KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. február 26., szerda

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Bizony nem egyszerű rávenni egy kisiskolást arra, hogy az iskolai kötelező olvasáson kívül is a kezébe vegyen egy könyvet és olvasson.
Kivéve, ha az olvasmány, amit rábízunk olyannyira megragadja, hogy letenni sem képes és magával ragadja a könyvek, az olvasás, a fantázia birodalmába.
A Blogturné Klub ezúttal éppen egy ilyen könyvet ajánl a figyelmetekbe február 18-26-ig tartó turnéjában, melynek keretein belül bemutatjuk Bosnyák Viktória Tündérboszorkány című könyvét. A kisregényt a Kolibri Kiadó jóvoltából gyönyörű, megújult kiadásban olvashatjuk.
Tartsatok velünk a turnén, olvassatok a könyvhöz kapcsolódó olvasásnépszerűsítő programról, az írónőről, Bosnyák Vikiről, a sorozat további részeiről, és keressétek meg a pókokat a blogokon, hogy Tiétek lehessen a könyv egy példánya!


Kolibri Kiadó
150 oldal
Moly: 87%
Besorolás: middle-grade, kisiskolás

Eleven és szellemes stílusával Bosnyák Viktória szerfelett élvezetes módon ejti rabul az olvasót, és többé nem is engedi könyve lapjairól. A Tündérboszorkány az egyik legszórakoztatóbb könyv, amit valaha olvastam. - Elisabetta Gnone, a W.I.T.C.H. megalkotója, a Fairy Oak-trilógia szerzője

A Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában különös dolgok történnek. A könyvtáros néni nevéhez hűen igazán morcos, egyesek szerint egyenesen ijesztő Morcz Aranka. Laci és az ikerlányok, Sári és Dóri, illetve Dóri és Sári azonban szerencsére nem olyan ijedősek. Végül persze az is kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik...

Minden middle-grade (9-13) korosztálynak szóló könyvet nagy érdeklődéssel veszek a kezembe, blogger szemmel örülök minden újdonságnak, ami bővíti a kínálatot, anyai szemmel pedig egy ideje előolvasom a 11 éves lányomnak szóló könyveket. Ami a legjobban meglepett, hogy remekül szórakozom rajtuk. Tökéletes kikapcsolódást jelent felnőtt szemmel is egy-egy ilyen olvasmány.
A Tündérboszorkány már a címével bevonzza az olvasót a bűvkörébe, hiszen ki ne akarná megismerni egy boszorkány történetét, aki tündér is egyben?  És ha már beleolvas a kíváncsiskodó az előszóba, megragadja valami varázslat, ami végigviszi az egész történeten. Ezt a varázslatot Bosnyák Viki teremti meg, kézen fogja az ifjú, de nagybetűs OLVASÓT, és megmutatja, hogy lehet szavakkal, kifejezésekkel, mondatokkal játszani, mesélni, tanítani.
Főszereplőnk Jóhegyi Laci, épp az évnyitóra siet, immár a  negyedik osztályt kezdi. Lacinak különleges kapcsolata van a könyvekkel, először is imád olvasni, ami a mai világban, így az ő iskolájában is csodaszámba megy. Aranka néni, az öreg könyvtáros nagy bánatára, egyedül Laci jár rendszeresen a könyvtárba az iskola 333 diákja közül. Hogy miért is szereti a  könyveket?  Ez a srác úgy olvas, hogy a  történetek megváltoznak az eredetihez képest az olvasás során, szárnyaló fantáziája segítségével  például a Pál utcai fiúk sem marad szomorú történet. De miért történik ez minden egyes könyvvel amit elolvas?  A titkot ki kell deríteni!
Laci és a két ikerlány barátnője nyomozni kezdenek, vajon mi lehet az egyre több furcsa esemény hátterében.

Bosnyák Viktóriát elsősorban a fordítói munkái alapján ismertem, íróként az utóbbi 2 évben fedeztem fel, miután a lányom belépett abba a korosztályba, akik Viki célközönségét képezik. Talán nem is olyan nagy véletlen, hogy Bettim első könyve, amit a suli könyvtárából hazahozott, a Tündérboszorkány volt?  Lelkes könyvtáros nénik nagyon szeretik a könyvet ajánlani és olvastatni a gyerekekkel, és ez nagyon jól is van így.
Tetszenek a "kiszólások" az olvasók felé, a  szófordulatok magyarázata szintén remek ötlet, hiszen egy-egy furán hangzó szó, mondat megakaszthatja az ifjú olvasót, jól jönnek ezek a viccesen megfogalmazott megjegyzések.
A karakterek igazán szórakoztatóak, a gyerekek szeretni fogják valamennyit. El tudom képzelni, mekkora öröm volt a szerző saját ikerlányainak, amikor kiderült, szerepelnek anyu könyvében, ráadásul a saját nevükkel, rájuk alakítva a történetet.
Hatalmas virtuális ölelés jár Vikinek a könyv megírásáért, egy igazi kincs, amit örömmel vesznek kezükbe a gyerekek és egyáltalán nem árt meg a felnőtteknek sem. Kedves szülők, és gyerekek,  szívből ajánlom  a könyvet akár első, akár többedik olvasmányként, az élmény garantált!

Borító:  Szép lett a borító, szerintem vicces az öreglány:)

Kedvenc karakter:  Laci, Dóri, Sári, Aranka néni, küszöb:)

Szárnyalás: Az irodalmi utalások, amik újabb olvasásra ösztönöznek.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Nyomozós, varázsos, titokzatos, korosztálynak megfelelő mértékben.

Értékelés:


A pókiszonyról (idegen szóval arachnophobia)
Biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül is sok olvasó idegenkedik a pókoktól, tessék csak feltenni a kezedet, ha rád is igaz, ha ez a pici élőlény megjelenik a lakásban, addig nem nyugszol, míg el nem kapod. Pedig a 40.000 fajta pók közül csak néhány jelent veszélyt az emberre, legismertebb a fekete özvegy és a barna hegedűspók. Ezek viszont összetéveszthetetlenek a sarkokban megbújó apróságoktól. Ne féljünk a pókoktól! Tereljük egy papírlapra, újságra, és vigyük ki a szabadba! Következzen néhány érdekes példány, van köztük ehető pók is!

Nyereményjáték!
Egy blogturné nem múlhat el nyereményjáték nélkül, így aztán a Tündérboszorkány is varázsol néhány példányt a könyvből azoknak, akik helyesen válaszolnak a játékban feltett kérdéseinkre!
S hogy mit is kell tenni ennek érdekében? Egyszerű: Járd végig az állomásokat és  Keresd a pókot!!
a Rafflecopter giveaway

A turné résztvevői:
február 18. Roni olvas
február 20. Insane Life
február 22. Deszy Könyvesblogja
február 24. Dreamworld
február 26. Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók