KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. március 14., szombat

Rachel Hartman: Seraphina


A Scolar Kiadó jóvoltából a Blogturné Klub 5 bloggere egy különleges retro turnéra invitálja olvasóit, melynek témája Rachel Hartman debütáló regénye a Seraphina. 2015. március 9-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét, valamint olvashattok érdekességeket a Seraphina-val kapcsolatban, illetve nem maradhat el a nyereményjáték sem!

Tartsatok velünk!

Scolar Kiadó, 2013
440 oldal
Fordította: Simonyi Ágnes
Goodreads: 4,02
Besorolás: YA, fantasy, sárkány

A négy évtizednyi béke alig-alig enyhítette a goreddi királyságban élő emberek és sárkányok közötti bizalmatlanságot. Bár a magukat emberi alakba préselő sárkányok racionális agyukkal tudósokként és tanárokként hajtanak hasznot az egyetemeknek, nem lehetnek teljes értékű polgárai a királyságnak – kivéve akkor, ha eltitkolják sárkány mivoltukat… Ahogy közeledik a két faj közötti egyezmény évfordulója, melyre a sárkányok legfőbb vezetője is ellátogat Goreddbe, a feszültség tovább fokozódik.

A tizenhat éves Seraphina Dombegh okkal tart mindkét oldaltól. A rendkívüli tehetségű muzsikuslány épp akkor szegődik el az udvarba, amikor a királyi család egyik tagját gyanúsan a sárkányokra valló módszerrel megölik. A Királynő Őrségének kapitánya, a veszélyesen éles szemű Lucian Kiggs társaként bevonja a nyomozásba Seraphinát. Miközben nekilátnak a béke lerombolására irányuló aljas összeesküvés leleplezésének, Seraphina azért küzd, hogy megóvja gyermekkora óta hordozott titkát – amely olyan szörnyű, hogy felfedése az életébe kerülhetne.

Rachel Hartman remekül megírt debütáló regényében fantasztikusan gazdag, eredeti és hiteles világot alkot, melyet a sárkányok és az ember mellett például kvigutlok, Szentek, lovagok és Cenzorok népesítenek be. A történet nem csupán rendkívüli érzékenységgel vázolja fel Seraphina belső vívódását és fejlődését, de szinte szociológiai pontossággal jeleníti meg a kikényszerített együttélés folyamatát és buktatóit. A történet végére érve az olvasók még sokáig fognak emlékezni a tekervényes útra, amelyet Seraphina önmaga elfogadása érdekében végigjár.

Sárkányok... Hogy én mennyire szeretem az olyan történeteket, amelyekben ezek a különleges lények szerepelnek! Sajnos aránylag kevés olyan könyvvel találkozom, amiben ők szerepelnek és még kevesebb olyan könyvet olvashatok, ahol sárkány - alakváltók a főszereplők.
Erről a könyvről tavaly hallottam először és már akkor felkeltette az érdeklődésemet, de sajnos egy évet kellett rá várnom, hogy belevethessem magam Seraphina történetébe.

És most nagyon nehéz helyzetben leszek, mert amennyire odavoltam ezért a regényért, éppannyira voltak részek, amelyekkel szó szerint megküzdöttem.

A történet a maga nemében különleges volt. Goredd egy olyan hely, ahol az emberek és a sárkányok megpróbálnak egymás mellett élni, békében. A béke persze törékeny jégen táncol, hiszen az emberek és a sárkányok is egyöntetűen lenézik a másikat, még ha nyilvánosan nem is mutatják ki ezt, de a viszályok szinte mindennaposak. Amit viszont mindenki elítél, azok a sárkány-ember keverékek. Seraphina pedig gyerekkora óta egy borzalmas örökséget rejteget, melyet nem kell sokáig találgatnunk, hogy kitaláljuk, mi is az. A lányt ezen felül különleges tehetséggel áldotta meg a sors, nagy érzéke van a zenéhez, az énekléshez, így az udvarba kerül, ahol azon felül, hogy még inkább oda kell figyelnie magára, hiszen ott még a falnak is füle van, rengeteg a besúgó, irigy és törtető ember, a politikától sem tud távol maradni, így nagyon hamar olyan történések közepébe kerül, amelyek az egész királyságra kihathatnak.

Seraphina világa nagyon tetszett, nagyon aprólékosan és részletesen megalkotott rendszerről beszélünk.
Érezni, hogy az írónő hatalmas energiát fektetett bele, hogy minél élethűbb legyen a helyszín és a szereplők is. A fő helyszín egy középkori városhoz hasonlít a leginkább, az uralkodó, a nemesek, a városban élő polgárok, a kereskedők és a többi kaszt mind ez példázza. Azt is érezni, hogy Rachel Hartmanhoz nagyon közel áll a zene, gondolom nem véletlen az sem, hogy Seraphina a zenében talál otthonra. Én nem vagyok egy nagyon muzikális ember és nekem néha ez már kicsit sok volt. Értem én, hogy minél élethűbbnek kell lennie annak, amit a főhősnő szeret és ami körülveszi, de oldalakon át erről olvasni - nem az én világom. Ugyanígy nem tudtam mit kezdeni eleinte a Seraphina fejében lévő kerttel sem, a lakóival pedig még inkább nem. Ugyanis Seraphina állandó látomásokkal küzd és ezekben a látomásokban mindig ugyanazok az emberek? lények jelentek meg. A tanítója pedig azt javasolta neki, hogy az elméjében hozzon létre egy helyet, ahol ezeket a lényeket elhelyezi. De minden nap meg kellett látogatnia ezeket a lényeket, hogy nyugalomban maradjanak és az állandó jelenlétükkel ne zavarják a lányt. Ugye, hogy mennyire furán hangzik?:) Hát nekem is az volt és kis időnek el kellett telnie, mire rájöttem, hogy írónő mit is akart ezzel a furcsa csapattal. De az ötlet jó és kíváncsian várom, hogy mi fog ebből majd kisülni.

Ami még ezen felül picit sok volt nekem, az a hatalmas információ áradat, amit a könyv elején az írónő a nyakunkba zúdított. Persze, ez minden első résszel így van, hisz rengeteg mindent meg kell ismernünk, hogy később már a cselekményre tudjunk összpontosítani, de ezt még tetézték a különleges nevek is, amelyekkel szintén sokáig bajban voltam - persze az írónő erre gondolt előre, mert a regény végén van egy jegyzet, amiben a legtöbb különleges nevet és szereplőt megmagyaráz és ez nagyon sokat segít a megértésben:). És ez az információ áradat picit lelassítja az egész cselekményt, én ennél picit pörgősebb kezdetet szeretek. Persze a történet körülbelül a könyv közepétől beindul és onnantól már nagyon élveztem a regényt.

Akik viszont úgy, ahogy voltak tökéletesek voltak, azok a szereplők. A főhősnő, Seraphina egy belevaló lány, aki, miután megtudta, hogy mi is valójában, nem panaszkodott, hisztizett naphosszat, hanem megpróbálta elfogadni a valóságot és kihozni belőle a legtöbbet. Ráadásul okos és bátor is, aki nem fél az igazságnak utánajárni, még ha az akár az életébe is kerülhet. Persze nem feledkezhetek meg Lucian Kiggs hercegről, a Királynő Őrségének a kapitányáról, akit nagyon kedveltem. A herceg sajnos már "foglalt", hiszen vőlegény, de ettől függetlenül azért valami alakulgat közte és Seraphina között és nagyon kíváncsian várom, hogy mi fog ebből kisülni. Imádom a tiltott szerelmeket!
És ott van Orma, Seraphina rejtélyes tanítója, akinek a lány nagyon sokat köszönhet, illetve Comonot ardmagar, a sárkányok vezetője, aki úgy érzem, még sok minden titkot tartogat.
És persze nem akarok megfeledkezni a sárkányokról sem, akik kellően izgalmasak, rejtélyesek, hidegek és számítóak, pont ahogy elképzelem őket, csak még-még-még kérek belőlük!

Összességében egy nagyon részletesen kidolgozott világban játszódó, érdekes, különleges sárkányos történetet olvashattam, amelynek azért voltak gyenge pontjai, de még így is simán felveszi a versenyt a többi, hasonló típusú regénnyel, bár ahogy fentebb írtam, a sárkányokból még többet is el tudtam volna viselni:).
És hogy kinek ajánlanám? Elsősorban fantasy és sárkányrajongóknak, akik lehetnek akár fiúk, akár lányok, hiszen a sárkányok világa és a nyomozás izgalmas, a szerelmi szál pedig nem annyira erős, hogy ez elriasszon bárkit is a regénytől. 

Borító: Érdekes, jópofa, illik a könyv világához

Kedvenc karakter: Lucian Kiggs, Orma, Seraphina

Szárnyalás: a világfelépítés és a sárkányok

Mélyrepülés: a Seraphina elméjében lévő kert

Érzelmi mérce: nagyon haloványan alakul valami, de ennek a regénynek nem ez a fő erőssége

Értékelés:

Nyereményjáték:
A Seraphina világában rengeteg idegen szóval, kifejezéssel találkozhatsz. Hogy könnyebben megtanuljátok, hogy mi mit jelent, egy játékra invitálunk titeket. Minden blogon találtok egy leírást, melynek az idegen megfelelője a megfejtés. Természetesen a blogokon a bejegyzésekben segítséget is találtok! 

Ahhoz, hogy esélyetek legyen a könyvnyereményre, mind az öt feladványt teljesítenetek kell!

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, valamint ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az e-mailben küldött értesítőre, akkor automatikusan új nyertest sorsolunk.

A sárkányság vezetője által viselt cím, nagyjából azt jelenti: "a legfőbb tábornok"


A blogturné további állomásai:
Március 9 - MFKata gondolatai
Március 11 - Függővég
Március 13 - Kelly Lupi olvas
Március 15 - Deszy könyvajánlója
Március 17 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók