KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. október 10., péntek

Alan Snow: Doboztrollok 1. - Gatyára fel!

Tartsatok velünk október 6-12-ig Alan Snow: Doboztrollok 1.  Gatyára fel! című gyermekkönyvének blogturnéján, és megismerhetitek a doboztrollok kalandos életét, Sajthida különös lakóit, érdekességeket tudhattok meg a könyvből készült filmről és persze részt vehettek velünk egy nagyszerű sajtvadászaton!
Aki ügyes vadásznak bizonyul, megnyerheti a Kolibri Kiadó által felajánlott könyvpéldányok egyikét!




Kiadó: KOLIBRI KIADÓ
208 oldal
Fordította: Pék Zoltán
Goodreads:4,32
Besorolás: Middle-grade


Mikor Sajthidán Arthurt sarokba szorítja a gaz Suvasz, a fiúnak egy pillanat alatt minden reménye odavész, hogy visszajusson föld alatti otthonába. Ám segítségére siet egy nyugdíjas ügyvéd, egy félénk káposztafej és néhány izgága doboztroll. 
Segítség! Szörnyek!!!
Hallottatok már Sajthida városáról? Ismeritek Alantvilág lakóit? A káposztafejeket, a nyúlasszonyokat, az ügetőborzokat? Neem? A doboztrollokat sem???
Nahát, akkor éppen itt az ideje, hogy megismerjétek őket! 

Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy a két gyerekem felnevelése során, (akik között elég nagy a korkülönbség) igencsak sokféle mesével találkoztam. A szokásos klasszikus mesék után főleg a nagyobbik lányomnál vettem észre, hogy a figyelme egyre inkább az átlagostól eltérő, fura figurákkal teli történetek felé irányul. Így lett nagy családi kedvenc a Karácsonyi lidércnyomás, A halott menyasszony, vagy éppen a Coraline és a titkos ajtó.
Amikor belenéztem a könyvbe, azonnal láttam az illusztrációk alapján, hogy hasonló élményt fogok ettől a történettől is kapni.
Arthur a föld alatt él feltaláló nagyapjával, és kizárólag élelmiszer beszerzés miatt jön a felszínre. Nem akármilyen felszerelése van, a fején sisak, amiből drótok állnak ki, egy baba formájú adóvevő, amivel nagyapjával tartják a kapcsolatot és egy dobozka a mellkasán, kurblival, amit tekerve mozgásba hozza a hátára erősített szárnyszerű szerkezetet. Így a levegőbe emelkedve keresi azokat a kerteket, ahonnan el tud emelni némi ennivalót feltűnés nélkül. Ezen az éjjelen kis híján elkapják, menekülnie kell, a Sajtpalota tetején lel némi nyugalomra. Onnan jól rálát a környékre és döbbenten veszi észre, hogy fura lények és kutyáik üldöznek menekülő sajtokat. Csakhogy a sajtvadászat bűncselekmény!
Arthur megzavarja Suvaszt és a vadászokat, akik ezután már őt akarják elkapni, és megszerezni a repülő szerkezetét. Egy sötét sikátorban azonban váratlanul berántják egy ajtón és ott találja magát Willbury Majszoltay otthonában, aki egy Káposztafejjel és három doboztrollal osztja meg otthonát. Ezek a lények "alantiak", a föld alatt élnek, a doboztrollok karbantartják a csőhálózatot, a Káposztafejek pedig a leghatékonyabb növénytermelést tanulmányozzák. Félénkek, kedvesek, azonnal segítőkészen fordulnak Arthurhoz, aki mihamarabb biztonságosan vissza szeretne jutni a nagyapjához.
Nincs szerencséjük, az összes lejáratot lezárták, és a városban is egyre több fura eseménnyel találkoznak. Bekövetkezik a legrosszabb, amíg a piacon vásárolnak, otthonról elrabolják a doboztrollokat.

A képek azt hiszem magukért beszélnek, azonnal beleszerettem ezekbe a tollrajz technikával készült illusztrációkba. Egyszerűek, mégis némelyik hihetetlenül részletes. Szinte minden oldalon szerepel egy-egy karakter vagy jelenet, de vannak egész városrészek, térképek is. Alan Snow a történetvezetésben és a rajzok készítésében is remekelt, kitalált egy steampunk elemekben bővelkedő világot, ami engem kicsit a viktoriánus korszakra emlékeztet. Telerakta furcsábbnál furcsább karakterekkel, akik kinézetük ellenére nagyon szerethetőek. Ki ne kedvelné meg a trollokat, ha azok dobozt hordanak és ráadásul félénkek? Vagy Tituszt, aki a Káposztafejűek közül való? Ők annyira szeretik a káposztát, hogy felkötik a fejükre, tiszteletük jeléül. Őrjítő, nem?
Arthurt a legkönnyebb a szívünkbe zárni, nem akarok minden részletet elárulni, de egyik nagy álma, hogy fent élhessen ő is a felszínen, mint a többi korabeli gyerek. Máris összeszorul az olvasó szíve tájéka..  És örömmel olvastam, mennyi segítőkész felnőtt szerepel, akik igyekeznek kibogozni a szálakat. Willbury, a nyugdíjas ügyvéd, olyan mintha Arthur második nagyapja lenne, imádtam a kakaó-sült kalács jelenetet. A piacon a pités árus is jószívű, és ne feledkezzek meg a feltalálónőről, Marjorie-ről sem, akit szintén sérelem ért, ellopták a találmányát, ami még fontos szerepet fog játszani.
Dicséret illeti a fordítót, aki remekül megoldotta a nevek magyarosítását.
Azoknak ajánlom ezt a mesét, akik unják már az édi-bédi  sztorikat, és szívesen olvasnának valami merőben más szemléletű, kreatív történetet. Ez pont olyan mese, amit lefekvéskor lehet mesélni a gyereknek,  nézve a képeket, együtt nevetni és izgulni, ez egy valóban szórakoztató  olvasásélmény.
Ide mindenképp látogassatok el: http://here-be-monsters.com/flash/

Borító: Eredeti, néhány karakter megmutatja magát.

Kedvenc karakter: Mindenki

Szárnyalás:  Nagyon tetszettek Piteházi pitéi!

 
Mélyrepülés:   -

Érzelmi mérce:  8-11 éves korosztálynak a legmegfelelőbb, de véleményem szerint kortól függetlenül jól lehet szórakozni rajta.

Értékelés:

Ne felejtkezzünk el a folytatásokról sem! A Kolibri Kiadó  2015. februárra tervezi a második és 2015. áprilisára a harmadik rész megjelentetését.

Alan Snow több mint 160 történetet illusztrált már, reméljük más könyvek is eljutnak ezekből a magyar olvasókhoz.




Nyereményjáték

Sajthida városában rég bezárt már a Sajtpalota, és hosszú évek óta betiltották a sajtvadászatot is. Hébe-hóba azonban előfordul, hogy illegális sajtvadászoktól hangos az erdő, akik kegyetlenül lecsapnak szegény sajtokra...
Mi egy ennél sokkal békésebb és minden tekintetben legális sajtvadászatra hívunk titeket! Kapjátok el a legfinomabb sajtokat a sajtvadászat során, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez, hogy melyik blogon melyik sajtot sikerült fülön csípni.
/A szókereső sajtvadászat a hagyományos szókeresés szabályait követi, tehát az értelmes szavakat - ezúttal a sajtok nevét - kereshetitek a szókeresőkben föntről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra és átlósan is!/
Aki minden sajtot megtalált, megnyerheti a Kolibri Kiadó által felajánlott könyvpéldányok egyikét!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!
a Rafflecopter giveaway


Doboztrollkodtak még:

10/06. Roni Olvas
10/08. Deszy Könyvajánlója
10/10. Kelly & Lupi Olvas
10/12. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók