KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. október 17., péntek

Szabó Tibor Benjámin: EPIC

Hat fiatal kap lehetőséget, hogy a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (RUDI) növendékei lehessenek. A srácok hamarosan rádöbbennek arra, hogy az iskola körül valami nem stimmel… A Blogturné Klub eme négy állomásos turnéjából még több információval gazdagodhattok erről a remek regényről, ami napjaink Budapestjén játszódik.
Manó Könyvek, 2014
340 oldal

Egy iskola, ami lehet, hogy a ti házatok mellett van. Hat barát, akik közül az egyik akár te is lehetnél. Vagányak, lázadók és tehetségesek. Mind a hatan másban. Mi lehet bennük a közös? Sádi, János, Röfi, Márkó, Zuzu és Alma Peti, vagyis a B Team nevű tanulócsoport tagjai délutánonként a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (RUDI) járnak, de egyáltalán nem érzik magukat különlegesnek. Az első küldetés során jó, hogy van, aki minden kódot és tűzfalat fel tud törni, az összes hightech kütyüt ismeri, hasznos egy igazi manipulátor, néha nem rosszak a családi kapcsolatok, de az sem mellékes, hogy egy aikido bajnok is akad a csapatban. És még az is lehet, hogy a történelmi tudás is jó valamire... A Budapesten játszódó regény főhősei mintha egy mai kalandregénybe csöppentek volna, és nagy erőkkel próbálnak rájönni, hogy mi a saját szerepük: műkincstolvajlásra akarják őket használni, vagy tényleg csak különleges vezetőket igyekeznek képezni belőlük. Közben egyre többet tanulnak, főleg a barátságról, felelősségből és az életről.

És ismét egy magyar regény, amit kissé félve vettem a kezembe. Pedig már meg kellett volna tanulnom, hogy a sok nagysikerű külföldi szerző mellett igenis, nekünk is vannak nagyon jó íróink, új tehetségeink, akinek érdemes bizalmat szavaznunk.

A történetről magáról nem szeretnék sokat mesélni, mert félek, hogy valamit elspoilerezek, de a regény négy, számomra legnagyobb vonzerejét szeretném veletek is megismertetni.

1. A helyszín - amivel először megfogott a történet
A történet itthon játszódik, méghozzá Budapesten, így az olvasók nagy része - ahogy én is - szinte minden
helyszínt ismerhet. Nekem személy szerint is nagy szerelem lett, hiszen a XIII. kerületben nőttem fel, ahol az iskola található - bár ilyen iskola és épület nincs a valóságban (hogy sajnos vagy sem, azt mindenki döntse el az olvasás után:), de a környék teljesen beazonosítható volt a számomra. Az óbudai Anfiteátrumtól kb 5 percre dolgoztam évekig - és őszintén bevallom, még így is rengeteg újdonságot tudtam meg róla. A Gellért hegy pedig a mostani lakásomhoz van közel és a barátaimmal elég sokat mászkálunk a Sziklatemplom környékén és magán a hegyen is. Az író pedig tényleg nagyon ügyelt arra, hogy minden helyszín felismerhető legyen, érdekességeket áruljon el róla, olyannyira, hogy a blogger barátaimmal arról beszéltünk a könyv olvasása során, hogy legszívesebben végigjárnánk a helyszíneket, hátha mi is megtaláljuk azokat a nyomokat, amikre a főhőseink is annyira vadásztak. A sok érdekes helyszín közül engem legjobban a Megyeri híd kilátórésze fogott meg. Sok mindent tudtam erről a hídról, de azt, hogy van egy kilátója is, azt nem - erről picit bővebben az extrában olvashattok.

2. A szereplők - akiket nem lehet nem szeretni!
Hat fiatalból, öt fiúból és egy lányból áll azt a csapat, aki a regény szívét alkotja. És milyen egy csapat! Az elején nemcsak ők, de mi sem nagyon értjük, hogy mi alapján válogatják őket össze. Sádi - a Budapest legszegényebb negyedéből származó, profin, versenyszerűen aikidózó srác, a csapat "testőre". Röfi - a kicsit molett "kocka", aki előtt nincs hightech akadály, a csapat számítógépes zsenije. Alma Peti - az autista, de ehhez kapcsolódóan fotómemóriával rendelkező fiú, a csapat legkevesebbet kommunikáló, de talán ezért is nagyon szerethető tagja. Márkó - a dúsgazdag családból származó, "elit" szépfiú, aki nagyon sokáig szinte szóba se áll a társasággal, de szépen lassan ő is beilleszkedik a csapatba - hogy mi az ő különlegessége, arra majd a könyvből rájöttök. És persze itt van Zuzu - a csapat egyetlen lánytagja, aki kinézetében és viselkedésében is valódi nő - aki bárkit képes tökéletesen manipulálni és ehhez nagyon különleges képességre sincs szüksége. Őt külön imádtam, mert 14 éves létére képes volt arra, hogy tökéletesen beilleszkedjen ebbe a fiúbandába és teljesen egyenrangú félként tekintett rá mindenki. És végül, de nem utolsósorban itt van János. Ő a legkevésbé kiismerhető tagja a társaságnak, annyit azért megtudunk róla, hogy nagyon jó vezető és bármilyen helyzetben képes összetartani a bandát. A csapat pedig kisebb-nagyobb súrlódások után, de összecsiszolódik és bármilyen helyzetben kiállnak egymásért. Persze erre a történet előrehaladtával szükségük is lesz, hiszen csak így van esélyük rá, hogy az előttük lévő kihívásokat teljesítsék.  Azt külön szerettem, hogy még a kis autista fiút is az elejétől kezdve a csapat tagjának tekintették, egy percig sem akarták kiközösíteni.

3. A szórakoztatva tanítás
Főhőseink egy különleges iskolába járnak, ahol különleges tantárgyakat tanítanak nekik, mint például a stresszkezelés, kozmológia, művészettörténet, emlékezetkutatás és folyamatosan különleges feladványokkal szembesülnek, amiket gyakran erős stresszhatás alatt kell megoldaniuk:

"[...] A mai napra pedig már csak egyetlen feladatunk maradt, a hirtelenhalál-játék.
Krämer vezető kézbe vette a tabletet, megnyomott rajta valamit, és az interaktív táblán egy stopper jelent meg.
– Figyelem! A feladat megoldása közben nem hagyhatják el a termet, más szabály nincs. A feladat a következő. Maguk hatan, így, együtt már találkoztak egyszer. Egy helyen, egy időben voltak mindannyian. Jöjjenek rá, mikor és hol történt ez. A feladat megoldására pontosan tizenöt percük van. Ha kudarcot vallanak… mindannyian ki vannak rúgva!"


Az író pedig részben a tanórák által, részben pedig a történet folyamán előkerülő érdekességek és megfejtendő feladatok során minket is akarva-akaratlanul tanít, amit én speciel nagyon élveztem. (és őszintén bevallom a kis zsenipalánták mellett sokszor nagyon-nagyon butának éreztem magam:))).

4. Az izgalmas cselekményszál és a magyar történelmi vonatkozás
A regény már az elejétől kezdve izgalmas. Kezdve a különleges, katonás fegyelmű, hightech iskolával, amelynek a céljai egészen a regény végéig rejtve maradnak és a főhőseinkkel együtt végig gyanakodva figyeljük a tevékenységeiket. A sok apró nyomból pedig lassan áll össze az egész, de addig sokszor a körmünket lerágjuk a srácok egy-egy akciója miatt - a műholdas rész például szerintem simán belefért volna egy nagyköltségvetésű amerikai akciófilmbe is!
A történelmi vonatkozás pedig egyedi. Szerintem nem sokan hallottak a történelmünk ezen részéről, Anyahita és az Arvisurák mítosza számomra például teljesen fehér folt volt, de a regény befejezése után lelkesen vetettem rá magam az internetre, hogy többet is megtudjak erről az egészről.

Összességében az idei év egyik nagy pozitív meglepetését olvashattam, amelyet nyugodt szívvel merek ajánlani fiúknak és lányoknak is, hiszen a barátság, az összetartás, az izgalmas történet bármelyik korosztályt és nemet lekötheti. Személy szerint nagyon örülök, hogy megismerhettem ezt a történetet és ígérem, hogy mostantól jobban bízom a magyar szerzőkben és nyugodtabban merek a kezembe venni hazai írótól származó regényt! (És alig várom a következő "küldetést"!!)  
Borító: Nem lenne rossz, de nekem speciel hiányzik, hogy a borítón nem szerepel Zuzu, az egyetlen lány. :(

Kedvenc karakter: A kis csipet-csapat egyben: Röfi, Sádi, Márkó, Zuzu, Alma Peti, János

Szárnyalás: Hogy itthon játszódik a történet, így a helyszínek mind ismerősek lehetnek, a kis csapat és persze maga a történet

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Barátság, ez a könyv nem a romantikáról szól és a főhőseink még fiatalok is hozzá:)

Értékelés:
Blogturné extra
Sok érdekes helyszínen járnak a főhőseink, de ami engem speciel a legjobban megfogott, amiről nem is
tudtam, hogy létezik, az a Megyeri híd kilátója. Erről szeretnék pár szót mondani nektek, pár képpel illusztrálva.
A Megyeri híd Újpestet köti össze Budakalásszal a Szentendrei-szigeten keresztül. A híd 5 híd együttese, melyek közül legnevezetesebb a Nagy-Duna-ág felett átívelő 591 méter hosszú hídszerekezet, ami az ország első igazi ferdekábeles hídja.
Az elnevezése se volt mindennapi, hiszen a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kétfordulós internetes szavazást hirdetett meg - így kerülhetett a variációk közé Chuck Norris, Stephen Colbert (amerikai komikus), Jon Stewart és Zrínyi Miklós is. Végül a szavazás eredményeit nem vették figyelembe és a Megyeri híd elnevezést kapta, arra hivatkozva, hogy a híd Káposztásmegyert és Békásmegyert köti össze egymással.

A pilonok tetejéről gyönyörű a kilátás, eredetileg felmerült az, hogy kilátót építsenek rá és a nagyközönség is feljusson oda, de végül a tervet elvetették. A két pilon közül az egyikben van egy lift, a másikban viszont csak lépcsőn lehet megközelíteni a kilátót. Sajnos a lift kapacitása nagyon pici - két fő fér el benne - ráadásul az üvegburkolat mögötti rész csak 2 méter széles, így csak ritkán és akkor is kevés ember mehet fel oda. Bővítésre pedig a híd statikája miatt nincs lehetőség. Pedig akik feljutottak oda, azok szerint a kilátás páratlan, az élmény pedig megfizethetetlen. 

És végül egy nagyon érdekes blogbejegyzés a Megyeri híd kilátójáról, részletesen taglalva a környéket és a látnivalókat:



Forrás

Nyereményjáték:
„A tudás hatalom. A bajtársiasság erő. A hűség becsület” – Ez a RUDI jelszava, az iskola pedig hatalmas hangsúlyt fektet az oktatásra, gyakorta idéz tudósoktól. Most mi is ezt tesszük. Minden állomáson egy-egy híres tudóstól találtok idézetet. A ti feladatok az, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a megfejtést.
Ismét három nyereménypéldányt ajánlunk fel nektek. Figyelem! A kiadó Magyarország területén kívülre nem tud postázni. A győzteseket e-mailen keressük fel, ha 72 órán belül nem érkezik válaszlevél az e-mailre, új győztest sorsolunk. Sok sikert, és ne feledjétek, a tudás hatalom!

„Azok az emberek, akik nem tudományos munkát végeznek, abban a félreértésben élnek, hogy a tudósnak széles körű ismeretei következtében vallástalannak kell lennie; ellenkezőleg, a mi munkánk Istenhez közelebb visz bennünket.”

 
A Blogturné további állomásai:
Október 10 - Media Addict
Október 12 - Zakkant olvas
Október 14 - Deszy könyvajánlója
Október 16 - Kelly Lupi olvas

3 megjegyzés:

  1. SZIA!

    A BORÍTÓN HATAN VANNAK, A TÜSI HAJÚ ZUZU:))

    VálaszTörlés
  2. Ha szereted az olyan mai magyar iskolaregényt, - ami egy különleges (fullra bekamerázott) iskolában játszódik, ahol kis csoportokban tanulnak a srácok, és ha egyvalaki kihull, mindenki röpül, és az egyik srácot Márkónak hívják, - ahol speciális tantárgyakat tanulnak, - ahol hangsúlyos szerepet kap a harcművészet, - ahol négy fiú és egy lány alkot egy csapatot, - ahol az iskolai óráknak dramaturgiai szerepe van, - ahol különleges csapatépítő módszereket használnak, - ahol a learning by doing elvére épül az oktatás, - ahol nem lehet tudni, mi az iskola célja, és a srácok megkísérlik kinyomozni azt, - ahol a kutatás a neten ugyanúgy kiemelt szerepet játszik, mint Budapest leírása, akkor olvasd el a 2011-ben megjelent, A SIEBENKREUTZ ALAPÍTVÁNY című regényt is. Nem plágiumról beszélek – elvégre a Jézus-történetet is alapból négyen megírták, és a popkultúrában kötelezőek az áthallások –, csak azt mondom, ha szereted a műfajt, ne hagyd ki A Siebenkreutz Alapítványt.

    VálaszTörlés
  3. IMÁDOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók