KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. április 24., péntek

Szilágyi Zoltán: Acélgólem - Káoszszív #1


Egy igazi első világháborús steampunk világba nyerhetünk betekintést Szilágyi Zoltán könyvében, amiben nem kell a világot megmenteni, csak egy Acélgólemet kell megállítaniuk, ami közel ugyanolyan nehéz feladat. Tartsatok velünk ezen a világokat átívelő háromállomásos miniturnén, fejtsétek meg a jeleket és nyerjetek a Főnix Könyvműhely által felajánlott nyereménykönyvet.


Főnix Könyvműhely 2015
156 oldal
 
Besorolás: steampunk, fantasy

Történetünk kezdetén az első világháború sújtotta Angliában találjuk magunkat. Dr. Cole, a rejtjelek avatott szakértője, egy bombázás során elveszítette családját, amit képtelen feldolgozni. Gyógyszerek okozta kábulatban telnek egyhangú napjai a Queen Mary katonai kórház zártosztályán. Egyetlen társasága Amram, az izgága órásmester, aki miniatűr szerkezetek megépítésével szórakoztatja magát és sorstársait.

Amikor Bransford parancsnok és Jabari közlegény átlépik a kórház küszöbét, Cole és Amram hamarosan az „Acélgólem” utáni hajsza kellős közepén találják magukat. A kis csapat a belga Lord Potts-al kiegészülve átvág a borzalmakkal teli frontvonalon, hogy elérje célját… ám hamarosan kiderül, hogy a gólem csupán aprócska darabja a szférákon átívelő kirakósnak. A Kedves Olvasó a Káoszszív sorozat első kötetét tartja a kezében, amelyben Szilágyi Zoltán olyan gőzzel és acéllal hajtott világokba kalauzolja, ahol senki sem az, akinek először hisszük, vagy akinek ők hiszik saját magukat. A steampunk kedvelői számára igazi csemegét jelent majd a történet, ahol a káoszszívek birodalmakat teremtenek, vagy taszítanak pusztulásba.

Nagyon szeretem a Főnix (főleg ifjúsági) regényeit, igyekszem valamennyit elolvasni, kiváltképp, ha steampunkos regényről van szó. Akik ismernek, azok tudják, a magyar szerzőkre különösen ki vagyok hegyezve, így nem volt kérdés, hogy kíváncsi vagyok-e Szilágyi Zoltán munkájára.

A történet fülszövege jól elmondja az alapszituációt,  az első világháborúban feltűnt furcsa fejnélküli, négykarú, rúnák ezreivel borított acélgólemet a szemben álló hadviselők  mindegyike meg szeretné kaparintani. A szerkezet ugyanis iszonyatos pusztításra képes, és nehezen támadható, illetve a sérüléseit saját maga megjavítja mindenféle fogaskerekek és karok segítségével. Az angol hadsereg tisztje felkeresi a kórházban lábadozó Dr. Cole-t és ráveszi, hogy segítsen a kódfejtő tudományával megtalálni azt az embert, aki maga is a gólemet keresi. A tervek szerint hagyják, hogy a keresett személy rátaláljon az acélszerkezetre, és ha kifárasztották egymást, - mert valószínű az összecsapás -lecsapnak mindkettejükre.
A regény egy részletesen átgondolt világfelépítésen alapszik, melyben a saját világunkhoz hasonló alternatív világok léteznek, szférák ezrei. Az acélgólem képes a világok közötti átjárásra, és az egyik kulcsszereplő célja pontosan az, hogy visszakerüljön a saját szférájába. Érdekesnek találtam ezt az elgondolást, picit a Vissza a jövőbe egyik részére emlékeztetett, ahol egy alternatív jövőbe jutottak.
De mielőtt eljutnánk a világok közötti utazásig, a történet számomra legizgalmasabb része zajlott a regény első felében, a kódfejtés. Bevallom, a Da Vinci-kód  óta imádom a kódfejtést, és itt is ámulattal olvastam Dr. Cole okos következtetéseit. Annak ellenére, hogy ez a tanárember átment a legrosszabb csapáson, ami lehetséges, elveszítette feleségét és fiát egy bombázásnál, a feladat meglehetősen felvillanyozza. Ám nem menekülhet elméje sérülései elől, látomásokkal küzd, amik sokszor halálos veszélybe sodorják.  Sokszor bizonytalan a mentális dolgai terén, de amint az elméjét kell elővenni, kitesz magáért. 
A könyv felénél kerül sor az "ugrásra", és ez egy kiválóan megírt jelenet, nagyon élveztem. Az "odaát" világa félelmetes, tele borzalommal, és én úgy éreztem, ez már sok is egy kicsit. A szürreális lények riasztóak, nem gondoltam, hogy ilyen fantasy elemekkel is találkozom a könyvben. De nem csak az állatok jelentették a problémámat, volt itt még néhány túlzás az én ízlésemnek.
A szerző az egész regényen át képes volt magasan tartani a feszültséget, izgalmas, eredeti világot alkotott, amit mindenképp érdemes elolvasni. A karakterek mélysége igazán csak Dr. Cole esetében érvényesült, őt megkedveltem, és nagyon drukkolok neki, hogy időben és térben oda jusson, ahol megtalálja amit keres. Összességében ajánlom a történetet minden steampunk rajongónak!

Borító: Elégedett vagyok vele.

Kedvenc karakter: Dr. Cole

Szárnyalás: A világok közötti ugrás.

Mélyrepülés: Az a szarvas izé.


Érzelmi mérce: Néhány jelenet erősebb idegzetet kíván, ezért én 14 éven felül ajánlanám.

Értékelés:
Blogturné Extra: 
Idézetek:
Ahogy telt az idő, Cole egyre jobban összebarátkozott az öreggel, akiről kiderült, hogy egyike azon meg nem értett zseniknek, akik dicstelenül élnek, és elkallódnak a világ egy félreeső szegletében. Eleinte persze bizalmatlanul viselkedett vele. Egyszer azonban Amram olyan „gépet” rakott elé, amelyet csupán papírból és fogpiszkálókból épített, az mégis önállóan járt, ha felhúzták a mélyén rejtőző, ki tudja honnan zsákmányolt acélrugót! A kórházi személyzet persze nem ismerte fel a makettben rejlő értéket, és egyszerűen kidobták, mint egy darab szemetet, Amramot pedig megbüntették, amiért elcsente a fogpiszkálókat.
***
Már elmúlt éjfél, mire Cole megfejtette a Róka titkosírását. Egy olajlámpás fényénél tért magához a transzból, és a diadal érzése olyan boldogsággal töltötte el, amilyenben már nagyon régen nem volt része. Csak ekkor fogta fel, hogy már a szárazföldön vannak. A távolból menetelő katonák és gépjárművek zaja hallatszott.
– Mi a fene? – suttogta meglepetten. A munka annyira beszippantotta, hogy fel sem fogta, mi történik
körülötte. Katonai sátorban ült – talán Belgiumban? – egy összecsukható tábori széken; az előtte álló ingatag asztalon olajmécses pislákolt, és kóválygó árnyékokat vetett az asztallapot teljesen beborító gyűrött papírlapokra. Jabari a fal tövében hortyogott békésen, mellette Bransford feküdt a hálózsákjába gabalyodva, cseppet sem méltóságteljes pozícióban. Amram a sátor távoli részében szendergett, mellette a fiú bóbiskolt; most teljesen ártatlannak tűnt. Az apró térben kellemes hőmérséklet uralkodott, a viaszos sátorlap, és az apró vaskályha eredményesen távol tartották az őszi este hűvösét. Cole egy pillanatra dühös lett magára. Korábban azt tervezte, hogy amint partot érnek, az első adandó alkalommal meglóg. Ám annyira belemerült a munkába, hogy erről teljesen megfeledkezett. Most pedig itt vagyok egy átkozott katonai bázis kellős közepén…
Felkelt, kinyújtóztatta zsibbadt tagjait, és óvatosan megbökte a parancsnok hátát, mire a következő
pillanatban már annak Webley típusú revolverével nézett farkasszemet.
***
A gépezet karjának ízületei úgy csatlakoztak egymáshoz, mint egy emberé, csupán a másodlagos, kisebb karok tűntek furcsának, amelyek az előbbiekhez képest lejjebb és előrébb helyezkedtek el. A lábak egy madáréhoz hasonlítottak, és fémkarmokban végződtek. A gépezet felszíne tompán visszatükrözte a környezetet, ám felülete egyáltalán nem tűnt simának: a már ismert jelek milliói, apró horpadások és karcok borították. Az oldalából hatalmas darab hiányzott, amelyből gőz szállt felfelé. A sérülés szélein apró karok százai szorgoskodtak, amelyek épp helyreállították a szerkezet hiányzó darabját, lehetetlenül kicsi fogaskerekeket, tengelyeket és lemezkéket illesztettek a sérült részekhez. Vajon honnan veszik az alkatrészeket, tűnődött Cole. Talán valahol a test mélyén kerekek ezrei várják, hogy felhasználják őket?
Nyereményjáték:

Dr. Cole a kódolás mestere, az Acélgólemet pedig rúnák borítják, ezért most egy kis kódfejtésre invitálunk benneteket. A három blogon három különböző rúnát találtok, aminek a jelentésére vagyunk kíváncsiak. A képek mellé pedig kaptok egy kis segítséget is.A kiadó csak Magyarországon belül postáz, amennyiben 72 órán belül nem kapunk választ, automatikusan új nyertest sorsolunk.
Ez a rúna kicsit fiatalabb az eddigieknél, az angolszászoktól maradt fent, és jelentése szorosan összefügg a fénnyel.

a Rafflecopter giveaway

04/21. Bibliotheca Fummie
04/22. Always Love a Wild Book
04/24. Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók