KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. január 30., szombat

Philippa Gregory: Viharfelhők (A Sötétség Rendje #2)

Philippa Gregory young adult sorozata visszatér! Luca, Isolde, Freize, Ishraq és Peter folytatják utazásukat, és velük tart a Blogturné Klub három bloggere is. Csatlakozzatok hozzánk Ti is január 28-a és február 1-je között, és ha ügyesen kalandoztok a rejtélyek világában, a könyv két példányának egyiket is megnyerhetitek! 

Cartaphilus, 2015
318 oldal
Fordította: Hordós Marianna
Goodreads: 3,43
Besorolás: YA, fantasy, történelmi fikció


Folytatódnak A Sötétség Rendjében megismert Luca, Freize, Isolde és Ishraq kalandjai Itália útjain. A Rend megbízásából tovább kutatják a közelgő világvége jeleit, Isolde pedig atyai öröksége visszaszerzésére törekszik. A parancs ezúttal Dalmáciába szólítja őket. Az apró Piccolo faluban, ahol hajóra szállnának, hatalmas gyerekseregbe ütköznek, melynek vezetője magasztos céllal a Szentföldre, Jeruzsálembe készül. Valóságos látnok vagy próféta ő, aki látja a világvégét, és csodát jövendöl. Luca és Freize a Rend nagymesterének engedélyével csatlakozik a zarándoklathoz, nyomukban Isolde és a kétkedő Ishraq. Kételyük maradéka is eloszlik, amikor a megjósolt csoda a szemük láttára valóra válik. A mezítlábas gyerekhad és a falu népe ujjong és imádkozik. Ám a látóhatáron fenyegető veszély jelenik meg, és rémisztő sebességgel közelít a part felé. A világvége jele volna? Netán a Sátán műve? Lucára és társaira vár a feladat, hogy megtalálják a rejtély magyarázatát.

Philippa Gregory nagy sikerű ifjúsági sorozatában a középkori Itália útjait vándor szerzetesek, földesurak, keresztes lovagok, földművesek, apácák, mór rabszolgák és banditák járják. A fiatalabb olvasókat célzó fordulatos történetből nem hiányzik a nyomozás izgalma, a középkor borzongató kalandja és persze a szívdobogtató szerelmi bonyodalom sem.


A sorozat első kötetét jó másfél évvel ezelőtt olvastam és teljesen lenyűgözött. Philippa Gregory fantasztikusan ír, tökéletesen keveri a korhű leírásokat a mai fiatalokat érdeklő történetekkel. Így nem volt kétséges, hogy a második részre is rávetem magam, ahogy az megjelenik.

Ami az első gondolatom volt, miután befejeztem a regényt, hogy ez a történet teljesen más volt, mint az első. A főszereplők természetesen ugyanazok maradtak, de a fontosságuk valahogy megváltozott. Az első részben Luca és Isolde voltak a főszereplők, miattuk és velük izgultuk végig a történetet, de itt most valahogy mind a ketten a háttérbe szorultak. Picit úgy éreztem, hogy a kalandjuk, a céljuk, amit elérni szeretnének, valahogy eltűnt és inkább a korabeli hitvilág kontra valódi természettudomány került az előtérbe. Luca még csak csak szerepelt, de Isolde szinte semmit. És ez picit fájt, mert a lányt nagyon megszerettem az első részben, egy okos, határozott fiatal nőként ismertem meg és itt azon kívül, hogy "bújjatok el", "ne mutatkozzatok" szerepe volt, sok vizet nem zavart. Azt viszont érdekes volt látni, hogy az előző részben megismert felvilágosult lány mennyire maradi mégis bizonyos dolgokban. A neveltetés sokat számít!
Aki viszont előtérbe került, az Ishraq és Freize. Pedig ők eddig mind mellékszereplők voltak, de úgy éreztem, hogy ebben a részben ők ketten lettek a főszereplők. Ishraq egyszerűen az egyik nagy kedvencemmé nőtte ki magát, nagyon szívesen venném, ha a következő részben többet szerepelhetne, vagy akár ő is kapna külön szemszöget vagy akár könyvet is. Egy nagyon vagány, okos, tűzről pattant fiatal lány, akit kevésbé kötnek szabályok, mint Isoldét és ezt ki is használja:). És a szerelmi élete is felpezsdült, bár ez várható volt, lévén, hogy gyönyörű, egzotikus és fiatal. Csak idő kérdése volt, hogy a férfiak mikor fedezik fel. Nagyon szurkolok neki és a "választottjának":).
Luca és Isolde is aranyosak együtt - már amennyit szerepeltek közösen. Luca ugye felszentelés előtt áll, de mégis fiatal férfi, aki elég nehezen tudja nem észrevenni Isolde szépségét. Isolde pedig tisztában van azzal, hogy Luca "tiltott gyümölcs", de ugyanúgy tetszik neki is az okos, jóképű fiatal férfi. Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy mi lesz kettőjükkel.
Freize a másik nagy kedvencem ebből a részből. Őt eddig is kedveltem, de itt és most rengeteg szereplési lehetőséget kapott, ahol új oldalát ismerhettük meg, a humoros, hűséges és önfeláldozó Freizét, aki képes odadobni az életét, legyen szó akár emberekről, akár állatokról. Nagyon imádtam érte!
És persze a történet.
Philippa Gregory ismét a középkori babonák világába vitt el minket, bár ennek most volt bőven valóságalapja. A "keresztes" gyereksereg, akikkel összefutnak a történetben, tényleg létezett, én pedig rettentően kíváncsi voltam, hogy az írónő hogy fogja megoldani azt az "isteni sugallatot", ami alapján nekiindultak a gyerekek a Szentföldnek. És el kell, hogy mondjam, tökéletesen megmagyarázta a dolgokat. Szerintem ennél jobb megoldást más se tudott volna kitalálni.
A történet dinamikája pedig számomra folyamatos volt, egy percig sem éreztem, hogy unatkoznék, pedig az egész szinte végig egy tengerparti kisvárosban játszódott. De annyi minden történt, hogy szerintem az ott lakók is évszázadokon át emlegetni fogják:).
És akiket még meg kell említenem. A Sötétség Rendjének Nagymestere és "ellenfele" Radu bég. Radu bég új szereplő, egy zseniálisan okos, karizmatikus férfi, bevallom, engem percek alatt behálózott és követtem volna a világ végére is. Remélem hallunk még felőle (bár ebben szinte biztos vagyok, ahogy a Nagymester utalt rá többször is).
A Nagymester keveset szerepelt, de annál izgalmasabb volt a jelenléte, neki köszönhetjük az utolsó fejezet izgalmát is. Olyan véget írt vele az írónő, hogy ha tegnap megkaptam volna a következő részt, már az is késő lenne!

Összességében nagyon élveztem ezt a részt is, csupán az bosszantott, hogy Isolde ennyire a háttérbe lett most szorítva. Ettől függetlenül izgatottan várom a következő részt, hiszen az elejtett információkból egy izgalmas résznek nézhetünk elébe!

Borító: Nagyon tetszik, látványos, dinamikus, örülök, hogy ezt vette át a kiadó. Csak könyörgöm, szokjunk már le az aranyozásról a címeknél vagy pedig valamivel fedjük be. Én igazán óvatosan bánok a könyveimmel és ahol látom, hogy aranyozott a cím, ott még inkább, de már most jó része lejött a díszítésnek:(

Kedvenc karakter: Freize, Ishraq, Radu bég

Szárnyalás: a beszélgetés Luca és Radu bég között

Mélyrepülés: Isolde mellőzése a történetben

Érzelmi mérce: valami alakul itt-ott, de nem túl számottevően

Értékelés:

Blogturné extra - borítók
A legtöbb kiadó azt a borítót használja, amit a magyar kiadás is, így azokat nem mutatom, de van persze még ezen felül jónéhány másik variáció is.

Az angol, kindle verzió is majdnem ugyanilyen, mint a magyar, de ott a sötét hajú nőalak (valószínűleg Ishraq) van a középpontban:

Az egyik angol kiadás borítója:

A lengyel borító Isolde-t használta, de a regény egyik nagyon fontos elemét is felhasználta a borítón:


A portugál verzió is Isolde-t használta:

És végül, de nem utolsósorban a német kiadás, ahol (szerintem) Luca van a képen:


Nyereményjáték:
A Viharfelhők történetében nagy szerepet kap a gyermekek keresztes hadjárata. Mostani játékunkban ehhez kapcsolódóan szeretnénk néhány fejtörő kérdést feltenni nektek. Nem közvetlenül a gyermekek keresztes hadjárata részletei kerülnek a középpontba, hanem olyan modern alkotások, amelyek - hasonlóan a Viharfelhőkhöz - valahogyan érintették a témát.
Minden állomáson egy kérdést találtok, a kérdésekre adott válaszokat kell beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, innentől számítva 72 órán belül várjuk a jelentkezést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Melyik szerzőpáros írta a Jeruzsálem messze van... kezdetű dalt a gyermekek keresztes hadjáratáról? 


A blogturné további állomásai:
Január 30 - Kelly Lupi olvas
Február 1 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók