KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. március 14., szombat

Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek (Smith Gimi 2.)


A LOL Könyvek meghívására Marni Bates ellátogat a Könyvhétre, hogy magyar olvasóinak is dedikálhassa nagyszerű műveit. Az örömhírt megtudván összeállítottunk egy különleges, Marni Bates blogturnét, ahol az írónő három sikerkönyvét mutatjuk be nektek.

Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Segítség, Youtube-sztár lettem, a Rocksztárt kaptam karácsonyra és a Láthatósági mellény szeleburdi történeteit! A nyereményjátékról sem feledkeztünk el, a tiétek lehet egy meglepetés Marni Bates-regény!
Móra Kiadó, 2014
320 oldal
Fordította: Vándor Judit
Goodreads: 3,69
Besorolás: YA, realista, romantikus

„Nem leszek többé Láthatatlan!” − Ez Jane Smith új jelmondata. A stréber lányt addig nem zavarta, hogy mindenki átnéz rajta, amíg két barátjával osztozott a lúzersorsban. De amióta Mackenzie Logannel jár, Corey-t pedig leköti rocksztár pasija, Jane magára maradt. És ebből elege van! Amikor a suliújságnál megbízzák, hogy írjon egy ütős vezércikket, úgy érzi, végre megmutathatja, nem az az életképtelen kiscsaj, akinek mindenki hiszi. Arra azért nem számít, hogy ehhez előbb be kell mosnia egy izomagyú focistának, sőt még a suliból is felfüggesztik. És arra végképp nincs felkészülve, hogy egy idegesítő, szexi fotós srácot varrnak a nyakába, aki a sírba kergeti. Vagy inkább életre kelti?

Miután egyszerűen szerelembe estem a Rocksztárt kaptam karácsonyra című könyvvel, így nem volt kétséges, hogy ahogy tudom, elolvasom a többi részt is. Az már csak rám jellemző, hogy nem az első résszel kezdtem - a Segítség, Youtube-sztár lettem - hanem rögtön a harmadikkal:). Persze itt is volt bennem egy kis félsz, hogy nem fogom érteni a sztorit, a társaságot, de ezzel nem volt problémám, így nyugodtan mondhatom azt, hogy magában is olvasható a könyv, nem kapcsolódik az első vagy a második részhez.

A történet Jane Smith-ről szól, aki abba a baráti társaságba tartozott, akiknek az élete megváltozott Mackenzie ama bizonyos videójával és akiknek már fontosabb dolguk is akad, mint az ismeretlenségben maradt barátnőjükkel foglalkozni.
Jane megpróbálja ezt feldolgozni és úgy dönt, hogy új barátokat keres, illetve próbál ő is valamennyire "láthatóvá" válni azzal, hogy az iskolaújságnál, ahol azelőtt "csak" korrektorként dolgozott, bevállalja, hogy ő írja a következő vezércikket. Ehhez pedig "segítségként" megkapja az iskola nagyon dögös, tehetséges fotósát, Scottot, így kettesben kénytelenek összehozni a várva várt cikket. Persze nem is Marni Bates regényről beszélnénk, ha minden flottul menne, így sok humorral, romantikával és kevés szomorú résszel tarkítva követhetjük soron Jane kalandjait.
Ezt a regényt is szerettem, de azért nem volt ugyanolyan, mint az írónő másik regénye, amit olvastam.
Ez kevésbé volt "izgalmas", egy teljesen átlagos középiskolában játszódott, ahol a tanulók hétköznapi problémákkal szembesülnek. Tanulni kellene, de mellette a szociális életben is helyt kell állni, meg kell próbálni minél menőbbnek, minél sikeresebbnek lenni - különben az ember "láthatatlan" lesz. Jane ezt az utat próbálja végigjárni, persze több-kevesebb sikerrel. Egy nagyon sikeres és "menő" nővér árnyékában ez nem is olyan könnyű dolog. Főhősnőnk azért nem adja fel, imádtam azt a kettősséget, ami őt jellemezte. Egyrészt bátor volt és belevaló, hisz képes volt az egyik legnagyobb és legerősebb focistának "bemosni" egyet, hogy az egyik barátját megvédje, de mellette meg hatalmas önbizalomhiányban szenvedett. Viszont imádtam, ahogyan a regény során folyamatosan fejlődött, és az a lány, aki a végére lett, már kifejezetten egy vagány főhősnő lett.
De nem lehet kihagyni az állítólagos barátait sem. Azok a barátaim, akik olvasták az első részt, mind azt mondák, hogy imádni fogom őket, nagyon jó fejek és aranyosak a szereplők. Én hiszek nekik, de itt ezt nem kaptam meg, sőt, haragudtam szinte az egész csapatra. Mindegyiknek ezerszer fontosabb dolga is akadt, mintsem Jane-nel foglalkozni, simán átnéztek rajta, kihagyták a programokból, sőt, a fő konfliktushelyzetben is hamarabb hitték el teljesen vadidegenektől a vádakat, mintsem megkérdezzék a régi barátnőjüket.
Egyedül Logan és MacKenzie párosa volt még úgy ahogy elviselhető, de ott is inkább Logan volt az, aki odafigyelt Jane-re, ami azért is volt fájó, mert MacKenzie volt állítólag Jane legjobb barátnője. Úgyhogy tényleg el kell majd olvasnom az első részt, hogy ez a véleményem megváltozzon:).
A szerelmi szál viszont aranyos. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy Scott és Jane között a sok közös program révén kialakul valami és a rengeteg önbizalommal teli srác kihozza a lányból a humoros, valódi nőt, így nagyon sok vicces "szópárbajnak" lehetünk tanúi.

Összességében ez is egy aranyos, tiniknek szóló regény, amit nagyon élveztem, bár az előző részhez azért nem ért fel. Kinek ajánlanám? Elsősorban fiataloknak, akik nagyon át tudják érezni a főhősnő problémáit és persze azon belül is inkább a lányoknak, hiszen a romantikus szál elsősorban nekik lehet érdekes.
 
Borító: Vicces, figyelemfelkeltő, tinis, de a történethez semmi köze nincs..
 
Kedvenc karakter: Jane, Scott

Szárnyalás: amikor Jane végre kiáll magáért

Mélyrepülés: az úgynevezett barátok

Érzelmi mérce: vannak aranyos pillanatok, de minden a YA keretei között

Értékelés:

Blogturné extra - érdekességek az írónőről
1) Mindig is író akartál lenni?
Hát... egy rövid pillanatig (a fiatal és bolond napjaimban) úgy gondoltam, hogy ügyvéd akarok lenni. Ez főleg azért volt, mert kissé túl sokat néztem a The West Wing (Az elnök emberei) sorozatból. Aztán rádöbbentem, hogy 1. Soha nem akarok olyan diák lenni, aki a tanévzárókor búcsúbeszédet mond, 2. a Harvard sosem békélne meg velem (vagy, hogy legyünk őszinték, sosem fogadnának el) és 3. a fontos papírmunkák alatt mindig bepánikolok, így újraértékeltem ezt.

2) Mikor kezdtél el írni?
Az első regényemet a középiskolában írtam a végzős projektre. Még mindig az ágyam alatt lapul, de remélem, hogy végül ez is felkerül majd a polcra a többi művem közé.

3) Van írói rituáléd?
Igen, addig bámulom a képernyőt és addig halogatom az írást, ameddig bűnösnek érzem magam. Aztán kezdem verni a billentyűzetet. Illetve vadászok és lecsapok, mert a gépírásom katasztrófális.

4) Ha találkozhatnál egy hírességgel, akkor az...
JULIE ANDREWS! Sajnálom, félbeszakítottalak? Nem akartam ennyire durva lenni. Csak Julie Andrews olyan kedves és tehetséges és annyira kétségbeesetten akarok vele találkozni már az általános iskola óta. És ő annyira előkelő, hogy időnként még mindig arról álmodozom, hogy együtt teázunk egy nagyon elegáns hotelben. "Hát igen, Julie, úgy ennék egy pogácsát. És te?"
Na jó, remélhetőleg valószínűleg valami elegánsabbat mondanék neki.
Mindenkinek olvasnia kellene a regényét, a The Last of the Really Great Whangdoodles-t.

5) Kedvenc szerzőid?
Nos, Julie Andrews mellett, hatalmas rajongója vagyok Meg Cabot-nek, Gordon Korman-nek, Tamora Pierce-nek és rengeteg romantikus írónak, köztük Nora Roberts-nek és Julia Quinn-nek.


Forrás: marnibates

Nyereményjáték:
A Segítség, Youtube-sztár lettem történetének a kiindulópontja az, hogy a hősnő, MacKenzie véletlenül Youtube-sztár, majd alkalmi énekesnő lesz, miután feltöltenek róla a netre egy kellemetlen videót…

A mostani játékunkban jól ismert Youtube-sztárokat kell megtalálnotok, olyan előadókat vagy személyiségeket, akik a Youtube-nak által lettek (nemzetközileg) ismertek.Az adott személy nevét írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! A nyereményed egy meglepetés Marni Bates-regény lesz.

 "...Álljunk össze, mint két kicsi lego..."

 
A blogturné további állomásai:
Március 14 - Láthatósági mellény - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók