KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 15., péntek

Jennifer Bosworth: Struck - Villámtól sújtva

Az őszi idő ellenére viharos az ég felettünk és villámokból sincs hiány. November 7 és 15 között 5 blog mutatja be nektek a villámtól sújtott Mia Price történetét, Jennifer Bosworth: Struck - Villámtól sújtva című könyve alapján. Az értékeléseken kívül kedvcsináló idézeteket, extra novellát, a könyv izgalmas trailerét és azt ismerhetitek meg, hogy a villámcsapás milyen hatással van az emberekre valójában. A megszokott játékról sem feledkeztünk meg, ha ügyesen rakjátok össze a betűket, akkor három példányt nyerhettek meg a könyvből!

Könyvmolyképző Kiadó, 2013
? oldal
Fordította: Acsai Roland
Goodreads: 3,66
Besorolás:

Mia Price villámfüggő. Számos villámcsapást túlélt már, de folyamatos vágyával, hogy részesedjen a vihar energiájából ,veszélybe sodorja önmagát, és a körülötte élőket. Los Angeles azon ritka helyek egyike, ahol Mia biztonságban érezheti magát függőségétől, hiszen csak elvétve csap villám a városra. De amikor a várost lerombolja egy földrengés, Mia mennyországa egy csapásra a veszélyek és a káosz aknamezejévé változik. A hajdani tengerparton áthatolhatatlan sátortáborok nőnek. Az összeomlott belváros senkiföldje lesz, ahol éjszakánként egy „kószáló” buli hol az egyik, hol a másik elhagyatott épületet „bérli ki” magának. A bulizókat egy megmagyarázhatatlan erő vonzza pusztulás színhelyére. A katasztrófa után megerősödik két szekta, melyek szemben állnak egymással. De mindkét szekta végítéletről szóló próféciájában Mia Price játssza a főszerepet. Biztosak benne, hogy Mia Price kapcsolatban áll a földrengést kiváltó elektromos viharral, és a közeledő, sokkal pusztítóbb égszakadással-földindulással.
Mia Price szeretne megbízni a titokzatos és vonzó Jeremyben, amikor az megígéri, hogy vigyáz rá, de attól tart, a srác nem az, akinek mondja magát. A szenvedély és az energia, ami egymáshoz vonzza őket, a végüket jelentheti. Amikor eljön a végzetes vihar, Miának mindent kockára kell tennie. Szörnyű erejét szabadon engedi, hogy megmentse szeretteit, vagy elveszítsem mindent.

Ez egy különleges könyv, ami már akkor felkerült a radaromra, amikor először láttam a bemutató trailert. Sok különleges képességű főhősről olvastam, de olyannal, aki a villámokat képes magába gyűjteni, majd azt akár fegyverként felhasználni, nem túl sűrűn találkoztam, így kíváncsian vártam, hogy mi fog ebből az egészből kisülni.
A történet hol is máshol játszódhatna egy óriási földrengést követően, mint Los Angelesben. Úgy látszik, hogy nemcsak a filmkészítők, de az írók is szívesen használják ezt a várost (San Francisco és New York mellett) a természet erőinek kedvelt játszótereként. Az írónő nagyon érzékletesen írta le a pusztítás utáni káoszt, amiben mindenki megpróbálja a régi életét folytatni, ám ez nem is olyan könnyű egy olyan városban, ahol a segélyszállítmányok ritkák, a rendfenntartó erőt is inkább önjelölt polgárőrök képviselik, a gyógyszerekre pedig dílerek és nyerészkedni váró emberek teszik rá a kezüket. A túlélők kétségbeesését pedig ahogy sok más helyzetben, itt is kihasználják hatalomra vágyó, rossz szándékú emberek és két egymással ellenálló szekta, a Követők és a Keresők növi ki magát a káoszból. Mind a kettőre szektát írtam, hisz hiába volt nyilvánvaló, hogy melyik a "rossz oldal" és melyik a "jó", azért sokszor nehezen lehetett elkülöníteni a kettőt. A földrengés utáni város leírása pedig fantasztikus volt. Szó szerint a helyszínen éreztem magam, el tudtam képzelni a kilátástalanságot, a pusztulást, a reménytelenséget. Igazán nem is a lakónegyedben leírtak hozták meg a hangulatot, hanem az, amikor Mia a tengerparti sátorvárosban járt és arról mesélt. Az döbbentett rá arra, hogy mekkora pusztítás történt. A regény hangulata is hűen követte ezt a világot, kevés humoros részt olvashattunk, de ez így volt jó.
És ebben a katasztrófasújtotta városban él Mia az édesanyjával és a testvérével. Megható a családja iránti szeretete, hogy mennyire próbálja összetartani magukat, ahogy kénytelen a beteg édesanyja helyett a családfő szerepét eljátszani, sokszor az életét kockáztatva értük. Mindemellett pedig keményen próbál ellenállni a két fanatikus társaság folyamatos csábításának, akik felismerik és ki akarják használni a képességeit. Élveztem, hogy a lány mennyire okosan és ügyesen lavírozott el ebben a darabokra tört világban. A képessége pedig! Imádtam, ahogy mesélt a villámokról és hogy mennyire megérzi, ha vihar közeleg. Hogy ő vonzotta a villámokat, vagy a villámok őt, ezt nehéz eldönteni, mindenesetre óriási hatalmat kapott azzal, hogy uralni tudta őket. Jobb szerettem volna, ha egy picit több akciót kapunk a főhősnőtől, többet mutat abból, hogy mit tud a villámokkal kezdeni, de én ilyen szempontból tudom, hogy telhetetlen vagyok:-).

Ezt az egész sötét hangulatot, igazából a szerelmi szál tehette volna egy kicsit könyedebbé, de ez volt az egyik gondom a könyv olvasásakor. Hiába írta le Mia a fiút jóképűnek (sötét haj, kék szem nálam az egyik nyerő széria:-), titokzatosnak, hiába történt köztük ez-az (szigorúan a YA keretei között persze:-), de egyszerűen hiteltelen volt az egész. Lehet, hogy az is rátett még egy lapáttal - bár ez már csak az én saját képzelgésem, hogy a fiút Jeremynek hívták, Mia öccsét pedig Parkernek és nekem sok évadnyi Vámpírnaplók nézése után Jeremy nem lehetett más, mint a főhősnő kisöccse, így állandóan kevertem őket és csak furcsán pislogtam, amikor Mia áradozott "Jeremyről".  (az már csak hab volt a tortán, hogy az egyik szekta "főnökét" Kale-nak hívták - akik ismernek, azok tudják, hogy nálam csak egy Kale létezik, így itt is állandóan összezavarodtam:-).

Jeremy pedig számomra végig kiísmerhetetlen volt. Bár sok minden kiderült róla, de mégis nehéz volt megítélni őt bármilyen téren is. Sosem tudtam, hogy mi lesz a következő lépése, hogy kihez és mihez hű és ez üdítő volt a sok kiismerhető szereplő között. Itt most jó volt, hogy nem láttunk bele a fejébe, így sokkal  izgalmasabb szereplő lett.
Aki nagyon erős karakter volt még, az Katrina volt, az egyik szekta, a Keresők kulcsfigurája. Határozott, erős, bátor, vagány lány volt, néha úgy éreztem, hogy neki kellene a főszereplőnek lenni és nem Miának. Szívesen olvasnám egyszer az ő történetét is - akár egy spin-off könyvként is.

Az írónő pedig ügyesen adagolta a feszültséget, számomra egy percig sem engedte leülni a történetet. Ahogy számolta Mia vissza a napokat a nagy viharig, úgy kaptunk mi is egyre több információt, úgy fokozódott a hangulat és az izgalom is. Bár sok minden kitalálható volt, de volt egy-két meglepő szál még így is a történetben. A Követők szektája nagyon jól megalkotott elem volt, az írónő jól rátapintott arra, hogy az embereket, ha valami borzalmas tragédia éri, akkor mennyire könnyedén meg lehet vezetni őket a hinni akarásuk révén. Itt se volt ez másként és a Próféta a Követőivel együtt tökéletesen megmutatta hová fajulhat, ha egy őrült a hit nevében magához ragadja a hatalmat. 
Aminek viszont örültem volna, ha picit többet megtudunk a Keresőkről is. Bár ők se voltak teljesen hófehér jelleműek, de érdekesnek találtam a csoportot, a világukat és szívesen olvastam volna még többet is róluk.

Összeségében tetszett a történet, izgalmas volt, a hangulata is tökéletesen megfelelt a leírt világnak, érdekes volt belelátni ebbe a borzalmas élethelyzetbe és még inkább egy olyan szereplő fejében lenni, aki egy ekkora, hatalmas pusztító erőt képes kordában tartani. Ami miatt nem adom meg neki a maximális pontszámot, az a számomra értékelhetetlen és erőltetett szerelmi szál, a főhősök közti kémia teljes hiánya.

A következő részt pedig kíváncsian várom, főleg amiatt, mert elképzelni nem tudom, hogy ezt a véget mivel lehetne überelni és mivel lehetne folytatni. Mellesleg elég sokat kell rá várni, mert csak 2016-ra jön ki a következő könyv.

Borító: Nagyon találó, nagyon látványos és köszönet a kiadónak, hogy átvette az eredetit

Kedvenc karakter: Mia, Katrina

Szárnyalás: -

Mélyrepülés: a szerelmi szál

Érzéki mérce: ahogy már írtam, én sajnos semmi, de semmi kémiát nem éreztem a főhősök között:(

Értékelés:

Blogturné Extra - A villámcsapás hatása az emberekre

Mia Price azon kevés emberek közé tartozik, akik elszenvedtek és túléltek egy villámcsapást, ráadásul ő még különleges képességet is szerzett ezzel. A való életben a villámcsapást elszenvedett emberek kevésbé szerencsések, a hatalmas erejű áramütéstől nem lesznek különleges képességeik. Szerencsére aránylag ritkán történik meg ez a baleset, évente körülbelül két-háromezer ember szenved villámcsapást.

Bár akadnak, akik belehalnak a villámcsapásba, de ha van a közelben életmentésre alkalmas személy, akkor a legtöbb ember túlélheti. Sokan szenvednek maradandó károsodásokat, szem- és fülsérüléseket, de akad olyan is, aki egy életre lebénul. A szervezeten átfutó több tízezer Volt nemcsak égési sérülésekkel jár, de tönkreteheti a belső szerveket, a mozgást és az érzeteket irányító idegkötegeket. De leállíthatja a szív működését is, attól függően, mekkora villámról volt szó, és az hogyan haladt a testen keresztül. Ráadásul azok is veszélyben vannak, akik csak a villámcsapás közelében tartózkodnak, mivel az áram a földet érést követően szétterjed, és a villám keltette hatalmas elektromágneses tér önmagában is elég ahhoz, hogy szívritmuszavarokat okozzon. 
Lichtenberg-féle villámrajzolat
Csonttöréssel csak akkor kell számolni, ha az áldozat leesett valahonnan. Érzékcsalódások viszont akár órákig is eltarthatnak. 
A legjellemzőbb tünetei a villámcsapásnak:
  • Általában azonnali eszméletvesztés (a villám a fejet éri legtöbbször)
  • Keringésmegállás, életveszélyes szívritmus zavarok
  • Légzésmegállás a légzőizok bénulása miatt
  • Látászavar, dobhártya átszakadás
  • Súlyos égési sérülés
  • Páfrányszerű bőrelváltozások, Lichtenberg-féle villámrajzolat
  • Egyéb járulékos sérülések az esés következtében
Ha a villámcsapást szenvedett áldozat magánál van, és környezete villámcsapás szempontjából nagy kockázatot jelent, kísérjük vagy szállítsuk kisebb kockázatot jelentő helyre. Az esetek többségében sem hallani, sem látni nem fog minket, ezért oda kell mennünk hozzá, és kézen fogva vezetnünk kell.
Tévhit, hogy a villámsújtotta embert nem szabad megérinteni, mert "megráz bennünket az áram". Ha valakit villámcsapás ér, az áram a testfelületen keresztül a földbe jut, nem "sugároz vissza", és nem rázza meg azt, aki a baleset után a szerencsétlenül járt ember segítségére siet. Ilyenkor a mentők értesítése után az a legfontosabb teendő, hogy ellenőrizzük a beteg alapvető életfunkcióit - légzés, keringés -, felmérjük, hogy tudatánál van-e és ha szükséges akkor megkezdjük az újraélesztést.

Forrás: mentok.hu , wikipédia , HVG , Life

Nyereményjáték

1) Töltsétek ki a Rafflecopter dobozt, lájkoljátok a kért oldalakat
2) Minden blogon elrejtettünk egy helyszínt, ahol hatalmas földrengés pusztított. Keressétek meg a szavakat alkotó betűket, és az összegyűjtött betűk alapján kapott helyszíneket írjátok bele a Rafflecopter adott bloghoz tartozó rublikájába.


A blogturné állomásai


November 7 - Függővég
November 9 - Nem harap a...
November 11 - Deszy könyvajánlója
November 13 - Dreamworld
November 15 - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók