KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. március 12., csütörtök

Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra


A LOL Könyvek meghívására Marni Bates ellátogat a Könyvhétre, hogy magyar olvasóinak is dedikálhassa nagyszerű műveit. Az örömhírt megtudván összeállítottunk egy különleges, Marni Bates blogturnét, ahol az írónő három sikerkönyvét mutatjuk be nektek.

Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Segítség, Youtube-sztár lettem, a Rocksztárt kaptam karácsonyra és a Láthatósági mellény szeleburdi történeteit! A nyereményjátékról sem feledkeztünk el, a tiétek lehet egy meglepetés Marni Bates-regény!

Móra Kiadó, 2013 - 2014
304 oldal
Fordította: Zalotay Melinda
Goodreads: 3,87
Besorolás: YA, romantikus, realista

Holly előre tudta, hogy nincs az a hatalmas óceánjáró, ahol nyugiban átvészelheti a családi karácsonyt. Mert hiába a képeslapra kívánkozó táj, ha ott van két szörnyeteg unokatestvére, akik mindjárt első este kiutálják a közös kabinból. A tengeribeteg Holly így kénytelen beosonni egy vadidegen fürdőszobába, ahonnan kilépve két dologgal néz farkasszemet: a világ legdögösebb pasijával és egy paprikaspray-vel. Kár, hogy ez utóbbit a magát Nicknek nevező srác nem fél használni…

Amikor később Holly elhagyná a kabint, legnagyobb megdöbbenésére sikoltozó tinicsajok állják útját. Mert Nick valójában Dominic Wyatt, az őrülten népszerû ReadySet dobosa.

Az internetre pillanatok alatt felkerülnek a kettőjükről készült botrányos fotók, amik veszélybe sodorják az együttest. Dominic ezért ráveszi Hollyt, hogy a hajóút idejére játssza el a barátnője szerepét. A kamu kapcsolattal csak-csak megbirkóznak, na de a valódi érzelmekkel…

Anno kamaszként imádtam a tiniknek szóló, úgynevezett Denise füzeteket. Akkoriban még elég kevés volt a kifejezetten tinédzsereknek írt realista romantikus történet, amiket olvashattunk azok sem a számunkra izgalmas "nyugatról" származtak. Ezeket pedig főleg amerikai írók írták, amerikai tinikről és az általunk annyira irigyelt világukról. Jó ideig faltam ezeket a sztorikat és rongyosra olvastam ezeket a "füzeteket".

Marni Bates pedig egy hasonló történettel ismertet meg minket. Szerintem nincs olyan tinédzser, aki életében legalább egyszer nem álmodott volna arról, hogy a kedvenc együttesének az egyik tagjával vagy a kedvenc filmsztárjával véletlenül összetalálkozik és a találkozásból szerelem lesz. Ez szerintem egy időtlen történet, akár a mai fiatalokat nézzük, akár 10-20-30 évvel ezelőttieket. Persze a legtöbbünk számára ez álomvilág marad, hiszen a sztárok annyira távol élnek tőlünk, olyannyira elzárva, hogy az esély egy ilyen találkozóra és főleg szerelemre! - hát nem túl sok:).
Az írónő pedig úgy döntött, hogy megír egy ilyen találkozót, én pedig a könyv fülszövegét olvasva, azonnal akartam ezt a regényt:).

A történetet két szemszögből ismerhetjük meg, az egyik főszereplőnk Holly, egy árva tinédzser, akit a szülei
Holly
halála után a nagypapája nevel és aki a történtek ellenére is vicces, jó humorú lány marad. A nagypapa a 85. születésnapját egy karibi hajóúton szeretné eltölteni, így Holly kénytelen a nagyon utált unokatestvéreivel részt venni ezen a nyaraláson, hiszen a nagypapát imádja és érte bármit megtenne.
A másik szemszög pedig Dominicé, a híres ReadySet együttes dobosáé, aki a turnék és a felhajtás okozta őrületet akarja kipihenni a hajón, a rajongóktól távol, egyedül:). Természetesen Dominic tervez, Holly végez, így a két fiatal akaratlanul is, de összefut és hogy mi történik tovább? Szerintem kitalálható, de hadd ne én meséljem el az egészet, inkább olvassátok el a regényt.

Mind a két szemszöget nagyon szerettem. Holly a maga nemében nagyon humoros lány, viccesen, sőt, ahol valami rossz helyzetbe kerül, még azt is inkább szarkasztikus humorral próbálja átélni. Dominic szemszögéből pedig belelátunk a sztárok kívülről irigyelt, de belülről már kevésbé csillogó világába és hogy mennyire gyanakvóak mindenkivel szemben, akit nem ismernek.

Kettőjük története pedig nagyon szórakoztató, hiszen sejtjük, sőt tudjuk, hogy a történet végén a két főhős úgyis összejön, de mégis lelkesen követjük a hihetetlenül esetlen történetüket, míg végre belátják mind a ketten, hogy szeretik a másikat. Kettőjük között eleinte a kémia nulla, hiszen a fiú egyáltalán nem "esik bele" első látásra Hollyba, inkább gyanakszik rá és megpróbálja magát minél távolabb tartani tőle. Holly pedig eleinte nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel, nagyon viccesen, nagyon sokat szerencsétlenkedik, de a végére azért belejön a dolgokba:).

A helyszín pedig... még mindig csak sóhajtozom, ha az eszembe jut. Nagy vágyam egy karibi hajóút és a történet is egy ilyen luxushajón játszódik. Persze magáról az útról, hogy hogy néz ki egy ilyen hajó, mit lehet csinálni - túl sok mindent nem tudunk meg, hiszen az események nagyon szűk területen játszódnak, így akár lehettünk volna akár egy vonatúton, vagy repülőn, vagy akár egy városban is. De azért a hangulat megvolt, egy-két gyönyörű helyet bejártak a hőseink, a Karib-tenger és a luxus hajó pedig az alaphangulatot megadta.

A szereplőket nagyon szerettem. A két főszereplőről már írtam, de persze volt mellettük még jó pár mellékszereplő is, akik színesebbé tették a történetet. Voltak jók és rosszak, de természetesen mindenki vagy fekete volt, vagy fehér, ez a könyv nem arról szól, hogy sokat gondolkodjunk azon, hogy kinek mi a célja a tetteivel. Itt a szerelem a lényeg, a bonyodalom, az izgalom, hogy a főhőseink végül összejönnek-e vagy sem.
Azért kiemelném Holly legjobb barátnőjét, Jennifert, akinek a "segítsége" sok vicces pillanatot teremt, vagy Holly unokatestvéreit, akik pedig a konfliktusteremtésből simán lediplomázhatnának:).
Egyedül egy dolog nem tetszett, illetve inkább szúrt szemet, mégpedig az, hogy Holly az első pillanatban nem ismerte fel a fiúban a híres dobost úgy, hogy a lány odavan az együttesért, a dalaikat kívülről fújja, még a pólóján is ők szerepelnek. Én is odavoltam jó pár együttesért - főleg persze a tagokért:) és még tisztán emlékszem rá, hogy MINDENT tudtam róluk, és bárhol, bárhogyan felismertem volna őket...

Dominic
Amikor elkezdtem ezt a könyvet, egy kicsit féltem, hiszen ez egy 1,5. rész, mert a Segítség, Youtube-sztár lettem kötethez kapcsolódik, de nem szorosan. Az ismerőseim, akiknek mondtam, hogy félek, hogy nem fogom érteni a kapcsolatokat, nem fogom ismerni szereplőket, akik már az első részben is szerepeltek, megnyugtattak, hogy teljesen érthető így is a regény és igazuk lett. A könyv önmagában is olvasható, de higgyétek el, hogy ha ezt a részt elolvastátok, akkor mind az előtte lévő, mind az utána lévő részt is olvasni akarjátok majd! Egyedül a vége miatt morogtam, mert én szívesen olvastam volna tovább, szerintem lett volna még bőven konfliktus és vicces helyzet a későbbiekben is. De így a többi a fantáziánkra lett bízva:).

Marni Bates pedig talán a kora miatt vagy csak "simán" tehetséges, de tökéletesen ismeri a fiatalok stílusát, hogy mi az, ami érdekelheti őket és milyen nyelven szóljon hozzájuk. Sajnálom, hogy ezek a regényei nem lettek jóval közismertebbek, hiszen megérdemelnék, így ismeretlenül is megígérem neki, hogy ahol tudom, ott fogom reklámozni őket, mert a romantikus, humoros történetet kedvelő olvasók imádni fogják ezt a könyvet. Ezt garantálom.

Összességében imádtam a könyvet, meghozta a kedvemet a többi rész olvasásához is és nagyon remélem, hogy tavasszal a Könyvhéten személyesen is megismerhetem az írónőt, aki ellátogat hozzánk. És kinek ajánlanám? Elsősorban lányoknak, főleg tiniknek, hiszen ez a történet fiataloknak szól fiatalokról és egy olyan "álomsztorit" mesél el, amelyet nagyon sokan szeretnénk/szerettünk volna átélni.

Borító: Nem vagyok elájulva tőle. Ez a jó kis történet sokkal figyelemfelkeltőbb borítót is kaphatott volna

Kedvenc karakter: Holly, Dominic

Szárnyalás: a könnyed, humoros stílus, ami átszövi az egész történetet, ha pedig fix részletet kell említenem, akkor vagy a történet elején lévő Mikulásos jelenet vagy pedig az, amikor Dominic smink felszerelést próbál vásárolni Hollynak

Mélyrepülés: a rövidsége, szívesen olvastam volna még tovább:)

Érzelmi mérce: minden a YA keretei között marad


Értékelés:


Blogturné extra - idézetek
Szeretnék veletek pár idézetet megosztani a könyvből:

"Anyám arra tanított, hogy vannak dolgok, amiket nem szabad mondani egy lánynak. Például azt, hogy nagyon szarul néz ki, még akkor sem, ha tényleg."

"Elég kínos, ha egy egyetemista gimis lányokra hajt, én meg nem szerettem soha a vámpírtörténeteket. Vénséges vén trottyok ne koslassanak rémüldöző tinik után. Az nem szexi, hanem gusztustalan. A vérszívás sincs különösebben ínyemre. Bocsi, de szerintem, aki másnak a nyakába akarja mélyeszteni a fogát, az megérdemli, hogy jól seggbe rúgják."

"Azt hiszem, kevés lány mondhatja el magáról, hogy karácsony előtt szobafogságra ítélik, amiért egy csapat kisgyerek szeme láttára felpofozta a Mikulást egy bevásárlóközpontban.
"

"Amikor kinyílt, egy elég félelmetes figura próbált kisomfordálni rajta.
A neme meghatározhatatlan volt, mert vastag takaróba burkolózott. Nem tűnt túl nagynak, és annyi látszott belőle, hogy hosszú csapzott haj lóg egy szinte embertelenül sápadt, hamuszürke arcba. Üveges tekintettel és leesett állal bámult rám, mint valami zombi, aki mindjárt engem is megfertőz.
– Zombi! -üvöltöttem, majd hátraugrottam, és csutkáig nyomtam a paprikaspray-t.
Hát nem vagyok túl büszke magamra. Zombi, nem zombi, durván elbántam vele."
 
"– Maradj már csendben! Most mutogatja az oktató a kézjelzéseket.
Feltartottam a középső ujjamat.
– Ezt ismerem."

"A pénz az, ami eldönti, kigúnyol vagy befogad-e a világ."

"Annyira jellemző, hogy az első rajongó, aki felismer a hajón, gyakorló elmebeteg.
"

"Esztelenül trillázott, rikácsolt, olyan hangokat adott ki, mint a hőségben vernyákoló macskák. Na de hogy éneklés? Az fel se merült. Egymaga sorra lemészárolta legnagyobb slágereinket."

És a kedvenc részem - az a bizonyos make-up vásárlás:)

"– Mindegy, abban segítsetek, mit vegyek neki, hogy jobban nézzen ki – mondtam, és az állványok felé fordítottam az iPadet. – Komolyan, Corey, segíts!
A srác nevetett, és izgatottan dörzsölte a tenyerét.
– Szempillafesték, szemceruza, ajakfény, korrektor, arcpirosító, szemhéjpúder. Minimum. Kihagytam valamit? – kérdezte Mackenzie-től.
– Szerintem nem.
Igyekeztem nem bepánikolni.
– Szóval volumennövelő szempillafesték? Vagy szuper-volumennövelő? Csomómentesen felvihető… vagy spirálos? Mi a bánatot vegyek neki, Corey?
– Oké, haver. Lélegezz mélyeket! Milyen a szempillája a csajnak?
Döbbenten meredtem a képernyőre.
– Hogyhogy milyen? Amilyen a szempilla lenni szokott. Vagy ez beugrató kérdés?
Mackenzie kacarászott.
– Világosabb árnyalatú? Hosszú? Rövid és sűrű? Vagy…
– Honnan tudjam? Nem szoktam a szempilláját tanulmányozni!
Corey végre megszánt, és átvette az irányítást.
– Rendben, értjük. Nem tudod, milyen a szempillája. Csak nyugi. Vegyél különböző festéket, sötétbarnát meg feketét. Ez menni fog?
– Talán.
– Jó, vegyél fekete szemceruzát is.
– Oké, oké – motyogtam, mint valami dilinyós.
– Már majdnem megvagyunk. Milyen színű a szeme?
– Hát… – Jézusom, még ezt se tudom! – Hát olyan szemszínű… valamilyen normális.
Mackenzie vidám hitetlenkedéssel csóválta a fejét.
– Tudod, ezzel nem mondtál sokat.
Próbáltam felidézni a pillanatot, amikor először láttam Hollyt közelebbről. Halálsápadt volt az arca, a szája tátva… és vörös karikák a szeme körül. Kábé ennyire emlékeztem.
– Azt hiszem, talán barna… vagy valami olyasmi.
– Hűha… ez a párkapcsolatdolog nem az erősséged, Dom. Vered a lécet rendesen – élcelődött Corey."


Nyereményjáték:
A Segítség, Youtube-sztár lettem történetének a kiindulópontja az, hogy a hősnő, MacKenzie véletlenül Youtube-sztár, majd alkalmi énekesnő lesz, miután feltöltenek róla a netre egy kellemetlen videót…

A mostani játékunkban jól ismert Youtube-sztárokat kell megtalálnotok, olyan előadókat vagy személyiségeket, akik a Youtube-nak által lettek (nemzetközileg) ismertek.Az adott személy nevét írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! A nyereményed egy meglepetés Marni Bates-regény lesz.

"Az egyik legnépszerűbb videóblogger, aki hétről hétre, miközben az élet nagy dolgairól dumál, őszintén szedi darabjaira a filmművészet körberajongott és és kevésbé jól sikerült alkotásait. Népszerűségét az Alkonyat-filmek kritizálásával szerezte. Fiatalos stílusa és a kíméletlen kiritkái miatt az ő videóblogja az egyik legnézettebb magyar csatorna."


A blogturné további állomásai:
Március 9 - Segítség, Youtube-sztár lettem - Media-Addict.hu
Március 10 - Segítség, Youtube-sztár lettem - Dreamworld
Március 11 - Rocksztárt kaptam karácsonyra - Deszy Könyvajánlója
Március 12 - Rocksztárt kaptam karácsonyra - Kelly Lupi olvas
Március 13 - Láthatósági mellény - Media-Addict.hu
Március 14 - Láthatósági mellény - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók