt tőle az unokája. A két bátyja is természetesen megéri a pénzét, a titkolózás és félrevezetés művészeivé válnak. Izgalmas megismerni minden szereplőt, mert annyira különbözőek, szerteágazó képességekkel, és én élvezettel olvastam végre olyanokról, akik nem a jó tetteikről híresek.
Lila karaktere volt egy kicsit kettős, nem igazán tudtam megszeretni, de ebben közrejátszott talán az is, hogy a vele történtek nagyon hatottak a későbbi személyiségére. Nem is azzal van a bajom, amiket tett, hanem Cassel felé való viszonyulása nem tetszett. De ennek még lesz folytatása..
Minden szereplőről órákat lehetne mesélni, hiszen oda-vissza repkedtek az átkok, amik erősen befolyásolták a karaktereket, és igencsak kíváncsi vagyok kinek hogyan alakul a további élete.

A cselekmény izgalmas, de kell egy kis idő, hogy megeméssze az olvasó, nagyon oda kellett figyelnem, mindig akad egy-egy újabb csavar. Csodálom az írónőt, remekül kidolgozta ezt a mágikus világot és tele tudta szőni olyan ötletekkel, fordulatokkal, hogy csak kapkodtam a fejem.
Holly Black
Az átokvetők társadalma olyan, mint egy maffiavilág, gengszterekkel és gyilkosságokkal, hatalmi harcokkal, de itt a bűnözés párosul a mágiával is. Imádtam azokat a részleteket, amik amulettekhez, babonákhoz kapcsolódtak. Mindezek mellett kiemelkedően foglalkozik a szerző a szeretet és család fontosságával is.
A történetben van ugyan némi romantika, de nem ezen van a hangsúly, és ez így tökéletes. A folytatásban azonban el tudok képzelni ennél többet is.

Összességében a könyv nem egy tipikus ya regény, és éppen ez teszi kiemelkedővé. Abszolút uniszex, a fiúk is élvezettel fogják olvasni. Nincsenek túlvilági lények, viszont van nem kevés varázslat, és ez teszi rendkívül eredetivé. Holly Black óriási tehetség, a könyv számomra a letehetetlen kategóriába tartozik, sőt még a kötelezően újraolvasós polcra is felkerül. Azt hiszem sokat fogom rágni a kiadó fülét a folytatás mielőbbi megjelenéséért.

Borító: Sokkal jobban örültem volna a Cassel+cica borítónak.

Kedvenc karakter:  Cassel, Sam

Szárnyalás: Minden átokvetés, talizmán, amulett ámulatba ejtett.

Mélyrepülés: A függővég.

Érzéki mérceNincs benne túl sok romantika, 14 éves kortól ajánlom.

Értékelés:

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/holly-black-atokvetok-a-feher-macska-6231A könyv megjelenés után megvásárolható a Könyvmolyképző Kiadó Webshopjában.



Blogturné Extra:  Borítómánia

Balról jobbra: Az első az eredeti Margaret K. McElderry Books 2010 keményborítós US kiadás, nekem ez tetszik a legjobban. Második a német nyelvű kiadás, mely színvilágát tekintve megegyezik az eredetivel. Több hasonlóság nincs, a történetben egy árva pillangó sem szerepel. A harmadik a svéd kiadás, elég bénácska, a könyvben egyszer sem játszik gombolyaggal a macsek. A sort a spanyol kiadás zárja, ők leszedték Cassel fél fejét, nyilván olvasták a könyvet, hogy nem barna, hanem fekete a haja. A második sorban az első a UK rajzolt borítójú kiadása, örülök, hogy nem ez lett a magyar. Ezt követő borító a 2011-es McElderry kiadás, A hetedik szintén nagyon tetszik, egész más hangulatú, ez a kanadai Indigo kiadása. Végül a magyar verzió, ami az amerikai puhakötéses borítót vette át.   

J á t é k

A fehér cicus ezúttal nem kér tőletek sokat ahhoz, hogy nyerhessetek.
Három egyszerű kérdést találtok a Rafflecopter dobozban, amelyek a könyvvel kapcsolatosak. Minden kérdésre megtaláljátok a válaszokat a blogturné bejegyzéseiben. Már egy helyes válasszal is indulhattok a könyvért, de minden helyes válasszal tovább nő az esélyetek, hogy megnyerjétek a három nyereménykönyv egyikét!

a Rafflecopter giveaway

11/10  Angelika blogja
11/11. Dreamworld
11/12. Kelly & Lupi olvas
11/13. Nem harap a...
11/14. Deszy könyvajánlója 

2 megjegyzés:

  1. Ó jaj, nagyon-nagyon el akarom olvasni ezt a könyvet. :D Nekem amúgy a kanadai borító tetszik a legjobban, az eredetin a srácnak szerintem ortopéd feje van. XD Ízlések és pofonok, de nekem a magyar borító is tetszik.

    VálaszTörlés
  2. A kanadai tényleg nagyon hangulatos és figyelemfelkeltő, meg még talán az első US kiadás, de a többi tényleg elég gyér. Sajnálom, hogy mi ezt a színes vonalhölgyeményt vettük át, én abszolút elsiklanék felette, (igazából el is siklottam, először nem is akartam végigolvasni ezt a turnét, csak hát a fülszöveg rávett). A főcím még csak-csak, de a többi... :(

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók