KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. február 28., péntek

Together Thor'sday - Suzanne Collins: Futótűz


Akárhogy is nézzük az olvasás szubjektív, magányos tevékenység. Amit olvasunk, az a miénk, a saját emlékünk, a saját tapasztalatunk, a saját világunk. Amit olvasunk, azt a saját magunk képére formálva teremtjük meg a saját képzeletünkbe, a saját zárt elménkben. S nem is kérdés, hogy ez más nekem, mint Neked vagy bárki másnak.
De mennyire más? Mit gondol más másként, mint én? Ha én így látom, vajon más hogyan? Ha nekem ez a legkedvesebb, vajon másnak miért más az?
Ezekre a kérdésekre alapozva született meg a Together Thor'sday rovat ötlete, amelynek keretein belül, megosztjuk egymással az aktuális, friss olvasási élményeinket, és összevetjük, hogy kinek mi a a könyvben a kedvenc jelenete / idézete / szereplője, mi rázta meg a leginkább, mit szeret benne a legkevésbé, stb.

Together - vagyis együtt: Roni olvassal és MFKatával, akiknek a véleményét a saját oldalaikon olvashatjátok el!

Heti közös olvasmányunknak ezúttal egy olyan könyvet választottunk, melyet jóval korábban olvastunk ugyan, ám a nemrégiben mozikba kerülő filmadaptációja miatt újra elővettük, és mindhárman újra fellapoztuk - felelevenítve  az eseményeket és összehasonlítva a filmbeli és könyvbeli karaktereket. Ezt az okfejtésünket osztanánk meg Suzanne Collins: Futótűz című kötete alapján. Vagyis eheti témánk: mennyire adták vissza filmbéli alakítások a könyv szereplőinek személyiségét a Futótűzben.

Az általam választott karakter pedig: Finnick Odair és a színész, aki alakította: Sam Claflin
Finnick Odair
Életkor           24
Foglalkozás   Mentor
Lakhely          4. körzet - Győztesek faluja

Nem              Férfi
FegyverHáromágú szigony és háló


Könyves megjelenésFutótűz,
A kiválasztott
Sorozat Az éhezők viadala trilógia
Megformálója Sam Claflin

Fizikai leírás
Finnick a könyvben lenyűgöző szépségű: "magas és izmos, a bőre aranyszínű, a haja bronzbarna, a szeme sötétzöld."
A rajongóknak rengeteg elképzelése volt Finnickről, de Sam sose volt köztük. Így, amikor megjelentek az első képek a színészről Finnickként, szegény kapott bőven hideget-meleget. Eleinte a képek alapján én sem tudtam őt elképzelni (nekem speciel Garrett Hedlund volt a favoritom), pedig tudhattam volna, hogy egy ilyen költségvetésű filmnél próbálnak odafigyelni arra, hogy a szerepet eljátszó színész tényleg adja az adott karaktert.
Sam magasnak magas, izmosnak izmos, a bőre és a haja is megfelelő színű (ha nem, akkor is manapság a sminkesek már csodákra képesek:-), a szeme pedig zöld, ahogy Finnické is. Hogy mennyire jóképű, az relatív, hiszen mindenkinek más típus jön be.


Személyiség a könyvben és a filmben
Finnick a könyvben egy sármos, a nőket bármikor lenyűgözni és elcsábítani képes szereplő, aki emellett tökéletes harcos, hűséges szerelmes és ügyes taktikus. Sötét titkai vannak, fájdalmas múltja, de ezt ügyesen rejti el az örökké mosolygós, flörtölő álcája mögé. Akiket kedvel, azokért bármit megtenne.
Féltem, hogy Sam hogyan fogja mindezt bemutatni, mert az eddigi szerepei nem nyűgöztek le, de a félelmem alaptalannak bizonyult. A színész fantasztikusan alakította Finnicket, onnantól, ahogy megjelent és kockacukorral kínálta Katnist:
egyszerűen uralta a vásznat. Veszettül jóképű volt, mellette tökéletesen átjött a flörtre mindig kész, de mégis titokzatos, veszélyes játékos. Imádtam, ahogy bemutatták a kapcsolatát Magssal, ahogy vigyázott és törődött a kis öregasszonnyal, ha kellett cipelte, ha kellett itatta és vigyázott rá. Ez a könyvben talán nem is volt ennyire szépen kidolgozva, de a filmben tökéletesen átjött a szoros és mély kapcsolatuk.
Sam tisztában volt a rajongók ellenérzésével, így sokat készült a szerepre: rengeteget edzett, elolvasta a trilógiát, a rendezővel sokat beszélgettek Finnick személyiségéről és a sok munka végül meghozta a gyümölcsét, mert a fiatal színész tökéletes Finnick lett. Amennyire először nem jött át a promo és stilképeken, a filmben végül Sam a rajongók kételyeit teljesen eloszlatta.

És egy rövid színfalak mögötti videó Sam tolmácsolásában Finnick jeleneteiről:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók