KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. február 21., péntek

Richelle Mead: Vámpírakadémia


A Blogturné ezúttal egy rendhagyó turnéval jelentkezik. Az idén nem csak a legfrissebb megjelenésekre, de a régebbi, elfeledett / kevésbé ismert könyvekre is szeretnénk koncentrálni.

Legtöbbünk nevetséges fanatizmussal várja a március 6-át, amikor is egy újabb könyvadaptáció kerül a hazai mozikba. Így nem is kezdhettük volna a "retro" turnénkat jobb könyvvel, mint Richelle Mead világhírű Vámpírakadémia könyvével.

A BTK 7 napon át (02.16 - 02.22) próbál majd titeket meggyőzni arról, hogy miért érdemes ellátogatni erre a különleges akadémiára, illetve a közelgő filmről is megtudhattok pár érdekességet.

Jó hír? Ezúttal sem jöttünk üres kézzel, hiszen ismét készültünk egy nyereményjátékkal.
Még jobb hír? 5 szerencsés nyertes egy-egy páros belépőt nyer a Vámpírakadémia film premier előtti vetítésére a Big Bang Media Kft és a Hivatalos Magyar VA Rajongói Klub felajánlásából!!

AGAVE, 2009
236 oldal
Fordította: Farkas Veronika
Goodreads: 4,19
Besorolás: YA, fantasy, vámpír

A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bújkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.

Mint sok mindenki másnak, úgy nekem is volt "vámpíros korszakom". Eleinte bármilyen vámpíros történetet elolvastam, de később már keményen megválogattam, hogy mit olvasok. Ez a könyv a címe alapján nem fogott meg, még a fülszövege sem hozott lázba, egy újabb, tucat YA vámpír sorozatnak tartottam. Ám az egyik kolléganőm hetekig rágta a fülemet - tudva, hogy akkor még szerettem a vámpírokat -, hogy mindenképpen olvassam el ezt a könyvet, mert nagyon jó. Nem hittem neki, de egy idő után meguntam az állandó nyaggatást és beleolvastam a könyvbe. És ottragadtam. Az első részt megkaptam tőle ajándékba, a második-harmadik-negyedik részt egy nap múlva megvettem tőle, és akik olvasták a sorozatot, azok tudják, hogy milyen függővége van a negyedik résznek - nekem pedig kb fél évet kellett várnom, mire beszereztem az ötödiket. Mire azt is kiolvastam, addigra már teljesen függő lettem, annyira beleástam magam ebbe a világba, mint kevesen, a Facebookon csatlakoztam egy rajongói csoporthoz - aminek később az egyik fő szervezője, adminja lettem. A rajongásom a mai napig kitart, rengeteg magyar és külföldi barátot szereztem a sorozat által és bár azóta is rengeteg könyvet olvastam, de ez a sorozat örök szerelem marad.

Eme "rövid kitérő" után csapjunk is a lovak közé, hiszen nekem itt most az lenne a dolgom, hogy röviden megpróbáljam elmesélni, hogy miért is érdemes ezt a sorozatot elolvasni, miért más, mint a többi YA vámpíros sorozat és miért adjanak egy esélyt még azok is, akik normál esetben sikoltozva futnak világgá a "YA, vámpírtörténet" szavak hallatán:-).
Ahelyett, hogy hagyományos értékelést írnék, inkább pontokba szedem, hogy mi volt az, ami engem megfogott ebben a sorozatban.

1). A regény azonnali akciódús kezdete. Nincs hosszú, oldalakon át tartó bevezetés, hanem azonnal "belecsapunk a levesbe", rögtön egy izgalmas résszel indít az írónő. Rose és Lissa utolsó szabadon töltött estéje az emberek világában mindennek elmondható, csak unalmasnak nem. Richelle profi kezdést kreált, hiszen alig egy rövid fejezeten belül átélhetjük a két lány közötti szoros kapcsolatot, hogy mennyire egymásra vannak utalva; bepillantást nyerhetünk Rose "munkájába", hogy képes lenne az életét is feláldozni a barátnőjéért és persze azt is, hogy hiába érzi úgy, de még nagyon messze van a tökéletes testőrtől, hisz hibázik és ez (szerencsére csak) a szabadságukba kerül.

2). A főhősnő. A legfontosabb "eleme" a sorozatnak, hisz az ő szemén keresztül ismerjük meg az egész történetet. Rose Hathaway dampyr - félig ember, félig vámpír - testőrtanonc. Egyrészt a fajtájából, másrészt a vérvonalából (az édesanyja az egyik leghíresebb testőr) adódóan vagány, van vér a pucájában, nem megy a szomszédba egy kis balhéért, sok botrány, elzárás és büntetés van a listáján. Nem egy Mary-Sue, aki elalél, ha ránéz egy fiú, hanem teljesen tisztában van az értékeivel, hiszen a török származású édesapjától nem mindennapi külsőt örökölt, amit ki is használ, ha arra van szüksége. Mindezek mellett azonban vérbeli testőr, képes a bulikat, a fiúkat és minden mást félretenni, ha a barátnője védelméről van szó. Bár ebben a regényben még eléggé forrófejű, ami sok problémát fog okozni, de ez hozzátartozik ahhoz, hogy a későbbiekben majd láthassuk őt fejlődni. 

3). A világfelépítés. Látszik, hogy az írónő nagyon alaposan utánajárt mindennek, mielőtt megírta ezt a sorozatot. Nincs logikai baki a történetben, mindennek megvan a pontos helye, mindent elmagyaráz, minden kérdésünkre előbb-utóbb választ kapunk. A morák monarchikus világa nagyon tetszett, ahol a 12 nemesi családból választják ki a királynőjüket. Szigorú szabályok között élnek, az emberektől távol, de mégis összhangban velük. Imádtam a fordított napirendjüket, hogy reggel mennek aludni, alkonyatkor kelnek, bár az elején nehezen rázódtam bele - ugyanúgy, ahogy Rose is:-).

4). A fajok. Igen, ez akár elcsépelt dolog is lehetne, de Richelle Mead vámpírjai különlegesek. Az írónő még a főiskolán tanult a Kelet-Európai mitológiáról és ott hallott sok érdekes orosz/román vámpírtörténetet. Ekkor olvasott először a morákról és a strígákról és ezt adaptálta át a saját regényébe. Léteznek itt is jó (morák) és gonosz (strígák) vámpírok, akik vérrel táplálkoznak természetesen. A morák viszont képesek elviselni a napfényt és mágiahasználók, a négy elem egyikét - a földet, a vizet, a tüzet, a levegőt képesek uralni. Egyes morák nagyon ritka képességgel is rendelkeznek, de erről nem mondok többet, mert az már spoiler lenne:-).
És ott vannak a dampyrok, a morák testőrei, ezek a félig ember, félig vámpír lények, akik mind a két faj legjobb tulajdonságait ötvözik magukban. Ahogy halad a történet, mind a három fajt behatóan megismerhetjük, én pedig egészen a sorozat végéig nem tudtam eldönteni, hogy ha választhatnék, mi szeretnék jobban lenni - mágiahasználó mora vagy inkább született harcos dampyr (oké a stríga szóba se került:-).

5). A főhőseink közötti kapcsolat. Ez a regény nem egy "vámpíros lávsztori", ez inkább két lány szoros barátságáról szól. Rose Lissa testőre, de ez nem csak egy munkakapcsolat, ennél több fűzi őket össze. Gyerekkoruk óta együtt vannak, Rose képes a barátnője elméjébe belelátni, átélni az érzéseit és ezáltal ő lehetne a legtökéletesebb testőre a hercegnőnek, de ehhez még rengeteget kell bizonyítania. A barátságuk azonban nagyon erős, semmi nem tépheti szét, a fiúk, a félreértések is csak ideig-óráig állítanak akadályt, de végül mindig visszatérnek egymáshoz.

Rose és Dmitrij
6). A férfi főszereplők. Természetesen, mint minden sorozatban itt is kapunk jó pár dögös fiút / férfit. Dmitrij Belikov - Rose dampyr mentora az a férfi, aki a lányok jó részének (és persze Rose-nak is:-) elcsavarja a fejét. Ő az "orosz félisten", ahogy az Akadémián hívják. Legendás testőr, de egy félresikerült őrzés után az Akadémiára került oktatóként. Elképzelhetetlenül gyors, erős, bátor és mindez hűvös nyugalommal párosul. Még Rose sem tudja kihozni a sodrából, pedig a lány sokat megtesz azért, hogy ez sikerüljön:-). A másik nagy csáberő pedig Christian Ozera, a nemes származású mora diák. A szülei önként váltak strígává, így a fiút a morák kiközösítik és a szintén magányos Lissával hamar egymásra találnak. Christian a tűzet képes uralni és ezt a mágiáját gyakran használja is. A magas, jóképű, sötét hajú, jégkék szemű és szarkasztikus humorú srác a legtöbb olvasót azonnal a rajongójává teszi. Kettőjüket említeném meg egyelőre, hisz nekik van fontos szerepük az első részben.

7). A téma. Számomra különösen kedves volt ez a testőr-védenc téma, valamiért nagyon vonzódom ehhez a témához és hogy itt a testőr egy lány és nem egy fiú, ez még különlegesebbé teszi az egészet. Titkok, rejtély, szerelem, árulás, van itt minden, ami végig leköti a figyelmünket. Ráadásul mindez olyan függővégekkel párosítva, hogy a mostani olvasók csak örülhetnek, hogy már egyben végigolvashatják a sorozatot és nem kell a falat kaparniuk hónapokig, mint nekünk, akik régebben olvastuk. Később még jönnek olyan szereplők, akikért rajonghatunk (oh, Adrian Ivashkov), olyan részek, ahol a szívünk szakad meg vagy ahol egy hideg zuhanyra lenne szükségünk:-). Humoros, izgalmas, szívszorító és forró részek váltakoznak, mi pedig észre sem vesszük, hogy már az utolsó kötetet olvassuk.

Tudom, hogy kissé bő lére eresztettem a mondanivalómat és higgyétek el, hogy reggelig tudnék beszélni a sorozatról, de azt javaslom, hogy inkább kezdjetek bele a könyvbe. Ne legyetek szkeptikusak, hogy "úristen, már megint egy újabb YA vámpíros történet", mert Richelle egy különleges világot alkotott meg, amit érdemes mindenkinek megismernie!

Ha kérdésetek lenne, ha jobban szeretnétek megismerni ezt a világot vagy ha már olvastátok a sorozatot és beleszerettetek, akkor örömmel várunk benneteket a Hivatalos Magyar VA Rajongói Klub Facebook csoportjában is, ahol naprakész információkat kaphattok a sorozatról vagy "csak" elbeszélgethettek a többi rajongóval.

Borító: Nekem nagyon tetszik. Kellően sejtelmes, felvezeti a történet hangulatát.

Kedvenc karakter: Rose, Christian, Dmitrij, Lissa, Eddie

Szárnyalás: A két lány szoros barátsága, amit semmi nem tud befolyásolni vagy szétszakítani

Mélyrepülés: A lányok kiközösítése az Akadémián

Érzelmi mérce: Vannak benne forró jelenetek, de minden kizárólag a YA keretein belül marad.

Értékelés:

Blogturné extra - a könyv és a film összehasonlítása

Minden író hatalmas álma, hogy a megírt története szélesvászonra kerüljön és Richelle álma valóra is vált, mert idén mi is láthatjuk a Vámpírakadémiát a moziban.
Mostanában nagy divat lett a YA sorozatokat megfilmesíteni, de sajnos a legtöbb esetben a végeredmény a rajongók számára óriási csalódás, a filmkészítőknek pedig még nagyobb bukás lett. Persze azt már jól tudjuk, hogy nagyon nehéz egy könyvet úgy filmvászonra vinni, hogy a szereplők olyanok legyenek, mint amit az író és a rajongók is elképzelnek, hogy a történet minél könyvhűbb legyen és a legapróbb részletek is átkerüljenek.
Hónapok óta rengeteg promokép, reklám, interjú került fel az internetre, egyre inkább felcsigázva a rajongókat. Richelle is járt a forgatáson, utána úgy nyilatkozott, hogy a film nagyon jó lesz, látta a szereplőket, a helyszínt és minden tökéletes. Ám amikor a hivatalos trailer megjelent, a legtöbb rajongó tágra nyílt szemekkel rémüldözött, mert úgy nézett ki, hogy a rendező egy "csajos tinivígjátékot" csinált a hőn szeretett sorozatukból.
Pár napja volt rá lehetőségem, hogy az elsők között láthassam a filmet itthon, amire nagy izgalommal készültem és még a nem túl jól sikerült trailer után is pozitív maradtam, hisz láthattunk már rossz trailer után jó filmet és fordítva is, nagyon jó trailer után olyan filmet, amit legszívesebben elfelejtettünk volna. Nem akarok spoilerezni - bár az is igaz, hogy annyi videót és képet láttunk már a filmről, hogy ha egymás után tesszük őket, akkor az kiteszi szinte a teljes filmet, így inkább összeszedem, hogy mi volt az, amit tetszett és mi az, ami kevésbé.

A történet

Könyvhű. Ezt el kell ismernem. Van benne pár apróbb változtatás, de ez nem rontja a történetet. A legtöbb olyan rész, amit a trailerekben is láthattok, de a könyvben nincs benne, azok kiegészítések. Rémálmok, visszatekintések, olyan részek, amivel azokat a nézőket segítik, akik nem olvasták a könyvet. 
Viszont arra fel kell készülni, hogy a történet nagyon pörög. Főleg az eleje iszonyú gyors, töménytelen információt próbálnak átadni, amivel ismét azoknak akarnak segíteni, akik nem ismerik a regényt, de szerintem ez picit tömény. Az elején csak kapkodtuk a fejünket, hogy mi is történik, még mi is, akik olvastuk a könyvet. Persze később minden a helyére kerül, csak bele kell rázódni ebbe a ritmusba:).
A poénok egy része sajnos erőltetett volt, de voltak tényleg nagyon jó részek, amin az egész terem szívből nevetett. 

A helyszínek

Tökéletesek. Az Akadémia pont olyan, ahogy elképzeltük. A berendezés tényleg olyan, ahogy anno Richelle mesélte, az utolsó kőkockáig odafigyeltek a részletekre. A ruhák, a termek, a nemesi címeres zászlók, mind-mind profi berendezőre utalnak.

A szereplők

Zoey Deutch: kinézetre tökéletes, de viselkedésre nem mindig jött át nekem, hogy ő Rose, a fenegyerek. Sokszor inkább egy önmagát kereső, fiatal tini, aki inkább szerencsétlenkedik, mintsem a korosztálya egyik legjobbika. Keveset láttam az akcióiból, inkább csak hangoztatták, hogy milyen jó. Párszor úgy éreztem, hogy túljátssza a szerepét.
Lucy Fry: Ha sikerült elvonatkoztatnom a szájától (ami sokszor nehéz volt, mert annyira uralta az egészét:-), akkor egészen jó Lissa volt. Amikor beszédet mondott az iskola előtt, az kifejezetten utalt arra, hogy mi lehet még belőle a későbbiek során. Akkor és ott nagyon jó volt!
Danila Kozlovsky: ügyesen játssza Dmitrijt, nekem hihető volt teljesen, egyedül egy dolog rontott rajta, az pedig a magyar hangja. Hallottam Danilát az eredeti hangján a trailerekben és az interjúkban és teljesen más, jóval erőteljesebb, sokkal férfiasabb, mint szinkronnal. A szinkronhangja jóval lágyabb, mint az eredeti hangja és ez sokat ront az összhatáson.
Dominic Sherwood: ő az, akiről csak jót tudok mondani. Tökéletesen hozza Christiant, az egész lényéből süt a szarkazmus, a számkivetettség, a lenézés. Imádtam minden jelenetét.
Cameron Monaghan viszont teljesen új fényben tüntette fel Masont. Ő a könyvben számomra egy teljesen szürke szereplő volt, a filmben viszont az alakításával szerintem mindenki imádni fogja (ott csak azt éreztem problémának, hogy sokkal fiatalabbnak néz ki, mint Zoey, nehéz őket elképzelni egy párként).
A többi szereplő közül egy valakit tudok még kiemelni, mégpedig Olga Kurylenkot (Kirova). És sajnos nem pozitívumként. Oké, Kirova szigorú, egyikünknek sem szíve csücske, de nekem a filmbeli Kirova inkább egy pszichopata volt, mintsem egy szigorú igazgatónő.

Amivel még problémám volt, az a szereplők közti kémia. Danila és Zoey között számomra totálisan nulla volt a kémia, nem éreztem semmilyen vonzódást köztük. Dominic és Lucy jobbak voltak, ott inkább a tapasztalatlanságot rónám fel annak, hogy kevésbé voltak hihetőek, de az ő kettősük még így is évekkel jobb volt, mint Danila és Zoey kettőse.

Összességében engem elsőre nem győzött meg a film teljesen, egyszer még meg szeretném nézni - akkor, ha lehet, akkor feliratosan, mert egy-két részen a magyar szinkron tényleg csak rontott és úgy érzem, hogy az eredeti hanggal sokkal jobb lehetne. Viszont lehet, hogy csak engem, mint keményvonalas rajongót zavartak ezek a dolgok, mert a vetítésen volt egy olyan srác, aki nem olvasta a sorozatot, neki tetszett a film és könnyen bele tudott rázódni a történetbe.
Szerintem az igazi probléma a rendezővel van, úgy érzem, hogy ő vitte el a történetet egy kicsit vígjáték irányba. HA lesz második rész és a rendezőt lecserélik, akkor szerintem lehetne ez a film még sokkal jobb is.

Lentebb láthatjátok a hivatalos trailert, de én mégis ezt mutatnám meg nektek először. Ez sajnos jóval később került napvilágra, mint az első, pedig szerintem ez lett volna az, amivel a nézőket be lehetett volna inkább csábítani a moziba. Döntsétek el ti:


Nyereményjáték

Legyél az első között, akik megnézhetik itthon a filmet!


A Big Bang Media Kft és a Hivatalos Magyar VA Rajongói Klub felajánlásából 5 darab páros jegyet sorsolunk ki a Vámpírakadémia film premier előtti vetítésére!

Játékszabályok:
1.) Az alábbi rafflecopter MINDEN feladatának értelemszerűen való teljesítése (minden feladat KÖTELEZŐ!). A kvízkérdések válaszaihoz segítséget a turné bejegyzéseiben találtok.
2.) A premier előtti vetítés Budapesten lesz, 2014. február 25-én 19:00-kor a Lurdy Moziban. Megkérünk Benneteket, csak az játsszon, aki részt tud venni a budapesti vetítésen!


A Blogturné további állomásai:

Február 16 - Függővég (értékelés)
Február 17 - Bibliotheca Fummie (értékelés + fajok bemutatása)
Február 18 - Nem harap a... (értékelés + képregény ismertető)
Február 19 - Deszy könyvajánlója (értékelés + elementális mágia)
Február 20 - Dreamworld (értékelés + tetoválások)
Február 21 - Kelly & Lupi olvas (értékelés + film és könyv összehasonlítása + Vámpírakadémia Music Video)
Február 22 - Media Addict (értékelés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók